Loading...

Ciasto pijana zakonnica

Ciasto „Pijana Zakonnica” intryguje już swoją nazwą, więc gdy tylko pojawia się na stołach podczas zabawy, wszyscy bez wyjątku pragną go skosztować. A nie dość, że spore wrażenie robi jeszcze przed konsumpcją, to do szaleństwa potrafi rozkochać w sobie nawet wysublimowane kubki smakowe. Każdy, kto kiedykolwiek miał okazję je wykonać, wie dobrze, że jako pierwsze znika ono z talerzy gości. Trudno się temu dziwić! Jest naprawdę niezwykle smaczne i przy tym zupełnie inne od standardowych serników, które wszystkim zdążyły się już znudzić.

Ciasto pijana zakonnica – jak je przygotować?

Ciasto pijana zakonnicaSekret tkwi w prostocie. Ciasto „Pijana Zakonnica” nie składa się z niesamowitej ilości warstw, kremów, wydziwianych galaretek i tysięcy rozmaitych dodatków. Jest całkiem proste i prawdopodobnie jest to jeden z powodów jego wysokiej popularności. Składa się wyłącznie z trzech części: biszkoptu, kremu oraz puszystego wierzchu. Każdy poszczególny segment najlepiej przygotować sobie oddzielnie. A dopiero później je ze sobą połączyć i ewentualnie ozdobić wedle własnych preferencji. Na pierwszy rzut idzie zatem biszkopt.

W cieście „Pijana Zakonnica” wykonywany jest z podstawowych składników: 7 całych jajek, 4 pełnych łyżek mąki ziemniaczanej, 4 pełnych łyżek mąki tortowej, 2 mniejszych łyżeczek proszku do pieczenia, 8 łyżek białego cukru i jednej łyżeczki winnego octu. Na początku białka należy oddzielić od żółtek, dodać do nich szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie można dołączyć do nich kolejno: cukier, resztę jajek, obie mąki, proszek do pieczenia i łyżeczkę winnego octu. Po zmiksowaniu masy należy upiec ją w temperaturze 160 stopni C (czas pieczenia wynosi ok. 40 minut). Ostudzone ciasto warto dodatkowo nakłuć widelcem, by przepuściło trochę powietrza.

Jak przygotować odpowiedni krem?

Drugi etap kuchennych prac to przygotowanie kremu. Do jego wykonania potrzebne są: jedna szklanka wody, jedna szklanka białego cukru, 2 duże łyżki kakao, pół kostki masła lub margaryny, 50 g gorzkiej czekolady i 150 ml wódki. Wodę należy zagotować w większym garnku, a pozostałe składniki (z wyjątkiem wódki) wymieszać w oddzielnej misce i następnie wsypać do wody, cały czas mieszając. Dopiero gdy stworzą one jednolitą ładną masę, można uzupełnić je 150 ml wódki. Raz jeszcze zamieszać i ściągnąć garnek z palnika. Krem powinien delikatnie ostygnąć.

Gdy nie będzie już gorący, należy wylać go na przygotowany wcześniej biszkopt i przejść do tzw. „wisienki na torcie”, czyli puszystego wierzchu. Niecały litr śmietany kremówki należy ubić razem z dwoma łyżkami cukru pudru i 1 opakowaniem śmietany w proszku. Masą można wyłożyć całą górną część ciasta, a następnie przyozdobić ją dowolnymi ciasteczkami bądź pokruszonymi batonikami. Wypiek wymaga jeszcze schłodzenia. Najlepiej potrzymać go przez przynajmniej kilka godzin przez przybyciem gości. Na zimno smakuje najlepiej!

Wszystkie składniki użyte w cieście „Pijana Zakonnica” przeważnie na co dzień występują w polskich domach, dlatego nawet gdy goście mają wpaść z niezapowiedzianą wizytą, bez trudu można wykonać ten wypiek. A na pewno warto! Smak jest nieziemski.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Ściana z cegły w kuchni

Ściana z cegły w kuchni

Wykorzystywanie naturalnych materiałów w aranżacjach wnętrz to bardzo modny ostatnio trend. Sztuczne kafelki i kiepskiej jakości płytki zastępowane są kamieniem,...

Jaki dach jest najtańszy w budowie

Jaki dach jest najtańszy w budowie

Po ustaleniu kosztorysu związanego z budową nowego domu często okazuje się, że brakuje finansów na wykonanie pewnych niezbędnych prac. Bo...

Jaka dieta na wysoki cholesterol

Jaka dieta na wysoki cholesterol

Dobrze dopasowana do organizmu dieta potrafi zdziałać cuda. Jest nie tylko świetnym sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów i odsłonienie szczupłego...

Jak zadbać o swoją wątrobę

Jak zadbać o swoją wątrobę

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w ciele każdego człowieka, a niestety niewiele osób wie, jak prawidłowo o nią zadbać....

Zmywarka – czy to się opłaca

Zmywarka – czy to się opłaca

Jest tak samo wielu zwolenników, jak i przeciwników ręcznego mycia naczyń. Niektóre perfekcyjne panie domu uważają bowiem, że żaden sprzęt,...