Loading...

Kategoria: Kulinaria

Category:

Daktyle w kuchni – ciasto orzechowo-daktylowo-miodowe

Daktyle to zdrowa, choć wysokokaloryczna przekąska, składnik słodkich wypieków i deserów, a w daniach kuchni arabskiej również dań obiadowych. Zawierają błonnik, witaminy i minerały. Zbiory daktyli przypadają na jesień i wczesną zimę i zazwyczaj o tej porze smakują najlepiej. W Polsce najczęściej kupujemy daktyle suszone. Daktyle – co to jest? Daktyle to owoce palmy daktylowej, uprawiane […]

Czytaj dalej
Posted On :
Category:

Ciasta czekoladowe. Poznaj wyjątkowe przepisy i zainspiruj się!

Ciasta czekoladowe zachwycają swoim aromatycznym, intensywnym smakiem. Co więcej, do czekolady idealnie pasują takie dodatki jak karmel, orzechy czy świeże owoce. Poznaj pomysły na najlepsze ciasta czekoladowe i zaskocz swoich najbliższych! Ciasto czekoladowe to idealny pomysł zarówno na poobiedni deser, domowy podwieczorek, jak i wyjątkową uroczystość. Spośród czekoladowych wypieków możemy przygotować zarówno błyskawiczną czekoladową babkę […]

Czytaj dalej
Posted On :
Category:

Seler naciowy i jego właściwości

Seler naciowy to jeden z cenniejszych składników zdrowej diety, a im wcześniej zaczniemy sięgać po przepisy na dania z jego udziałem, tym lepiej dla naszego zdrowia. Koktajle z selerem naciowym jako głównym dodatkiem, smaczne i pożywne sałatki – oto przysmaki, które mogą wspierać nas w walce z licznymi przypadłościami. W jaki sposób zdrowa dieta z […]

Czytaj dalej
Posted On :
Category:

Przepis na wegański pasztet

Dieta wegańska cieszy się coraz większym zainteresowaniem, a przepisy na pyszne potrawy z owoców i warzyw cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Jednym z tych rarytasów, po który wegetarianie i weganie sięgają bardzo chętnie, są pasztety. Jak je przygotować? Kto chce stworzyć wegański pasztet z warzyw, ten może postawić na bardzo prosty przepis. Podstawa to składniki […]

Czytaj dalej
Posted On :
Category:

Jak wybrać tort na szczególną okazję?

Tort jest ciastem mającym pełnić dwa ważne zadania – zaspokoić kubki smakowe gości oraz stanowić ozdobę uroczystego stołu. W zależności od oczekiwań i okazji, na której ma zostać podany, tort może być wykonany w kilku wariantach i w zasadzie jedyną barierą jest w tym przypadku wyobraźnia cukiernika. Przyjrzyjmy się tym niepowtarzalnym ciastom pod kątem ich […]

Czytaj dalej
Posted On :
Category:

Latte a cappuccino – czyli jak być Włochem w piciu kawy

Kawa wbrew powszechnemu przekonaniu nie została wynaleziona we Włoszech. Historia kawy sięga 1 tysiąclecia p. n.e. Legenda głosi, że pewnego dnia Etiopski pasterz zauważył jak jego owce biegają po pastwisku i są bardzo pobudzone, kiedy zjedzą owoce konkretnego krzewu. Etiopczycy zaczęli zbierać owoce kawowca, ale ich smak nie spełnił oczekiwań pasterzy. Dopiero gdy jeden z […]

Czytaj dalej
Posted On :
Category:

Jak szybko przygotować się do Wielkanocy?

Święta wielkanocne to najważniejsze święta w religii rzymsko – katolickiej, upamiętniające męczeńską śmierć i zmartwychwstanie Chrystusa. Niezmiennie także, z racji daty związane są z rodzeniem się przyrody do życia, początkiem wiosny i rozpoczęciem nowego cyklu. Jako święta zawsze zwycięskiego życia wrosły się ściśle w naszą tradycję. Dawniej przygotowania do świąt rozpoczynano bardzo wcześnie, dziś w […]

Czytaj dalej
Posted On :
Category:

Kiszenie czy kwaszenie? Czy jest różnica?

Produkty kiszone są od dawna obecne w polskiej kuchni i na stałe wpisały się w naszą tradycję kulinarną. Ze względu na łatwość wykonania kiszenie było powszechnym sposobem przechowywania żywności, szczególnie warzyw. Wyjątkowo popularne było kiszenie kapusty, która często przez cały okres zimy pozostawała jedynym źródłem witamin szczególnie dla ubogiej ludności wiejskiej. Kiszonki posiadają bowiem nie […]

Czytaj dalej
Posted On :
Category:

Zastosowanie sody oczyszczonej

Soda oczyszczona w chemii nazywana jest wodorowęglanem sodu. Naturalnie występuje w organizmie każdego człowieka (w ślinie i żołądku) i odpowiedzialny jest za naeutralizowanie szkodliwych kwasów, zapobieganie tworzenia się wrzodów i wspomaganie układu pokarmowego. Na własny użytek człowieka pozyskuje sodę oczyszczoną ze słodkich wód i złóż mineralnych. Jeśli surowiec zostanie już zmagazynowany w odpowiedniej ilości, wówczas […]

Czytaj dalej
Posted On :
Krem milky way
Category:

Krem Milky Way

Absolutny klasyk wśród najnowocześniejszych kremów do tortów. Może nie jest tak uniwersalny jak masa śmietankowa czy czekoladowa, ale za to potrafi nadać wypiekom niesamowitego smaku i niecodziennego aromatu. Uwielbiają go i dzieci, i dorośli. Jest tak dobry, że niektórzy nie potrafią się opanować i tuż po jego wykonaniu wyjadają go prosto z miseczki! A o […]

Czytaj dalej
Posted On :
Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Wyposażenie kuchni – jakie sprzęty warto kupić

Wyposażenie kuchni – jakie sprzęty warto kupić

Podczas remontu i urządzania mieszkania istotną rolę odgrywa wyposażenie kuchni i odpowiednio dobrane akcesoria kuchenne. Biorąc pod uwagę popularne stwierdzenie,...

Zalety pieca ogrodowego do pizzy

Zalety pieca ogrodowego do pizzy

W obecnych czasach coraz więcej osób decyduje się na montaż ogrodowego pieca do pizzy na terenie swojej działki. Takie rozwiązanie...

Jak bezpiecznie przygotowywać i przechowywać żywność?

Jak bezpiecznie przygotowywać i przechowywać żywność?

W obecnym, bardzo szybkim stylu życia bardzo popularne stało się przygotowywanie posiłków na kilka dni do przodu i późniejsze odgrzewanie...

Olej z pestek dyni – czym jest i jakie są jego właściwości?

Olej z pestek dyni – czym jest i jakie są jego właściwości?

Pestki dyni to dodatek często wykorzystywany w kuchni. Mało kto jednak wie, że można uzyskać z nich olej, będący kopalnią...

Syrop z agawy

Syrop z agawy

Syrop z agawy z pewnością przypadnie go gustu wielbicielom słodkości. To znakomity dodatek do deserów oraz uniwersalny słodzik, który wykorzystasz...