Przepis na: Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami

Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami Ciasta z owocami
Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami

Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami. Smak ciasta drożdżowego przenosi wielu z nas do czasów dzieciństwa. Zapach świeżego, ledwie wyciągniętego ciasta z piekarnika unosił się w naszych domach i kusił swoim zapachem wszystkich domowników. Wyczekiwanie na moment w którym ciasto ostygnie trwało w nieskończoność ... To smaki i zapachy do których często powracam. Tym razem ciasto drożdżowe połączyłam ze skąpanymi w jesiennym słońcu jeżynami. Bułeczki są puszyste i mięciutkie, obficie nadziane jeżynami. Zwieńczone dużą ilością chrupiącej, waniliowej kruszonki. Sprawdzony przepis kulinarny!


Składniki Składniki

  • Zaczyn drożdżowy
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • Ciasto drożdżowe
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g roztopionego masła
  • 100 ml maślanki
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • Nadzienie
  • 2 szklanki jeżyn
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • Kruszonka
  • 80 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • Dodatkowo
  • 1 małe jajko
  • 50 g masła

Sposób przygotowania Sposób przygotowania



Oceń ten przepis

5.00 / 5.00 (1)