Loading...

Ciasta czekoladowe. Poznaj wyjątkowe przepisy i zainspiruj się!

Ciasta czekoladowe zachwycają swoim aromatycznym, intensywnym smakiem. Co więcej, do czekolady idealnie pasują takie dodatki jak karmel, orzechy czy świeże owoce. Poznaj pomysły na najlepsze ciasta czekoladowe i zaskocz swoich najbliższych!

Ciasto czekoladowe to idealny pomysł zarówno na poobiedni deser, domowy podwieczorek, jak i wyjątkową uroczystość. Spośród czekoladowych wypieków możemy przygotować zarówno błyskawiczną czekoladową babkę czy murzynka, jak i elegancki przekładany torcik czekoladowy. Ciasto czekoladowe świetnie sprawdza się na urodzinach, zwłaszcza w przypadku najmłodszych, ale także na takich uroczystościach jak np. rocznice – wówczas można nasączyć je np. alkoholem czy kawą. Możliwości jest mnóstwo!

Ciasta czekoladowe z owocami

Kakao i czekolada idealnie komponują się z owocami takimi jak np. maliny, wiśnie, truskawki, kiwi, gruszki, jabłka czy brzoskwinie z zalewy. Owoce pasują zarówno do mlecznej, gorzkiej, jak i białej czekolady.

Miłośnicy truskawek z pewnością będą zachwyceni intensywnie czekoladową tartą z truskawkami. Co istotne, ciasto jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu! Zaletą tarty jest przede wszystkim błyskawiczne przygotowanie spodu. Wystarczą do tego herbatniki kakaowe, roztopione masło, kakao i cukier puder. By przygotować spód, wystarczy pokruszyć herbatniki na piasek i wymieszać pozostałe składniki. Tartę warto wypełnić przepysznym, aromatycznym intensywnie czekoladowym ganache. Ganache to francuska nazwa na aksamitne połączenie czekolady i śmietany. Do przygotowania ganache wystarczy więc jedynie gorzka czekolada i śmietanka 30 proc.! Całość warto obłożyć świeżymi truskawkami!

Inną, ciekawą propozycją jest czekoladowy biszkopt kokosowy z malinami. To aromatyczne, bezglutenowe ciasto jest puszyste i bardzo aromatyczne. Ciasto można polać intensywnie czekoladową polewą. Szukasz pomysłów na ciasto czekoladowe? Przepis na to i inne ciasta czekoladowe znajdziesz na stronie https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe.

Torcik czekoladowy – pyszny i elegancki

Świetnym pomysłem na specjalną uroczystość jest elegancki torcik czekoladowy z kremem orzechowym i błyszczącą (tzw. lustrzaną) polewą. Błyszcząca polewa posypana pokruszonymi orzechami robi niesamowite wrażenie. Torcik świetnie prezentuje się także po przekrojeniu gdy widoczne są dwie warstwy – jedna z ciemnego, kakaowego biszkoptu, zaś druga – jasna, z musu orzechowego.

Torcik czekoladowy można przekładać różnymi kremami czy musami. Świetnie nadaje się do tego krem o smaku kakaowym, który dodatkowo nadaje intensywnego, czekoladowego smaku. Z ciastem czekoladowym świetnie łączy się też karmel.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Stal chirurgiczna w biżuterii

Stal chirurgiczna w biżuterii

Wielu osobom stal chirurgiczna kojarzy się przede wszystkim ze szpitalem, co jest oczywiście zgodne z prawdą, bo materiał ten wykorzystuje...

Dary Natury przyprawy – nadaj potrawom pełnię smaku

Dary Natury przyprawy – nadaj potrawom pełnię smaku

Badania archeologiczne wykazują jednoznacznie, że ludzkość wykorzystywała przyprawy nawet 50 tysięcy lat przed naszą erą. Natomiast niezwykle intensywny handel przyprawami...

Powrót do natury – kamienne inspiracje w kuchni.

Powrót do natury – kamienne inspiracje w kuchni.

Od paru już lat w wielu branżach obserwujemy niesłabnący trend powrotu naturalnych materiałów i rozwiązań z ich zastosowaniem. W naszych...

Sałata rzymska – jak wykorzystać ją w kuchni?

Sałata rzymska – jak wykorzystać ją w kuchni?

Jeżeli chcesz naprawdę zdrowo i wartościowo się odżywiać, na pewno musisz przekonać się do częstego jedzenia warzyw. Bezapelacyjnie są to...

Kuchnia twoich marzeń

Kuchnia twoich marzeń

Podczas projektowania naszej kuchni, przede wszystkim warto zwrócić uwagę na praktyczność. Zwłaszcza jeśli spędzamy w tym miejscu dużo czasu i...