Przepis na: Ciastka francuskie z serem i malinami

Ciastka francuskie z serem i malinami Ciastka
Ciastka francuskie z serem i malinami

Przepis na szybkie i przepyszne ciastka francuskie z serem i malinami. Jeśli tak bardzo jak ja lubicie wypieki z ciasta francuskiego za ich wyjątkowy smak i łatwe przygotowanie to te ciastka na pewno będą Wam smakować. Chrupiące ciasto francuskie, pyszna masa serowa i soczyste maliny, a całość udekorowana różowym lukrem. Rozpływające się w ustach ciastka francuskie z serem i malinami...
Dacie radę się im oprzeć?


Składniki Składniki

  • 250 g białego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g malin
  • 1 opakowanie ( 375 g ) ciasta francuskiego
  • cukier puder na lukier
  • barwnik spożywczy - opcjonalnie

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Biały ser przełożyć do miski i rozdrobnić przy pomocy blendera.
Dodać żółtko, cukier i cukier waniliowy lub wanilinowy, wyrobić na jednolitą masę.
Do masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie połączyć.

Maliny opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Płat ciasta francuskiego przekroić na osiem kawałków.

Jedną połowę każdego kawałka naciąć w kilku miejscach w paseczki.
Na drugą połowę każdego kawałka ciasta nałożyć masę serową, wyłożyć po kilka malin i złożyć zlepiając brzegi.

Wierzch ciastek przesmarować białkiem jajka.

Ciastka francuskie z serem i malinami przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastkami.

Piec 25 minut ( do zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Z cukru pudru i wody, a także barwnika - opcjonalnie, przygotować lukier i udekorować nim zimne ciastka francuskie z serem i malinami.



Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Paluchy wiedźmy

Nie obchodzę Halloween, bo to dla mnie nie jest żadne święto, ale paluchy wiedźmy lubię i to bardzo, więc jeśli mam okazję to je robię. Są strasznie...smaczne, odrażająco...migdałowe, potwornie...dobre, wstrętnie...fajne. Kruche migdałowe ciasteczka z marmoladą i migdałkiem zrobią furorę wśród dzieci i dorosłych.

Maślane ciastka z orzeszkami ziemnymi

Maślane ciastka z orzeszkami ziemnymi to bardzo kruche ciasteczka, niezbyt słodkie, o charakterystycznym zapachu orzeszków i masełka. Przepis powstał z kilku różnych przepisów na kruche ciastka i uważam go za świetny. Chrupiące, delikatne i bardzo smaczne.

Ciasteczka śniadaniowe z dżemem z rokitnika

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem. Jedni jedzą syte śniadania, pełne wędlin, inni musli a niektórzy lubią śniadania na słodko i taką propozycję szybkiego śniadania przedstawiam.

Gryczane ciacha z masłem orzechowym i jabłkiem

Przepis na Gryczane ciacha z masłem orzechowym i jabłkiem. Coś dla maniaków zdrowych ciastek. Żadne płatki owsiane,pszenne, ryżowe, orkiszowe... Tym razem płatki gryczane, które są świetnym źródłem błonnika i węglowodanów złożonych. Dają uczucie sytości, poprawiają perystaltykę jelit i są delikatniejsze w smaku od kaszy gryczanej. To także źródło witamin z grupy B, jak również E i PP. Takie ciastko złożone z płatków gryczanych, masła orzechowego i jabłka to wartościowa przekąska.

Ciasteczka otrębowe z pestkami dyni i słonecznika

Ciasteczka baaardzo fit – bez cukru, bez mąki, bez jajek – jedynie duża ilość ziaren i banan.

Pierniczki z krówką

Dzisiaj przepis na pierniczki z krówką - jak tylko je zobaczyłam, to wiedziałam, że ulegnę i je zrobię. Chociaż może troszkę się spóźniłam to mam nadzieję, że uda mi się zjeść mięciutkie na święta. Leżakują już w puszce - na wszelki wypadek z dodatkiem jabłka. Zróbcie je koniecznie!