Przepis na: Fit babeczki z kremem z nerkowców i owocami

Fit babeczki z kremem z nerkowców i owocami Muffiny i babeczki
Fit babeczki z kremem z nerkowców i owocami

Fit babeczki z kremem z nerkowców i owocami. Te babeczki to prawdziwy cud, miód i orzeszki! Właściwie to nawet głównie orzeszki, bo podstawą przepisu są orzechy nerkowca. Zdrowe, pełne dobrych tłuszczów, bezglutenowe (bo bez mąki), bez nabiału i bez cukru — po prostu fit! A w dodatku w pełni wegańskie! Musicie je koniecznie wypróbować! Same spody można również przygotować w wersji raw. Jednak ja je trochę podpiekłem, bo trudno je wyciągnąć z tradycyjnych foremek. Jeśli jednak macie takie z wyjmowanym dnem lub silikonowe to wrzućcie je tylko do lodówki na kilka godzin. A i żeby nie było, że nie ostrzegałem, to krem z nerkowców jest tak dobry, że od razu możecie przygotować go z podwójnej porcji.


Składniki Składniki

  • Babeczki:
  • 100 g daktyli
  • 200 g orzechów nerkowca
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 50 ml oleju kokosowego
  • Krem z orzechów nerkowca:
  • 200 g orzechów nerkowca
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2-3 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Dodatkowo:
  • ulubione owoce

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Babeczki
Orzechy nerkowca zmiksuj za pomocą blendera na proszek. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Następnie odsącz, przełóż do kielicha blendera, wlej płynny olej kokosowy i zmiksuj na gładko. Wsyp zmielone orzechy nerkowca, wiórki kokosowe i mąkę kokosową. Dokładnie wymieszaj. Gotowym ciastem wyłóż do metalowe foremki posmarowane olejem kokosowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10-15 minut. Następnie wystudź, babeczki wyjmij z foremek i wstaw do lodówki.
Jeżeli posiadasz foremki z wyjmowanym dnem, babeczki możesz wstawić również bezpośrednio do lodówki i pominąć etap pieczenia.

Krem z orzechów nerkowca
Orzechy namocz przez minimum 4 godziny w zimnej wodzie. Następnie przełóż do kielicha blendera, dodaj ziarenka z laski wanilii, syrop z agawy i sok z cytryny. Zmiksuj na prawie gładką masę. W razie potrzeby możesz dolać odrobinę wody.

Gotowym kremem napełnij przygotowane babeczki i podaj je z ulubionymi owocami.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Najlepsze babeczki z borówkami

Najlepsze babeczki z borówkami przygotujecie dokładnie z tego przepisu! Doskonałe w smaku, idealnie puszyste i słodkie. Świetne na deser i śniadanie!

Angielskie Babeczki Cytrynowe

Cytrynowe babeczki, idealne na popołudnie z filiżanką herbaty.

Mini babeczki waniliowo-kakaowe

Kupiłam niedawno prześliczne, malutkie foremki do babeczek i teraz testuję najróżniejsze wersje babeczek. Tym razem wybór padł na miniaturowe puszyste babeczki waniliowo-kakaowe. Delikatne, pachnące wanilią i przełamane nutą kakao ciasto, a całość udekorowana lukrem i kolorowymi posypkami. Babeczki bardzo ładnie się prezentują i mogą być nie tylko smaczną, ale też uroczą ozdobą stołu w okresie Świąt Wielkanocnych, ale równie dobrze będą pasowały do świątecznego koszyczka.

Różowe muffiny z kisielem, bakaliami i bitą śmietaną

Każde dziecko, a nawet i dorosły uśmiechnie się na widok takiej babeczki, a dodatkowo ile jest frajdy podczas ich przygotowywania... Kisiel, w moim przypadku truskawkowy - nadaje ciastkom fajnego smaku, aromatu oraz różowego koloru. Sami spróbujcie! 1 szklanka/140g mąki pszennej (1 szklanka = 250ml) 1/4 szklanki cukru 1 opakowanie (40g) różowego kisielu (u mnie truskawkowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 jajko 1/2 szklanki/125 ml mleka 1/4 szklanki/65 ml oleju (u mnie rzepakowy - Woj-Len) Dodatkowo: 50g bakalii (u mnie suszone owoce: rodzynki, śliwki, berberys, morwa i miechunka - Helio) Bita śmietana: 200 ml śmietanki 30-36% 1-2 łyżeczki cukru pudru różowy barwnik (opcjonalnie) W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kisiel, w drugiej - jajko, olej oraz mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać suszone owoce. (Większe należy pokroić.)  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przygotować bitą śmietanę. Kremówkę z cukrem ubić na sztywno, a następnie podzielić na dwie części. Do jednej z nich wmieszać odpowiednią ilość różowego barwnika. Całość naprzemiennie przełożyć do worka cukierniczego. Muffiny udekorować bitą śmietaną oraz innymi ozdobami. (Ja użyłam produktów z  mojej ulubionej Cukieterii, m.in. czekoladowego twistera, kolorowego maczku i cukrowych oczek.)

Babeczki francuskie z twarogiem i pistacjami

Zapraszam na coś słodkiego. Czasami korzystam z gotowego ciasta francuskiego bo można z jego pomocą szybko zrobić zarówno coś słodkiego jak i wytrawnego. Tym razem połączyłam ciasto francuskie z twarogiem i pistacjami. Wyszedł pyszny i sycący deser. Polecam!

Muffinki cynamonowe z jabłkami

Muffinki cynamonowe z jabłkami to mięciutkie i puszyste babeczki, które zasmakują każdemu miłośnikowi jabłuszek z dodatkiem cynamonu. Muffinki są łatwe w przygotowaniu, bo bez użycia miksera, a do tego wilgotne i bardzo smaczne. Dodatkową zaletą jest krótki czas pieczenia i aromat cynamonu unoszący się w kuchni. Przepyszne.