Orzechy laskowe

Orzechy laskowe to jedne z najsmaczniejszych orzechów, jednak często rezygnujemy z ich jedzenia za względu na gorzką w smaku skórkę, którą dość trudno z nich usunąć. Podpowiemy jak to zrobić.



Orzechy laskowe, podobnie jak inne orzechy, posiadają liczne właściwości i wartości odżywcze. Jednak to co je wyróżnia spośród innych to spora zawartość witaminy E, czyli "witaminy młodości i płodności". To dlatego orzechy laskowe są szczególnie polecane na potencję. 

Przeciwdziałają również nadciśnieniu, miażdżycy i zakrzepom. Wspierają pracę układu nerwowego oraz poprawiają pamięć i koncentrację. Są bogatym źródłem Potasu, Fosforu i Wapnia i Magnezu. 

Współczesna fitoterapia zaleca stosowanie orzechów laskowych przy kaszlu. Wystarczy dodać do mleka lub wody z dodatkiem miodu rozdrobnione orzechy laskowe i wypić taką mieszankę.

Jak uprażyć i obrać orzechy laskowe?


1. Rozgrzewamy piekarnik do 170C.

2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na nią luźno rozsypujemy orzechy. 

3. Wkładamy blaszkę do piekarnika na ok. 10-15 minut. Prażymy je tak długo, aż zaczniemy czuć ich aromat, a skórka zacznie pękać z wierzchu. Uważajmy, żeby nie przypalić orzechów!

4. Gorące orzechy wysypujemy na ściereczkę (można ściereczką wyłożyć miskę lub sitko). Następnie chwilę pocieramy owiniętymi w ściereczkę orzechami. Potem pozostawiamy je do wystygnięcia.

5. Po wystygnięciu ponownie pocieramy orzechami w środku ściereczki, w celu usunięcia większości skórek. Kontynuujemy ten proces, usuwając tyle skórek ile się da. 

6. Orzechy, które już nie mają skórek przekładamy do pojemnika, a pozostałe włóż jeszcze na chwilę do piekarnika. Pilnujemy, żeby orzechy nie przypaliły się!

7. Uprażone i obrane orzechy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku lub torebce strunowej. Najlepiej je zużyć w ciągu kilku dni. 


Macie jakąś inną metodę na obieranie orzechów? Podzielcie się nią z nami w komentarzach!