Przepisy kulinarnamaniusia.pl

Placki ziemniaczane z marchewką i dynią

Przepis na pyszne, aromatyczne placuszki ziemniaczane z dynią i marchewką. Świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Podane ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, posypane świeżym szczypiorkiem lub koperkiem - prezentują się na talerzu bardzo wykwintnie. Można je również podawać z gulaszem lub ulubionym sosem. Pychota!

Sałatka z kukurydzą w pomidorach

Sałatka z kukurydzą w pomidorach. Dzisiaj przygotowałam na obiad taką sałatkę, pełną smaku i słońca. Pyszna i zarazem lekka, letnia propozycja na każdą okazję. Możecie ją zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą na piknik. Możecie ją stworzyć po swojemu, dodając składniki jakie lubicie. Usiądźmy razem na świeżym powietrzu i cieszmy się smakiem. Idealny przepis na obiad.

Dżem truskawkowy z bazylią

Zrobiliście już zapas dżemu truskawkowego na zimę? ja w piątek i wczoraj zamknęłam w słoiczki te cudne, słodkie owoce. Zimą będą smakowały cudnie. Zrobiłam zwykły, tradycyjny dżem, kilka słoiczków zrobiłam z dodatkiem mięty i do kilku dodałam bazylię. Wyszedł bardzo fajny smak. Bardzo mi posmakowało takie połączenie truskawki z bazylią. Koniecznie spróbujcie jaki jest pyszny.

Biszkopt z jogurtową pianką

Przepis na Biszkopt z jogurtową pianką. Zapraszam was dzisiaj na pyszny kawałek ciasta. Truskawkowe szaleństwo w pełni, więc korzystajmy do woli. Do ciasta proponuję oczywiście kawkę lub herbatkę, kto co woli.

Owoce pod kruszonką

Takie deserki to ja bardzo lubię, pyszne owoce i pyszna kruszonka. Do zrobienia w kilka chwil, a jak smakuje jeszcze na ciepło podany z lodami, oj mniam. Taki deser a może właściwie ciasto możemy przygotować z każdymi owocami, jabłkami, wiśniami czy śliwkami, truskawkami, morelami czy porzeczkami. Zawsze wyjdzie pysznie.

Kalafior z kukurydzą i serem

Dzisiaj mam dla was przepis, który jest w naszej rodzinie od dawna i wszyscy go bardzo lubimy. Kalafior zapiekany z kukurydzą i żółtym serem. Jest po prostu pyszny, jeżeli jeszcze nie jedliście go w takim wydaniu to koniecznie spróbujcie, naprawdę warto. Szybki przepis na obiad.

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami

Miałam wielką ochotę na ciasto z kremem budyniowym. W pierwszej chwili miałam zrobić karpatkę, ale plany zmieniłam. Upiekłam biszkopt, dałam krem do karpatki, dodałam truskawki i galaretkę. Mówię wam to był strzał w dziesiątkę. Ciacho wyszło obłędnie pyszne. I błyskawicznie zniknęło w całości, nawet nie wiem kiedy, ale miałam gości, więc to zrozumiałe. Dzisiaj deszczowo i niebo całe zachmurzone.

Surówka warzywna z olejem z pestek dyni

Bardzo lubię przygotowywać różnego rodzaju surówki i sałatki. A do obiadu surówka musi być zawsze. Taka surówka rozweseli nawet najbardziej smutny posiłek i dostarczy nam witamin. Na szczęście moja rodzinka je uwielbia i nie muszę ich zmuszać do zjedzenia tych pyszności. To ja was dzisiaj zapraszam na kolorową sałatkę pełną zdrowia.

Soki warzywno-owocowe z wyciskarki wolnoobrotowej

To prawdziwa dawka witamin i minerałów. Naprawdę warto wspomagać naszą codzienną dietę takimi pysznościami.

Gołąbki - oszukane

To szybkie i łatwe danie. Bardzo lubiłyśmy gołąbki a mama nie lubiła ich robić, mówiła, że zajmują mnóstwo czasu. No to przygotowywała nam oszukane gołąbki. Smakują wspaniale, dosłownie są obłędne w smaku. W wyglądzie nie są dość atrakcyjne, ale nie przejmujcie się tym, nadrabiają w smaku. Tak więc dzisiaj zapraszam was na pyszny obiad, mam nadzieję, że będzie wam smakował.

Sorbety owocowe z wyciskarki wolnoobrotowej

Do przygotowania sorbetu możemy użyć dowolne owoce, nie ma tutaj ograniczeń a nawet dodać warzywa. Przygotujemy lody szybko i łatwo. Po kilku minutach będziemy mogli się cieszyć smakiem lodów jakie lubimy i za każdym razem przygotowywać inne smaki.

Placki z owocami - moje idealne śniadanie

Pamiętam, że jako dziecko rano biegłam do ogrodu zerwać owoce prosto z krzaczka. Maliny, poziomki, truskawki, porzeczki czarne i czerwone. Nic tak dobrze nie smakowało, jak placki lub naleśniki z owocami.

Naleśniki budyniowe

Mam dla was kolejny przepis na naleśniki, wspaniałe w smaku, mięciutkie i puszyste. Koniecznie spróbujcie takie zrobić. Farsz taki jak lubicie, dżem, twarożek i owoce. Ja się przyznam, że zawsze podjadam takie suche naleśniki. 

Pasta z twarożku z ogórkiem konserwowym

Przepyszna pasta z twarożku z ogórkiem konserwowym

Grillujemy Szaszłyki z ziemniakami, Kaszanka z kiszoną kapustą

Przepyszne Grillowane Szaszłyki z ziemniakami oraz Kaszanka z kiszoną kapustą

Szybki deser truskawkowy z jogurtem

Ostatnio ciągle jem truskawki, kupuje je codziennie i dodaje do wszystkiego. Do owsianki, do twarożku, na kanapki. Makaron z truskawkami, jogurtem i twarogiem robię na obiad niemal co drugi dzień. Truskawki tak szybko się kończą, a szkoda. Oczywiście mam już zamrożoną porcję, czekam jeszcze aż stanieją, aby zrobić dżem. A jak mamy piątek to musi być deserek, szybki i pyszny. Zrobicie go w kilka minut i zapewniam was, że będzie wam smakował.

Ryż na mleku i śmietance z rabarbarem

Zapraszam was dzisiaj na wspaniały deser, który może być potraktowany jako podwieczorek, śniadanie lub drugie śniadanie.  Koniecznie spróbujcie, ten ryż gotowany na mleku ze śmietanką jest po prostu pyszny. W oryginalnej wersji podaje się go z wiśniami, ja zrobiłam wersję swoją z rabarbarem. Wyszło idealnie i bardzo smacznie.

Ciasteczka maślane z pistacjami

Bardzo lubię pistację, jak je kupuje i się do nich dosiądę to znikają nawet nie wiem kiedy. Co prawda mam dwóch pomocników, którzy tak samo jak ja je lubią. Postanowiłam zrobić z nimi ciasteczka. Raz, dwa i były gotowe. Bardzo fajnie smakują, sami się przekonajcie. Na deser, do kawki w pracy, dla dzieci do szkoły. To takie małe umilacze.

Surówka z kapusty pekińskiej i sałaty lodowej

Surówki są dla mnie codziennym dodatkiem do obiadu lub stanowią osobne danie jako posiłek w pracy. Przygotowuje je naprawdę często. Jeżeli na obiad nie ma zupy to musi być surówka, to już taki nieodłączny element. Bardzo lubię różnego rodzaju sałaty i kapusty, świetnie się do tego nadają. Do tego kilka ulubionych dodatków, lub po prostu to co mamy w lodówce i już. Szybko, zdrowo i smacznie. 

Ryż z warzywami i kurczakiem

Szybkie i proste danie dla każdego. Do zrobienia w dosłownie kilka chwil. Jako, że ostatnio jestem bardzo zajęta, zalatana i ciągle pracuje to przygotowuje właśnie takie błyskawiczne dania. Bardzo lubię ryż i bardzo lubię warzywa a to połączenie jest idealne. W zasadzie możecie dodać do ryżu to co lubicie lub to co macie akurat pod ręką. 

Zielony koktajl

Na dzień dobry pyszny zielony koktajl. Pełen zdrowia i witamin. Ja uwielbiam pić takie koktajle i robię je niemal codziennie. Piję rano lub zabieram ze sobą do pracy. Taki koktajl świetnie zastępuje kawę, którą uwielbiam ale ograniczam jej ilość. Do takiego koktajlu możemy przemycić składniki, których nie lubią dzieci - szpinak czy jakieś owoce. Taki koktajl z pewnością wypije każdy. Tak wiec na dzień dobry zapraszam na zielony koktajl. Miłego dnia kochani.

Lekki torcik z galaretką

Nie wyobrażam sobie życia bez jabłek. Jem je codziennie i bardzo lubię przygotowywać z ich dodatkiem dania. Zapraszam was na lekki torcik z galaretką.

Ziemniaki z warzywami

Wiosna na talerzu, warzywa na obiad to danie, które mogłabym jeść codziennie. Pyszne, pełne aromatu. Oczywiście możecie podać do tego talerza mięsko, jak już chcecie. Zapewniam, że samymi warzywami też się najecie. A danie przygotujecie w kilka minut, taki szybki obiad. Za oknem piękne widoki, zieleń i w końcu zrobiło się ciepło. Co prawda od poniedziałku pogoda w kratkę, deszcz, słońce, ale coraz bliżej do lata. I humorki od razu lepsze, i chęć na spacery. Kochani korzystajcie z pogody, nie siedźcie w domu. Wyjdźcie na spacer, zróbcie sobie przejażdżkę na rowerze, pobiegajcie. Każda forma ruchu będzie dobra dla serca i zdrowia. I jedzcie warzywa i owoce. Miłego dnia i dużo uśmiechu.

Kapusta ze szparagami i szpinakiem

Dzień dobry kochani, mam dla wad pomysł na wykorzystanie młodej kapusty. Połączyłam ją ze szpinakiem i szparagami. Do tego marchewka i duża ilość zielonego. Powiem wam, że to danie wyszło super, fajne w smaku i bogate w aromaty. Wiosna i lato to moja ulubiona pora roku, bardzo lubię cieszyć się bogactwem warzyw i owoców, jeść takie lekkie dania. Dla mnie mogłoby tak być przez cały rok. Pogoda za oknem znowu dopisuje, zrobiło się znacznie cieplej i też nasze organizmy chcą lekko jeść. Oczywiście jak ktoś lubi to może dodać do bigosu podsmażoną szynkę, mięso czy kiełbasę. Ja tym razem zrobiłam wersję bez mięsa.

Drożdżówka z wiśniami i kruszonką i Światowy Dzień Pieczenia

Ciasto drożdżowe to dla mnie niezwykłe wspomnienia z lat dzieciństwa. Jako mała dziewczynka bardzo lubiłam go jeść z kubkiem gorącego kakao. Ten smak był i jest niezapomniany i wywołuje u mnie emocje radości. Pamiętam jak mój dziadek piekł taką drożdżówkę dla mojej babci, jak moja mama piekła ją dla mojego taty. Pamiętam, że tato dość często wyjeżdżał z domu, był wojskowym i miał poligony w lesie. I zawsze jak miał wrócić do domu mama czekała na niego z blaszką pełną świeżo upieczonego ciasta drożdżowego, pachniało wspaniale w całym domu, a mama się śmiała, że to ten zapach sprowadza tatę do domu.

Muffinki z truskawkami i rabarbarem

Uwielbiam truskawki i uwielbiam rabarbar, no i muffinki. Można je przygotowywać na wiele sposobów, dodawać różne składniki. No i zawsze się sprawdzają, na imprezach, na wycieczce, w pracy czy jako drugie śniadanie do szkoły. Dzieci je uwielbiają, no i szybko się je robi. Wczoraj poszłam na rynek po rabarbar i zobaczyłam piękne truskawki, co prawda drogie jeszcze, ale nie wytrzymałam i kupiłam. I upiekłam muffiny, pyszne wyszły. Dzisiaj planuje przejażdżkę rowerową i zabieram ze sobą kilka sztuk, pogoda za oknem cudna, normalnie lato.

Młoda kapusta w roli głównej

Młoda kapusta to warzywko, które mogło by istnieć dla mnie przez cały rok. Bardzo żałuję, że tak krótko jest dostępna. Co prawda w późniejszym terminie korzystam z kapusty już rosłej, bo darzę ją wielką miłością w każdym wieku. Ale jakbym miała wybrać to postawiłabym na młodszą wersję. Nie ma nic lepszego od takiego bigosiku z warzywami, pachnącego koperkiem i natką pietruszki. Do tego młode ziemniaczki, ach jaka ta młodość jest cudowna - nieprawdaż hihi. Polecam abyście zjedli to danie na świeżym powietrzu, wśród zieleni, na słoneczku. Pełen relaks, odpoczynek i przyjemność jedzenia. Bo dlaczego nie zaszaleć, jedzenie to przyjemność, radość. A proste dania są najlepsze. Dla mnie to także wspomnienia, lata dzieciństwa, działka pod miastem, własna kapusta, koperek i ziemniaczki.

Zapiekanka pełna warzyw z fetą

Bardzo lubię jeść warzywa, w zasadzie stwierdzam, że mogłabym być wegetarianką bo nie ciągnie mnie tak do mięsa. Zresztą nie pojawia się ono u mnie w domu często, na blogu również. Jest przewaga innych dań. Ale teraz skupmy się na warzywach, bo jest sezon i warto korzystać. Moja zapiekanka to taki warzywny bałagan, wrzuciłam tam wszystko co miałam pod ręką. Wy możecie dodać co lubicie, naprawdę można zaszaleć. Takie dania dają pole do popisu.

Pierogi z twarogiem i dżemem

Lepiąc ostatnio dużą ilość pierogów zostało mi troszkę ciasta a farszu już nie miałam. Szkoda mi było wyrzucać ciasto, więc szybko przejrzałam lodówkę. Miałam twarożek, resztkę jogurtu i dżem. Więc postanowiłam to wszystko razem połączyć i powstały pyszne pierożki, smak mnie samą zaskoczył. Robiłam już pierogi z twarogiem, ale nie z dżemem. A to połączenie jest naprawdę pyszne. Koniecznie spróbujcie.

Koktajl truskawkowo-malinowy z miętą

Dzień dobry kochani. Za oknem piękna pogoda, dosłownie lato. Cieszy mnie to bardzo, bo i humor od rana lepszy i uśmiech z twarzy nie schodzi. No i koktajle, które miksuje teraz codziennie. Są już dostępne truskawki, maliny, borówki. Możemy poszaleć.  Korzystajmy z możliwości jakie daje nam przyroda, eksperymentujmy ze smakami i dodatkami. I jest pysznie i zdrowo. Za mną ciężki weekend, ciężki emocjonalnie i smutny. Ale takie życie, pełne niespodzianek, nigdy nie wiemy co nas spotka i co się wydarzy. Pewne sytuacje sprawiają, że się zatrzymujemy, mamy czas na przemyślenia i doceniamy bardziej to co mamy. Życzę wam miłego dnia i pamiętajcie, kochajcie bliskich jak najbardziej umiecie.

Szparagi z masłem i czosnkiem

Tak przygotowane szparagi lubię najbardziej. Mogłabym je jeść niemal codziennie. Są po prostu pyszne i bardzo szybko się je robi. Można je podać jako samodzielne danie, jako dodatek do obiadu lub do grilla.

Kruche ciasto z rabarbarem

Dzień dobry w sobotni poranek. Jak się macie? ja wstałam dość wcześnie i zabrałam się za porządki. Planuje wybrać się na przejażdżkę rowerową a potem popracować nad nowymi postami na blogu. Cały tydzień miałam strasznie zalatany i nie miałam na nic czasu. Wczoraj upiekłam ciasto z rabarbarem, wyszło wspaniałe w smaku. Powiem wam, że warto je zrobić, jest dość szybkie (trzeba tylko schłodzić ciasto w lodówce - ja przygotowałam je wieczorem i włożyłam do lodówki na całą noc) i łatwe. A jak spróbujecie kawałek to od razu sięgnięcie po kolejny.