Loading...

Daktyle w kuchni – ciasto orzechowo-daktylowo-miodowe

Daktyle to zdrowa, choć wysokokaloryczna przekąska, składnik słodkich wypieków i deserów, a w daniach kuchni arabskiej również dań obiadowych. Zawierają błonnik, witaminy i minerały. Zbiory daktyli przypadają na jesień i wczesną zimę i zazwyczaj o tej porze smakują najlepiej. W Polsce najczęściej kupujemy daktyle suszone.

Daktyle – co to jest?

Daktyle to owoce palmy daktylowej, uprawiane na wielu tropikalnych i subtropikalnych terenach na świecie. Ich pochodzenie nie jest dokładnie znane ponieważ są uprawiane od tysięcy lat. Przypuszcza się, że może to być północ Afryki – okolice Egiptu. Owoce daktylowca osiągają do 7 cm długości, a ich miękki, wilgotny miąższ otacza twardą pestkę, którą przed zjedzeniem owocu należy usunąć. Suszone daktyle dostępne w sklepach, zazwyczaj są już wcześniej pozbawione pestek.

Daktyle to zdrowa, choć wysokokaloryczną przekąska. Zawiera cenny błonnik, witaminy i minerały. Są polecane szczególnie sportowcom i osobom aktywnym fizycznie. Świetnie się sprawdzą podczas długich pieszych wycieczek uzupełniając straconą energię. 

Daktyle w kuchni

Daktyle doskonale nadają się do słodzenia wszelkiego rodzaju wypieków – ciast, ciasteczek, tortów oraz deserów. Można używać je jako składnika domowych zamienników dostępnych w sklepach kremów czekoladowych. Wystarczy dodać odrobinę napoju roślinnego oraz kakao lub karob, zmiksować na gładka masę i domowy krem czekoladowy jest gotowy. Są doskonałym składnikiem koktajli owocowo-warzywnych czy energetycznych przekąsek takich jak kulki mocy czy batony. Daktyle dobrze komponują się z obiadowymi daniami z kaszy kuskus lub ryżu. Są składnikiem tagine („tażin”) – marokańskiej potrawy z jagnięciny.

Przepis – ciasto orzechowo-daktylowo-miodowe

Ciasto, na które przepis znajdziecie poniżej jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Niektórzy preferują je w wersji z odrobiną masła rozsmarowanego na grubym plastrze ciasta, podanym z kubkiem gorącej herbaty lub kawy.

Składniki

225g mąki pszennej

(można zmieszać w równych proporcjach, mąkę pszenną z pełnoziarnista mąką orkiszową)

1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczka mielonego cynamonu
175g zmiękczonego masła
100g brązowego cukru
(jeśli lubicie mniej słodkie ciasta można zmniejszyć ilość cukru do 50g, a nawet go pominąć)
3 łyżki miodu
2 jajka, ubite
2 średnie, dojrzałe banany (około 250g ze skórką)
100g daktyli
Opakowanie 50g kawałków orzecha włoskiego
duża szczypta soli morskiej

Wykonanie

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.

Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, masło, cukier (jeśli wolisz słodsze ciasta), sól, 2 łyżki miodu i jajka. Ugnieć banany i posiekaj daktyle i dodaj do miski. Mieszaj miksturę przez około  2-3 minuty drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym, aż wszystko się połączy.

Przełóż do przygotowanej formy i wyrównaj górę. Rozsyp kawałki orzecha włoskiego. Piec przez 1 godzinę. Wyciąg z pieca, lekko naciśnij górę ciasta, jeśli zbyt miękka, włóż do piekarnika na kolejne 10 minut.

Ostudź przez 15 minut, a następnie wyjmij z formy. Gdy ostygnie, skrop wierzch ostatnia łyżką miodu. Podawaj pokrojony w grube plastry.

Daktyle – cena

Na rynku dostępne są daktyle świeże i suszone. Świeże są droższe, a ich cena jest bardzo zróżnicowana w zależności od odmiany i kraju pochodzenia. Cena daktyli suszonych waha się od 10 do 40 zł za kilogram.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Migdały – bogactwo antyoksydantów i zdrowych kwasów tłuszczowych

Migdały – bogactwo antyoksydantów i zdrowych kwasów tłuszczowych

Doskonała, zdrowa przekąska, dodatek do deserów, ciast i tortów, składnik mąki, napoju roślinnego oraz dodatek do dań wytrawnych. Migdał, bo...

Kosmetyki BIO – co powinno znaleźć się w Twojej kosmetyczce?

Kosmetyki BIO – co powinno znaleźć się w Twojej kosmetyczce?

W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się kosmetyki BIO. W modzie jest naturalność, roślinna pielęgnacja oraz wegańskie formuły. To bardzo...

Wyjątkowa kuchenka gazowa

Wyjątkowa kuchenka gazowa

Kuchnia to nieodłączny element każdego domu, czy mieszkania. Nawet jeśli nie lubimy specjalnie gotować i często żywimy się na mieście,...

Jak wyposażyć swoją kuchnię? Wybór garnków

Jak wyposażyć swoją kuchnię? Wybór garnków

Kuchnia to miejsce, w którym spędzamy dużo czasu. Szczególnie na gotowaniu. Do tej czynności przydatnych jest wiele narzędzi. Od tych...

Chcesz upiec wilgotne ciasto czekoladowe? Poznaj nasze sposoby

Chcesz upiec wilgotne ciasto czekoladowe? Poznaj nasze sposoby

Czekolada to smakołyk, który zawsze jest tak samo dobry, niezależnie od tego, w jakiej postaci występuje. Jednak szczególnie trudno oprzeć...