Loading...

Dary Natury przyprawy – nadaj potrawom pełnię smaku

Badania archeologiczne wykazują jednoznacznie, że ludzkość wykorzystywała przyprawy nawet 50 tysięcy lat przed naszą erą. Natomiast niezwykle intensywny handel przyprawami rozwinął się w Azji Południowej, a także na Bliskim Wschodzie około 2 000 lat przed naszą erą. Głównie cynamonem oraz pieprzem, które w ogromnym stopniu nadawały potrawom różnorodności, względem ich wcześniejszej jałowości.

Historia przypraw

Historycznie ogromny wpływ na rynek przypraw mieli także Egipcjanie, którzy wykorzystywali je do balsamowania ciał. Ich zapotrzebowanie było na tyle ogromne, że wpływało na cały ówczesny światowy handel przyprawami oraz wpływało to na kształtowanie się ich cen.

Natomiast już 1000 lat przed naszą erą na terenach Japonii, Chin oraz Korei medycyna była oparta o ziołolecznictwo. Wykorzystanie ziół i przypraw było powiązane także z magią, medycyną, religią, ale również czymś tak pragmatycznym, jak konserwowaniem i dłuższym przechowywaniem dzięki temu żywności.

Archeolodzy natomiast znajdują ślady wykorzystania w kuchni czosnku na prawie 2 000 lat przed naszą erą – w Mezopotamii, Indiach, a w późniejszym okresie także w Rzymie. Z nawiązaniami do przypraw można spotkać się także w Biblii, czy zapiskach egipskich, indyjskich, chiński, mezopotamskich. Opisane są w nich na przykład znane w tamtych czasach przyprawy oraz sposób wykorzystania ich w ówcześnie gotowanych potrawach.

Jak przyprawy zmieniły świat?

Przyprawy były na tyle ważne dla ludzi w średniowiecznej Europie, że po upadku Konstantynopola oraz znacznym ograniczeniu dostaw przypraw do Europy przez świat Islamu, chęć ich posiadania była według historyków jednym z głównych przyczynków do tego, że Portugalczycy, Hiszpanie oraz Włosi głównie z Genui zaczęli wyruszać w podróże za ocean, aby odkryć alternatywne szlaki do Indii oraz Indonezji. Można więc powiedzieć, że dzięki poszukiwaniom przypraw odkryto dla Europy między innymi Amerykę Północną i Południową, a także ukształtował się cały współczesny zglobalizowany świat. Przyprawy są więc od wieków, tysiącleci ogromną ludzką namiętnością.

Namiętnością, którą zaspokajają między innymi Dary Natury przyprawy, które wyróżniają się niezwykle wysoką jakością, aromatycznym smakiem i zapachem, dzięki starannej selekcji składników, która sprawia, że przez długi czas zachowują one świeżość oraz swoją unikatowość. W związku z tym nie należy się dziwić, że Dary Natury przyprawy w ogromnym stopniu zyskują na coraz większej popularności i wielokrotnie stają się nieodłącznym elementem polskich kuchni oraz polskich stołów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Termostaty – Zadbaj o niskie koszty ciepła nie tylko w kuchni, ale także w jadalni i reszcie domu!

Termostaty – Zadbaj o niskie koszty ciepła nie tylko w kuchni, ale także w jadalni i reszcie domu!

Termostaty to coraz chętniej wybierane przez Polaków rozwiązania do mieszkań, domów i biur. Urządzenia te utrzymują w pomieszczeniach zadaną temperaturę....

Wyposażenie kuchni – jakie sprzęty warto kupić

Wyposażenie kuchni – jakie sprzęty warto kupić

Podczas remontu i urządzania mieszkania istotną rolę odgrywa wyposażenie kuchni i odpowiednio dobrane akcesoria kuchenne. Biorąc pod uwagę popularne stwierdzenie,...

Zalety pieca ogrodowego do pizzy

Zalety pieca ogrodowego do pizzy

W obecnych czasach coraz więcej osób decyduje się na montaż ogrodowego pieca do pizzy na terenie swojej działki. Takie rozwiązanie...

Jak bezpiecznie przygotowywać i przechowywać żywność?

Jak bezpiecznie przygotowywać i przechowywać żywność?

W obecnym, bardzo szybkim stylu życia bardzo popularne stało się przygotowywanie posiłków na kilka dni do przodu i późniejsze odgrzewanie...

Olej z pestek dyni – czym jest i jakie są jego właściwości?

Olej z pestek dyni – czym jest i jakie są jego właściwości?

Pestki dyni to dodatek często wykorzystywany w kuchni. Mało kto jednak wie, że można uzyskać z nich olej, będący kopalnią...