Loading...

Kategoria: Kulinaria

Category:

Kiszenie czy kwaszenie? Czy jest różnica?

Produkty kiszone są od dawna obecne w polskiej kuchni i na stałe wpisały się w naszą tradycję kulinarną. Ze względu na łatwość wykonania kiszenie było powszechnym sposobem przechowywania żywności, szczególnie warzyw. Wyjątkowo popularne było kiszenie kapusty, która często przez cały okres zimy pozostawała jedynym źródłem witamin szczególnie dla ubogiej ludności wiejskiej. Kiszonki posiadają bowiem nie […]

Czytaj dalej
Posted On :
Category:

Zastosowanie sody oczyszczonej

Soda oczyszczona w chemii nazywana jest wodorowęglanem sodu. Naturalnie występuje w organizmie każdego człowieka (w ślinie i żołądku) i odpowiedzialny jest za naeutralizowanie szkodliwych kwasów, zapobieganie tworzenia się wrzodów i wspomaganie układu pokarmowego. Na własny użytek człowieka pozyskuje sodę oczyszczoną ze słodkich wód i złóż mineralnych. Jeśli surowiec zostanie już zmagazynowany w odpowiedniej ilości, wówczas […]

Czytaj dalej
Posted On :
Krem milky way
Category:

Krem Milky Way

Absolutny klasyk wśród najnowocześniejszych kremów do tortów. Może nie jest tak uniwersalny jak masa śmietankowa czy czekoladowa, ale za to potrafi nadać wypiekom niesamowitego smaku i niecodziennego aromatu. Uwielbiają go i dzieci, i dorośli. Jest tak dobry, że niektórzy nie potrafią się opanować i tuż po jego wykonaniu wyjadają go prosto z miseczki! A o […]

Czytaj dalej
Posted On :
Ciasto smerfetka
Category:

Ciasto smerfetka

A kto powiedział, że latem i wiosną ciasta się nie sprawdzają? Niekoniecznie muszą być przecież podawane na gorąco. Ciasto smerfetka w ogóle nie wymaga pieczenia, a dzięki temu przygotowuje się je błyskawicznie i, co ważne, bezpiecznie – nawet dzieci mogą je wykonać zupełnie samodzielnie, wspaniale się przy tym bawiąc! Pyszna masa serowa w połączeniu z […]

Czytaj dalej
Posted On :
Category:

Ciasto pijana zakonnica

Ciasto „Pijana Zakonnica” intryguje już swoją nazwą, więc gdy tylko pojawia się na stołach podczas zabawy, wszyscy bez wyjątku pragną go skosztować. A nie dość, że spore wrażenie robi jeszcze przed konsumpcją, to do szaleństwa potrafi rozkochać w sobie nawet wysublimowane kubki smakowe. Każdy, kto kiedykolwiek miał okazję je wykonać, wie dobrze, że jako pierwsze […]

Czytaj dalej
Posted On :
Category:

Tort ciasteczkowy potwór

Dobre ciasto powinno nie tylko smakować – musi też odpowiednio wyglądać. Ludzie jedzą oczami, więc gdy otrzymują na talerzu kiepsko prezentujący się posiłek, od razu tracą swój apetyt i nie mają ochoty skosztować ani jednego kęsa. Całe szczęście nie trzeba być wyjątkowo uzdolnionym kulinarnie, aby przygotowywać smakołyki zachwycające i smakiem, i niesamowicie atrakcyjnym wyglądem. Zdecydowanie […]

Czytaj dalej
Posted On :
Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Na czym polega działanie wyciskarek wolnoobrotowych?

Na czym polega działanie wyciskarek wolnoobrotowych?

Jeśli dbamy o codzienną zdrową dietę, warto wyposażyć swoją kuchnię w dobrej klasy wyciskarkę do soków. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie...

Kwasy omega 3 w diecie

Kwasy omega 3 w diecie

Prawidłowa dieta to podstawa dbania o swoje zdrowie. Aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować, należy dostarczać mu tłuszczy, węglowodanów, witamin, białek...

Poznaj mąkę migdałową – smaczny i zdrowy zamiennik mąki pszennej

Poznaj mąkę migdałową – smaczny i zdrowy zamiennik mąki pszennej

Szukanie zdrowych alternatyw dla powszechnie wykorzystywanych produktów może prowadzić do całkiem ciekawych smakowych odkryć. Jednym z nich jest mąka migdałowa,...

Urządzanie mieszkania w stylu industrialnym

Urządzanie mieszkania w stylu industrialnym

Aktualnie jednym z najbardziej lubianych stylów jest surowy styl industrialny. Charakteryzuje się wytwornością i pełnym tajemnic szykiem. Znakami rozpoznawczymi tego...

Jakie zasłony wybrać do domu?

Jakie zasłony wybrać do domu?

Zasłony to bardzo ważny element wyposażenia domowego wnętrza. Warto więc wybrać takie, które dopełnią aranżację swym niepowtarzalnym stylem. Na co...