Przepisy MieszamWGarnku

Tarta z nadzieniem serowym i owocami lata

Tarta z nadzieniem serowym i owocami lata. Jeśli nie macie pomysłu na ciacho na weekend, spieszę Wam z podpowiedzią. I to jaką! Dzisiaj przepyszna tarta, nadziana doskonałym nadzieniem serowym i owocami. Niech za reklamę robi to, co stwierdziła moja mama, że to najlepsza tarta jaką zrobiłam. A zrobiłam już nie jedną Ciasto jest idealnie kruchutkie. Serowy krem lub sernik, zwijcie jak tam chcecie, bardzo delikatny. Owoce możecie wyłożyć po upieczeniu lub zapiec w  serowej masie, zależy jaki macie pomysł na ciacho. Na górę dla chętnych można wylać galaretkę. Nazywajcie jak chcecie. W smaku rewelacja. Ciasto nie jest bardzo słodkie. Dużą rolę odgrywają owoce jakie dacie na wierzch. Duża ilość porzeczek, to kwaskowy posmak. Maliny, jagody czy borówki dostarczą nam z kolei słodkiego smaku.

Sałatka z bobem, młodymi ziemniakami, suszonymi pomidorami i młodą cebulką

Taka sałatka z bobem, to doskonały i szybki sposób na obiad w upalny dzień. Możemy jeść ją z ciepłym bobem i ziemniakami lub już na zimno. Doskonale sprawdzi się jako danie do pracy, do zabrania w pudełku – lunchbox.

Domowy kisiel truskawkowy

Przepis na domowy kisiel truskawkowy. Taki kisiel może idealnie sprawdzić się jako słodka przekąska. Z bitą śmietaną zastąpi deser. Dzisiaj zatem taki domowy kisiel truskawkowy. Wszak na truskawki sezon trwa nadal. Taki kisiel możecie podawać z dowolnymi owocami, nie tylko truskawkami ale np. banami, borówkami czy poziomkami. W każdym wydaniu będzie smakował wybornie.

Mądrzyki, Małdrzyki – placuszki z sera białego

Dzisiaj zapraszam Was na placuszki z sera białego, zwane mądrzykami lub małdrzykami, od nazwy sera, z którego kiedyś były robione. Ślicznie Tak czy siak, czy użyjemy nazwy mądrzyki czy małdrzyki, jest to potrawa charakterystyczna dla regionu małopolskiego. Przepisów na to danie jest masa. Charakterystyczną cechą jest składnik, którym jest ser biały. Możemy spotkać przepisy na mądrzyki z rzadszej masy, które nakładamy na patelnię łyżką. Będą przepisy i takie, gdzie ciasto formujemy na stolnicy w okrągłe placki i dopiero potem smażymy. Taki właśnie jest mój przepis. Na mądrzyki z rzadszej masy, przyjdzie Wam chwilkę poczekać Mądrzyki podawane są zwykle z cukrem pudrem, ale my lubimy je również wcinać z wszelkiego rodzaju sosami na bazie owoców czy też bestialsko z dżemem. Ważne, aby użyć tutaj dobrej jakości sera. Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Na śniadanie, obiad, deser i kolację.

Zupa krem z pieczonych pomidorów, zupa krem pomidorowa

Jako dziecko nie przepadałam za smakiem zupy pomidorowej. Odkąd byliśmy w Hiszpanii, na naszym stole zagościł hiszpański chłodnik czyli gazpacho. A dzisiaj zapraszam Was na odmianę gazpacho. Bardziej taki pomidorowy chłodnik. Chociaż może nie chłodnik, bo zupa z pieczonych pomidorów doskonała jest na zimno i na ciepło. Każdemu wedle potrzeb i jego upodobań.

Szybki pszenny chleb z pomidorami na drożdżach

Chleb pszenny z pomidorami. Pieczywo na drożdżach nie musi wyrastać tak długo jak chleby robione na zakwasie. A dzięki temu, że do chleba używam suszonych drożdży, składniki na taki chleb zawsze mam w domu. Wystarczy tylko złapać proporcje, zagnieść i chwilę poczekać. Jeśli używacie drożdży świeżych, pamiętajcie aby wcześniej zrobić rozczyn. Chleb jest delikatny w smaku, nie przypomina tradycyjnego chleba pszennego, codziennego.

Pasta jajeczna z rzodkiewkami bez majonezu – dietetyczna pasta

Pasta jajeczna nie jest trudna do zrobienia, ale łatwo ją spartolić, jeśli dobrze jej nie doprawimy. Jeśli chcecie aby rzodkiewki były dobrze wyczuwalne, to krojcie je ręcznie w słupki. Jeśli zetrzecie je na tarce, smak rzodkiewek będzie bardziej wtopiony i subtelny.

Drożdżówki z serem i jagodami

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne bułeczki drożdżowe. Bułeczki wychodzą puszyste, mięciutkie, a kruszonka wychodzi przepyszna. Bardzo polecam z mlekiem, z kawą, na weekend i na co dzień, na deser czy na śniadanie. Na piknik czy do zjedzenia na tarasie albo najzwyczajniej w kuchni.

Dietetyczny sernik na zimno na spodzie z orzechów i daktyli

Nie wiem ile ten sernik ma kalorii i jak bardzo jest fit, dietetyczny czy jak chcecie go zwać, ale to przez spód. W spodzie, może ich być całkiem sporo. Jeśli chcecie bardzo je zredukować, zróbcie sam sernik bez spodu…chociaż ten spód…ach ten spód…robi sernik  Sam sernik w smaku nie jest słodki, ale to własnie spód dzięki dużej liczbie daktyli, dosładza cały sernik. Jeśli baliście się do tej pory sernika na zimno, z różnych względów, a może ogólnie omijaliście serniki szerokim łukiem, jako trudne do wykonania, to sięgnijcie koniecznie po ten przepis. Nie jest pieczony, a więc nie opada. Sam ser smakuje wybornie, to i sernik też. Taki sernik na zimno z truskawkami, a jakże, robi się naprawdę prosto i szybko.

Nalewka z rabarbaru – rabarbarówka

Polecam Wam gorąco nalewkę z rabarbaru, znaną również jako rabarbarówka. Chciałabym napisać z owoców rabarbaru, ale to przecież warzywo Nalewka jest lekko kwaskowa, ale słodka. Idealna na letnie wieczory czy pogaduchy. Smakuje naprawdę oryginalnie. Nie jest ona tak popularna jak nalewka z malin czy porzeczek, ale chyba czas to zmienić.

Ciasto z cukinią, żurawiną i orzechami - chlebek cukiniowy

Jest ciężkie, wypchane bakaliami i aromatem korzennym. W smaku nieco piernikowe. Cukinia jest niewyczuwalna. Jeśli zetrzecie ją na drobnej tarce, nie ma opcji, żeby ktoś wpadł na to, jaki jest główny składnik tego ciasta. Słodycz ciastu nadaje żurawina i niewielka ilość cukru kokosowego. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale napotkana żurawina, doskonale nadaje słodkiego smaku danemu kęsowi. Jako tłuszcz, stosujemy olej kokosowy. Ma być zdrowo i smacznie!

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Delikatne ciasto jogurtowe, nie za słodkie. Zwieńczone lukrem, który podkreśla kwaskowaty smak, jaki ciasto jogurtowemu nadaje rabarbar. Przepis na to ciasto jogurtowe jest ze mną bardzo długo. Wygrzebałam przepis na nie w jakiejś gazecie. W czasach liceum piekłam je głównie w formie babki czy też zwykłego ciasta. Dzisiaj zapraszam na ciasto jogurtowe z rabarbarem i lukrem, jeśli lubicie.

Lemoniada rabarbarowa

Dzisiaj zapraszam na lemoniadę rabarbarową, z wyraźnie wyczuwalnym rabarbarem. Rabarbar nadaje również tego pięknego kolorku lemoniadzie. Lemoniadę możemy dosłodzić miodem lub cukrem. Oczywiście, jeśli zagotujemy miód w wodzie, straci on swoje całe właściwości, warto o tym pamiętać.

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Przyszła pora na drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Wszak sezon na rabarbar w pełni i korzystajmy z niego! A rabarbar proszę Państwa to warzywo, ale jakże wdzięczne Więc dzisiaj wypiek z warzywem na słodko.

Zapiekanka serowa ze szparagami i brokułami

Możecie tą zapiekankę przyrządzić oczywiście w wersji wegetariańskiej, pomijając boczek. Ja zużyłam zalegający w lodówce kawałek boczku, ale możecie dodać dowolną wędlinę na zasadzie czyszczenia zawartości lodówki. Wersja zapiekanki bez mięcha też dobrze się sprawdza.

Omlet cesarski - Kaiserschmarrn

Dzisiaj zapraszam na omlet cesarski, prosto z Austrii. Niektórzy mogą powiedzieć, że danie to lepiej smakuje niż wygląda. Ja się nie zgodzę Wygląda całkiem miło, ale smakuje jeszcze lepiej.

Batony fit z masłem orzechowym, amarantusem i orzechami

Batoniki są nie za słodkie, jeśli więc lubicie słodkie wyroby, to warto do nich dodać daktyle, żurawinę lub rodzynki. Można też zwiększyć ilość miodu. Ja przechowywałam je w lodówce, jeśli jednak będziecie trzymać je na zewnątrz, to będą lekko miękkie. Batony wyszły takie jak trzeba. Sycące, zaspokajające ochotę na coś słodkiego, ale nie za słodkie.

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami była totalnym eksperymentem. Założyłam, że pan mąż, wielki, ale to naprawdę wielki miłośnik pasty jajecznej, jak zobaczy pastę z suszonymi pomidorami powie coś w stylu „A co, zwykłej pasty nie było?”. Nie robiłam jej zatem zbyt dużo zakładając, że sama będą ją konsumować. Wiecie co, zdziwiłam się. Mąż wcinał pastę z pomidorami aż mu się trzęsły uszy, nie spoglądając w ogóle w kierunku pasty jajecznej klasycznej.

Bułeczki pszenne na drożdżach – szybkie

Naszło mnie na zwykłe, niezdrowe, białe bułki pszenne. Z rybką wędzoną, żeby było ciut na moje wytłumaczenie. Tylko te buły ze sklepu to jakoś tak nie bardzo, więc co? Zakasałam rękawy i niebawem na stole gościły własne bułeczki pszenne na drożdżach. Są bardzo smaczne, dobre również na kolejny dzień. Idealne do pasty jajecznej, wędlin, sera… i ryby wędzonej oczywiście.

Duszony schab z pieczoną cebulką

Duszony schab z pieczoną cebulką. Dzisiaj coś dla mięsożerców – duszony schab, serwowany z pieczoną cebulką. Ja często do cebulki dodaję czosnek, jabłko, posypuję całość majerankiem. Smaki warzyw, jabłek i przypraw przenikają się wzajemnie tworząc lekko słodki posmak. Przed zaserwowaniem, na taki podkład kładę mięsko. Można również wydzielonym w czasie pieczenia cebuli z jabłkami sokiem, polać nasze mięso i chwilkę zapiec. Tak czy siak niebo w gębie. Sprawdzony przepis na deser!

Pieczone udka z kurczaka na warzywach

Pieczone udka z kurczaka na warzywach. Co lubię w tym kurczaku? Wszystko Szybko się go robi, bo wystarczy natrzeć ulubionymi przyprawami. W czasie, kiedy nasz kurczak nabiera kolorków w piekarniku, my zajmujemy się warzywami. W nagrodę otrzymujemy pełne danie, zdrowe i kolorowe, które można serwować od razu na obiad. Sprawdzony przepis na obiad!

Bułeczki pizzowe

Bułeczki pizzowe. Jeśli lubicie pizze jak my, spróbujcie koniecznie pizzy w innym wydaniu. Pizza w postaci bułeczek, idealnych na złapanie w palce i radosną konsumpcję.  Taka forma pizzy idealnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezach. Sprawdzony przepis na obiad!

Schab parzony 10 min

Schab parzony 10 min. Zapraszam dzisiaj na przepis na schab parzony, w postaci domowej wędlinki. Przygotowanie schabu w  nie zajmie Ci dużo czasu. Zapomnij o godzinnym pieczeniu w piekarniku czy żmudnym nacieraniu mięsa przyprawami. Do garnka z wodą wrzucasz przyprawy  i wkładasz mięso. Odliczasz 5 minut od zagotowania schabu i operację powtarzasz drugiego dnia. Jak sama widzisz, przygotowanie domowej wędliny nie musi być czasochłonne, więc dość wymówek. Sprawdzony przepis na obiad!

Pasztet

Przepis na pasztet. Jeszcze jako dziecko uwielbiałam domowy pasztet. Niekoniecznie szynkę czy kiełbasę, ale pasztet i to z tak dobrze dopieczonymi brzeżkami… mniam. W sklepie nie kupi się dobrej jakości pasztetu, smakującego jak ten domowy. Nie wiadomo co ktoś daje do takiego pasztetu, a piekąc pasztet domowy, sami decydujemy, co z nim się znajdzie i jak tłusty pasztet chcemy mieć. Sprawdzony przepis na obiad!

Jednogarnkowe danie z kapustą, kiełbasą i ziemniakami

Jednogarnkowe danie z kapustą, kiełbasą i ziemniakami. Macie czasem ochotę nie nieskomplikowany obiad? To właśnie takie danie. Zapewne wszystkie składniki macie w swojej lodówce.  Jest to popularny eintopf, czyli danie jednogarnkowe. Nie narobimy się tutaj przygotowując danie ani potem, sprzątając. W przepisie podaje wariant podstawowy, ale możecie dodać inne/więcej warzyw czy też wasze ulubione przyprawy. Sprawdzony przepis na obiad!

Filet z kurczaka w sosie pomarańczowym

Filet z kurczaka w sosie pomarańczowym. Dzisiaj dla odmiany serwujemy filet z kurczaka, ale nieco w odmiennej formie. W sosie i to nie byle jakim, bo pomarańczowym.  Kurczak wychodzi soczysty o zupełnie innym smaku. Miła odmiana na pierś z kurczaka. Sprawdzony przepis na obiad!

Kotlety mielone

Kotlety mielone. Dzisiaj przepis na najzwyklejsze kotlety mielone. Przyda się stawiającym swoje pierwsze kroki w kuchni. Kotlety z tego przepisu wychodzą takie, jak jedliście w domu rodzinnym. Podam też możliwe nawet dla początkujących modyfikacje, które odmienią oblicze tradycyjnych kotletów mielonych. Sprawdzony przepis na obiad!

Wielkanocna Pascha

Wielkanocna Pascha. Przyznam szczerze, że paschę robiłam po raz pierwszy. Pewnie, w planach miałam ją od wielu lat, ale u nas w Święta, jest dość stały repertuar ciast. No bo przecież na Wielkanoc musi być babka, mazurek, sernik… jeśli dorzucić kolejne pozycje, to robią się ilości nie do przejedzenia. Do paschy więc podeszłam po prostu jako sernika na zimno i sprytnie przygotowałam ją jakiś czas temu do degustacji. Na pewno muszą ją powtórzyć. Sprawdzony przepis na obiad!

Sernik gotowany - bez pieczenia

Ten sernik to wspomnienie mojego dzieciństwa. Pyszny i wilgotny. Bez pieczenia, a do tego nie wymaga dużego nakładu pracy. I do tego nie opada! W sam raz na specjalne okazje, ale także na co dzień!

Orzechowo-kajmakowy mazurek

Obowiązkowe ciasno na Wielkanocnym stole! Orzechowo-kajmakowy mazurek. Wyjątkowy, bo nie jest ani za suchy, ani za twardy. Po prostu pyszny!

Kaszak - bez pieczenia

Kaszak to ciasto z naszego dzieciństwa. Niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Na kaszy mannie z dodatkiem kakao, czekolady i słodkiej konfitury to prawdziwe niebo w gębie. I do tego robi się je bez pieczenia! Czego chcieć więcej?

Baklawa z orzechami i pistacjami

Znane również jako bakława lub baklava. To klasyczne i niezwykle słodkie ciasto bałkańskie. Warstwy ciasta przełożone słodkimi orzechami to prawdziwa uczta dla konesera nowych smaków. Pycha!

Pszenno-żytni chleb razowy z ziarnami na zakwasie

Nie ma to jak dobry, domowy chleb. Oto przepis na jeden z nich. Pszenno-żytni razowiec z ziarnami na zakwasie to jeden z najlepszych jakie znam. Ładnie się wypieka i nie kruszy przy krojeniu. Dodatkowo długo pozostaje świeży!

Grahamki z miodem na drożdżach

Przepis na szybkie w przygotowaniu grahamki na drożdżach z dodatkiem miodu na drożdżach. Klasyczne bułki, wzbogacone dodatkiem ziaren, to świetna opcja na zdrowe i pożywne śniadanie!

Maślana chałka z kruszonką

Nie ma to jak pyszna i świeżutka chałka na śniadanie! Podawana ze świeżym mlekiem, to wspomnienie dzieciństwa, kiedy to jadło się ją tylko z masłem lub ulubionym dżemem. Domowa smakuje jeszcze lepiej. Dzieci - ale nie tylko - będą zachwycone takim słodkim śniadankiem!

Drożdżowo-maślane rogaliki

Przepis na pyszne drożdżowo-maślane rogaliki jak u mamy! Można je przygotować na "sucho" lub nadziać ulubioną konfiturą. Wykończone dodatkowo lukrem smakują wyśmienicie! Idealne do popołudniowej kawy!

Obwarzanki z ziarnami

Obwarzanki z ziarnami. Dla jednych obwarzanki, dla innych bajgle... ale czy to ważne? Ważne, że te urocze bułeczki z dziurką smakują wybornie! Bez różnicy czy zaserwujemy je z dżemem do porannej kawy, czy też z sałatą i ulubioną wędliną na drugie śniadanie.

Pszenno-żytni chleb z ziarnami na drożdżach

Przepis na szybki i łatwy do zrobienia chleb z ziarnami. Ładnie wyrasta i doskonale smakuje! Pyszny i niezwykle chrupiący!

Żytni chleb razowy na zakwasie

. Tym razem przepis na żytni chleb razowy. Obowiązkowo na zakwasie! Niezwykle smaczny, lekko kwaśny z ładnie zwartym miąższem. Nie wymaga dużo pracy, ale potrzebuje sporo czasu na wyrośnięcie, ale uwierzcie mi... warto!

Orkiszowe bułeczki

Orkiszowe bułeczki to ciekawa propozycja dla osób które gustują w domowych wypiekach.Przepis na pyszne bułeczki na mące orkiszowej. Sklepowe mogą się przed nimi schować! Idealne z dżemem lub ulubioną marmoladą!

Orkiszowo-żytni chleb razowy na zakwasie

Przepis na domowy chleb razowy z dodatkiem mąki orkiszowej i żytniej na zakwasie. Ciekawa propozycja dla koneserów domowych wypieków chleba, bardzo zdrowy. i apetycznie aromatyczny! Tak pyszny, że wystarczy tylko masło z solą. Długo utrzymuje świeżość!

Drożdżowe ślimaczki z pieczarkami i kapustą

Świetna alternatywa dla pasztecików drożdżowych z kapustą i grzybami. Łatwe w przygotowaniu i niezwykle efektowne. Można je jeść zarówno na zimno, jak i na gorąco, co sprawia, że są świetnym pomysłem na imprezową przekąskę, czy też drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Świetnie smakują podane z czerwonym barszczem. Pycha!

Placuszki bananowe z płatkami owsianymi

Placuszki bananowe z płatkami owsianymi to wspaniała propozycja na zdrowe i bardzo odżywcze śniadanie. Przepis jest banalnie prosty, korzystamy tylko z bananów jajek i płatków. Smaczne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu, czego więcej wymagać od śniadania? Smacznego!

Botwinka – zupa z młodych buraczków bez śmietany

Dlaczego uwielbiam botwinkę? Bo obojętnie jak przyrządzicie danie z botwinką, to będzie wyraziste ale również delikatne w smaku. U nas klasyczna zupa, bez jakiś udziwnionych dodatków czy choćby dodatku śmietany. Bez ziemniaków, za to z dużą ilością warzyw. W mojej zupie używam również wszystkich elementów botwinki – bulw, łodyżek jak i liści.

Tarta ze szparagami i serem

Przepis na tartę ze szparagami i serem, to kusząca propozycja na każdą okazje. Tarta po upieczeniu jest bardzo sycąca, więc idealnie nadaje się jako drugie śniadania a nawet kolację.Tarta dobrze smakuje podana na ciepło jak i na zimno , wszystko zależy od osobistych upodobań. Zachęcam do pieczenia!

Sernik Królewski

Przepis na niezwykły sernik królewski. Dlaczego niezwykły? Z powody braku rodzynek i jakichkolwiek innych bakali .Żaden łakomczuch nie będzie wstanie się oprzeć takiemu rarytasowi. Delikatne, puszyste a przede wszystkim bardzo intensywne ciasto idealnie pasujące do podania przy każdej okazji.

Ciasto z rabarbarem

Ten przepis na ciasto z rabarbarem, nie będzie żadnym wyzwaniem nawet dla największego laika w kuchni. Smaczne i delikatne ciasto z dodatkiem pysznego rabarbaru to fajny pomysł na szybkie ciasto, gdy w drzwiach pojawiają się niezapowiedziani goście.

Placuszki na białkach

Jeśli często bywasz w kuchni i lubisz piec, na pewno zdarzyło Ci się że po większych wypiekach np. na Święta czy jakąś imprezę zostaje Ci duża ilość samych białek, i właśnie w tym przepisie pokaże jak smacznie je wykorzystać. Placuszki są bardzo delikatne, lekkie wprost idealne na lekką przekąskę czy podwieczorek.

Młoda kapusta

Bardzo szybki i łatwy przepis na młodą kapustę. Przepis naprawdę banalny i expresowy. Kiedy zaczyna się sezon , nic nie smakuje lepiej na rodziny niedzielny obiad jak młoda kapustka, kartofle i kotlet schabowy.

Czekoladowe trufle z orzechami i herbatnikami

Przepis na czekoladowe trufle z orzechami i herbatnikami to wyśmienita propozycja na deser. Oczywiście najlepiej smakują schłodzone, ponieważ wtedy ich smak jest najbardziej intensywny, a i konsystencja też tak jak powinna. Ciekawy pomysł na podwieczorek czy dodatek do kawy.