Przepisy Di gotuje

Mleczny shake bananowo-waniliowy

Od zawsze uwielbiam wszelkie koktajle mleczne, ale najbardziej przygotowane przeze mnie samodzielnie. W moim domu sprawdzają się one niezależnie od pory roku..., choć latem w szczególności! Pomimo prostoty jest pyszny i godny polecenia.  Koniecznie spróbujcie!

Makaron z brokułem i kurczakiem w sosie śmietanowym i paprykowej nucie

Jeść trzeba i najlepiej, aby jedzenie to było szybkie w przygotowaniu i smaczne.  Właśnie takie jest to danie! Do tego syci, a jednocześnie nadmiernie nie obciąża naszego żołądka. Płatki papryki nadały całości apetycznego charakteru. Polecam!

Ciasto migdałowe z truskawkami (zawsze się udaje)

Przepis na Ciasto migdałowe z truskawkami (zawsze się udaje). Przepis jest prosty, szybki i już wielokrotnie sprawdzony, więc bez obaw - upieczenie tego ciasta nie grozi zakalcem! Jest ono naprawdę łatwe, bardzo smaczne i idealnie łączy migdały z truskawkami, co jest raczej rzadko spotykane. Obowiązkowo spróbujcie! Polecam!

Zupa cebulowa z grzankami

Istnieje wiele wersji zupy cebulowej... Można ją zmiksować na krem, połączyć z serem, ugotować z warzywami lub bez, podać chociażby z grzankami czy dodatkiem ziemniaków.  Naprawdę możliwości jest wiele! Co prawda taka zupka idealnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, ponieważ świetnie syci i rozgrzewa, a z czosnkiem doskonale zadba o naszą odporność - to w moim domu uwielbiamy ją o każdej porze roku. Uwielbiam krem cebulowo-serowy, ale że mój mąż nie przepada za zmiksowanymi zupami, to często gotuję poniższą opcję. Pycha!

Paprykarz warzywny z kaszą jaglaną

Na pewno wiecie, że klasyczny paprykarz składa się z ryżu, tłustej i wędzonej ryby oraz warzyw. A co powiecie na opcję warzywną z kaszą jaglaną? Sos sojowy podkreśla jego głębie smaku, a całość jest po prostu rewelacyjna. Paprykarz świetnie smakuje ze świeżym pieczywem i przyznam, że często podjadam go w wersji solo lub z piramidkami Popcrop. Kto z Was skorzysta z przepisu? Polecam!

Koktajl truskawkowy na mleczku kokosowym

Koktajl jest przepyszny, a połączenie truskawek i mleczka kokosowego - rewelacyjne. Taki napój nie tylko doskonale orzeźwia, ale również i syci...Idealny, zdrowy, lekki...Zresztą co tu będę dużo pisać?Sami spróbujcie!

Muffiny z cebulą i serem korycińskim

Muffinki są przepyszne i smakują jak małe, wytrawne bułeczki. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne.Idealnie sprawdzą się na śniadanie, które bez problemu można przygotować poprzedniego dnia, ponieważ babeczki długo zachowują swoją świeżość i mięciutkie wnętrze.

Ciasto jogurtowe z czekoladą i wiśniami (szybkie i tanie)

Takie właśnie jest to ciasto - ekspresowe! A dodatkowo smakuje rewelacyjnie i kusi już podczas pieczenia. Idealnie sprawdzi się do kubka mleka, herbaty, czy filiżanki kawy. Koniecznie spróbujcie!

Czekoladowo-orzechowy torcik z mikrofalówki (babeczka z kubeczka)

Naprawdę zachwyca smakiem, jest mocno czekoladowo-orzechowe, wilgotne i bardzo puszyste. Samo smakuje rewelacyjnie, a przełożone ulubionym kremem lub bitą śmietaną - pycha! Polecam!

Surówka z marchewki i jabłka (z chrzanem)

Jest to jedna z najprostszych surówek, która świetnie smakuje i zawiera mnóstwo witamin.  Po prostu pyszna klasyka!

Ekspresowa kremówka na herbatnikach z sosem toffi

Uwielbiam ciasta z kremem budyniowym, dlatego z braku czasu staram się wymyślać jakieś pyszneee i na szybko.Mam sprawdzony krem z ciasta karpatkowego - klik, więc dodałam herbatniki, sos toffi i wyszło nieziemskie połączenie.Sama masa nie jest zbyt przesłodzona, więc idealnie skomponowała się z polewą. Koniecznie sami spróbujcie!

Kotlety mielone z czarnuszką i serem korycińskim

Tradycyjne kotlety mielone można urozmaicić w bardzo prosty sposób. Wystarczy nadziać je serem i cieszyć się przepysznym efektem. Taka mała, prosta rzecz, a odmienia klasyczne danie - czyniąc je bardziej atrakcyjniejszym.

Muffiny jogurtowe z melisą

Muffiny są niezwykle mięciutkie i puszyste, a do tego długo zachowują swoją świeżość!Melisa nadała ciastkom wyjątkowego smaku i doskonale sprawdziła się jako ich urozmaicenie... Ogólnie jako zioło jest rześka, cytrusowa i zmysłowa. Luuubię jej aromat! Koniecznie spróbujcie upiec takie muffiny, a przekonacie się jakie są pyyyszne!

Jogurt domowy w 10 minut (z mleka zwierzęcego lub roślinnego)

Naprawdę smakuje wyjątkowo. Dodatkowym plusem jest fakt, że można przyrządzić go z mleka zwierzęcego (np. krowiego, koziego) lub roślinnego (np. kokosowego, sojowego, migdałowego). To nie jest trudne - wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie szczepy bakterii, znaleźć kilka minut i już.

Soczysta łopatka wieprzowa pieczona w rękawie

Łopatka jest miękka, soczysta i niezwykle aromatyczna! Ciepłe mięso to doskonała propozycja na obiad, a po ostygnięciu idealnie nadaje się na kanapki. Możecie użyć innego rodzaju mięska, zapewniam że stosując się do rad podanych w przepisie - każde będzie smakowało wyśmienicie. Polecam!

Najłatwiejsza golonka gotowana i pieczona

Przy okazji gotowania nóżek na galaretę czasami ugotuję golonki, które potem delikatnie zapiekam w piekarniku.Tak przyrządzone są niezwykle smaczne i mięciutkie, że wprost rozpływają się w ustach. Do tego ziemniaczki, ogórek i ulubiona musztarda. Polecam!

Jajka faszerowane ze szczypiorkiem i musztardą

Gotowane jajka są doskonałe o każdej porze roku i przyznam, że najchętniej spożywam je w zupie szczawiowej lub w sałatkach. Tu przedstawiam Wam prostą i szybką propozycję, która jest naprawdę zaskakująco smaczna.   I moja rada: użyjcie musztardy o wyrazistym smaku.

Zapiekany pudding z serka wiejskiego

Taki pudding jest nie tylko pyszny, ale również syty, więc idealnie może posłużyć jako zdrowe śniadanie, a nawet jako deser. Idealny na ciepło i po ostygnięciu.

Najlepszy biszkopt do ciast i tortów (różne wymiary)

 Jest to jeden z najlepszych i najprostszych biszkoptów jaki istnieje. Zapewniam Was, że zawsze się udaje, pięknie wyrasta i nie opada! Jest delikatny, puszysty, po prostu idealny. Polecam!

Kurczak w marynacie z majonezem - z grilla, patelni lub piekarnika

Jakiś czas temu przygotowałam kurczaka na grilla. Troszkę zostawiłam, aby sprawdzić jego smak po upieczeniu i przyrządzeniu na patelni. Kurczak wyszedł soczysty i naprawdę bardzo smaczny, a skórka... pychotka! Koniecznie sami spróbujcie!

Surówka z marchewki z pestkami słonecznika i dereniem kiszonym

Taka surówka jest bardzo prosta, a dodatkowo naprawdę zaskakuje smakiem. Idealnie komponuje się z każdym obiadem i przyznam, że również szybko znika w wersji solo. Dodam w skrócie, że owoce tej rośliny bogate są w witaminy, polifenole, kwasy organiczne oraz antocyjany i zawierają również związki mineralne, takie jak: potas, wapń, fosfor, sód, magnez, a także żelazo, cynk, miedź i mangan. W smaku są soczyste, kwaskowate i przypominają oliwki. Polecam!

Kokosowo-waniliowy deser z budyniu

Lubicie budyń? Ja wprost uwielbiam, dlatego lubię go urozmaicać i tworzyć coś z niczego, a prezentowany deser jest przepyszny! Zaręczam, że znika ekspresowo. Koniecznie sami spróbujcie!

Aromatyczny kurczak gotowany z warzywami

Gotowany kurczak jest nie tylko lekkostrawny i dietetyczny, ale może być naprawdę smaczny oraz aromatyczny, a powstały wywar jest po prostu rewelacyjny. Polecam!

Chleb z octem bez wyrabiania (zawsze się udaje)

Chlebek ten jest niezwykle smaczny i dodatkowo prosty w przygotowaniu.Naprawdę - zawsze się udaje!Można też użyć różnych rodzai mąk, dzięki czemu łatwo otrzymać np. chleb pszenny, pszenno-żytni, czy pszenno-orkiszowy.( Uwaga: pieczywo nie wyjdzie z samej mąki pełnoziarnistej czy razowej, lecz jedynie w proporcji pół na pół.)Tak samo z płatkami, otrębami, nasionami i ziarenkami.Kto co lubi!

Różowe muffiny z kisielem, bakaliami i bitą śmietaną

Każde dziecko, a nawet i dorosły uśmiechnie się na widok takiej babeczki, a dodatkowo ile jest frajdy podczas ich przygotowywania... Kisiel, w moim przypadku truskawkowy - nadaje ciastkom fajnego smaku, aromatu oraz różowego koloru. Sami spróbujcie! 1 szklanka/140g mąki pszennej (1 szklanka = 250ml) 1/4 szklanki cukru 1 opakowanie (40g) różowego kisielu (u mnie truskawkowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 jajko 1/2 szklanki/125 ml mleka 1/4 szklanki/65 ml oleju (u mnie rzepakowy - Woj-Len) Dodatkowo: 50g bakalii (u mnie suszone owoce: rodzynki, śliwki, berberys, morwa i miechunka - Helio) Bita śmietana: 200 ml śmietanki 30-36% 1-2 łyżeczki cukru pudru różowy barwnik (opcjonalnie) W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kisiel, w drugiej - jajko, olej oraz mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać suszone owoce. (Większe należy pokroić.)  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przygotować bitą śmietanę. Kremówkę z cukrem ubić na sztywno, a następnie podzielić na dwie części. Do jednej z nich wmieszać odpowiednią ilość różowego barwnika. Całość naprzemiennie przełożyć do worka cukierniczego. Muffiny udekorować bitą śmietaną oraz innymi ozdobami. (Ja użyłam produktów z  mojej ulubionej Cukieterii, m.in. czekoladowego twistera, kolorowego maczku i cukrowych oczek.)

Ziołowe placki ziemniaczane z farszem grzybowym

Placki doprawiłam ziołami, dzięki czemu stały się jeszcze pyszniejsze i aromatyczne! To naprawdę nic trudnego... Koniecznie spróbujcie!

Deser banoffee z lodami (ciasteczka z bananem, lodami, bitą śmietaną i sosem toffi)

Banoffee to przepyszny deser, który w oryginalnej wersji jest ciastem.Łączy w sobie kruche ciasto, puszystą śmietankową masę, banany i sos toffi... Ja stworzyłam jego troszkę inną wersję - z lodami, bitą śmietaną i dorzuciłam jeszcze prażone chipsy kokosowe. Kto się oprze takiemu połączeniu? Polecam!

Koperkowo-miętowy chłodnik z czerwonego barszczu

Chłodnik ten jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a dodatkowo smakuje rewelacyjnie i z pewnością gwarantuje ochłodę nawet w najgorętszy dzień lata.   Wystarczy porządnie go schłodzić i mamy pyszne orzeźwienie!  Koniecznie spróbujcie!

Ciasteczka z kaszą manną i solonymi orzeszkami

Rewelacja!Ciasteczka wyszły takie kruche, delikatne z fajnym słodko-słonym i orzechowym posmakiem.Koniecznie spróbujcie i od razu zwiększcie proporcje!

Kotlety sojowe w zalewie octowej

Kotlety w zalewie są przepyszne i u mnie znikają jako przekąska, choć też idealnie sprawdzą się na obiad.

Orkiszanka z bananem i masłem migdałowym (owsianka)

Zapewne wiecie, że owsiankę można przygotować na mnóstwo sposobów... Dzięki temu można jeść ją codziennie i nigdy się nie znudzi! Warto je włączyć do swojej diety - chociażby w postaci mojego ulubionego masła. Polecam!

Marynata czosnkowo-śliwkowa (do mięsa na grilla i nie tylko)

Marynata jest rewelacyjna i przyznam, że często ją przyrządzam - nie tylko w sezonie grillowym. Nadaje się również do pieczonych mięs.  Przeważnie używam jej do karkówki, ale nawet zamarynowany kurczak - dzięki marynacie z czosnku, octu balsamicznego oraz powideł nabiera głębokiego smaku.Wystarczy zachować poniższe proporcje i jedynie odpowiednio ją doprawić.

Kokosowy deser z bitą śmietaną i słomką ptysiową (wegański)

Uwielbiam bitą śmietanę przyrządzoną z mleczka kokosowego! U mnie najczęściej znika w wersji solo, ale jest też doskonałym dodatkiem do wszelkich słodkości, czy napojów. Tu postanowiłam ponownie zaprezentować Wam prosty deser, który jest po prostu niesamowity w smaku i dość lekki.