Loading...

Daktyle w kuchni – ciasto orzechowo-daktylowo-miodowe

Daktyle to zdrowa, choć wysokokaloryczna przekąska, składnik słodkich wypieków i deserów, a w daniach kuchni arabskiej również dań obiadowych. Zawierają błonnik, witaminy i minerały. Zbiory daktyli przypadają na jesień i wczesną zimę i zazwyczaj o tej porze smakują najlepiej. W Polsce najczęściej kupujemy daktyle suszone.

Daktyle – co to jest?

Daktyle to owoce palmy daktylowej, uprawiane na wielu tropikalnych i subtropikalnych terenach na świecie. Ich pochodzenie nie jest dokładnie znane ponieważ są uprawiane od tysięcy lat. Przypuszcza się, że może to być północ Afryki – okolice Egiptu. Owoce daktylowca osiągają do 7 cm długości, a ich miękki, wilgotny miąższ otacza twardą pestkę, którą przed zjedzeniem owocu należy usunąć. Suszone daktyle dostępne w sklepach, zazwyczaj są już wcześniej pozbawione pestek.

Daktyle to zdrowa, choć wysokokaloryczną przekąska. Zawiera cenny błonnik, witaminy i minerały. Są polecane szczególnie sportowcom i osobom aktywnym fizycznie. Świetnie się sprawdzą podczas długich pieszych wycieczek uzupełniając straconą energię. 

Daktyle w kuchni

Daktyle doskonale nadają się do słodzenia wszelkiego rodzaju wypieków – ciast, ciasteczek, tortów oraz deserów. Można używać je jako składnika domowych zamienników dostępnych w sklepach kremów czekoladowych. Wystarczy dodać odrobinę napoju roślinnego oraz kakao lub karob, zmiksować na gładka masę i domowy krem czekoladowy jest gotowy. Są doskonałym składnikiem koktajli owocowo-warzywnych czy energetycznych przekąsek takich jak kulki mocy czy batony. Daktyle dobrze komponują się z obiadowymi daniami z kaszy kuskus lub ryżu. Są składnikiem tagine („tażin”) – marokańskiej potrawy z jagnięciny.

Przepis – ciasto orzechowo-daktylowo-miodowe

Ciasto, na które przepis znajdziecie poniżej jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Niektórzy preferują je w wersji z odrobiną masła rozsmarowanego na grubym plastrze ciasta, podanym z kubkiem gorącej herbaty lub kawy.

Składniki

225g mąki pszennej

(można zmieszać w równych proporcjach, mąkę pszenną z pełnoziarnista mąką orkiszową)

1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczka mielonego cynamonu
175g zmiękczonego masła
100g brązowego cukru
(jeśli lubicie mniej słodkie ciasta można zmniejszyć ilość cukru do 50g, a nawet go pominąć)
3 łyżki miodu
2 jajka, ubite
2 średnie, dojrzałe banany (około 250g ze skórką)
100g daktyli
Opakowanie 50g kawałków orzecha włoskiego
duża szczypta soli morskiej

Wykonanie

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.

Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, masło, cukier (jeśli wolisz słodsze ciasta), sól, 2 łyżki miodu i jajka. Ugnieć banany i posiekaj daktyle i dodaj do miski. Mieszaj miksturę przez około  2-3 minuty drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym, aż wszystko się połączy.

Przełóż do przygotowanej formy i wyrównaj górę. Rozsyp kawałki orzecha włoskiego. Piec przez 1 godzinę. Wyciąg z pieca, lekko naciśnij górę ciasta, jeśli zbyt miękka, włóż do piekarnika na kolejne 10 minut.

Ostudź przez 15 minut, a następnie wyjmij z formy. Gdy ostygnie, skrop wierzch ostatnia łyżką miodu. Podawaj pokrojony w grube plastry.

Daktyle – cena

Na rynku dostępne są daktyle świeże i suszone. Świeże są droższe, a ich cena jest bardzo zróżnicowana w zależności od odmiany i kraju pochodzenia. Cena daktyli suszonych waha się od 10 do 40 zł za kilogram.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Stal chirurgiczna w biżuterii

Stal chirurgiczna w biżuterii

Wielu osobom stal chirurgiczna kojarzy się przede wszystkim ze szpitalem, co jest oczywiście zgodne z prawdą, bo materiał ten wykorzystuje...

Dary Natury przyprawy – nadaj potrawom pełnię smaku

Dary Natury przyprawy – nadaj potrawom pełnię smaku

Badania archeologiczne wykazują jednoznacznie, że ludzkość wykorzystywała przyprawy nawet 50 tysięcy lat przed naszą erą. Natomiast niezwykle intensywny handel przyprawami...

Powrót do natury – kamienne inspiracje w kuchni.

Powrót do natury – kamienne inspiracje w kuchni.

Od paru już lat w wielu branżach obserwujemy niesłabnący trend powrotu naturalnych materiałów i rozwiązań z ich zastosowaniem. W naszych...

Sałata rzymska – jak wykorzystać ją w kuchni?

Sałata rzymska – jak wykorzystać ją w kuchni?

Jeżeli chcesz naprawdę zdrowo i wartościowo się odżywiać, na pewno musisz przekonać się do częstego jedzenia warzyw. Bezapelacyjnie są to...

Kuchnia twoich marzeń

Kuchnia twoich marzeń

Podczas projektowania naszej kuchni, przede wszystkim warto zwrócić uwagę na praktyczność. Zwłaszcza jeśli spędzamy w tym miejscu dużo czasu i...