Przepis na: Ciastka francuskie z serem i malinami

Ciastka francuskie z serem i malinami Ciastka
Ciastka francuskie z serem i malinami

Przepis na szybkie i przepyszne ciastka francuskie z serem i malinami. Jeśli tak bardzo jak ja lubicie wypieki z ciasta francuskiego za ich wyjątkowy smak i łatwe przygotowanie to te ciastka na pewno będą Wam smakować. Chrupiące ciasto francuskie, pyszna masa serowa i soczyste maliny, a całość udekorowana różowym lukrem. Rozpływające się w ustach ciastka francuskie z serem i malinami...
Dacie radę się im oprzeć?


Składniki Składniki

  • 250 g białego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g malin
  • 1 opakowanie ( 375 g ) ciasta francuskiego
  • cukier puder na lukier
  • barwnik spożywczy - opcjonalnie

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Biały ser przełożyć do miski i rozdrobnić przy pomocy blendera.
Dodać żółtko, cukier i cukier waniliowy lub wanilinowy, wyrobić na jednolitą masę.
Do masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie połączyć.

Maliny opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Płat ciasta francuskiego przekroić na osiem kawałków.

Jedną połowę każdego kawałka naciąć w kilku miejscach w paseczki.
Na drugą połowę każdego kawałka ciasta nałożyć masę serową, wyłożyć po kilka malin i złożyć zlepiając brzegi.

Wierzch ciastek przesmarować białkiem jajka.

Ciastka francuskie z serem i malinami przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastkami.

Piec 25 minut ( do zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Z cukru pudru i wody, a także barwnika - opcjonalnie, przygotować lukier i udekorować nim zimne ciastka francuskie z serem i malinami.



Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Walentynkowe serduszka

Walentynki, to szczególny czas okazywania sobie sympatii i miłości. Są idealną okazją na podarowanie najbliższej osobie prezentu od serca. Świetnym pomysłem będzie przygotowanie kruchych, rubinowych ciasteczek. Dodałam do nich garść miłości i szczyptę ciepła i odrobinę słodyczy.

Ciastka z Zieloną Herbatą Matcha

Matcha to nic innego jak specjalna odmiana zielonej herbaty, której liści zostały sproszkowane po to aby 100% części zielonej herbaty mogło być połączone z ciepłą wodą.

Ciastka grzybki mleczno-owocowe

Mam do tych ciastek ogromny sentyment i ostatnio przygotowuje je na większe uroczystości, bo cieszą oko i smakują. Ale przecież mnie znacie: nic dwa razy nie może być u mnie identyczne. Dlatego tym razem zdecydowałam się nadać grzybkom smaku… Ptasiego mleczka. Ten rodzaj masy jest dużo lżejszy i bardziej piankowy, a grzybkom nie odklejają się „kapelusze” od „ogonków”. Dodatkowo zastosowałam niewielką ilość masy z prażonych jabłek, aby nadać im nieco owocowego zacięcia. Efekt? Grzybki są zwarte, lżejsze i mogą spokojnie przetrzymać o 1-2 dni dłużej w lodówce niż te, z tradycyjnym kremem budyniowym. Polecam na Wielkanoc, do koszyczka.

Ciasteczka cytrynowe z białą czekoladą

Przywołujemy wiosnę! Najlepiej zrobić to pysznymi, chrupiącymi ciasteczkami z orzeźwiającym, cytrynowym akcentem i kawałkami słodkiej, rozpływającej się białej czekolady. Poprawa humoru gwarantowana!

CIASTKA OWSIANE Z ŻURAWINĄ

Smaczna i zdrowa przekąska, doskonale smakuje w towarzystwie owocowej herbaty.

Florentynki

Florentynki to tradycyjne włoskie ciasteczka. Chrupiące z zewnątrz, ciągnące w środku. Wypełnione bakaliami - znajdziemy tutaj przede wszystkim migdały, skórkę pomarańczową, suszoną żurawinę lub wiśnie kandyzowane. Zlepione słodką mieszanką masła, miodu i cukru. Na prawdę uzależniają! To jedne z lepszych ciastek jakie jadłam. Smakują wszystkim bez wyjątku.