Loading...

Chcesz upiec wilgotne ciasto czekoladowe? Poznaj nasze sposoby

Czekolada to smakołyk, który zawsze jest tak samo dobry, niezależnie od tego, w jakiej postaci występuje. Jednak szczególnie trudno oprzeć się jej, gdy jest podana w formie wilgotnego ciasta czekoladowego. Jak przygotować ten niesamowity wypiek? Podpowiadamy!

Składniki

Do upieczenia wilgotnego ciasta czekoladowego będą Ci potrzebne:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel,
  • ¾ szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 220 g masła,
  • 140 g ulubionego dżemu,
  • 2 jajka,
  • ½ szklanki zaparzonej kawy,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukry wanilinowego.

Użyte do przygotowania ciasta składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego pamiętaj, żeby wyjąć je wcześniej z lodówki.

Przygotowanie

Na małym ogniu rozpuść masło z czekoladą, dodaj do nich kawę i kakao. Gdy składniki dobrze się połączą, zdejmij je z palnika i pozostaw do ostygnięcia.

Do miski wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier. Stopniowo dodawaj do nich jajka, jogurt oraz chłodną masę kakaową. Połącz dobrze składniki przy pomocy miksera. Następnie dodaj dżem i całość jeszcze raz zamieszaj.

Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez ok. 60 minut. Gdy wypiek ostygnie, możesz go dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową, cukrem pudrem lub owocami.

Kilka rad

  1. Wykorzystaną do ciasta mąkę wcześniej przesiej – dzięki temu wypiek lepiej wyrośnie i będzie bardziej puszysty.
  2. Postaw na dobrej jakość składniki. W przypadku wilgotnego ciasta czekoladowego szczególnie ważny jest tłuszcz – niech będzie to prawdziwe masło 82%.
  3. Formę z ciastem ustaw na środkowej półce piekarnika. Piecz je bez termoobiegu. Gotowy wypiek zostaw jeszcze na kwadrans w piecu z uchylonymi drzwiczkami.

Więcej sprawdzonych wskazówek, które pomogą Ci przygotować idealne wilgotne ciasto czekoladowe znajdziesz na stronie: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Stal chirurgiczna w biżuterii

Stal chirurgiczna w biżuterii

Wielu osobom stal chirurgiczna kojarzy się przede wszystkim ze szpitalem, co jest oczywiście zgodne z prawdą, bo materiał ten wykorzystuje...

Dary Natury przyprawy – nadaj potrawom pełnię smaku

Dary Natury przyprawy – nadaj potrawom pełnię smaku

Badania archeologiczne wykazują jednoznacznie, że ludzkość wykorzystywała przyprawy nawet 50 tysięcy lat przed naszą erą. Natomiast niezwykle intensywny handel przyprawami...

Powrót do natury – kamienne inspiracje w kuchni.

Powrót do natury – kamienne inspiracje w kuchni.

Od paru już lat w wielu branżach obserwujemy niesłabnący trend powrotu naturalnych materiałów i rozwiązań z ich zastosowaniem. W naszych...

Sałata rzymska – jak wykorzystać ją w kuchni?

Sałata rzymska – jak wykorzystać ją w kuchni?

Jeżeli chcesz naprawdę zdrowo i wartościowo się odżywiać, na pewno musisz przekonać się do częstego jedzenia warzyw. Bezapelacyjnie są to...

Kuchnia twoich marzeń

Kuchnia twoich marzeń

Podczas projektowania naszej kuchni, przede wszystkim warto zwrócić uwagę na praktyczność. Zwłaszcza jeśli spędzamy w tym miejscu dużo czasu i...