Loading...

Migdały – bogactwo antyoksydantów i zdrowych kwasów tłuszczowych

Doskonała, zdrowa przekąska, dodatek do deserów, ciast i tortów, składnik mąki, napoju roślinnego oraz dodatek do dań wytrawnych. Migdał, bo o nim tu mowa, jest bogaty w wartości odżywcze i pomimo swojej kaloryczności powinien stać się obowiązkowym składnikiem diety każdego kto pragnie zdrowo się odżywiać. 

Migdały – co to jest?

Migdały to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego, często zaliczane do kategorii orzechów, a czasem nawet uznawane za „króla orzechów”. Pośród wszystkich orzechów, migdał wyróżnia się zawartością witaminy E zwanej również „witaminą młodości”, która jest silnym przeciwutleniaczem. Migdały są bogate również w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), białko, błonnik, inne witaminy i minerały.

Migdały – wartości odżywcze

Migdały są skarbnicą wartości odżywczych. Wprowadzone do diety mogą przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Trzeba pamiętać, że są wysokokaloryczne i bogate w tłuszcz. Zaleca się spożywanie około jednej garści (40g) migdałów dziennie.

Tłuszcz w migdałach to w większości niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). NNKT  mają korzystny wpływ na zdrowie serca i naszego układu krwionośnego. Migdały królują pośród wszystkich orzechów pod względem zawartości witaminy E. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, związkiem który zwalcza wolne rodniki w organizmie dzięki czemu opóźnia procesy starzenia się komórek.

Migdały zawierają również sporo witaminy B2, a w mniejszych ilościach inne witaminy z grupy B, magnez, fosfor, cynk, miedź i mangan oraz spore ilości błonnika.

Migdały – kalorie

100 gramów migdałów to ponad 600 kalorii. Zaleca się spożywać nie więcej niż jedną garść (około 40g) migdałów dziennie. Indeks glikemiczny migdałów jest niski i wynosi 15.

Migdały – PRZEPIS NA KRUCHE MIGDAŁOWE CIASTECZKA

Składniki

  • 175g masła
  • 200g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka amaretto lub esencji migdałowej
  • 300g mąki pszennej
  • 100g mielonych migdałów
  • Kilkanaście całych migdałów (tyle ile gotowych ciasteczek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli

Wykonanie

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Migdały przy pomocy blendera zmiel na drobny proszek, następnie wymieszaj je z mąką, proszkiem do pieczenia i solą.
  2. W osobnym naczyniu utrzyj miękkie masło (ręcznie lub mikserem) z cukrem, stopniowo dodając jajka i esencję migdałową. Masę miksuj aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  3. Do maślano-jajecznej masy dodawaj stopniowo suchą mieszankę i cały czas mieszaj zawartość miski. Ciasto powinno utworzyć zwartą i nie klejącą się do rąk bryłę.
  4. Ciasto podziel na dwie lub trzy części. Każdą z nich przełóż do foliowego woreczka i włóż na ok. 25 minut do zamrażalnika (lub na 1 godzinę do lodówki).
  5. Po wyjęciu ciasta ułóż jeden kawałek na oprószonym mąką blacie i wałkuj do uzyskania placka o grubości 4-5 mm.
  6. Za pomocą foremek wykrawaj ciasteczka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Na środku każdego ciasteczka połóż cały migdał i lekko go wciśnij do ciasta.
  8. Ciasteczka piecz przez 8 – 10 minut.
Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Talerze głębokie do zup i makaronów

Talerze głębokie do zup i makaronów

Talerze stanowią niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez nich codzienne funkcjonowanie. Służą one bowiem do serwowania rozmaitych...

Jaka oliwa smakowa jest najlepsza?

Jaka oliwa smakowa jest najlepsza?

Oliwa z oliwek tłoczona na zimno jest jednym z tych produktów, który posiada wiele prozdrowotnych właściwości i tym samym powinien...

Meble skandynawskie – dlaczego są dobrym wyborem?

Meble skandynawskie – dlaczego są dobrym wyborem?

Meble skandynawskie zyskują ostatnio coraz większą popularność. Jedną z ich największych zalet jest prostota i uniwersalność. Są świetnym uzupełnieniem wielu...

Przepisy na grilla – skorzystaj z porad mistrza!

Przepisy na grilla – skorzystaj z porad mistrza!

Potrawy przygotowane na ruszcie są nie tylko wyjątkowo soczyste i aromatyczne, ale równieżzdrowsze,chociażby od dań smażonych. Grillowanie to nie zajęcie...

Miód, czyli zdrowy zamiennik cukru

Miód, czyli zdrowy zamiennik cukru

Jesteś osobą, która nie wyobraża sobie potraw bez smaku słodyczy, ale jest świadoma tego, że cukier szkodzi zdrowiu? A czy...