Loading...

Kategoria: Kulinaria

Category:

Seler naciowy i jego właściwości

Seler naciowy to jeden z cenniejszych składników zdrowej diety, a im wcześniej zaczniemy sięgać po przepisy na dania z jego udziałem, tym lepiej dla naszego zdrowia. Koktajle z selerem naciowym jako głównym dodatkiem, smaczne i pożywne sałatki – oto przysmaki, które mogą wspierać nas w walce z licznymi przypadłościami. W jaki sposób zdrowa dieta z […]

Czytaj dalej
Posted On :
Category:

Przepis na wegański pasztet

Dieta wegańska cieszy się coraz większym zainteresowaniem, a przepisy na pyszne potrawy z owoców i warzyw cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Jednym z tych rarytasów, po który wegetarianie i weganie sięgają bardzo chętnie, są pasztety. Jak je przygotować? Kto chce stworzyć wegański pasztet z warzyw, ten może postawić na bardzo prosty przepis. Podstawa to składniki […]

Czytaj dalej
Posted On :
Category:

Jak wybrać tort na szczególną okazję?

Tort jest ciastem mającym pełnić dwa ważne zadania – zaspokoić kubki smakowe gości oraz stanowić ozdobę uroczystego stołu. W zależności od oczekiwań i okazji, na której ma zostać podany, tort może być wykonany w kilku wariantach i w zasadzie jedyną barierą jest w tym przypadku wyobraźnia cukiernika. Przyjrzyjmy się tym niepowtarzalnym ciastom pod kątem ich […]

Czytaj dalej
Posted On :
Category:

Latte a cappuccino – czyli jak być Włochem w piciu kawy

Kawa wbrew powszechnemu przekonaniu nie została wynaleziona we Włoszech. Historia kawy sięga 1 tysiąclecia p. n.e. Legenda głosi, że pewnego dnia Etiopski pasterz zauważył jak jego owce biegają po pastwisku i są bardzo pobudzone, kiedy zjedzą owoce konkretnego krzewu. Etiopczycy zaczęli zbierać owoce kawowca, ale ich smak nie spełnił oczekiwań pasterzy. Dopiero gdy jeden z […]

Czytaj dalej
Posted On :
Category:

Jak szybko przygotować się do Wielkanocy?

Święta wielkanocne to najważniejsze święta w religii rzymsko – katolickiej, upamiętniające męczeńską śmierć i zmartwychwstanie Chrystusa. Niezmiennie także, z racji daty związane są z rodzeniem się przyrody do życia, początkiem wiosny i rozpoczęciem nowego cyklu. Jako święta zawsze zwycięskiego życia wrosły się ściśle w naszą tradycję. Dawniej przygotowania do świąt rozpoczynano bardzo wcześnie, dziś w […]

Czytaj dalej
Posted On :
Category:

Kiszenie czy kwaszenie? Czy jest różnica?

Produkty kiszone są od dawna obecne w polskiej kuchni i na stałe wpisały się w naszą tradycję kulinarną. Ze względu na łatwość wykonania kiszenie było powszechnym sposobem przechowywania żywności, szczególnie warzyw. Wyjątkowo popularne było kiszenie kapusty, która często przez cały okres zimy pozostawała jedynym źródłem witamin szczególnie dla ubogiej ludności wiejskiej. Kiszonki posiadają bowiem nie […]

Czytaj dalej
Posted On :
Category:

Zastosowanie sody oczyszczonej

Soda oczyszczona w chemii nazywana jest wodorowęglanem sodu. Naturalnie występuje w organizmie każdego człowieka (w ślinie i żołądku) i odpowiedzialny jest za naeutralizowanie szkodliwych kwasów, zapobieganie tworzenia się wrzodów i wspomaganie układu pokarmowego. Na własny użytek człowieka pozyskuje sodę oczyszczoną ze słodkich wód i złóż mineralnych. Jeśli surowiec zostanie już zmagazynowany w odpowiedniej ilości, wówczas […]

Czytaj dalej
Posted On :
Krem milky way
Category:

Krem Milky Way

Absolutny klasyk wśród najnowocześniejszych kremów do tortów. Może nie jest tak uniwersalny jak masa śmietankowa czy czekoladowa, ale za to potrafi nadać wypiekom niesamowitego smaku i niecodziennego aromatu. Uwielbiają go i dzieci, i dorośli. Jest tak dobry, że niektórzy nie potrafią się opanować i tuż po jego wykonaniu wyjadają go prosto z miseczki! A o […]

Czytaj dalej
Posted On :
Ciasto smerfetka
Category:

Ciasto smerfetka

A kto powiedział, że latem i wiosną ciasta się nie sprawdzają? Niekoniecznie muszą być przecież podawane na gorąco. Ciasto smerfetka w ogóle nie wymaga pieczenia, a dzięki temu przygotowuje się je błyskawicznie i, co ważne, bezpiecznie – nawet dzieci mogą je wykonać zupełnie samodzielnie, wspaniale się przy tym bawiąc! Pyszna masa serowa w połączeniu z […]

Czytaj dalej
Posted On :
Category:

Ciasto pijana zakonnica

Ciasto „Pijana Zakonnica” intryguje już swoją nazwą, więc gdy tylko pojawia się na stołach podczas zabawy, wszyscy bez wyjątku pragną go skosztować. A nie dość, że spore wrażenie robi jeszcze przed konsumpcją, to do szaleństwa potrafi rozkochać w sobie nawet wysublimowane kubki smakowe. Każdy, kto kiedykolwiek miał okazję je wykonać, wie dobrze, że jako pierwsze […]

Czytaj dalej
Posted On :
Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Stal chirurgiczna w biżuterii

Stal chirurgiczna w biżuterii

Wielu osobom stal chirurgiczna kojarzy się przede wszystkim ze szpitalem, co jest oczywiście zgodne z prawdą, bo materiał ten wykorzystuje...

Dary Natury przyprawy – nadaj potrawom pełnię smaku

Dary Natury przyprawy – nadaj potrawom pełnię smaku

Badania archeologiczne wykazują jednoznacznie, że ludzkość wykorzystywała przyprawy nawet 50 tysięcy lat przed naszą erą. Natomiast niezwykle intensywny handel przyprawami...

Powrót do natury – kamienne inspiracje w kuchni.

Powrót do natury – kamienne inspiracje w kuchni.

Od paru już lat w wielu branżach obserwujemy niesłabnący trend powrotu naturalnych materiałów i rozwiązań z ich zastosowaniem. W naszych...

Sałata rzymska – jak wykorzystać ją w kuchni?

Sałata rzymska – jak wykorzystać ją w kuchni?

Jeżeli chcesz naprawdę zdrowo i wartościowo się odżywiać, na pewno musisz przekonać się do częstego jedzenia warzyw. Bezapelacyjnie są to...

Kuchnia twoich marzeń

Kuchnia twoich marzeń

Podczas projektowania naszej kuchni, przede wszystkim warto zwrócić uwagę na praktyczność. Zwłaszcza jeśli spędzamy w tym miejscu dużo czasu i...