Przepisy Gospodyni

Smażona pierś z kaczki

Ostatnio czasu mi brak, dlatego preferuje dania szybkie. Jedną z takich potraw jest smażona pierś z kaczki, do tego młode ziemniaczki, jakaś surówka i już ! Uwielbiamy takie obiady

Tort porzeczkowy

Przepis na tort porzeczkowy. Smak owego tortu, to po prostu bajka-to jedna z zasłyszanych opinii.

Orzechowa pierś z kurczaka

Dzisiaj bardzo szybki i niesamowicie smaczny obiad. Pierś z kurczaka w orzechowej panierce, do tego młode ziemniaczki i mizeria. Delikatne drobiowe mięso z chrupiącymi prażonymi orzechami to wprost niebo w gębie.

Bób z czosnkiem i zrumienioną bułką tartą

Bób i czosnek rewelacyjne połączenie. Zresztą, jeśli chodzi o bób, to ja mogę w każdej kombinacji wcinać. Ale tak przyrządzony jest wyjątkowo pyszny.

Sos paprykowy

Wyrazisty w kolorze i smaku, dość pikantny. Idealny do mięs, serów, ryb. Znakomity dodatek do dań z grilla. Sos z pieczonej papryki i czosnku jest tak pyszny, że nie będziecie mogli przestać próbować.

Pałki z kurczaka w miodowo – musztardowej marynacie

To kolejna propozycja obiadu, który robi się sam. Dodatki wybieramy sami, ziemniaki, ryż lub po prostu pajda chleba. Takie pieczone pałki to nie tylko obiad, ale również super przekąska na zimno. Osobiście uwielbiam, pieczony kurczak podjadany na zimno zawsze kojarzy mi się z wakacjami.

Sałatka z bobu i jajek

Są dwie rzeczy, na które czekam cały rok, to jest bób i zielony groszek Pierwotna cena pierwszego wprost mnie zabiła. Czekałam aż spadnie i się doczekałam. Teraz jak już zaspokoiłam swój bobowy głód mogę zacząć kombinować. Zapraszam Was na pyszną sałatkę, pastę albo coś do chleba. Jakkolwiek by tego nie nazwać, jest super.

Domowe wędzone sery

Tym razem padło na ser żółty, biały i piersi z kurczaka. To po prostu jest bajka.

Kotlety z jajek i pieczarek

Od dziś mojej ulubione, że też wcześniej na to nie wpadłam. Zawsze robię kotlety z jajek z dodatkiem cebuli, szczypiorku, natki.  Tym razem dla odmiany wspólnie i w porozumieniu z pieczarkami. Rewelacja. Polecam.

Sałatka z jajkiem, kukurydzą i ryżem

Idealna na śniadanie, smaczna i syta. Lekko słodka z chrzanowym akcentem. Jak Wam się podoba takie połączenie.

Jajka faszerowne szpinakiem

Zawsze na Wielkanoc robię paletę, czyli 30 to w sumie 60 połówek i uwierzcie, że znikają w ekspresowym tempie. A w tym roku zagoszczą również jajka z farszem szpinakowym.

Karkówka w sosie marchewkowo-cukiniowym

Tak, tak znowu karkówka, to moje ulubione mięso więc przyrządzam je pod każdą postacią. Dzisiaj w sosie marchewkowo – cukiniowym.

Keks

Ulubione ciasto mojego męża. Cudowne ciasto, w którym znajdziecie całą masę bakalii, w moim oprócz zwykłej mieszanki znajdziecie, żurawinę suszoną, figi i daktyle. Pychota.

Tymiankowo – miętowe pulpety z indyka

Dzisiaj eksperyment. Pulpety z indyka z tymiankiem i delikatną nutą mięty, a wszystko w sosie pieczarkowo – cebulowym. Wyszło pysznie.

Blok czekoladowy

Pamiętacie te pyszne słodycze ? Ciasteczka owsiane bez pieczenia, wafelki babci Jasi czy właśnie blok czekoladowy. Robiliście kiedyś ? 

Spaghetti z sosem łososiowym

Lubicie ryby ? My pod każdą postacią od smażonych, poprzez pieczone aż do wędzonych. I właśnie dzisiaj powstał obiad z rybą wędzoną. Połączenie słodkiej śmietanki i wędzonego łososia brzmi ciekawie. To naprawdę jest dobre ! Spróbujcie

Zawijane sznycle z indyka

Dzisiaj danie, które z powodzeniem możecie przygotować na świąteczny stół. Roladki ze sznycli z indyka z lekką figową nutą, to coś, co bardzo nam zasmakowało. Polecam.

Marynowane boczniaki

Boczniaki, moje ulubione. Takich jeszcze nie jadłam, ale już wiem, że będą często gościć na moim stole. Znakomita przystawka lub przekąska. Po prostu pycha koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Domowe wędliny

Wędliny wyszły po prostu przepyszne, sama nie spodziewałam się takiego efektu. I powiem Wam po cichu, że jestem strasznie dumna z mojego pierwszego zadymiania.

Fusilli z sosem mięsno-pomidorowym

Obiad składający się z makaronu i dodatków, jest chyba najszybszym i najprostszym obiadem jaki można przygotować. Makaron może być z warzywami, serami, mięsem. Kluchy pasują do większości dań. Przepis na przepyszne świderki lub jak to woli fusilli z sosem mięsno-pomidorowym.

Sałatka z sałaty

Sałatka z resztek znalezionych w lodówce Takie są najprostsze i najlepsze.

Zupa szczawiowa

W końcu można zjeść szczawiową ze świeżego szczawiu. Pyszną, aromatyczną, kwaskowatą. Szczawiową podajemy z ziemniakami i jajkiem ugotowanym na twardo. Szczaw zawiera dużo witaminy C i minerałów. Jest bakteriobójczy, łagodzi kaszel, jest polecany na zwichnięcia i oparzenia. Można powiedzieć, samo zdrowie, jednak szczaw nie jest dla wszystkich. Powinny go unikać osoby mające kłopoty z nerkami, reumatyzmem czy chorujące na osteoporozę.

Smarowidło z wędzonej makreli i kiszonego ogórka

A dzisiaj rewelacyjna pasta z wędzonej makreli, idealna na kanapki. Połączenie makreli z kiszonym ogórkiem podkręcone chrzanem to strzał w dziesiątkę. Jest pysznie.

Sernik chałwowy

Sernik z białą czekoladą i gruszkami był fantastyczny, ale ten to mistrzostwo Sernik jest ciężki, wilgotny, do tego o smaku chałwy, a co najważniejsze wcale nie jest za słodki. Po prostu jest cudowny.

Duszony mostek cielęcy

Niebo w gębie ! Cielęcina to bardzo delikatne mięso o wyrazistym smaku. To jest ten rodzaj mięsa, który do pełni smaku potrzebuje tylko sól i pieprz. Moja rodzina bardzo lubi, ale to ja najbardziej. Palce lizać.

Cytrynowy mascarpone

Mam dla Was dzisiaj przepyszny krem z mascarpone o cytrynowym smaku. Idealny do tortów, naleśników czy gofrów. Można również podjadać ot tak, łyżeczką przepis znaleziony na blogu Gruszka z fartuszka.

Surówka z kalarepy i marchewki

W końcu są, pyszne, soczyste, chrupiące a do tego bardzo zdrowe kalarepki. Kalarepa to warzywo z rodziny kapustnych, bogate w minerały i witaminy, posiada właściwości grzybo- i bakteriobójcze. Najlepsza cienko pokrojona, pycha!

Pancakes

Pancakes, czyli amerykańskie śniadanie, które zachwyciło mojego czterolatka. I wcale się nie dziwię. Są po prostu pyszne, puszyste i delikatne. Pyszności.

Kurczak nadziewany kaszą gryczaną i pieczarkami

W miniony weekend mieliśmy ochotę na pieczonego kurczaka, postanowiłam nafaszerować go kaszą gryczaną i pieczarkami. Nie dość, że wyszło super, to jeszcze nie trzeba było ziemniaków gotować.

Sernik z białą czekoladą i gruszkami

To, że uwielbiamy serniki, już wiecie, że lubimy kombinować i sprawdzać nowe przepisy też. Dzisiaj czas na kolejny przepis. Sernik jest cudownie delikatny, rozpływający się w ustach. Po prostu pyszota.

Smażone polędwiczki z kurczaka

A dzisiaj obiad z odrzutu z eksportu, czyli smażone polędwiczki z kurczaka. Przygotowałam marynatę, do której włożyłam mięso, a potem usmażyłam. Wyszło przepysznie, miękko i soczyście Polecam.

Zupa cytrynowa

Dość długo za mną chodziła zupa cytrynowa. I w końcu przyszedł ten moment.

Pasta z białej fasoli, czosnku i rozmarynu

Jestem fanką wszelkich past i smarowideł, po prostu uwielbiam. Dzisiaj kolejna moja ulubiona, tym razem z białej fasoli, czosnku i rozmarynu, coś pysznego.

Sernik z ziemniakami

Jedliście kiedyś sernik z ziemniakami ? Zrobiłam go pierwszy raz i jestem zachwycona. Galosz, tak nazywają ten sernik, jest bardzo wilgotny i długo pozostaje świeży. Jak dla nas sernikożerców po prostu rewelacyjny.

Zupa chrzanowa

I znowu Local Foodie narobił mi smaku na danie. Tym razem to zupa ale nie byle jaka tylko chrzanowa. Aromatyczna i rozgrzewająca, po prostu niebo w gębie.

Pasta z awokado, czosnku niedźwiedziego i rukwi wodnej

Pyszna, zdrowa, zielona. Idealna do kanapki. Rukiew wodna to bardzo zdrowa bylina, znana od wieków. Ma ostry smak, takie połączenie chrzanu z pieprzem. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Czosnek niedźwiedzi niczym nie przypomina tradycyjnego czosnku, nie ma ząbków, ma liście. Również jest bardzo zdrowy i właśnie teraz jest na niego sezon, więc korzystajmy. Samo zdrowie.

Tymiankowo – cytrynowy łosoś

Uwielbiam ryby, ale nie wszystkie. Mam swoje ulubione, do których zalicza się łosoś, pstrąg, sielawa czy dorsz atlantycki, są też takie, które jem tylko u mamy, taką rybą jest karp. Mama robi go w galarecie. Jest po prostu przepyszny, a co najważniejsze nie ma ości! Dzisiaj mam dla Was pysznego pieczonego łososia.

Pieczone pałki z kurczaka w miodowej marynacie

Ale pycha ! Co ja się tu będę rozgadywać. Pyszne, aromatyczne mięso, z delikatną tymiankową nutą. A to wszystko za sprawą extra marynaty.

Kolorowe naleśniki

Dzisiaj mam dla Was małą wariację naleśnikową. Naleśniki to ulubione jedzenie mojego dziecka. Może je wcinać od śniadania do kolacji, dzisiaj zrobiłam mu niespodziankę Kolorowe naleśniki, barwione naturalnymi składnikami. Pierwsze miejsce zajęły żółte, następne różowe a zielone omijał szerokim łukiem. Jak niewiele potrzeba do szczęścia.

Placki brokułowo – kukurydziane

Placki, placki, placki, my kochamy placki. Ziemniaczane, cukiniowe, marchewkowe. Teraz przyszedł czas na brokułowo – kukurydziane. Rewelacja, do tego ostry sos czosnkowy i jest super.

Łosoś w cieście francuskim

Idealne danie na niedzielny, rodzinny obiad. Wygląda bardzo apetycznie, a przy tym jest bardzo, bardzo smaczne.

Kluski śląskie z puree ziemniaczanego

Próbowaliście kiedyś klusek śląskich zrobionych z puree ? Jeżeli nie, to koniecznie musicie skosztować ! Są przepyszne, o wiele lepsze niż zwykłe, bardziej aksamitne a przede wszystkim doprawione gałką muszkatołową. Pycha

Boczniaki z cebulą

Dla wszystkich, którzy lubią grzyby. Duszone boczniaki z cebulą doprawione jak flaki, to idealny dodatek do dań mięsnych jak i danie samo w sobie. Pycha

Wielkanocna babka drożdżowa

Wielkanoc już za rogiem. Dlatego czas na wielkanocną babkę drożdżową, jeśli jeszcze nie upiekliście, to tą na pewno zdążycie zrobić.

Brownie

Dzisiaj cudowne ciasto w sam raz do kawy. Bardzo czekoladowe i wilgotne, rewelacyjne na zimno i przepyszne lekko ciepłe. To po prostu brownie Przepis znaleziony na stronie Ani Starmach.

Pieczona kapusta faszerowana

Kiedyś już poruszyłam temat gołąbki – czy kapusta. Dla mnie kapusta dla innych gołąbki i niech tak zostanie. Tak czy tak, dzisiaj mała odskocznia od tradycyjnego wykonania. Przygotowana kapusta/gołąbki zostały owinięte plastrami boczku i upieczone w sosie pomidorowym w 180 stopniach. W ten sposób powstał bardzo fajny obiad. Polecam.

Sernik Oreo

Sernik Oreo. Tak, tak, mam fazę na serniki, ale zapewniam Was, że nikt z nas z tego powodu nie narzeka. Dzisiaj kolejna propozycja równie pyszna, jak pozostałe. Powiem szczerze, że sama nie wiem, który jest najlepszy, wszystkie są cudowne, ale każdy w swoim rodzaju. A Wam, który najbardziej smakuje? Idealny przepis na deser.

Koktajl z mango i banana

Koktajl z mango i banana. Dzień zaczynamy pysznym koktajlem z mango, banana i wody kokosowej. Mango bogate w witaminy i minerały posiada właściwości łagodzące ból gardła. Banan zawiera sporo potasu, jest polecany na niestrawność i wzdęcia. Woda kokosowa pełna minerałów i z dużą zawartością witamin z grupy B nawadnia organizm 10 razy więcej niż soki i izotoniki. Połączenie tych składników daje nam bombę witaminową, czyli samo zdrowie. Sprawdzony przepis !

Smalec z gruszką i włoskimi orzechami

To co, że gorąco. Dobry smalec nie jest zły nawet w taką pogodę jak dziś. Dzisiaj kuchnia poleca zajefajny smalec z gruszką i prażonymi włoskimi orzechami. Pycha!

Wędzona sól

Po raz pierwszy o soli wędzonej usłyszałam w jakimś programie kulinarnym, rzecz dotyczyła pierogów. Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwą posiadaczką wędzarni, więc zainteresowałam się tematem. Okazuje się, że sól można wędzić tak samo, jak paprykę.  Najlepsza do wędzenia jest sól morska, ja na początek użyłam zwykłej. Wyszło extra. Taką sól możecie dodawać do różnego rodzaju mięs, serów oraz sałatek. A jej zapach to czysta poezja.