Loading...

Daktyle w kuchni – ciasto orzechowo-daktylowo-miodowe

Daktyle to zdrowa, choć wysokokaloryczna przekąska, składnik słodkich wypieków i deserów, a w daniach kuchni arabskiej również dań obiadowych. Zawierają błonnik, witaminy i minerały. Zbiory daktyli przypadają na jesień i wczesną zimę i zazwyczaj o tej porze smakują najlepiej. W Polsce najczęściej kupujemy daktyle suszone.

Daktyle – co to jest?

Daktyle to owoce palmy daktylowej, uprawiane na wielu tropikalnych i subtropikalnych terenach na świecie. Ich pochodzenie nie jest dokładnie znane ponieważ są uprawiane od tysięcy lat. Przypuszcza się, że może to być północ Afryki – okolice Egiptu. Owoce daktylowca osiągają do 7 cm długości, a ich miękki, wilgotny miąższ otacza twardą pestkę, którą przed zjedzeniem owocu należy usunąć. Suszone daktyle dostępne w sklepach, zazwyczaj są już wcześniej pozbawione pestek.

Daktyle to zdrowa, choć wysokokaloryczną przekąska. Zawiera cenny błonnik, witaminy i minerały. Są polecane szczególnie sportowcom i osobom aktywnym fizycznie. Świetnie się sprawdzą podczas długich pieszych wycieczek uzupełniając straconą energię. 

Daktyle w kuchni

Daktyle doskonale nadają się do słodzenia wszelkiego rodzaju wypieków – ciast, ciasteczek, tortów oraz deserów. Można używać je jako składnika domowych zamienników dostępnych w sklepach kremów czekoladowych. Wystarczy dodać odrobinę napoju roślinnego oraz kakao lub karob, zmiksować na gładka masę i domowy krem czekoladowy jest gotowy. Są doskonałym składnikiem koktajli owocowo-warzywnych czy energetycznych przekąsek takich jak kulki mocy czy batony. Daktyle dobrze komponują się z obiadowymi daniami z kaszy kuskus lub ryżu. Są składnikiem tagine („tażin”) – marokańskiej potrawy z jagnięciny.

Przepis – ciasto orzechowo-daktylowo-miodowe

Ciasto, na które przepis znajdziecie poniżej jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Niektórzy preferują je w wersji z odrobiną masła rozsmarowanego na grubym plastrze ciasta, podanym z kubkiem gorącej herbaty lub kawy.

Składniki

225g mąki pszennej

(można zmieszać w równych proporcjach, mąkę pszenną z pełnoziarnista mąką orkiszową)

1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczka mielonego cynamonu
175g zmiękczonego masła
100g brązowego cukru
(jeśli lubicie mniej słodkie ciasta można zmniejszyć ilość cukru do 50g, a nawet go pominąć)
3 łyżki miodu
2 jajka, ubite
2 średnie, dojrzałe banany (około 250g ze skórką)
100g daktyli
Opakowanie 50g kawałków orzecha włoskiego
duża szczypta soli morskiej

Wykonanie

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.

Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, masło, cukier (jeśli wolisz słodsze ciasta), sól, 2 łyżki miodu i jajka. Ugnieć banany i posiekaj daktyle i dodaj do miski. Mieszaj miksturę przez około  2-3 minuty drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym, aż wszystko się połączy.

Przełóż do przygotowanej formy i wyrównaj górę. Rozsyp kawałki orzecha włoskiego. Piec przez 1 godzinę. Wyciąg z pieca, lekko naciśnij górę ciasta, jeśli zbyt miękka, włóż do piekarnika na kolejne 10 minut.

Ostudź przez 15 minut, a następnie wyjmij z formy. Gdy ostygnie, skrop wierzch ostatnia łyżką miodu. Podawaj pokrojony w grube plastry.

Daktyle – cena

Na rynku dostępne są daktyle świeże i suszone. Świeże są droższe, a ich cena jest bardzo zróżnicowana w zależności od odmiany i kraju pochodzenia. Cena daktyli suszonych waha się od 10 do 40 zł za kilogram.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Śledź – zdrowy, smaczny i niedoceniony! Ciekawe propozycje podania

Śledź – zdrowy, smaczny i niedoceniony! Ciekawe propozycje podania

Śledzie należą do wyjątkowo smacznych i zdrowych ryb, jednak nie są powszechnie doceniane. Do ich zalet należy nie tylko obecność...

Migdały – bogactwo antyoksydantów i zdrowych kwasów tłuszczowych

Migdały – bogactwo antyoksydantów i zdrowych kwasów tłuszczowych

Doskonała, zdrowa przekąska, dodatek do deserów, ciast i tortów, składnik mąki, napoju roślinnego oraz dodatek do dań wytrawnych. Migdał, bo...

Kosmetyki BIO – co powinno znaleźć się w Twojej kosmetyczce?

Kosmetyki BIO – co powinno znaleźć się w Twojej kosmetyczce?

W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się kosmetyki BIO. W modzie jest naturalność, roślinna pielęgnacja oraz wegańskie formuły. To bardzo...

Wyjątkowa kuchenka gazowa

Wyjątkowa kuchenka gazowa

Kuchnia to nieodłączny element każdego domu, czy mieszkania. Nawet jeśli nie lubimy specjalnie gotować i często żywimy się na mieście,...

Jak wyposażyć swoją kuchnię? Wybór garnków

Jak wyposażyć swoją kuchnię? Wybór garnków

Kuchnia to miejsce, w którym spędzamy dużo czasu. Szczególnie na gotowaniu. Do tej czynności przydatnych jest wiele narzędzi. Od tych...