Loading...

Migdały – bogactwo antyoksydantów i zdrowych kwasów tłuszczowych

Doskonała, zdrowa przekąska, dodatek do deserów, ciast i tortów, składnik mąki, napoju roślinnego oraz dodatek do dań wytrawnych. Migdał, bo o nim tu mowa, jest bogaty w wartości odżywcze i pomimo swojej kaloryczności powinien stać się obowiązkowym składnikiem diety każdego kto pragnie zdrowo się odżywiać. 

Migdały – co to jest?

Migdały to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego, często zaliczane do kategorii orzechów, a czasem nawet uznawane za „króla orzechów”. Pośród wszystkich orzechów, migdał wyróżnia się zawartością witaminy E zwanej również „witaminą młodości”, która jest silnym przeciwutleniaczem. Migdały są bogate również w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), białko, błonnik, inne witaminy i minerały.

Migdały – wartości odżywcze

Migdały są skarbnicą wartości odżywczych. Wprowadzone do diety mogą przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Trzeba pamiętać, że są wysokokaloryczne i bogate w tłuszcz. Zaleca się spożywanie około jednej garści (40g) migdałów dziennie.

Tłuszcz w migdałach to w większości niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). NNKT  mają korzystny wpływ na zdrowie serca i naszego układu krwionośnego. Migdały królują pośród wszystkich orzechów pod względem zawartości witaminy E. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, związkiem który zwalcza wolne rodniki w organizmie dzięki czemu opóźnia procesy starzenia się komórek.

Migdały zawierają również sporo witaminy B2, a w mniejszych ilościach inne witaminy z grupy B, magnez, fosfor, cynk, miedź i mangan oraz spore ilości błonnika.

Migdały – kalorie

100 gramów migdałów to ponad 600 kalorii. Zaleca się spożywać nie więcej niż jedną garść (około 40g) migdałów dziennie. Indeks glikemiczny migdałów jest niski i wynosi 15.

Migdały – PRZEPIS NA KRUCHE MIGDAŁOWE CIASTECZKA

Składniki

  • 175g masła
  • 200g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka amaretto lub esencji migdałowej
  • 300g mąki pszennej
  • 100g mielonych migdałów
  • Kilkanaście całych migdałów (tyle ile gotowych ciasteczek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli

Wykonanie

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Migdały przy pomocy blendera zmiel na drobny proszek, następnie wymieszaj je z mąką, proszkiem do pieczenia i solą.
  2. W osobnym naczyniu utrzyj miękkie masło (ręcznie lub mikserem) z cukrem, stopniowo dodając jajka i esencję migdałową. Masę miksuj aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  3. Do maślano-jajecznej masy dodawaj stopniowo suchą mieszankę i cały czas mieszaj zawartość miski. Ciasto powinno utworzyć zwartą i nie klejącą się do rąk bryłę.
  4. Ciasto podziel na dwie lub trzy części. Każdą z nich przełóż do foliowego woreczka i włóż na ok. 25 minut do zamrażalnika (lub na 1 godzinę do lodówki).
  5. Po wyjęciu ciasta ułóż jeden kawałek na oprószonym mąką blacie i wałkuj do uzyskania placka o grubości 4-5 mm.
  6. Za pomocą foremek wykrawaj ciasteczka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Na środku każdego ciasteczka połóż cały migdał i lekko go wciśnij do ciasta.
  8. Ciasteczka piecz przez 8 – 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Chemia gospodarcza z górnej półki – warto wybrać się na udane zakupy online

Chemia gospodarcza z górnej półki – warto wybrać się na udane zakupy online

Chemia gospodarcza towarzyszy nam praktycznie na każdym kroku. Warto mieć zawsze pod ręką gotowy do użycia preparat, taki jak np.:...

Dania z prawdziwego włoskiego makaronu Calamarata

Dania z prawdziwego włoskiego makaronu Calamarata

Dania kuchni włoskiej są w naszym kraju bardzo lubiane i często wybierane. W szczególności jeśli chodzi o różnego rodzaju makarony,...

Młynki stołowe do przypraw oraz inne przydatne akcesoria gastronomiczne

Młynki stołowe do przypraw oraz inne przydatne akcesoria gastronomiczne

Urządzenia gastronomiczne, meble, innowacyjne sprzęty i maszyny to nie wszystko, co powinno znaleźć się w profesjonalnym lokalu gastronomicznym. Ważnym elementem...

Do czego służy frytownica gastronomiczna?

Do czego służy frytownica gastronomiczna?

Trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie lokalu gastronomicznego bez frytownicy. To właśnie przy użyciu tego urządzenia możemy przygotować przepyszne frytki. Chyba każdy...

KSYLITOL FIŃSKI – WYSOKIEJ JAKOŚCI ALTERNATYWA DLA CUKRU

KSYLITOL FIŃSKI – WYSOKIEJ JAKOŚCI ALTERNATYWA DLA CUKRU

Ksylitol nazywany cukrem brzozowym należy do grupy alkoholi cukrowych. Jest on chętnie stosowany nie tylko ze względu na właściwości słodzące,...