Przepisy Joan

Ciasteczka Kokosowe z Gorzką Czekoladą

Kruche ciasteczka z mąki kokosowej z dodatkiem prawdziwej, gorzkiej czekolady to prawdziwe niebo w gębie. Idealne do kawy i herbaty. Znikają z talerza w mgnieniu oka! Proste w wykonaniu i niezbyt czasochłonne. Polecam!

Burger z Falafelem

Burger z falafelem to doskonały pomysł do tego aby wprowadzić ciecierzycę do naszej diety. Warzywa strączkowe czyli fasole, ciecierzyca, groszek ( ugotowane lub z puszki ) to produkty małokaloryczne, nie zawierają cholesterolu; zawierają małe ilość tłuszczy nasyconych i całościowych tłuszczy; bogate są w magnez, cynk, żelazo, błonnik, fitoskładniki i fitosterole.

Tarta z Pomidorami Koktajlowymi i Karmelizowaną Cebulą

Pomidor to produkt małokaloryczny – spożywa się go często podczas odchudzania, ale i nie tylko – smakuje pod każdą postacią i tworzy doskonałą parę z przeróżnymi produktami.

Słodko- Kwaśna Zdrowa Sałatka z Bakłażanem

Sałatka z bakłażanem to doskonałe połączeni smaków – pikantnego czosnku, kwaśnego octu i cukru brązowego. Dressing tak skomponowany efektywnie podkreśla smak bakłażana. Sałatka jest bardzo prosta, zawiera zaledwie dwa składniki: owoc bakłażana i czerwoną cebulę. Oczywiście uzupełnienie sałatki warzywem, takimi jak czerwona papryka jest, również mile widziana.

Sałatka z Arbuzem i Rukolą z Dodatkiem Cytrynowo-Miodowego Sosu

Sałatka z Arbuzem i Rukolą z Dodatkiem Cytrynowo-Miodowego Sosu. Arbuz znakomicie gasić pragnienie, jest orzezwiający, to doskonały produkt letni. 100 gram świeżego arbuza to około 91 gram wody, 7.55 gram węglowodanów, znikoma część białka i odrobina błonnika. Arbuz dostarcza witaminy, minerały i związki organiczne które wzmacniają naszą odporność, prace serca i usprawniają produkcję energii. Sprawdzony przepis!

Ciastka Francuskie ze Szpiakiem i Serem Gruyere

Szpinak to ulubione warzywo Popeye , znanego bohatera bajki– te warzywo dawało mu niezwykłą energię i siłę. Szpinak jest odżywczy, wspomaga nasze kości, układ krążenia, i skórę

Sałatka z Koprem Włoskim, Grejpfrutem z Nutą Syropu Klonowego i Pomarańcza

Sałatka jest świeża i lekka, słodko-gorzka doskonała na popołudniową przekąskę lub obiadową surówkę. Jednym z głównych składników sałatki jest bulwa kopru włoskiego – ma ona lekko anyżowy smak – który ja osobiście kocham. Fenkuł to zdrowe…

Sałatka z Jarmużem i Grejpfrutem

Szukasz pomysłu na letnią, prostą i szybką sałatkę ?! – to tutaj go znajdziesz. Sałatka z jarmużem i grejpfrutem z dodatkiem dressingu na bazie świeżo wyciśniętych cytrusów to pomysł na zdrowy i słoneczny appetizer.

Cytrynowe Ciastka z Mąki Ryżowej i Tahini

Cytrynowe Ciastka z Mąki Ryżowej i Tahini . Mąka z brązowego ryżu jest bogatsza w błonnik, magnez, żelazo i witaminę B6. W 100 gramach mąki ryżowej znajdziemy około 4.6 grama błonnika, 28% dziennego zapotrzebowania na magnez, 11% dziennego zapotrzebowania na żelazo, jak również i spore ilości witaminy B6 . Idealny przepis na deser.

Sałatka z Farro Jarmużem i Pikantną Ciecierzycą z dodatkiem Sosu z Tahini

Sałatka z farro, jarmużem, pikantną cieicerzycą i dressingem z tahini to proste i pełne wartości odżywczych połączenie. Sałatka jest pożywna i sycąca. Zawiera farro, warzywo liściaste, jabłko, pestki słonecznikowe i tłuściutke awokado. Do sałatki nie dodałam żadnego białka jednak, połączenie ciecierzycy z sosem tahini, zbożem farro i pestkami słonecznikowymi dostarcza wszystkie 9 esencjonalnych aminokwasów....

Taco z Kalafiorem i Pesto Bazyliowym

Taco to jedna z moich ulubionych potraw kuchni Meksykańskiej. Warzywne taco to genialna alternatywa dla osób unikających mięs- wegetarianów i weganów; ale jest to też trafna propozycja dla osób zdeterminowanych do wprowadzenia  większej ilości  świeżych produktów do diety.

Na Zielono Czyli Sałatka z Rukolą, Fasolą Edamame z Sosem Musztardowo – Miodowym

Sałatka może wydaje się prosta, jednak towarzyszące  smaki i piękny aromat Bazyli  tworzą doborową kompozycję. Z dumą można  przyrządzić taką sałatkę, a  gwarancją  będzie uśmiech,  jak również smaczne i  zdrowe danie.

Zdrowe Muffiny z Jarmużem, Musem Jabłkowym i Marchewką

Zdrowe Muffiny z Jarmużem, Musem Jabłkowym i Marchewką. Aromatyczna, lekka i pożywna wegetariańska muffina to znakomity pomysł na zdrowszy deser lub też  śniadanie. Zaproponowane babeczki  są smakowite,  a do tego posiadają istotne bo bogate w wartości odżywcze i fitoskładniki warzywa.

Tarta Bazyliowa z Groszkiem, Porem i Chorizo

Świeża, lekka  i  pyszna tarta bazyliowa z groszkiem, porem i chorizo  to propozycja na  lunch,  obiad lub śniadanie.

Pancakes z Mąki Kokosowej (GF)

Pancakes to klasyczne Amerykańskie „placki” –  smakują obłędnie gdy są okraszone  owocami z dodatkiem syropu klonowego lub  płynnej gorzkiej czekolady.

Placki z Cukinii

Placki z cukinii to prosty pomysł na zdrowe śniadanie, lunch lub kolacje. Placki doskonale smakują z jajkiem sadzonym,  są lekkie, pożywne i aromatyczne. Natka pietruszki nadaje świeżości a pieprz cayenne lekkiej ostrości. Pestki słonecznikowe przyczyniają się do chrupkości   jak również doskonale  uzupełniają smak cukinii.

Tarta ze Słodkim Ziemniakiem i Fetą

Bardzo przyjemna tarta; nie za pikantna lecz lekko słona i słodka. Dobrze smakuje na ciepło i  zimno. Okazuje się być doskonałym daniem lunchowy, ale i nie tylko – bo można ją spożywać podczas obiadu lub kolacji.

Burger Ryżowy Bez Pieczywa

Wegański, małokaloryczny , zdrowy burger - szybki w wykonaniu i serwowany bez pieczywa; jest to idealna opcja dla każdego, a szczególnie dla osób odchudzających się, weganów i miłośników gołąbków lub dolmy (bałkańskiej wersji gołąbków).

Tarta Flambée z Mozzarellą , Chili i Czerwoną Papryką

Tarta flambée to klasyczna chlebowa-pizza francuska popularna w regionie Alsace. Kuchnia sąsiadujących Niemiec  specializuje się również w tym regionalny chlebie lecz  jest on  tam znany jako flammkuchen. Tradycyjny flambée  jest wypiekane w  specjalnym piecu opalanym drewnem; intensywne płomienie palącego się drewna,  przemieniają  brzegi tarty na pięknie  pozłacany kolor, a środek chlebka zostaje  lekko maźnięty pulsującym płomieniem który to nadaje minimalnie opaloną barwę. Współcześnie do wypieku chlebka dodaje się różnych dodatków, jednak  tradycyjna wersja tego dania zawiera  bazę składającą się ze  śmietany crème fraiche i śnieżnobiałego francuski ser fromage blanc.

Pełnoziarniste Naleśnikie ze Szparagami, Groszkiem i Miętą

Pełnoziarniste naleśniki ze szparagami, groszkiem i miętą to danie które wybornie smakuje z jajkiem sadzonym. Danie pod taką postacią to wabik dla osób kochających typowo zachodnie śniadania, gdyż w tych oto, że śniadaniach głównym składnikiem jest często jajko. Jajka zawierają dobrej jakości aminokwasy do tego obecność białka przyczynia się do wydłużonej sytości.

Sałatka z Soczewicą i Pieczarkami

Sałatka z zieloną soczewicą i pieczarkami jest sycąca, dlatego jest to danie stworzone na lunch… Soczewica jako roślina strączkowa bogata jest w białka roślinne – jak wiemy ten szczególny bo występujący w różnych kolorach produkt odgrywa główną rolę w dietach wegańskich czy wegetariańskich.

Wiśnie i Ananasy z Rozmarynem pod Owsianą Kruszonką.

Jeżeli szukacie przepisu na pyszny i owocowy deser – to tutaj znajdziecie odpowiedź. Kombinacja wiśni i ananasa połączona z esencją z rozmarynu jest niezwykle dobra ! Rozmaryn potrafi bezbłędnie podkreślić smak owoców, nadając im unikalny lekko sosnowy aromat.

Chili Con Carne

Chili con carne to aromatyczna potrawa która narodziła się w Teksasie. Prawdziwe pochodzenie tego specjału może być zaskoczeniem – i jest to zrozumiałe; te szczególne danie jest powszechnie kojarzone z Meksykiem…

Zupa z Jarmużem, Jabłkiem i Mlekiem Kokosowym

Ze względu na swój ostry i specyficzny smak, jarmuż jest często nielubianym warzywem; przyrządzenie zupy z jarmużu może być więc idealnym pomysłem na to, aby wprowadzić te często omijane warzywo do diety.

Lekka Sałatka z Mango, Limonką i Krewetkami

Sałatka z mango, krewetkami i limonką jest lekka i pożywna. Swoją prostotą powala na kolana, a jej limonkowo-cytrusowa świeżość zapada w pamięci na długo. Sałatka jest inspirowana kuchnią tajską – w Tajlandii owoce morza łączone są z wyrazistymi owocami tropikalnymi mango, ananasem czy papają.

Tortilla z Tofu i salsą z Mango

Tortilla wrap to prosty pomysł na szybki lunch lub obiad. Przyrządzony wrap ma świeży smak, który zawdzięcza mango i limonce. Dodatkowo całość zawiera lekką nutę pikantności pochodzącej z srirache sosu.

Pomidorowo-Truskawkowe Lody

Na truskawki świeże i pachnące czekamy z utęsknieniem przez całą jesień i zimę. Gdy ich sezon się rozpoczyna zajadamy się nimi do uporu, po to aby błogo-słodki smak pozostał w naszej pamięci jak najdłużej. Truskawki to składnik wielu dań, których nie sposób jest wszystkich omówić – w obfitości sezonu królują kompoty, sałatki, dżemy, pierogi lub tarty.

Sałatka z Brokułem, Fasolką Szparagową i Granatem

Brokuł i fasolka to zdecydowanie inspirująco-wiosenny kolor; lecz zaproponowana sałatka kusi nas nie tylko zielenią ale także smakiem i swoistą lekkością, która sprawia, że sałatka doskonale wpasowuje się w menu lunchowe, obiadowe lub kolacyjne.

Ciastka z Zieloną Herbatą Matcha

Matcha to nic innego jak specjalna odmiana zielonej herbaty, której liści zostały sproszkowane po to aby 100% części zielonej herbaty mogło być połączone z ciepłą wodą.

Taco z Kalafiorem i Pesto Bazyliowym

Taco to jedna z moich ulubionych potraw kuchni Meksykańskiej. Takie mini ala placki z nadzieniem wykonuje się szybko i łatwo. Do przygotowania farszu używa się wyobraźni i własnych preferencji - sporządzając kombinacje unikalne i wyśmienite. Warzywne taco to genialna alternatywa dla osób unikających mięs- wegetarianów i weganów; ale jest to też trafna propozycja dla osób zdeterminowanych do wprowadzenia większej ilości świeżych produktów do diety.

Sałatka z Rukolą, Fasolą Edamame z Sosem Musztardowo - Miodowym

Sałatka z Rukolą, Fasolą Edamame z Sosem Musztardowo - Miodowym . Liściaste warzywa są istotnym komponentem diety – zieleń obecna w diecie jest wyznacznikiem, że odżywiam się dobrze i zdrowo. W sałatce dominujący akcent zieleni to symetryczne listki rukoli. Rukola jest dwuznacznym warzywem – smak jej może nas porywczo przyciągać albo zdecydowanie odrzucać. Smak rukoli jest trawiasty ale dzięki ostrości i pieprzowej aurze, rukola staje się wyrazista i ciekawa – ta unikalna. Idealny przepis na sałatkę.

Tarta z Borówką Amerykańską

Tarta z borówką amerykańską i czerwonym pomarańczem to wyborny smak i esencja cytrusowa która znakomicie pobudza nasze zmysły smaku i węchu. Te kruche i owocowe ciasto jest idealną propozycją na wiosnę i lato.

Tacos z Tofu, Kapustą i Salsą z Brzoskwini

Taco to danie typowo wiosenne i letnie; znakomicie smakuje podczas spotkań rodzinnych i przyjacielskich. Wtedy jedzenie staje się czymś więcej niż tylko jedzeniem bo zaczyna być formą wspólnego odpoczynku, skupienia, budowania więzi i delektowania się smakiem. Taco zawiera białka soi jak również i mieszankę chrupkich kapust. Kapusta biała jak również i fioletowa zawiera związki organiczne zwane indolami.