Przepis na: Ciastka francuskie z serem i malinami

Ciastka francuskie z serem i malinami Ciastka
Ciastka francuskie z serem i malinami

Przepis na szybkie i przepyszne ciastka francuskie z serem i malinami. Jeśli tak bardzo jak ja lubicie wypieki z ciasta francuskiego za ich wyjątkowy smak i łatwe przygotowanie to te ciastka na pewno będą Wam smakować. Chrupiące ciasto francuskie, pyszna masa serowa i soczyste maliny, a całość udekorowana różowym lukrem. Rozpływające się w ustach ciastka francuskie z serem i malinami...
Dacie radę się im oprzeć?


Składniki Składniki

  • 250 g białego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g malin
  • 1 opakowanie ( 375 g ) ciasta francuskiego
  • cukier puder na lukier
  • barwnik spożywczy - opcjonalnie

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Biały ser przełożyć do miski i rozdrobnić przy pomocy blendera.
Dodać żółtko, cukier i cukier waniliowy lub wanilinowy, wyrobić na jednolitą masę.
Do masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie połączyć.

Maliny opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Płat ciasta francuskiego przekroić na osiem kawałków.

Jedną połowę każdego kawałka naciąć w kilku miejscach w paseczki.
Na drugą połowę każdego kawałka ciasta nałożyć masę serową, wyłożyć po kilka malin i złożyć zlepiając brzegi.

Wierzch ciastek przesmarować białkiem jajka.

Ciastka francuskie z serem i malinami przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastkami.

Piec 25 minut ( do zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Z cukru pudru i wody, a także barwnika - opcjonalnie, przygotować lukier i udekorować nim zimne ciastka francuskie z serem i malinami.



Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

CIASTKA "PALUSZKI" Z SEZAMEM

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu ciastka, które swoim kształtem przypominają paluszki. Do tego mocno obsypane sezamem. Idealne dla miłośników sezamu.

Ciastka owsiane z żurawiną i słonecznikiem

Ciastka owsiane z żurawiną i słonecznikiem na oleju kokosowym to trochę zdrowsza wersja ciastek owsianych, które zapewne znacie. Chrupiące ciasteczka, pięknie pachnące wanilią, a całość niesamowicie smaczna. Polecam wypróbować ciastka owsiane z żurawiną i słonecznikiem według mojej receptury, a zapewniam, że smak Was nie zawiedzie. Smakują rewelacyjnie.

Kruche rogaliki budyniowe

W oczekiwaniu na ten magiczny dzień piekę ogromną ilość kruchych ciasteczek i pierników. Lubimy pochrupać te małe słodkości, kiedy w koło rozbrzmiewa świąteczne ''Last Christmas''. Obdarowuję tymi małymi słodkościami rodzinę i przyjaciół, aby również umilić im ten przedświąteczny czas przygotowań. Te małe cudeńka są bardzo kruche, mocno waniliowe i pyszne. Bardzo szybko znikają, dlatego proponuję Wam przygotowanie ciasteczek z podwójnej porcji.

Cytrynowe Ciastka z Mąki Ryżowej i Tahini

Cytrynowe Ciastka z Mąki Ryżowej i Tahini . Mąka z brązowego ryżu jest bogatsza w błonnik, magnez, żelazo i witaminę B6. W 100 gramach mąki ryżowej znajdziemy około 4.6 grama błonnika, 28% dziennego zapotrzebowania na magnez, 11% dziennego zapotrzebowania na żelazo, jak również i spore ilości witaminy B6 . Idealny przepis na deser.

Orzechanki

Orzechanki.Chyba wszyscy znają i lubią kokosanki. Znane są już od lat i chyba każdy z Was się nimi zajadał. Kilka lat temu moja mama postanowiła zamiast kokosu użyć o zmielonych orzechów włoskich i tak powstały ORZECHANKI Są super! Idealny przepis na deser.

Ciastka Otrębusie z miodem

No dobra, dziś będzie bardzo zdrowo. Ale i tak słodko, mimo że bez grama cukru. Buszując ostatnio po jednym z supermarketów trafiłam na otręby pszenne, rzadko u mnie takie rzeczy goszczą, a próbować nowych lubię - to wzięłam. Potem zaczęłam się zastanawiać co by tu z nich uczynić… Zmodyfikowałam przepis na ciasteczka z płatkami owsianymi. A żeby było już całkiem fit, zamiast mąki pszennej, użyłam pełnoziarnistej. Bazą „mokrą” do ciastek jest kremowy serek śmietankowy oraz miód, składniki suche to mąka, soda i otręby. A z dodatkami można poszaleć. Ciasteczka są niezwykle miękkie, piernikowe w smaku i słodkie, nadadzą się jako zdrowa przekąska, można zjeść od razu kilka, a co? Zdrowe są przecież...