Loading...

Migdały – bogactwo antyoksydantów i zdrowych kwasów tłuszczowych

Doskonała, zdrowa przekąska, dodatek do deserów, ciast i tortów, składnik mąki, napoju roślinnego oraz dodatek do dań wytrawnych. Migdał, bo o nim tu mowa, jest bogaty w wartości odżywcze i pomimo swojej kaloryczności powinien stać się obowiązkowym składnikiem diety każdego kto pragnie zdrowo się odżywiać. 

Migdały – co to jest?

Migdały to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego, często zaliczane do kategorii orzechów, a czasem nawet uznawane za „króla orzechów”. Pośród wszystkich orzechów, migdał wyróżnia się zawartością witaminy E zwanej również „witaminą młodości”, która jest silnym przeciwutleniaczem. Migdały są bogate również w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), białko, błonnik, inne witaminy i minerały.

Migdały – wartości odżywcze

Migdały są skarbnicą wartości odżywczych. Wprowadzone do diety mogą przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Trzeba pamiętać, że są wysokokaloryczne i bogate w tłuszcz. Zaleca się spożywanie około jednej garści (40g) migdałów dziennie.

Tłuszcz w migdałach to w większości niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). NNKT  mają korzystny wpływ na zdrowie serca i naszego układu krwionośnego. Migdały królują pośród wszystkich orzechów pod względem zawartości witaminy E. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, związkiem który zwalcza wolne rodniki w organizmie dzięki czemu opóźnia procesy starzenia się komórek.

Migdały zawierają również sporo witaminy B2, a w mniejszych ilościach inne witaminy z grupy B, magnez, fosfor, cynk, miedź i mangan oraz spore ilości błonnika.

Migdały – kalorie

100 gramów migdałów to ponad 600 kalorii. Zaleca się spożywać nie więcej niż jedną garść (około 40g) migdałów dziennie. Indeks glikemiczny migdałów jest niski i wynosi 15.

Migdały – PRZEPIS NA KRUCHE MIGDAŁOWE CIASTECZKA

Składniki

  • 175g masła
  • 200g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka amaretto lub esencji migdałowej
  • 300g mąki pszennej
  • 100g mielonych migdałów
  • Kilkanaście całych migdałów (tyle ile gotowych ciasteczek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli

Wykonanie

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Migdały przy pomocy blendera zmiel na drobny proszek, następnie wymieszaj je z mąką, proszkiem do pieczenia i solą.
  2. W osobnym naczyniu utrzyj miękkie masło (ręcznie lub mikserem) z cukrem, stopniowo dodając jajka i esencję migdałową. Masę miksuj aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  3. Do maślano-jajecznej masy dodawaj stopniowo suchą mieszankę i cały czas mieszaj zawartość miski. Ciasto powinno utworzyć zwartą i nie klejącą się do rąk bryłę.
  4. Ciasto podziel na dwie lub trzy części. Każdą z nich przełóż do foliowego woreczka i włóż na ok. 25 minut do zamrażalnika (lub na 1 godzinę do lodówki).
  5. Po wyjęciu ciasta ułóż jeden kawałek na oprószonym mąką blacie i wałkuj do uzyskania placka o grubości 4-5 mm.
  6. Za pomocą foremek wykrawaj ciasteczka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Na środku każdego ciasteczka połóż cały migdał i lekko go wciśnij do ciasta.
  8. Ciasteczka piecz przez 8 – 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Śledź – zdrowy, smaczny i niedoceniony! Ciekawe propozycje podania

Śledź – zdrowy, smaczny i niedoceniony! Ciekawe propozycje podania

Śledzie należą do wyjątkowo smacznych i zdrowych ryb, jednak nie są powszechnie doceniane. Do ich zalet należy nie tylko obecność...

Migdały – bogactwo antyoksydantów i zdrowych kwasów tłuszczowych

Migdały – bogactwo antyoksydantów i zdrowych kwasów tłuszczowych

Doskonała, zdrowa przekąska, dodatek do deserów, ciast i tortów, składnik mąki, napoju roślinnego oraz dodatek do dań wytrawnych. Migdał, bo...

Kosmetyki BIO – co powinno znaleźć się w Twojej kosmetyczce?

Kosmetyki BIO – co powinno znaleźć się w Twojej kosmetyczce?

W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się kosmetyki BIO. W modzie jest naturalność, roślinna pielęgnacja oraz wegańskie formuły. To bardzo...

Wyjątkowa kuchenka gazowa

Wyjątkowa kuchenka gazowa

Kuchnia to nieodłączny element każdego domu, czy mieszkania. Nawet jeśli nie lubimy specjalnie gotować i często żywimy się na mieście,...

Jak wyposażyć swoją kuchnię? Wybór garnków

Jak wyposażyć swoją kuchnię? Wybór garnków

Kuchnia to miejsce, w którym spędzamy dużo czasu. Szczególnie na gotowaniu. Do tej czynności przydatnych jest wiele narzędzi. Od tych...