Loading...

Kategoria: Kulinaria

Category:

Kiszenie czy kwaszenie? Czy jest różnica?

Produkty kiszone są od dawna obecne w polskiej kuchni i na stałe wpisały się w naszą tradycję kulinarną. Ze względu na łatwość wykonania kiszenie było powszechnym sposobem przechowywania żywności, szczególnie warzyw. Wyjątkowo popularne było kiszenie kapusty, która często przez cały okres zimy pozostawała jedynym źródłem witamin szczególnie dla ubogiej ludności wiejskiej. Kiszonki posiadają bowiem nie […]

Czytaj dalej
Posted On :
Category:

Zastosowanie sody oczyszczonej

Soda oczyszczona w chemii nazywana jest wodorowęglanem sodu. Naturalnie występuje w organizmie każdego człowieka (w ślinie i żołądku) i odpowiedzialny jest za naeutralizowanie szkodliwych kwasów, zapobieganie tworzenia się wrzodów i wspomaganie układu pokarmowego. Na własny użytek człowieka pozyskuje sodę oczyszczoną ze słodkich wód i złóż mineralnych. Jeśli surowiec zostanie już zmagazynowany w odpowiedniej ilości, wówczas […]

Czytaj dalej
Posted On :
Krem milky way
Category:

Krem Milky Way

Absolutny klasyk wśród najnowocześniejszych kremów do tortów. Może nie jest tak uniwersalny jak masa śmietankowa czy czekoladowa, ale za to potrafi nadać wypiekom niesamowitego smaku i niecodziennego aromatu. Uwielbiają go i dzieci, i dorośli. Jest tak dobry, że niektórzy nie potrafią się opanować i tuż po jego wykonaniu wyjadają go prosto z miseczki! A o […]

Czytaj dalej
Posted On :
Ciasto smerfetka
Category:

Ciasto smerfetka

A kto powiedział, że latem i wiosną ciasta się nie sprawdzają? Niekoniecznie muszą być przecież podawane na gorąco. Ciasto smerfetka w ogóle nie wymaga pieczenia, a dzięki temu przygotowuje się je błyskawicznie i, co ważne, bezpiecznie – nawet dzieci mogą je wykonać zupełnie samodzielnie, wspaniale się przy tym bawiąc! Pyszna masa serowa w połączeniu z […]

Czytaj dalej
Posted On :
Category:

Ciasto pijana zakonnica

Ciasto „Pijana Zakonnica” intryguje już swoją nazwą, więc gdy tylko pojawia się na stołach podczas zabawy, wszyscy bez wyjątku pragną go skosztować. A nie dość, że spore wrażenie robi jeszcze przed konsumpcją, to do szaleństwa potrafi rozkochać w sobie nawet wysublimowane kubki smakowe. Każdy, kto kiedykolwiek miał okazję je wykonać, wie dobrze, że jako pierwsze […]

Czytaj dalej
Posted On :
Category:

Tort ciasteczkowy potwór

Dobre ciasto powinno nie tylko smakować – musi też odpowiednio wyglądać. Ludzie jedzą oczami, więc gdy otrzymują na talerzu kiepsko prezentujący się posiłek, od razu tracą swój apetyt i nie mają ochoty skosztować ani jednego kęsa. Całe szczęście nie trzeba być wyjątkowo uzdolnionym kulinarnie, aby przygotowywać smakołyki zachwycające i smakiem, i niesamowicie atrakcyjnym wyglądem. Zdecydowanie […]

Czytaj dalej
Posted On :
Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Do czego służy frytownica gastronomiczna?

Do czego służy frytownica gastronomiczna?

Trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie lokalu gastronomicznego bez frytownicy. To właśnie przy użyciu tego urządzenia możemy przygotować przepyszne frytki. Chyba każdy...

KSYLITOL FIŃSKI – WYSOKIEJ JAKOŚCI ALTERNATYWA DLA CUKRU

KSYLITOL FIŃSKI – WYSOKIEJ JAKOŚCI ALTERNATYWA DLA CUKRU

Ksylitol nazywany cukrem brzozowym należy do grupy alkoholi cukrowych. Jest on chętnie stosowany nie tylko ze względu na właściwości słodzące,...

W ogrodzie postaw piwniczkę z betonu

W ogrodzie postaw piwniczkę z betonu

Betonowe piwniczki są potrzebne. Takie rozwiązania stosowali nasi dziadkowie i korzystali z nich przez długi czas. Zapotrzebowanie na architekturę ogrodową...

Top 3 pyszne potrawy przygotowane na bazie grzybów – czas je poznać, a potem przygotować i zakosztować!

Top 3 pyszne potrawy przygotowane na bazie grzybów – czas je poznać, a potem przygotować i zakosztować!

Grzyby jeść warto, a wręcz jeść trzeba. Są zdrowe, ale też wyjątkowo smaczne i co ważne można przygotować wiele fantastycznych...

Jak przygotować pyszny niedzielny obiad plus obłędny deser?

Jak przygotować pyszny niedzielny obiad plus obłędny deser?

Wiele osób w ciągu większości dni tygodnia nie przykłada specjalnej uwagi do tego, co je. Oczywiście tak nie powinno być,...