Przepisy kulinarneodslonypati

Daktylowe drożdżówki z omega 3

Daktylowe drożdżówki z omega 3. W dzisiejszym blogu, mam dla Was propozycje na pyszne drożdżówki z daktylami oraz kwasami omega-3. Bułeczki wyszły mięciutkie i pachnące. Myślę, że drożdżówki to świetny wybór na piknik... Najlepsze są takie, które upieczemy jeszcze tego samego dnia.

Sernik jaglany na zimno

Przepis na sernik jaglany na zimno. W ten weekend postawiłam na zdrowe ciasto. A jest nim Sernik z kaszy jaglanej. Ciasto smakuje wybornie! Uwielbiam połączenie zdrowych smakołyków o niepowtarzalnym smaku.Spód ciasta zrobiłam z daktyli i orzechów włoskich, masę a'la serową zrobiłam z kaszy jaglanej z dodatkiem mleka kokosowego, masła orzechowego oraz skórki z pomarańczy, a wierzch ciasta ozdobiłam truskawkami i oblałam galaretką... Idealne ciasto na lato. Masa z kaszy jaglanej jest dosyć muląca, więc ciasto doskonale komponuje się ze świeżymi truskawkami i galaretką. Jagielnik odpowiedni jest dla wegan i osób na diecie bezglutenowej.

Tofucznica - czyli wegańska jajecznica

Tradycyjną jajecznice myślę, że większość z Was jadło w swoim życiu, ale czy próbowaliście jajecznicy wegańskiej? Otóż głównym jej składnikiem jest ser tofu, a kolor żółty otrzymywany jest dzięki kurkumie. Pozostałe składniki to już wedle naszej fantazji... Moją tofucznice usmażyłam na cebulce, poza tym dodałam do niej mnóstwo szczypiorku i obowiązkowo podawałam ją z pomidorkami koktajlowymi, które cudownie się komponują z tofu i dzięki nim tofucznica nie jest zamulająca. Jest to szybkie do zrobienia śniadanie na ciepło, które moim zdaniem jest rewelacyjne! Następnym razem chciałabym wypróbować tofucznicy z pieczarkami, myślę że będzie równie smaczna.

Warzywna sałatka z makaronem ryżowym

Zapraszam Was na przepyszną kolorową sałatkę z warzywami i makaronem ryżowym. Do sałatki oprócz makaronu ryżowego, użyłam rzodkiewki, pomidorków koktajlowych, brokuła, ogórków konserwowych i składnika bez, którego nie mogłabym się obejść czyli kukurydza konserwowa. Sałatkę dodatkowo obsypałam obficie szczypiorkiem, który nadał cudownego smaku i aromatu. Sałatka wyszła naprawdę pyszna, sami się przekonajcie.

Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami

W moim domu dzisiaj włoska kuchnia....uwieeeelbiaaam! Lasagne w wegetariańskiej wersji jest naprawdę pyszna. Warstwy makaronu przełożone szpinakiem, pieczarkami w sosie beszamelowym i pomidorowym to istna rozkosz dla podniebienia! Gdy wychodzę do włoskiej restauracji to mimo tego, że w menu jest ogromny wybór różnych potraw, to przeważnie wybieram Lasagne. W domu ze względu na dosyć długi czas przygotowania nie robiłam jej zbyt często, ale za każdym razem, gdy ją przygotowywałam to makaron niepotrzebnie podgotowywałam i to jeszcze partiami, ponieważ płaty sklejały się ze sobą... Dzisiaj zrobiłam Lasagne z surowego makaronu i wyszło bardzo smacznie. Wystarczy makaron obficie posmarować sosem, a całość przykryć folią i mamy gotowy przepyszny obiad w krótszym czasie.

Ciasto marchewkowe z mascarpone i lustrzaną polewą

Ciasto marchewkowe to cudowny wypiek, w którym zakochałam się od pierwszego kęsa. W cieście marchew jest w ogóle niewyczuwalna, a ciasto dzięki niej jest niezwykle wilgotne. Zapach wypieku jest rewelacyjny, dzięki korzennym przyprawom i skórce z pomarańczy. Do przełożenia ciasta użyłam mojego ulubionego kremu z mascarpone, a wierzch oblałam słynną polewą lustrzaną. Zapraszam do mojego raju.

Medaliony wieprzowe w sosie z suszonych grzybów

Uwielbiam, gdy moim bliskim smakują moje potrawy. Mam nadzieję, że Wam również posmakują Medaliony wieprzowe w sosie z suszonych grzybów. Idealny przepis na obiad.

Ekspresowe Nuggetsy z groszku konserwowego z dipem z nerkowców

Akcja kulinarna na jednej ze stron internetowych, zainspirowała mnie do przygotowania Nugetsów w wersji wege, a mianowicie głównym składnikiem jest groszek konserwowy. Tą smakowitą przystawkę, przygotowałam w ekspresowym tempie! Uwielbiam takie przepisy. Szybki przepis na obiad.

Noodles z kurczakiem, pieczarkami i warzywami

Noodles jest to chiński makaron, którego ugotowanie zajmuje nie całe 5 minut! Szukacie pomysłu na szybki i smaczny obiad? Ten przepis jest właśnie dla Was! Danie jest aromatyczne i pełne kolorów... Oprócz warzyw dodałam również moje ukochane pieczarki oraz dla mojego skarba, który jak już wspominałam jest miłośnikiem mięcha, dodałam pierś z kurczaka. Kto się skusi? Zapraszam.

Mini serniczki a'la Snickers

Mini serniczki a'la Snickers. W cudowną niedziele witam Was mini serniczkami a'la Snickers. Idealny przepis na deser.

Deser owocowy z nasionami chia

Zdrowo, lekko i smacznie Niskokaloryczny deserek z owoców, naturalnego jogurtu i niezwykle zdrowych nasion chia. Deser zawiera tylko łyżeczkę miodu, ale mimo to jest słodki dzięki przepysznym owocom. Doskonały dla osób dbających o linie.

Meksykańska zupa z wołowymi pulpetami

Uwielbiam kuchnię meksykańską! Wszystkim miłośnikom ostrych smaków proponuje na dzisiejszy obiad meksykańską zupę z wołowymi pulpetami. Meksykańska zupa jest bardzo sycąca, więc myślę że nie będziecie potrzebować dodatkowo drugiego dania. Wierzch zupy możecie posypać startym serem żółtym. Wegetarian i wegan, zapraszam na wersje bezmięsną, wystarczy tylko nie dodawać pulpecików, ponieważ wywar jest bez dodatku mięsa. Polecam!

Pasta z fasoli Mung z chrzanem

 W tym tygodniu szukając pomysłu na kanapkową pastę, poszperałam nieco w półkach i znalazłam resztki fasolki Mung. Ten rodzaj fasoli nie trzeba przez noc moczyć, więc w krótkim czasie udało mi się ją ugotować. Wystarczyło dodać ulubione dodatki, zmiksować i gotowe! Zazwyczaj do past dodaje świeży czosnek, który nadaje niezwykłego aromatu i smaku, lecz tym razem moim głównym dodatkiem do pasty był chrzan. Niestety nie miałam w domu świeżego korzenia, więc zadowoliłam się gotowym chrzanem ze słoiczka. Pasta wyszła naprawdę smaczna, polecam ją szczególnie dla osób lubiących nietypowe smaki. Pastę podawałam z pieczywem, awokado i pomidorami.

Chleb z kaszy gryczanej

Czy jedliście kiedykolwiek chleb z kaszy gryczanej? Jeśli nie to polecam go wypróbować. Chleb jest bez dodatku mąki i drożdży. Zrobiony jest z kaszy gryczanej niepalonej z dodatkiem słonecznika i sezamu. Oprócz tego do chleba dodałam czarnuszkę, która ma bardzo intensywny aromat, dzięki temu chleb ma ładniejszy zapach i lepszy smak.

Greckie pierożki ze szpinakiem i serem feta

Pyszne pierożki z ciasta filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Ciasto filo jest bardzo pracochłonne, ale możemy kupić  gotowe ciasto, dzięki któremu zaoszczędzimy mnóstwo czasu. Podobnym daniem w kuchni greckiej jest spanakopita, czyli lazania z ciasta filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Lazania jest równie pyszna, ale pierożki świetnie sprawdzą się jako imprezowa zakąska. Podawałam je z sosem słodkie chili. Były bardzo smaczne i niesamowicie chrupiące...

Owocowa sałatka z kaszą jaglaną

Dzisiejszy dzień zaczynam od zdrowej i pysznej sałatki. Odczuwam niebezpieczną ochotę na słodycze, więc postaram się mojemu organizmowi dostarczyć naturalną dawkę cukru... mam nadzieję, że pomoże. Moja sałatka jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, doskonała dla naszego zdrowia. Wierzch sałatki możecie dodatkowo posypać ulubionymi orzechami. A Wy co dobrego macie na dzisiejsze śniadanie?

Kulki mięsne z jagnięciny

Lubicie jagnięcinę? Mój mężuś baaardzo.... Ostatnio staram się zrobić coś smacznego z tego rodzaju mięsa. W dzisiejszym blogu przygotowałam kulki mięsne z aromatycznymi przyprawami, które są doskonałą zagryzką imprezową dla mięsożerców. Podałam do nich mój ulubiony sos czosnkowy. Kulki mięsne, możecie również podać na ciepło do dania głównego, z ryżem lub makaronem w sosie pomidorowym lub grzybowym.

Ciasto kokosowo-ananasowe

Nareszcie nadszedł weekend, a w raz z nim oczywiście ciasto ! Obowiązkowo w każdy piątek przed pracą robię placka, dzięki temu w sobotę rano moje ciasto jest już gotowe do zjedzenia. Co tydzień mam zawsze ten sam problem, bo nie wiem jakie ciacho upiec tym razem...bo wszystkie ciasta są tak baaaardzo pyszne! W tym tygodniu, po długim czasie zdecydowałam się na ciasto kokosowo-ananasowe z kremem budyniowym i galaretką. Wyszło bardzo smaczne połączenie smaków. W przepisie użyłam samych białek, więc żółtka możecie użyć na przykład do drożdżówek, pączków lub keksa.

Dahl z soczewicy z brokułem i pomidorami

Dahl uwielbiam w każdej wersji, szczerze mówiąc to mogłabym go jeść przez cały tydzień  na obiad, bo tak mi smakuje... Do potrawy dodaje papryczki chili, dzięki nim potrawa cudownie rozgrzewa organizm. Taki obiad polecam szczególnie w chłodne dni. Dzięki aromatycznym przyprawom potrawa jest naprawdę obłędna w smaku! Nawet mięsożercy polubią to danie. Przekonajcie się sami.

Sałatka z grilowanym serem Halloumi

Pyszna, lekka i kolorowa sałatka z rewelacyjnym greckim serem Halloumi. Dla wszystkich, którzy nie mieli jeszcze okazji spróbować tego sera to gorąco polecam, ale koniecznie w wersji grillowanej, wtedy jego smak jest naprawdę cudowny. Grillowany ser doskonale się łączy z różnego rodzaju warzywami, także do sałatki możemy użyć swoje własne ulubione składniki. Ser najlepiej spożywać na ciepło, ponieważ późnej niestety twardnieje. Zapraszam na moją sałatkę.

Koktajl z arbuzem w roli głównej

Arbuz to owoc o wspaniałych właściwościach! Otóż wspomaga on procesy krążenia, opóźnia procesy starzenia, zawiera właściwości antyrakowe i pomaga w przemianie materii. Poza tym jest doskonały dla osób dbających o linie, ponieważ jest małokaloryczny i zawiera błonnik dzięki, któremu czujemy się syci. Ostatnio przeczytałam również w ciekawostkach o arbuzie, że działa jak viagra! czyli poprawia potencje... Do koktajlu dodałam również inne owoce, dzięki temu napój zawiera różnorodne witaminki. Koktajl jest naprawdę pyszny!

Pasta z czerwonej soczewicy

Pyszne i zdrowe smarowidło do kanapek. Mojemu mężowi znudziły się kanapki z szynka i serem, więc poprosił mnie, abym zrobiła dla niego jakąś zdrową i smaczną pastę. Pasta z soczewicy jest bardzo szybka w przygotowaniu. Do kanapki z pastą możemy na wierzch dorzucić świeżego pomidorka lub kiszonego ogórka. Jeśli lubicie ostre smaki to polecam do pasty dodać chili.

Kotlety z brokuła i kaszy jaglanej

Dzisiaj mamy piąteczek, więc wrzucam przepis na kotlety bezmięsne z brokuła i kaszy jaglanej. Zdrowe i smaczne! W piątki zaczynam pracę godzinę wcześniej, więc zrobiłam kotlety, które są bardzo szybkie w przygotowaniu. Proponuje podawać kotleciki z duszonymi ziemniaczkami i surówką. Kotlety są bez dodatku jajka, więc są odpowiednie dla wegan.

Szybka sałatka z kuskusem

W końcu skończyłam pracę i mam czas na swoje przyjemności. Jedną z nich jest właśnie pisanie bloga. W związku z tym, że nie miałam dzisiaj nic ciekawego w domu, co mogłabym wziąć do zjedzenia w pracy, to na prędkościach zrobiłam sałatkę. Dodałam do niej, tak naprawdę to co miałam w domu. Miłośnikom suszonych pomidorków i oliwek, myślę że posmakuje.

Strucla bezglutenowa z dżemem

Witam Was kochani! W ten weekend mam dla Was przepis na nieco zdrowszą wersje ciasta. Postanowiłam trochę pokombinować z ciastami bezglutenowymi i dzisiaj miałam swój debiut. Ciasto z mąki bezglutenowej było nieco trudniejsze w przygotowaniu, ale dałam radę. Strucla przypomina mi trochę ciasto kruche, a smak ciasta jest nieco inny niż z tradycyjnej białej mąki, ale również smaczny! Na śniadanie opędzlowałam pół blaszki.Niestety mam ten problem, że za każdym razem nie mogę się oderwać od wszelkich wypieków...

Spaghetti z pulpetami z soczewicy (wegańskie)

Makaron w połączeniu z sosem pomidorowym z pieczoną papryką i pulpetami z czerwonej soczewicy. Całość dopełniają płatki drożdżowe i świeża bazylia... Niebanalny obiad, który świetnie smakuje z lampką wytrawnego winka. Danie w pełni odpowiednie dla wegan. Osoby na diecie bezglutenowej, wystarczy że zamienią mój pszenny makaron na bezglutenowy. Obiadek bardzo syty i smakowity... Kocham eksperymentować z soczewicą i kocham ją jeść. Smak soczewicy jest dla mnie obłędny! Najcudowniejsze w tym wszystkim jest to, że poza jej walorami smakowymi ma jeszcze jedną ważną zaletę, a mianowicie to, że jest zdrowa!

Pomidorowa pasta z kaszy jaglanej

Kasza, kasza, kasza! Znowu kolejny przepis z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Oj taaak, przyznaje się że jestem kaszomaniakiem, a w szczególności kaszy jaglanej! Jak już pewnie wspominałam, uwielbiam wykorzystywać kaszę na różne sposoby. Tym razem zrobiłam pastę z dodatkiem duszonych pomidorów, cebulki, czosnku i oczywiście obowiązkową mieszanką przypraw. Do pasty możemy dodać swoje ulubione świeże zioła. Szybki i ciekawy dodatek do pieczywa, życzę smacznego!

Makaron z sosem z awokado i pomidorkami koktajlowymi

W dzisiejszym wydaniu pyszny makaron z bardzo zdrowym sosem. Czy próbowaliście kiedykolwiek sosu z awokado? W moje gusta ten sos trafia w same sedno ! Gdy byłam małą dziewczynką, mój wujek dał mi spróbować awokado i powiedział mi, że jest to bardzo zdrowy owoc, po spróbowaniu powiedziałam, że to najbardziej obrzydliwy owoc jaki kiedykolwiek jadłam. Wtedy nie wiedziałam jak można ten owoc w pyszny sposób wykorzystać. W związku z tym, że awokado jest tłuste, to stosuje go jako zamiennik masła, a poza tym dodaje go do koktajli i robię z niego meksykański sos, który świetnie się komponuje z różnymi dodatkami. Dzisiaj obiad na szybko, czyli makaron. Kto go nie lubi? Chyba nie liczni... W każdym razie ja uwielbiam i zapraszam na przepis.

Sałatka z wędzonym tofu

Tofu to ser produkowany z soi, który doskonale wpływa na kości, nie zawiera cholesterolu, a ponadto jest odpowiedni dla wegan i osób z nietolerancją laktozy. Tofu ma szerokie zastosowanie w kuchni zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Gdy używam ten serek w kuchni do dań słonych to preferuje jego wędzoną wersje, jest naprawdę pyszny! Dla moich czytelników dzisiaj mam przepis na lekką sałatkę, właśnie z wędzonym serem... nie wiem jak dla Was, ale dla mnie ten serek jest wyśmienity!

Knedle z kaszy jaglanej z truskawkami

Tradycyjne knedle, myślę że każdy z nas miał okazje spróbować w swoim życiu. W dzieciństwie jadłam je bardzo często z różnymi nadzieniami, moimi ulubionymi zawsze były z truskawkami. Dzisiaj odbiegłam nieco od tradycyjnego przepisu i zrobiłam o wiele zdrowszą wersje knedli, a mianowicie ciasto zrobione jest z kaszy jaglanej. Knedle z kaszy są bardzo, ale to bardzo syyyte, a smak jest genialny. Dodatkowo są odpowiednie dla wegan i osób na diecie bezglutenowej.

Pak choi z wędzonym tofu

Pak choi to chińska kapusta, która staje się coraz bardziej popularna w kuchni europejskiej. Bardzo chciałam ją wypróbować, więc jak tylko pojawiła się na sklepowych półkach, to od razu ją kupiłam. Z pak choi możemy zrobić zupę, zaserwować ją jako przystawkę lub podać jako dodatek do dania głównego. W moim dzisiejszym wydaniu, kapustę pak choi połączyłam z pysznym wędzonym tofu, pomidorkami koktajlowymi oraz sosem sojowym.

Zdrowe batony owsiano-orzechowe

Hej! Hej! Hej! Dzisiaj na blogu coś słodkiego i zdrowego! Większość z nas niestety bardzo często dopada ochota na coś słodkiego i wtedy sięgamy po kaloryczne słodkości... Wiadomo, że batony i ciasteczka ze sklepu są przepyszne, ale zawierają mnóstwo niezdrowych substancji, a poza tym są to puste kalorie. Aby zadbać o swoje zdrowie i figurę polecam domowe batony w zdrowym wydaniu. Są bez dodatku cukru, bezglutenowe i odpowiednie dla wegan. Dostarczą nam cennych mikroelementów i naturalną słodycz. Taki baton możemy zjeść bez wyrzutów sumienia.

Serek ze słonecznika

Słyszeliście kiedyś o serze ze słonecznika? Pierwszy raz jadłam go u mojej siostrzyczki i byłam w szoku, że można wyczarować coś tak wspaniałego ze słonecznika. Dla tych, którzy jeszcze go nie jedli to serdecznie polecam! Jest to pasta ze słonecznika, która swoim wyglądem nieco przypomina ser. Bardzo zdrowy dodatek do pieczywa.

Pyszna surówka z młodej kapusty

Młoda kapusta jest już łatwo dostępna myślę, że w każdym sklepie. Dla moich kubków smakowych jest ona o wiele smaczniejsza od starszej kapusty. Z młodej kapusty można zrobić mnóstwo smacznych potraw... Najbardziej smakuje mi zasmażana z dodatkiem świeżego koperku, lub po prostu świeża surówka z marchwią, jabłkiem, cebulką i oliwą z oliwek jako dodatek do dania głównego, pyszności! Główka kapusty jest pełna witamin i mikroelementów, także zajadajmy!

Zupa krem z kukurydzy z orzeszkami z ciecierzycy

Dzisiaj mam dla Was zupkę o nietypowym smaku, a mianowicie słodki krem z kukurydzy konserwowej połączony z pieczonymi orzeszkami z ciecierzycy. Orzeszki z cieciorki są bardzo smaczne, a poza tym możemy je podawać jako zdrową przekąskę.Zupę kukurydzianą zrobiłam na wywarze z samych warzyw, więc jest odpowiednia zarówno dla wegetarian jak i dla wegan. Do zupy polecam również podać chrupiącą czosnkową bagietkę.

Racuchy z jabłkami z nutą pomarańczy

Witam Was w cudowny niedzielny poranek. Uwielbiam niedzielę. To dzień całkowitego lenistwa i odpoczynku... Nie byłabym sobą, gdybym części dnia nie spędziła w kuchni, ale kuchcenie to dla mnie również odpoczynek. Na dzisiejsze śniadanie zrobiłam racuchy z jabłkami. Dla aromatu dodałam również skórkę z pomarańczy, która świetnie się komponuje z jabłkami.Wierzch racuchów posypałam cukrem pudrem, ale możemy również polać je sokiem, dżemem lub polewą czekoladową, w każdej wersji są genialne. Racuchy najczęściej robi się na deser, ale jestem pożeraczem wszystkiego co słodkie i mogłabym jeść na okrągło słodkie przysmaki... Smacznie pozdrawiam i zapraszam na przepis!

Młoda kapusta zasmażana z koperkiem

Młoda kapusta to pyszny dodatek do obiadu. Ten przepis na kapustkę dostałam od mojego taty, jedyne co pominęłam w przepisie to przyprawę kucharek. Do zasmażanej kapustki według mnie, obowiązkowym dodatkiem jest świeży koperek, który nadaje cudownego aromatu... Dawno jej nie robiłam i teraz nadrabiam zaległości. Polecam dla każdego!

Koktajl Pina Colada (bezalkoholowy)

Koktajle są przepysznym napojem, który może nam zastąpić drugie śniadanie lub podwieczorek. W porze letniej o wiele częściej przygotowuje koktajle z różnorodnych owoców. Dzisiaj, miałam ogromną ochotę na znany drink Pina Colada, w związku z tym, że muszę iść do pracy to zadowoliłam się koktajlem bezalkoholowym, który był równie pyszny! Dla słodyczy, dodałam do koktajlu bardzo dojrzałego banana. Szklankę takiego napoju, jestem pewna że bardzo chętnie wypiją również Wasze pociechy. W upalne dni polecam dodać pokruszony lód lub schłodzić koktajl w lodówce. Spróbujcie jest naprawdę pyszny!

Wiosenne krokiety z młodą kapustą i twarogiem

Na wczorajszy obiad miałam ogromną ochotę na krokiety, ale nie takie z kiszoną kapustą, tylko zrobione z młodej kapustki z dodatkiem twarożku i świeżego koperku. Krokiety z kiszonej kapusty i dużej ilości grzybów, królują w moim domu głównie w porze zimowej, z dodatkiem gorącego kubka pysznego barszczyku... W porze wiosennej preferuje nadzienie z pysznej młodej kapusty! Moja zachcianka została spełniona. Sama nie wiem ile ich zjadłam... Zapraszam!

Domowy karmel

Domowy karmel to idealny dodatek do deserów. Zrobiłam go z cukru, wody, masła oraz śmietanki. Najczęściej używam go do wykończenia ciast lub jako masę do wafla. Podczas karmelizacji cukru należy być bardzo ostrożnym, ponieważ gdy temperatura karmelu będzie za wysoka to smak będzie gorzki i niesmaczny. Najłatwiej podczas przygotowania karmelu używać termometru cukierniczego. Należy również pamiętać o tym, że karmelu początkowo nie wolno mieszać ani dotykać, dopiero gdy kolor cukru zrobi się bursztynowy, a garnek ściągniemy z palnika. Miłego kucharzenia

Szybka Kremówka Papieska

Kremówka papieska wzięła swą nazwę od Jana Pawła II, który snuł wspomnienia o kremówkach, na które chodził z kolegami po maturze do nieistniejącej już cukierni w Wadowicach. Kremówka to ciasto, które składa się z dwóch płatów ciasta francuskiego, przełożonego kremem budyniowym i posypana cukrem pudrem. W Wadowicach niemal w każdej cukierni serwowane są pyszne kremówki papieskie. Do Wadowic mam bardzo daleką drogę, więc upiekłam swoją wersję tego ciasta. W przepisie użyłam gotowego ciasta francuskiego, dzięki któremu zaoszczędzimy mnóstwo czasu. Wystarczy upiec dwa płaty ciasta, przygotować krem i mamy gotowe pyszne ciasto! Kto ma ochotę? Ja za chwilkę robię kawkę i zabieram się za kolejny kawałek ciacha.

Sałatka warstwowa gyros

Sałatka warstwowa gyros. Mam dla Was przepis na warstwową sałatkę gyros, w nieco innej wersji. Sałatkę układałam warstwami w keksówce, a następnego dnia wyciągałam ją do góry dnem na półmisek. Zrobiłam ją na wzór sałatki ,,leśna polana”, ale z drobnymi zmianami. Bardzo smaczna sałatka, która prezentuje się bardo ciekawie. Idealny przepis na sałatkę.

Kieszonki ze szpinakiem i pieczarkami

W mojej kuchni bardzo często łączę szpinak z pieczarkami, uważam że jest to bardzo zgrany duet. Oczywiście do szpinaku dodaje również świeżo wyciśnięty czosnek, bez którego ani rusz! Taki farsz możemy wykorzystać na różne sposoby, u mnie dzisiaj smażona tortilla ze szpinakiem, pieczarkami, oliwkami, kukurydzą i serem....mniami! Podałam ją ze świeżymi pomidorkami i sosem czosnkowym. Szybki i pyszny obiad.

Naleśniki z mleka kokosowego (wegańskie)

Naleśniki to pyszny deser, który zrobimy w kilka chwil! Pysznie smakują z różnymi kremami, twarożkiem, dżemem, miodem lub nawet same bez żadnego dodatku. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na naleśniki odpowiednie dla wegan, które zrobiłam z mleka kokosowego. Naleśniki były bardzo delikatne w smaku z lekkim aromatem kokosu...pyszności. Podałam je z galaretką malinową domowej roboty.

Zupa krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki z prażonym słonecznikiem

Kremowa zupa z czerwonej soczewicy to ulubiona zupa mojego męża. To doskonały pomysł na zupę, dla tych którzy są znudzeni tradycyjnymi zupami i poszukują nowych i ciekawych smaków. Pieczona papryka nadaje zupie oryginalnego smaku, a orientalne przyprawy nadają jej doskonałego aromatu. Prażony słonecznik to idealny dodatek do zupy. Zamiast słonecznika możemy również dodać prażone migdały, które są również znakomitym dodatkiem.Smacznego

Ciasto bananowe

Jak na razie to pogoda nas nie rozpieszcza... ale miejmy nadzieję, że za nie długo nastaną gorące dni, a wtedy polecam gorąco ciasto bananowe. Najlepiej smakuje mocno schłodzone w lodówce. Ciasto nie jest zamulające i doskonale orzeźwia. Banany to moje ulubione owoce, bez których nie wyobrażam sobie dnia. Same w sobie są pysznym deserem, a w połączeniu z biszkoptem, masą i galaretką to istne niebo w gębie!

Ciasto Leśny mech

Witam Was moi drodzy! Wróciłam już z cudownego urlopu wypoczęta i pełna pozytywnej energii. Głowę mam pełną ciekawych pomysłów, którymi będę chciała się z Wami podzielić. Dzisiaj zacznę od moich ukochanych słodkości. Czy słyszeliście o cieście ze szpinaku? Gdy pierwszy raz zobaczyłam to ciasto to wydawało mi się dziwne... Myślałam, że ciasto będzie miało dziwny zapach i smak. Podczas urlopu zrobiłam to ciacho dla moich bliskich i wyszło naprawdę bardzo dobre! Nie tylko smak tego ciasta jest jego zaletą, ale przede wszystkim jego wygląd. Prezentuje się rewelacyjnie, z pewnością zachwyci Waszych gości.

Koktajl jogurtowy z truskawkami i bananem

Truskawki to przepyszny owoc, z którego możemy zrobić mnóstwo smakowitych ciast, deserów i koktajli. U mojej mamy na działce, na krzaczkach zaczynają się pojawiać pierwsze czerwone truskawki... Dlaczego warto je jeść? Otóż, truskawki są moczopędne, więc doskonale wpływają na prace nerek. Poza tym obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Te cudowne owoce w 100 g zawierają tylko 28 kcal, a w tym mnóstwo witamin i mikroelementów. Truskawki poprawiają pracę jelit, a co za tym idzie są doskonałe dla osób dbających o linie! Myślę, że ten owoc ma mnóstwo miłośników, których zapraszam na pyszny koktajl ????

Sernik na zimno z musem truskawkowym i bitą śmietaną

Sernik na zimno to idealne ciasto na lato! W upalne dni kawałek takiego ciasta to istne niebo w gębie! Sezon na truskawki właśnie się zaczął, więc to doskonały przepis na wykorzystanie truskawek. Ser twarogowy z musem truskawkowym i bitą śmietaną to idealne połączenie. Nie tylko smak tego ciasta jest zaskakujący, ale również jego wygląd. Dzięki zastosowaniu trzech różnego koloru mas i kremu ciasto prezentuje się bardzo efektownie. Sernik bez pieczenia jest bardzo szybki do zrobienia, także zabierajmy się za przepis! Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Wszystkim łasuchom życzę smacznego ????