Przepisy Kasiawa

Muffiny z owocami

Mięciutkie muffiny z soczystymi, letnimi owocami. Mało przy nich pracy, za to mnóstwo smaku i rozkoszy dla podniebienia.

Kurczak z fasolką szparagową po azjatycku

Jest to oczywiście danie inspirowane kuchnią chińską, która znana jest głównie z szybkich potraw smażonych na dużym ogniu i takie właśnie jest to danie. Wystarczy chwilka (nie licząc marynowania), żeby wyczarować smaczny i aromatyczny obiad.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Śpieszę do Was z przepisem na przepyszną zapiekankę z ziemniakami i kiełbasą. Jest sycąca i naprawdę smakowita, z dużą ilością ciągnącego się żółtego sera, który z wierzchu przyrumieniony tworzy chrupiącą skorupkę. Poza tym zapiekankę można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko wstawić do piekarnika i zapiec. Ostatnio takie szybkie dania są u mnie na porządku dziennym.

Drożdżówki z marcepanem

Przepis na drożdżówki z marcepanem. Zapraszam!

Schab dojrzewający

Dziś pokażę Wam pierwszy kulinarny eksperyment, który powstał w mojej nowej kuchni, czyli schab dojrzewający. Tak naprawdę to dzieło mojego męża, który od jakiegoś czasu zaczytuje się w tematyce wyrobu domowych wędlin i coś czuję, że będzie więcej takich pyszności. Schab dojrzewający nie wymaga od nas dużo pracy, głównym składnikiem jest czas, bo potrzeba kilku-kilkunastu dni, żeby wędlinka była taka jak trzeba. Święta wielkanocne za pasem, więc taki schabik będzie jak znalazł. Polecam gorąco.

Tureckie półksiężyce

Piekła je często moja mama, kiedy byłam jeszcze mała. Potem o nich zapomniała, a szkoda, bo uwielbiałam te ciastka, które wtedy dla mnie – małej dziewczynki wyglądały trochę magicznie, trochę bajecznie, jak księżyc na niebie. Zachęcam do wypróbowania tych ciasteczek, bo są naprawdę pyszne a ich przygotowanie niezbyt skomplikowane.

Sałatka wielowarstwowa

Sałatka wielowarstwowa. Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, niektórzy jeszcze gorączkowo krzątają się kończąc przedświąteczne porządki, inni przygotowują już domowe wędliny na świąteczny stół, jeszcze inni wertują przepisy szukając inspiracji na świąteczne dania. Szczególnie dla tych ostatnich mam propozycję na sałatkę, która mnie zachwyciła prostotą wykonania, pysznym smakiem i efektownym wyglądem. Przepis dostałam niedawno od sympatycznej pani Oli, którą serdecznie pozdrawiam. W internecie ta sałatka krąży pod różnymi nazwami, ja otrzymałam przepis jako sałatka wielowarstwowa i pod taką nazwą przedstawiam ją Wam. Serdecznie polecam, bo jest naprawdę warta wypróbowania i pięknie wpasowuje się w Wielkanocny klimat. Idealny przepis na sałatkę.

Muffiny cappuccino z maliną

Muffiny, które dzisiaj proponuję są idealne – słodkie, ale dzięki malinom jednocześnie lekko kwaskowe, puszyste, pyszne i co najważniejsze błyskawiczne w przygotowaniu. I o to przecież chodzi, żeby w kryzysowych chwilach, które wymagają natychmiastowego pocieszenia, szybko przygotować coś, co poprawi nastrój. Dla mojego męża i córki to najlepsze „pocieszajki”.

Drobiowa rolada w bekonie z niespodzianką

Smaczne, mięciutkie mięsko drobiowe zawinięte w aromatyczny bekon a w środku ser, frytki i papryka. wszystko razem cudownie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Do tego zielone szparagi w sosie beszamelowym… mmmm pycha.

Kinder Country – ciasto bez pieczenia

Dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowo pysznego – ciasto bez pieczenia, które jest inspirowane popularnymi batonikami Kinder Country. Ja je uwielbiam, więc dla mnie to ciasto to strzał w dziesiątkę. Niestety jest mega kaloryczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić, prawda?

Kurczak w cieście kokosowym

Być może niektórzy z Was pamiętają, że jestem wielką fanką kuchni orientalnej. Dlatego co jakiś czas przygotowuję dania nawiązujące do smaków Chin czy Tajlandii. W „naszych” orientalnych barach często można spotkać kurczaka w cieście kokosowym, którego osobiście bardzo lubię. Wyglądają jak małe pączki, smakują wybornie, są chrupiące i aromatyczne. Kokosowy posmak nadaje im słodyczy i delikatności. Postanowiłam spróbować odtworzyć to danie w warunkach domowych i chyba mi się udało, bo wszystkim smakowało i można było na chwilę przenieść się w wyobraźni do ciasnych, klimatycznych chińskich knajpek, w których unoszą się orientalne zapachy i egzotyczne aromaty. Zapraszam do wypróbowania.

Tiramisu z bitą śmietaną

Ostatnio była kuchnia chińska, dzisiaj zabieram Was z powrotem do Europy, a konkretnie do Włoch na mój ulubiony deser tiramisu. Pojawiał się na blogu w różnych wersjach, dziś jeszcze w nieco zmienionym wydaniu. Niby niewielka zmiana, ale jednak smakuje nieco inaczej, dzięki bitej śmietanie krem jest zdecydowanie delikatniejszy i bardziej puszysty. Ja jednak bardziej wolę pierwotną wersję bez bitej śmietany na samych żółtkach. Ale wiadomo – każdy woli coś innego. Spróbujcie i oceńcie sami.

Kotlety schabowe w słoneczniku

Nie wiem jak Wy, ale ja lubię panierować kotlety czy to schabowe, czy drobiowe nie tylko w bułce tartej, ale w różnych ziarnach, płatkach i innej drobnicy. Można tym sposobem modyfikować smak zwykłych kotletów. Niby to samo danie a smakuje nieco inaczej.

Szybkie ciasto ze śliwkami i z kruszonką

Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto ze śliwkami, które robi się bardzo szybko i niestety równie szybko znika z talerza. Zapraszam!

Tort z biało-ciemnym kremem

Puszysty, delikatny i słodki. Krem na bazie śmietany i serka mascarpone z dodatkiem nutelli jest bajecznie pyszny. A w dodatku cały tort jest nieskomplikowany i naprawdę prosty do przygotowania. Do nasączenia biszkoptu użyłam herbaty, ale równie dobrze można użyć kawy lub w wersji dla dorosłych jakiegoś alkoholu. Polecam.

Idealne ciasto na puszystą pizzę

Mam ochotę czasami na pizzę i zdarza mi się zamawiać gotową, ale wiadomo, że najlepsza jest ta domowa, zrobiona od początku własnoręcznie. I jak tylko mam na to czas, to robię pizzę sama. Najczęściej gdy jesteśmy wszyscy w domu, nigdzie nam się nie spieszy, nie musimy gonić do pracy, do szkoły, czy gdzieś tam jeszcze.

Roladki z tortilli w trzech smakach

Już jutro pożegnamy stary rok, nowy czeka już za progiem a to oznacza, że przed nami najbardziej szalona noc w roku. Niezależnie od tego czy spędzimy tą sylwestrową noc w skromnym rodzinnym gronie przed telewizorem, czy w większym towarzystwie na domowych przyjęciach czy prywatkach, to warto zadbać o odpowiednie menu na tę okazję. Najlepiej sprawdzają się w takiej sytuacji oczywiście wszelkie małe przekąski, mini kanapki, czy sałatki. Dlatego dziś mam propozycję na niebanalną przekąskę, czyli roladki z tortilli, które są smaczne i w dodatku szybkie w przygotowaniu. Podaję trzy warianty smakowe, ale zachęcam do eksperymentowania z innymi smakami i dodatkami.

Faworki – smakołyk nie tylko na karnawał

Faworki czy też chrust, jak mówiło się w moim rodzinnym domu, bez wątpienia kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem. Ale ja bardzo je lubię o każdej porze roku. Są świetne do popołudniowej lub sobotniej kawki. Fakt, że wymagają trochę pracy, ale dla mnie ich przygotowanie to frajda, tym bardziej, że ciasto jest miękkie i pyszne.

Kokosanki wg Ani Starmach

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju ciastka i ciasteczka, takie „na jeden kęs” do podjadania podczas oglądania filmu czy czytania książki albo po prostu do przegryzienia, jak przyjdzie nam ochota na coś słodkiego. Jedyną wielką wadą takich ciasteczek przynajmniej u mnie jest to, że za szybko znikają. Ostatnio zostało mi trochę białek i postanowiłam zrobić kokosanki.