Przepisy kuchniamniam

Kokosowy sernik z jeżynami

Kokosowy sernik z jeżynami. Delikatny i kremowy sernik kokosowy pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest wilgotny i mazisty. Wierzch wieńczy lekko kwaskowata galaretka jeżynowa z całymi owocami. Idealny przepis na ciasto.

Pucharek lodów z granitą owocową

Pucharek lodów z granitą owocową. Prosty deser w pucharkach, który składa się  z gotowych lodów, które przełożyłam granitą z truskawek, brzoskwiń i kiwi. Słodkie lody i chrupiąca granita to chłodzący i smaczny deser na lato. Idealny przepis na deser.

Kurczak w sosie śmietankowym z bobem i pomidorami

Kurczak w sosie śmietankowym z bobem i pomidorami. Delikatne mięso z kurczaka w towarzystwie ziaren bobu i pomidora. Smaczne danie na letni obiad, szczególnie w czasie, kiedy sezon na bób w pełni. Wspaniale smakuje z młodymi ziemniakami.

Lodowy eton mess z truskawkami

Przepis na Lodowy eton mess z truskawkami. Prosty i bardzo smaczny deser z lodów, bitej śmietany, bez i truskawek Wszystko nałożone do pucharków bez szczególnych przygotowań, a tzn, że można go przygotować nawet przy gościach. Idealny jako letni pucharek chłodnego deseru.

Placuszki z kalafiora i sera żółtego

Bardzo szybkie placuszki z surowego kalafiora i żółtego sera. Delikatne i bardzo smaczne danie, które polecam na letni obiad. Można podać je z ziemniakami i surówką, albo prościej – ze śmietaną lub kefirem.

Lody z płatków dzikiej róży

Przepis na lody z płatków dzikiej róży. Bardzo aromatyczne lody przygotowane na bazie domowej konfitury z płatków dzikiej róży. Smak i zapach jest bardzo intensywny, więc szczególnie polecam tym, którzy kochają róże.

Kruche ciasto z jagodami

Idealnie kruche ciasto, a w nim świeże jagody leśne. To ciasto piekę co roku, jak tylko pojawią się jagody. Wszyscy moi domownicy przepadają za nim, bo jest bardzo smaczne i dzięki temu znika w błyskawicznym tempie.

Lodowy tort bezowy z truskawkami

Słodkie blaty bezowe przełożone lodami śmietankowymi i orzeźwiającą, truskawkową granitą. Pomiędzy warstwami przeplata się chrupiąca, gorzka czekolada. Wszystko tworzy przepyszny, chłodzący deser w formie tortu. Z chęcią sięga się po kolejną porcję. Ten deser nie może udać się bez cukru, który towarzyszy nam w codziennym życiu. 

Lody truskawkowe z herbatnikami

W sezonie na truskawki nie może zabraknąć oczywiście lodów. Przygotowane w prosty sposób i bez jajek. Dodatkowo w lodach znalazły się herbatniki maślane na prośbę dzieci, bo to dla nich powstały te lody.

Czekoladowy jagielnik z truskawkami

Świeże truskawki w galaretce na kremie czekoladowym to smaczne i szybkie ciasto, które nie wymaga pieczenia. Głównym składnikiem kremu jest kasza jaglana i przypomina czekoladowy budyń. Polecam!

Czekoladowy torcik z malinową pianką

Wilgotne i intensywnie czekoladowe ciasto przełożone puszystą pianką z musu malinowego. Drugi krem przygotowałam na bazie delikatnej ricotty o lekkim posmaku malin. Dzięki temu ciasto jest lekkie, przyjemnie owocowe, z idealnie zachowaną równowagą smaku czekolady, kwaskowych malin i słodyczą cukru Królewskiego.

Cukiniowa tarta z serem korycińskim

Delikatna tarta, której podstawą jest tarta cukinia. Składa się prawie z samych warzyw, ale całość wieńczy ser. Polecam na lekki obiad bez mięsa.

Lody czekoladowe

Przepis na pyszne lody z dodatkiem prawdziwej czekolady, dzięki czemu są bardzo smaczne

Lody zebry

Dwukolorowe lody o smaku śmietankowym i czekoladowym. Nakładane naprzemiennie tworzą paseczki jak u zebry. Smaczna i ciekawa propozycja na desery lodowe dla dzieci.

Orkiszowe kanapki z serowym omletem

Podstawą kanapeczek są proziaki, czyli podkarpackie placki smażone na patelni, które wyrastają niczym bułeczki. Przygotowałam je na mące orkiszowej, dzięki czemu są znacznie zdrowszą wersją pieczywa. W środku kanapek znalazł się omlet z wędzonym twarogiem, który nadał specyficznego smaku i aromatu.

Biszkopt z jabłkami i pianką straciatella

Delikatny biszkopt przełożony prażonymi jabłkami z dodatkiem wanilii. Górę przykrywa pianka z drobinkami gorzkiej czekolady. Ciasto jest lekkie, owocowe, idealnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach lub imprezach.

Kasza pęczak ze szparagami i suszonymi pomidorami

Szybkie i sycące danie prosto z patelni. Głównym składnikiem tego dania jest kasza pęczak, której grube ziarna połączyłam z chrupiącymi, zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami. Całość wieńczy parmezan, który dodaje charakterystycznego smaku i lekkiej pikanterii.

Zapiekanka z młodej kapusty i mięsa mielonego

Zapiekanka z mielonego mięsa wieprzowego przełożona warstwami z liści młodej kapusty. Po upieczeniu są mięciutkie, rozpływają się w ustach, a z mięsem tworzą smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Warto podać z młodymi ziemniaczkami i sosem pomidorowym.

Kurczak faszerowany kaszą jaglaną z kapustą białą i śliwkami

Wytrybowany, wyluzowany, czyli pozbawiony kości kurczak. Kiedy kości jest mniej można znacznie więcej włożyć nadzienia tak, aby stało się znaczącym dodatkiem do obiadu. Kurczaka napełniłam przepyszną mieszanką kaszy jaglanej z warzywami, suszonymi śliwkami i przyprawami.

Pieczone ziemniaki z boczkiem

Ziemniaki pieczone  w piekarniku wypełnione kremowym farszem z dodatkiem cebulki i wędzonego boczku. Takie aromatyczne ziemniaki mogą być dodatkiem do mięsa lub samodzielnym daniem np na podwieczorek lub kolację.

Serowa babka z żurawiną

Wilgotna babka z dodatkiem serka i słodką żurawiną. Smaczna babka, która sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Babkę polałam lukrem, który zawiera naturalne barwniki.

Pełnoziarniste ciasteczka owsiane z bakaliami

Ciasteczka na mące pełnoziarnistej i owsianej z dodatkiem bakalii, które można wymieniać na te, które lubimy najbardziej. U mnie to jest żurawina, orzechy i migdały z przeplatającymi się kawałkami czekolady. Pyszne ciasteczka, które szczególnie polecam dla dzieci, bo to jest zdrowsza wersja słodkich wypieków.

Babka pomarańczowa

Babka przygotowana na świeżo wyciśniętym soku z pomarańczy i startej skórce jest bardzo aromatyczna, a co za tym idzie niezwykle smaczna. Wilgotna, mięciutka i intensywnie pomarańczowa, zarówno w smaku, jak i w kolorze. Całość dopełnia polewa czekoladowa. Pyszna babeczka!

Jaglana babka drożdżowa

Babka drożdżowa z dodatkiem kaszy jaglanej, dzięki której ciasto zachowuje dłużej świeżość. Babka jest puszysta, miękka i delikatna przez kilka dni. Wierzch babki okrywa słodki i lepiący karmel, który nadaje dodatkowej słodyczy.

Pierś ze skórą pieczona z czosnkiem niedźwiedzim

Podwójna pierś z kurczaka razem z kością i skórą pieczona w aromatycznym maśle z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Kurczak jest delikatny, soczysty i bardzo smaczny głównie dzięki tym pierwszym, wiosennym liściom.

Pulpeciki w młodej kapuście

Duszoną, młoda kapustę lubi cała moja rodzina, a niektórzy mogliby ją jeść codziennie. Gotowana razem z pulpetami nabrała dodatkowego smaku i może być podana jako pełny obiad z mięsem.

Gotowana babka zebra

Babka, której się nie piecze, a gotuje w specjalnej, szczelnej formie. Jest bardzo miękka, delikatna i wilgotna. Jednym słowem – przepyszna! Moja babka jest dwukolorowa, gdyż do połowy ciasta dodałam kakao. Paski nie do końca udały się jak w klasycznej zebrze, ale babka wyszła super.

Czekoladowa tarta ze śliwkami z nalewki

Intensywnie czekoladowa tarta, a w niej zatopione śliwki odsączone prosto z nalewki. Dzięki czemu są bardzo mocno alkoholowe i świetnie łączą się z czekoladą. Pyszna tarta, której ciężko się oprzeć, ale ze względu na alkohol trzeba uważać. Nie może być też spożywana przez dzieci.

Bułeczki tygryski

Pszenne bułeczki z niezwykle efektowną skórką, która przypomina cętki tygrysa. Skórka jest bardzo chrupiąca i przykrywa całą bułeczkę, dzięki czemu puszysty środek pozostaje dłużej świeży. Oryginalnie polewę na bułeczkach powinno się robić z mąki ryżowej, ale ja do tego wykorzystałam zwykły ryż.

Kurczak po japońsku z cukinią i marchewką

Prosty, smaczny kurczak w delikatnym sosie i z warzywami. Wszystko podałam z makaronem ryżowym, dzięki temu danie jest lekkie i bezglutenowe. Polecam jeść pałeczkami, moje dzieci miały niezłą zabawę.

Pomidorowe ćwiartki z kurczaka na gotowanym ryżu

Kawałki kurczaka w pomidorowej marynacie pieczone na gotowanym ryżu z dodatkiem cukinii i kukurydzy. Smaczne, sycące danie, które łączy ze sobą słodki i kwaśny smak. W całości robi się w piekarniku i jest to też sposób na wykorzystanie ugotowanego ryżu.

Pierogi z kaszą jęczmienną

Pierogi z nadzieniem z kaszy jęczmiennej, mięsa i marchewki. Koniecznie omaszczone skwareczkami z wędzonego boczku.

Wołowe pulpeciki w sosie musztardowym

Pulpeciki z mięsa wołowego duszone w delikatnym, śmietankowym sosie o wyraźnym musztardowym smaku. Smaczne i sycące danie do przygotowania na patelni.

Babeczki z kozim serem i karmelizowaną cebulą

Drożdżówki w postaci babeczek, ale w wersji wytrawnej. Z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą. Ciekawe i przepyszne połączenie smaków, które wielbicielom serów na pewno posmakuje.

Smażone spatzle z twarogiem

Spatzle to niewielkie kluseczki przygotowane z mąki i jajek, które często podaję zamiast zwykłego makaronu nitek do rosołu. Usmażone na masełku razem z cebulą i białym twarogiem to pomysł na smaczne, sycące danie. Szybkie do przygotowania, szczególnie jeśli mamy wcześniej ugotowane kluseczki.

Botwinka na boczku wędzonym z jajkiem

Botwinka to jedna z sezonowych zup, którą można podawać jako samodzielne danie na obiad. Wędzony boczek tym bardziej podkreśla smak i aromat zupy. Nie może jej zabraknąć na moim stole, jak tylko zaczyna pojawiać się botwinka.

Tarta z rabarbarem i kokosową bezą

Krucha tarta, w której wyraźnie dominuje smak karmelizowanego rabarbaru z nutą cynamonu. Na wierzchu pyszna kokosowa beza, która osładza kwaśny rabarbar.

Wątróbka w sosie pomidorowym z ananasem

Połączenie wątróbki z ananasem jest dość zaskakujące, ale bardzo smaczne. W sam raz dla tych co lubią słodko – kwaśne smaki z odrobiną pikanterii. Taka wątróbka najlepiej smakuje z ryżem.

Kasza jaglana w botwince

Kasza jaglana z mięsem owinięta w liściach botwinki to swego rodzaju gołąbki. Lekkie, smaczne i zdrowe dzięki kaszy jaglanej. Można je podać z sosem pomidorowym lub po prostu z ketchupem. 

Pieczone kotlety mielone

Tradycyjne kotlety mielone, które nie wymagają smażenia. Nie trzeba stać długo przy patelni, bo pieką się w piekarniku. W smaku są bardzo podobne do tych smażonych, z tym że nie są takie tłuste.

Filet z kurczaka w sosie cebulowym z podkarpacką bryndzą

Delikatne kawałki piersi z kurczaka duszone w śmietankowym sosie z dodatkiem miękkiego, niedojrzewającego serka, który się zwie podkarpacką bryndzą. Tak przygotowane mięso idealnie smakuje z młodymi ziemniakami i mizerią z ogórków. W sam raz na letni obiad.

Pieczony kurczak w sosie barbecue

Kawałki kurczaka pieczone w aromatycznym, pomidorowym sosie z dodatkiem cebuli. Bardzo smaczne, pieczone mięso, które można przygotować w większej ilości bez dużego wysiłku. 

Jogurtowiec z galaretkami na herbatnikach

Prosty, kolorowy i bardzo smaczny deser, który nie wymaga pieczenia, ani dużego nakładu pracy. Idealnie sprawdzi się dla dzieci, które zazwyczaj lubią galaretki i herbatniki.

Tort brzoskwiniowy z misiem

Delikatny biszkopt przełożony lekkim kremem śmietankowym z dodatkiem białej czekolady. Pomiędzy nim owocowy akcent w postaci musu brzoskwiniowego. Taki tort idealnie sprawdzi się na urodziny dziecka.

Roladki z kurczaka ze szparagami i mozzarellą w parmezanowej panierce

Proste i bardzo smaczne roladki z kurczaka, których środek wypełniają zielone szparagi z mozzarellą. Otoczone chrupiącą, serową panierką, to smaczna propozycja na wiosenny obiad z wykorzystaniem szparagów.

Kasza pęczak z młodą kapustą i białą kiełbasą

Mięsiste ziarna kaszy pęczak z młodą kapustą, białą kiełbasą i pomidorem. W tym smacznym i sycącym daniu nie może zabraknąć świeżego koperku, który jest nieodzownym towarzyszem dusznej młodej kapusty. To danie przygotowałam z bardzo dobrej jakości pęczaku, którego białe i regularne ziarna  nie rozklejają się podczas duszenia.

Budyniowe ciasto z borówkami

Delikatny biszkopt z dodatkiem budyniu waniliowego przełożony twarogowym kremem z białą czekoladą i cytrynową galaretką. Zatopione w nim borówki idealnie dopełniają całość. Ciasto jest lekkie, owocowe i z chęcią sięga się po kolejny kawałek.

Tort Kora Orzechowa

Tort składający się z kilku warstw. Biszkopty kakaowe i bakaliowe przełożyłam budyniową masą brzoskwiniową, a  środek wypełniłam musem z brzoskwiń. To ciekawe zestawienie smaków, inspirowane ciastem zwanym „korą orzechową”, świetnie sprawdziło się w formie tortu urodzinowego.