Przepisy Gawron w rosole

Owsiane placuszki na jogurcie greckim z masłem orzechowym i bananem

Naleśniki, placuszki, pancake'sy... w każdej formie są cudowne. A te z dodatkiem masła orzechowego i banana przyczyniają się do porannej euforii smakowej!

Makaron z cukinii z ciecierzycą i suszonymi pomidorami

W końcu odstawiłam gorące dania z dużym udziałem rozgrzewających przypraw i zastąpiłam je  surowymi, lekkimi i pełnymi witamin! Dojrzałe na słońcu warzywa i owoce wysypują się z kuchni, a ja nie mam ich dosyć!

Buraczane mini burgery z dipem z ricotty

Ostatnim czasy czuję niepohamowany wzrost produktywności. Przepisy same wlatują mi do głowy, a twórczość w kuchni przechodzi nawet moje własne pojęcie. Zrobiłam już zapasy pomysłów, którym będę się z wami dzielić w czasie jesiennej chandry... No ! Ale do niej jeszcze daleko! Teraz czas cieszyć się i korzystać z letnich dobrodziejstw natury.

Puszysty migdałowy krem jaglany

Kolejny już przepis z serii "chmurkowych". Zakochałam się w takich śniadaniach! Dzisiejsza wersja kaszy jaglanej na mleku migdałowym z kremowym bananem i chrupiącymi orzechami jest po prostu genialna! Dzięki dodatkowi ubitego białka, porcja w miseczce zwiększa się dwukrotnie, a wy możecie dłużej cieszyć się cudownym smakiem.

Tajskie smaki czyli warzywa a'la pad thai

W gruncie rzeczy, dzisiejsze danie z tytułowym pad thai'em ma niewiele wspólnego... Poza przyprawami i dodatkiem jajka... Ale! Przyprawy to klucz do kuchni orientalnej! Po moim powrocie z Tajlandii odkryłam to z bólem serca... Potrawy przyrządzane na podstawie poznanych tam smaków pozostawiały niedosyt. Jednak metodą prób i błędów stworzyłam kombinację, która przenosi mnie z powrotem na parne, piaszczyste plaże tego raju na ziemi.

Gruszkowy kisiel z imbirem, kurkumą i cynamonem

Imbir, cynamon i kurkuma to mieszanka która w okresie przeziębień nie powinna opuszczać waszej kuchni. Przy tym jej smak, w połączeniu z soczystą gruszką, powala na kolana... A raczej pozwala się z nich podnieść po chorobie. Do tego, przygotowanie tego magicznego gęstego wywaru nie zajmie wam więcej niż 10 min!

Domowe masło z nerkowców + jaglanka na mleku z miodem

Takie śniadania trzymają mnie przy życiu. Ostatnio to jedyny ciepły posiłek jedzony na spokojnie w domku... Kremowa jaglanka zlepiona domowym masłem z nerkowców, to poranny raj dla podniebienia ! W szybki i łatwy sposób możecie przygotować je sami, a smakiem cieszyć się na długo. O ile nie zjecie go na jeden raz... uzależnia!

Makaron z wędzonym łososiem, cukinią i kremowym serkiem

Ten przepis znajduje się na mojej liście ulubieńców i popisowych dań! Intensywny smak łososia, delikatny makaron, śmietankowy serek i neutralna cukinia...To połączenie skutkuje kaskadą przyjemności, wystarczy szczypta przypraw i zachwycicie nim każdego!

Kasza bulgur z vermicelli w jagodowej odsłonie

O tej mieszance wspominałam już na instagramie... Należy do moich niekwestionowanych ulubieńców! Cudowne połączenie nitek makaronu i miękkiej kaszy zaskakuje w daniach zarówno słodkich jak i słonych. Do tego syci na długo, zawiera sporo białka i błonnika... Smacznie i zdrowo!

Czekoladowa lawa, czyli zdrowe śniadaniowe ciasto dla dwojga

Ten przepis, jak wiele innych, powstał przez przypadek. Zbyt spieszno było mi do zjedzenia czekoladowej pieczonej owsianki zmiksowanej z bananem... Tak odkryłam jak wspaniale smakuje gorące płynne nadzienie wylewające się spod spieczonej skórki... Po paru urozmaiceniach stwierdziłam, że dodatek mrożonych owoców pomaga zachować wilgotny środek no i tak narodziło się przepis na czekoladową lawę!

Ryż z mango w mleczku kokosowym

Zestawienie mango i mleczka kokosowego zaczarowało mnie od pierwszego kęsa... To za sprawą tajskiego deseru zwanego mango sticky rice, który opiera się właśnie na tych dwóch składnikach. Lepki ryż i nieprzyzwoicie dojrzały owoc, obsypane prażonymi orzeszkami były moim ulubieńcem podczas podróży w tamte strony... Grzechem byłoby choć częściowo nie przemycić tego smaku do mojej prywatnej kuchni! Tak więc, zapraszam was na kulinarną podróż w tropiki!

Cieciorka w ricottcie ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Dla odmiany od wolnego weekendu, niektóre dni w pracy sprawiają, że nawet gotowanie makaronu jest czynnością trwającą wieczność, a mój żołądek stanowczo odmawia czekania dłużej niż 5 min na coś sycącego i zdrowego. To właśnie wtedy powstają te ekspresowe dania. Zawsze zastanawiam się czy ich smak rzeczywiście jest tak niesamowicie genialny, czy po prostu byłam już tak głodna że nawet marchewka powaliłaby mnie na kolana...

Tosty z karmelizowanym jabłkiem w słodkim sezamowo-karobowym sosie

Kolacje na słodko nie goszczą na moim stole zbyt często. Lecz kiedy już się pojawią, wywołują eksplozję smaku i taniec radości moich kubków smakowych! Karmelizowane  jabłko, rodzynki, chrupiący chleb... a to wszystko oblane cudownym sosem powstałym z połączenia melasy z chleba świętojańskiego i tahiny. Zapraszam!

Makaron z gorgonzolą, gruszką i orzechami włoskimi

Nie ma lepszego połączenia smaków niż ser pleśniowy w towarzystwie gruszki i podbijających smak orzechów włoskich! Do tego lampka wina i kolacja dla dwojga przerodzi się w ucztę dla podniebienia. Wypróbujcie sami, a gwarantuję, że zakochacie się w tym daniu. 

Kasza jaglana w awokado z oliwkami i suszonymi pomidorami

Jednogarnkowe dania królują w mojej kuchni, a to może spokojnie przyjąć koronę za smak i wartości odżywcze! Kremowe awokado i kasza jaglana w towarzystwie łamiących smak oliwek i suszonych pomidorów wzbogacone o orzeźwiającego pomidora... Smakuje nawet lepiej niż brzmi!

Czekoladowy krem z pęczakiem i gorącymi śliwkami

Pierwszy dzień wiosny za nami, a matka natura udowadnia nam, że o nim nie zapomniała. Dziś od rana słoneczko nieśmiało wygląda zza chmur. Mam nadzieję, że zbiera siły by w końcu porządnie nas ogrzać! Dla tych, którzy obudzili się z nieco mniej pozytywnym nastawieniem serwuję śniadanie wywołujące ogromny uśmiech na twarzy. Konsystencja kaszy pęczak powala na kolana. Pękające w zębach kuleczki są moją miłością od dawna. Dodajmy do nich gęstą ricottę, kakao i śliwki, a dostaniemy miskę pełną najlepszej mieszanki  smaków pod słońcem!

Omlet na spodzie z płatków owsianych

Kojarzycie fraszkę Kochanowskiego "Na zdrowie"? Wydarzenia z ostatniego czasu uświadomiły mi jak olbrzymią prawdę opisał on w swoim dziele... Przeczytajcie ją i doceńcie swój organizm... A teraz, na zdrowie! Prostota tego dania powala na kolana. Dwa składniki dają perfekcyjne śniadanie na każdą okazję. W szczególności gdy lodówka świeci pustkami. Gdy znajdziecie w niej coś jeszcze... hmm to nawet lepiej! Małe urozmaicenia zawsze są mile widziane w mojej kuchni.

Jogurtowo cynamonowy bulgur z bananem

Razem z nadejściem wiosny odnotowałam wzrost zachorowań na chandrę. Mimo ładnej pogody nasze mózgi odmawiają współpracy, a nadmiar serotoniny zamiast cieszyć, przytłacza wszystkich dookoła. Czas opracować taktykę obronną! Zacznijmy może... od środka! Dawką zdrowia na dzień dobry.

Fit chili con carne

W tym roku obiecałam sobie nie przegapić rozpoczęcia wiosny przez naturę. Więc... spójrzcie w okna! Wszystko powoli budzi się do życia, a zieleń z dnia na dzień dominuje miejskie krajobrazy. Sezon grillowy już rozpoczęty, rolki i rower odkurzone po przymusowym śnie zimowym, czas na zakaz narzekania i siedzenia w domu! No chyba, że w kuchni. To danie sprawiło, że po długie przerwie ponownie przekonałam się do mięsa. Nie dość, że smakiem i aromatem podbija serce, to dodatkowo syci na długo i dostarcza pełnowartościowego białka. Zapraszam do testowania !

Bananowe ciasteczka z cieciorki o smaku białej czekolady

Wstaję w poniedziałek i wiem, że czekają mnie tylko dwa dni zajęć... Cudowne uczucie, dodatkowo spotęgowane myślą o spędzeniu świątecznego czasu z rodzinką na poszukiwaniu ukrytych w ogrodzie jajek z czekolady. Ja jednak co roku stawiam na zdrowsze wielkanocne łakocie. Jedną z propozycji są te bajeczne, kremowe ciastka!

Owsiane bananowe kluski kładzione

Przyszła Wielkanoc! Radosny czas, który możemy spędzić z rodzinką na słodkim leniuchowaniu... Z tego powodu nie będę się rozpisywać, łapcie przepis przenoszący do słodkiego dzieciństwa i korzystajcie z chwili odpoczynku! Kluski kładzione na mleku były moim ulubionym daniem w przedszkolu. Nie wiadomo dlaczego, całkowicie przeze mnie zapomnianym... Teraz przygotowałam im wielki powrót w urozmaiconej i jeszcze zdrowszej wersji! Gwarantuje, że jedząc je poczujecie ogrom dziecięcej radości!

Makaron ze szparagami, indykiem i ricottą

Ostatnim czasy mój uzależniony od matki natury umysł dostaje paranoi połączonej z rozdwojeniem jaźni... Budząc się w Wielkanocny poranek, zamiast promieni słońca przywitały mnie płatki śniegu., a zajączka zastąpił Święty Mikołaj. Powrót do Warszawy na niewiele się zdał... Ursynowski wiatr wywiewa z mojej głowy resztki wspomnień o ciepłych dniach. Odnalazłam jednak pocieszenie w ćwiczeniach i gdy wracam z siłowni naładowana endorfinami na moim talerzu lądują takie oto pyszności!

Waniliowa owsianka ze śliwkowym sosem

Dzień zaczynam drepcząc do kuchni opatulona kocem od stóp do głów. Niestety i mnie dopadło wiosenne choróbsko... Deszczowa pogoda potęguje moje postanowienie o spędzeniu tego dnia w przytulnym łóżku. A więc łapię miseczkę ciepłej owsianki, książkę i wracam pod kołdrę! 

Wiśniowa jaglanka z w serkiem wiejskim

Majówkę spędziłam w otoczeniu Bieszczadzkich jezior i lasów. Poranny świergot ptaków i nieskazitelne świeże powietrze przyniosło ukojenie dla mojego mieszczańskiego umysłu. Teraz wracam z czystą głową pełna motywacji... i nadzieją na cieplejsze dni! Brak wyraźnych oznak wiosny doprowadza mnie do istnego szaleństwa dlatego ratuję swoją podświadomość śniadaniami, których zapach przyprawia o słoneczny zawrót głowy. Gotowi na wiśniowe szaleństwo?

Domowy hummus

W naszym domu zawitało nowe stworzonko... Cudowny siedmiotygodniowy kociaczek dotrzymuje nam towarzystwa podczas codziennych czynności. W kuchni nie odstępuje mnie na krok licząc, że przygotowywane jedzenie jest przeznaczone dla jego małej mordki. Tym razem jednak musi obejść się ze smakiem... 

Ekspresowy mus z rabarbaru na bananowej jaglance

Temperatura na dworze nareszcie trzyma poziom 20 stopni, dzięki czemu produktywność wzrosła dziesięciokrotnie! Przez moją głowę przelatują coraz poważniejsze myśli przeprowadzki do ciepłych krajów. Ale! Póki co cieszę się tym co mam. A jeśli o radości mowa... czas otworzyć sezon na rabarbar! 

Pasta z zielonego groszku

Wspominałam już, że moje studia są niesamowicie inspirujące? Zapewne tak... Ten przepis narodził się na kampusowym grillu w towarzystwie przyszłych dietetyków i żywieniowców. Pogoda dopisuje takim wydarzeniom, a z moich ust nie znika uśmiech, tym szerszy, im mniej chmur na niebie.

Zielone lody brzoskwiniowe

Wróciłam z kilkudniowego odpoczynku w polskich górach podczas którego, moje ciało i umysł zostały naładowane słonecznymi promieniami, czystym powietrzem i naturalnym jedzeniem. Już pierwszy dzień po powrocie przyniósł ze sobą tęsknotę za zielonymi lasami i śpiewem ptaków... W formie rekompensaty dodaję trochę tego liściastego koloru do mojego deseru! Zapraszam wszystkich na brzoskwiniowe lody ze spiruliną!