Przepisy jakszef

CYTRYNOWE BABECZKI Z LEMON CURD - bez pieczenia

Przepis na smakowite i proste w przygotowaniu babeczki bez pieczenia! Mocno cytrynowe z dodatkiem kremu cytrynowego to idealne małe "co nie co" na upalny, letni dzień. W sam raz na popołudniową lemoniadę z przyjaciółmi! Dla leniwych polecam wykorzystać przepis na jedną, dużą tartę - oszczędzi to nam to dużo czasu, a efekt będzie równie zachwycający.

WILGOTNY CYTRYNIAK Z TYMIANKIEM

Niesamowicie proste w przygotowaniu ciasto! Niespotykane połączenie cytryny i tymianku sprawia, że ciasto jest aromatycznie i orzeźwiające! Do tego podawane ze słodkim syropem na bazie cytryny i tymianku smakuje wyśmienicie! Idealny deser na upalne dni!

MOCNO CZEKOLADOWE BROWNIE Z BATATÓW - bez dodatku mąki

Pyszny przepis na mega czekoladowe brownie z batatów. Można je jeść praktycznie bez wyrzutów sumienia. Dodatek batatów sprawia, że ciasto jest mega wilgotne i po prostu unikalne w smaku. Warto wypróbować ten przepis!

Weneckie ciasto marchewkowe

Jedno z lepszych ciast marchewkowych jakie jadłam. Wilgotne, chrupiące, aromatyczne i…sycące! Można je jeść bez wyrzutów sumienia, bo w jego składzie są przecież same zdrowe i wartościowe składniki. Idealne dla bezglutenowców, ale i nie tylko.

Sernik londyński boskiej Nigell

Sernik londyński boskiej Nigell. Jeden z moich ulubionych serników! Boski jak sama Nigella, mega serowy, „lekko” ciężki, nie za słodki, idealnie kremowy, minimalnie kwaskowaty…Najchętniej robiłabym go co drugi dzień. Tym bardziej, że samo jego przygotowanie zajmuje jedynie 15 min!

Kandyzowane skórki arbuza

Kandyzowane skórki arbuza. „Z arbuza robi się prześliczna konfitura, mało znana a bardzo smaczna. Po wykrojeniu wnętrza, które się używa do jedzenia, pozostałość obrać ze skóry zielonej, czyli wyraźniej mówiąc, bierze się tylko mięso białe pozostające między soczystą częścią arbuza a skórką zieloną…” – właśnie tak rozpoczyna się przepis na konfiturę ze skórek arbuza, który odnalazłam w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej z 1885r. A ponieważ dawniej nie lubiano nic wyrzucać, szukano więc sposobów na maksymalne przetworzenie produktu. Stąd właśnie przepis na tę konfiturę! Konfiturę wykonałam według instrukcji podanej w książce….Ponieważ jednak nie była ona dość precyzyjna pewne czynności robiłam trochę na czuja. I tak zamiast konfitury wyszły mi raczej kandyzowane skórki arbuza.Fakt jednak jest taki, że owe skórki wyszły ZASKAKUJĄCO SMACZNE, dlatego też postanowiłam podzielić się tym przepisem z Wami. Jem je z chałką, traktuję jako dodatek do lodów i innych deserów, Sprawdzony przepis kulinarny!