Loading...

Chcesz upiec wilgotne ciasto czekoladowe? Poznaj nasze sposoby

Czekolada to smakołyk, który zawsze jest tak samo dobry, niezależnie od tego, w jakiej postaci występuje. Jednak szczególnie trudno oprzeć się jej, gdy jest podana w formie wilgotnego ciasta czekoladowego. Jak przygotować ten niesamowity wypiek? Podpowiadamy!

Składniki

Do upieczenia wilgotnego ciasta czekoladowego będą Ci potrzebne:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel,
  • ¾ szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 220 g masła,
  • 140 g ulubionego dżemu,
  • 2 jajka,
  • ½ szklanki zaparzonej kawy,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukry wanilinowego.

Użyte do przygotowania ciasta składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego pamiętaj, żeby wyjąć je wcześniej z lodówki.

Przygotowanie

Na małym ogniu rozpuść masło z czekoladą, dodaj do nich kawę i kakao. Gdy składniki dobrze się połączą, zdejmij je z palnika i pozostaw do ostygnięcia.

Do miski wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier. Stopniowo dodawaj do nich jajka, jogurt oraz chłodną masę kakaową. Połącz dobrze składniki przy pomocy miksera. Następnie dodaj dżem i całość jeszcze raz zamieszaj.

Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez ok. 60 minut. Gdy wypiek ostygnie, możesz go dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową, cukrem pudrem lub owocami.

Kilka rad

  1. Wykorzystaną do ciasta mąkę wcześniej przesiej – dzięki temu wypiek lepiej wyrośnie i będzie bardziej puszysty.
  2. Postaw na dobrej jakość składniki. W przypadku wilgotnego ciasta czekoladowego szczególnie ważny jest tłuszcz – niech będzie to prawdziwe masło 82%.
  3. Formę z ciastem ustaw na środkowej półce piekarnika. Piecz je bez termoobiegu. Gotowy wypiek zostaw jeszcze na kwadrans w piecu z uchylonymi drzwiczkami.

Więcej sprawdzonych wskazówek, które pomogą Ci przygotować idealne wilgotne ciasto czekoladowe znajdziesz na stronie: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Migdały – bogactwo antyoksydantów i zdrowych kwasów tłuszczowych

Migdały – bogactwo antyoksydantów i zdrowych kwasów tłuszczowych

Doskonała, zdrowa przekąska, dodatek do deserów, ciast i tortów, składnik mąki, napoju roślinnego oraz dodatek do dań wytrawnych. Migdał, bo...

Kosmetyki BIO – co powinno znaleźć się w Twojej kosmetyczce?

Kosmetyki BIO – co powinno znaleźć się w Twojej kosmetyczce?

W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się kosmetyki BIO. W modzie jest naturalność, roślinna pielęgnacja oraz wegańskie formuły. To bardzo...

Wyjątkowa kuchenka gazowa

Wyjątkowa kuchenka gazowa

Kuchnia to nieodłączny element każdego domu, czy mieszkania. Nawet jeśli nie lubimy specjalnie gotować i często żywimy się na mieście,...

Jak wyposażyć swoją kuchnię? Wybór garnków

Jak wyposażyć swoją kuchnię? Wybór garnków

Kuchnia to miejsce, w którym spędzamy dużo czasu. Szczególnie na gotowaniu. Do tej czynności przydatnych jest wiele narzędzi. Od tych...

Chcesz upiec wilgotne ciasto czekoladowe? Poznaj nasze sposoby

Chcesz upiec wilgotne ciasto czekoladowe? Poznaj nasze sposoby

Czekolada to smakołyk, który zawsze jest tak samo dobry, niezależnie od tego, w jakiej postaci występuje. Jednak szczególnie trudno oprzeć...