Przepis na: Ciastka francuskie z serem i malinami

Ciastka francuskie z serem i malinami Ciastka
Ciastka francuskie z serem i malinami

Przepis na szybkie i przepyszne ciastka francuskie z serem i malinami. Jeśli tak bardzo jak ja lubicie wypieki z ciasta francuskiego za ich wyjątkowy smak i łatwe przygotowanie to te ciastka na pewno będą Wam smakować. Chrupiące ciasto francuskie, pyszna masa serowa i soczyste maliny, a całość udekorowana różowym lukrem. Rozpływające się w ustach ciastka francuskie z serem i malinami...
Dacie radę się im oprzeć?


Składniki Składniki

  • 250 g białego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g malin
  • 1 opakowanie ( 375 g ) ciasta francuskiego
  • cukier puder na lukier
  • barwnik spożywczy - opcjonalnie

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Biały ser przełożyć do miski i rozdrobnić przy pomocy blendera.
Dodać żółtko, cukier i cukier waniliowy lub wanilinowy, wyrobić na jednolitą masę.
Do masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie połączyć.

Maliny opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Płat ciasta francuskiego przekroić na osiem kawałków.

Jedną połowę każdego kawałka naciąć w kilku miejscach w paseczki.
Na drugą połowę każdego kawałka ciasta nałożyć masę serową, wyłożyć po kilka malin i złożyć zlepiając brzegi.

Wierzch ciastek przesmarować białkiem jajka.

Ciastka francuskie z serem i malinami przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastkami.

Piec 25 minut ( do zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Z cukru pudru i wody, a także barwnika - opcjonalnie, przygotować lukier i udekorować nim zimne ciastka francuskie z serem i malinami.



Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

5.00 / 5.00 (1)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Paluchy wiedźmy

Nie obchodzę Halloween, bo to dla mnie nie jest żadne święto, ale paluchy wiedźmy lubię i to bardzo, więc jeśli mam okazję to je robię. Są strasznie...smaczne, odrażająco...migdałowe, potwornie...dobre, wstrętnie...fajne. Kruche migdałowe ciasteczka z marmoladą i migdałkiem zrobią furorę wśród dzieci i dorosłych.

Ciasteczka z żelkami

Zrobiłam te ciasteczka dla mojego Synka. Uwielbia słodkości i oczywiście uwielbia też misie-żelki. Najbardziej spodobały mu się ciastka z dwukolorowym misiowym „witrażykiem”. Ciasteczka są bardzo kruche. Zjadane tuż po przygotowaniu kruszą się mocno, ale znów wspaniale ciągnie się kolorowa warstwa. Kolejnego dnia same ciasteczka miękną, za to warstwa żelkowa wraca do swojej zwykłej struktury. A Wy, którą opcję wybierzecie?

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane. Dla smakoszy płatków owsianych i łakoci zarazem dziś propozycja na szybkie smaczne ciasteczka. Idealny przepis na deser.

Lemonki - cytrynowe ciasteczka

Przepis na te ciasteczka wypatrzyłam lata temu, jednak na wydrukowaniu receptury się skończyło. Ja mam w domu prawdziwych łasuchów, na weekend ciasto zawsze być musi, a do końca nie byłam pewna w jakich kategoriach ten wypiek traktować. W końcu postanowiłam oprócz dużego ciasta upiec i te ciasteczka. Teraz śmiało mogę potwierdzić, że użycie tej nazwy wcale nie jest na wyrost. Całość nie jest wysoka, więc faktycznie, gdy je pokroimy otrzymujemy takie właśnie niewielkie cytrynowe ciasteczka. Bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Intensywnie cytrynowe. Sprawdźcie sami.

Ciastka francuskie z serem i truskawkami

Ciastka francuskie z serem i truskawkami to pyszna propozycja na szybkie przekąski, które niestety już się kończą. .Pyszne i chrupiące ciastka, biały ser i soczyste truskawki, a dodatkowo lukier, który osłodzi ciasteczko. Wypróbujcie!