Przepis na: Azjatycka zupa dyniowa z kurczakiem

Azjatycka zupa dyniowa z kurczakiem Z mięsem
Azjatycka zupa dyniowa z kurczakiem

Przepis na pyszną, rozgrzewającą zupę dyniową w stylu azjatyckim. Gęsta i kremowa. Z dodatkiem kurczaka i makaronu ryżowego to bardzo sycąca propozycja na obiad na chłodniejsze dni.


Składniki Składniki

  • 500 g dyni *
  • 800 ml bulionu z kurczaka
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 120 g mrożonego groszku
  • 160 g makaronu ryżowego
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki masła


Oceń ten przepis

5.00 / 5.00 (1)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Klasyczny polski żurek w wersji hiszpańskiej

Klasyczny polski żurek w wersji hiszpańskiej? Czemu nie! Warto poeksperymentować w kuchni by wykreować coś nowego i fajnego. Chorizo zamiast białej kiełbasy, bataty zamiast ziemniaków, a do tego czerwona cebula i oregano. Połączenie gorących hiszpańskich smaków w tradycyjnej polskiej zupie na pewno pozytywnie was zaskoczą!

Pomidorowa z makaronem

Pierwszy zapisany przepis na zupę pomidorową pochodzi z 1872 roku i został spisany przez Marię Parloę w Stanach Zjednoczonych. Słynna zupa Campbella - rocznik 1897 - rozsławiła spożywanie pomidorów w tej formie. Tak twierdzą Amerykanie, jednak patrząc chociażby na historię polskiej kuchni możemy podejrzewać, że przepisy na zupę pomidorową rozwijały się i były zapisywane także w Europie. Zupa pomidorowa przywodzi na myśl zapach domu i wspomnienie dzieciństwa. Przepisy na to danie, nawet jeśli wzbogacone są o zmyślne składniki, zawsze opierają się na jednym, wspólnym elemencie - pomidorach. Zupa pomidorowa to klasyk i chyba każdy potrafi ją ugotować, jednak wszędzie smakuje inaczej. Sekret tkwi przede wszystkim w jakości produktów.

Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa to świetna alternatywa dla tych, którzy cenią sobie gołąbki w sosie pomidorowym za ich smak, a nie tylko za wygląd. Robi się ją dużo szybciej niż tradycyjne gołąbki i dużo łatwiej. Smakiem nie odbiega od dania, które znamy - jest bardzo smaczna, gęsta i sycąca. Przepis na tą zupę znalazłam na jednej z grup kulinarnych na portalu społecznościowym, ale niestety Pani, która wrzuciła zdjęcie kartki z przepisem nie podała skąd przepis ma, a ja po wypróbowaniu tej rewelacyjnej zupki zabiegać o to nie będę. Zupa gołąbkowa jest wyborna i na pewno Wam zasmakuje.

Zupa chrzanowa

Przepis na pyszną zupę chrzanową. Polecam!

Zupa chrzanowa

I znowu Local Foodie narobił mi smaku na danie. Tym razem to zupa ale nie byle jaka tylko chrzanowa. Aromatyczna i rozgrzewająca, po prostu niebo w gębie.

Azjatycki bulion z wolnowaru

Dawno nie publikowaliśmy na blogu przepisów na potrawy z wolnowaru, więc przyszła pora aby te zaległości nadrobić. Zwłaszcza, że od kilku lat jest to drugi, zaraz po blenderze, najczęściej wykorzystywany sprzęt w naszej kuchni. Wracając jednak do przepisów - w najbliższym czasie będzie na naszym blogu wolnowarowo, trochę azjatycko, nieco europejsko, wyjątkowo aromatycznie i.... bardzo, bardzo smacznie. Mam nadzieję, że nasze kulinarne propozycje przypadną Wam do gustu, a azjatycki bulion z podanego niżej przepisu wejdzie na stałe do Waszego menu.