Loading...

Najlepszy miód dla zapracowanych

Każdy miód pszczeli jest doskonałym źródłem czystej, łatwej do przyswojenia przez ludzki organizm energii. Włączenie go do codziennej diety, zwłaszcza jako dodatku do śniadania, pozwoli rozpocząć dzień ze zdwojoną siłą. Jeszcze lepiej, gdy będzie to miód z kakao i magnezem, który wspomaga pracę układu mięśniowego i nerwowego. Stosowanie takiego miodu w sposób szczególny może przydać się osobom pijącym duże ilości kawy, ciężko trenującym, pracującym zarówno fizycznie, jak i umysłowo.

Podstawowe właściwości miodu

Produkowane przez pszczoły z pyłków różnych gatunków roślin miody to nie tylko doskonałe źródło węglowodanów, ale i wielu innych substancji aktywnych korzystnie wpływających na funkcjonowanie różnych układów ludzkiego organizmu. Od wieków miód stosowany był jako rodzaj naturalnego antybiotyku i do dzisiaj wiele osób wciąż używa go jako skutecznego środka do łagodzenia przebiegu różnego rodzaju infekcji, zwłaszcza przeziębień. Miody mają również pomagać w regulowaniu ciśnienia krwi, łagodzeniu problemów jelitowych i wspieraniu efektywnej pracy układu nerwowego. Właśnie z tego powodu są to produkty polecane osobom zapracowanym. Miód z kakao, dzięki dodatkowej zawartości magnezu, jest pod tym względem jeszcze korzystniejszy. Pomaga w łagodzeniu objawów zmęczenia, ma dobroczynny wpływ na pracę mięśni i mózgu. Miody z dodatkiem kakao i magnezu będą szczególnie korzystną opcją dla osób pijących duże ilości kawy, która sprzyja wypłukiwaniu z organizmu tego cennego pierwiastka. 

Naturalna suplementacja magnezu

Zawarta w kawie kofeina jest substancją nie tylko pobudzającą, ale i moczopędną, co sprzyja wypłukiwaniu z organizmu niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania minerałów. Poza tym pijąc kawę, gasimy pragnienie i pijemy mniej wody, przez co zaburzamy równowagę elektrolitową, co może objawiać się zmęczeniem, skurczami mięśni czy bólem głowy. Miód z kakao i magnezem pozwala w szybki sposób uzupełnić ewentualne niedobory tego pierwiastka, stając się doskonałą alternatywą dla klasycznych suplementów diety w tabletkach. Miodu z kakao i magnezem można używać jako słodzika do kawy, w ten sposób nie tylko zmieniając jej skład, ale także nadając jej dodatkowe, pożądane właściwości. Dzięki dodatkowym węglowodanom taka kawa bardziej pobudzi, a obecny w jej składzie magnez nie dopuści do obniżenia stężenia tego cennego pierwiastka w organizmie. 

Charakterystyczny, czekoladowy kolor miodu z kakao i jego specyficzny smak to dobry wybór nie tylko dla osób zapracowanych, pijących duże ilości kawy, ale i dla najmłodszych, zwłaszcza dla małych miłośników czekoladowych kremów. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Do czego służy frytownica gastronomiczna?

Do czego służy frytownica gastronomiczna?

Trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie lokalu gastronomicznego bez frytownicy. To właśnie przy użyciu tego urządzenia możemy przygotować przepyszne frytki. Chyba każdy...

KSYLITOL FIŃSKI – WYSOKIEJ JAKOŚCI ALTERNATYWA DLA CUKRU

KSYLITOL FIŃSKI – WYSOKIEJ JAKOŚCI ALTERNATYWA DLA CUKRU

Ksylitol nazywany cukrem brzozowym należy do grupy alkoholi cukrowych. Jest on chętnie stosowany nie tylko ze względu na właściwości słodzące,...

W ogrodzie postaw piwniczkę z betonu

W ogrodzie postaw piwniczkę z betonu

Betonowe piwniczki są potrzebne. Takie rozwiązania stosowali nasi dziadkowie i korzystali z nich przez długi czas. Zapotrzebowanie na architekturę ogrodową...

Top 3 pyszne potrawy przygotowane na bazie grzybów – czas je poznać, a potem przygotować i zakosztować!

Top 3 pyszne potrawy przygotowane na bazie grzybów – czas je poznać, a potem przygotować i zakosztować!

Grzyby jeść warto, a wręcz jeść trzeba. Są zdrowe, ale też wyjątkowo smaczne i co ważne można przygotować wiele fantastycznych...

Jak przygotować pyszny niedzielny obiad plus obłędny deser?

Jak przygotować pyszny niedzielny obiad plus obłędny deser?

Wiele osób w ciągu większości dni tygodnia nie przykłada specjalnej uwagi do tego, co je. Oczywiście tak nie powinno być,...