Przepis na: Fit babeczki z kremem z nerkowców i owocami

Fit babeczki z kremem z nerkowców i owocami Muffiny i babeczki
Fit babeczki z kremem z nerkowców i owocami

Fit babeczki z kremem z nerkowców i owocami. Te babeczki to prawdziwy cud, miód i orzeszki! Właściwie to nawet głównie orzeszki, bo podstawą przepisu są orzechy nerkowca. Zdrowe, pełne dobrych tłuszczów, bezglutenowe (bo bez mąki), bez nabiału i bez cukru — po prostu fit! A w dodatku w pełni wegańskie! Musicie je koniecznie wypróbować! Same spody można również przygotować w wersji raw. Jednak ja je trochę podpiekłem, bo trudno je wyciągnąć z tradycyjnych foremek. Jeśli jednak macie takie z wyjmowanym dnem lub silikonowe to wrzućcie je tylko do lodówki na kilka godzin. A i żeby nie było, że nie ostrzegałem, to krem z nerkowców jest tak dobry, że od razu możecie przygotować go z podwójnej porcji.


Składniki Składniki

  • Babeczki:
  • 100 g daktyli
  • 200 g orzechów nerkowca
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 50 ml oleju kokosowego
  • Krem z orzechów nerkowca:
  • 200 g orzechów nerkowca
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2-3 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Dodatkowo:
  • ulubione owoce

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Babeczki
Orzechy nerkowca zmiksuj za pomocą blendera na proszek. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Następnie odsącz, przełóż do kielicha blendera, wlej płynny olej kokosowy i zmiksuj na gładko. Wsyp zmielone orzechy nerkowca, wiórki kokosowe i mąkę kokosową. Dokładnie wymieszaj. Gotowym ciastem wyłóż do metalowe foremki posmarowane olejem kokosowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10-15 minut. Następnie wystudź, babeczki wyjmij z foremek i wstaw do lodówki.
Jeżeli posiadasz foremki z wyjmowanym dnem, babeczki możesz wstawić również bezpośrednio do lodówki i pominąć etap pieczenia.

Krem z orzechów nerkowca
Orzechy namocz przez minimum 4 godziny w zimnej wodzie. Następnie przełóż do kielicha blendera, dodaj ziarenka z laski wanilii, syrop z agawy i sok z cytryny. Zmiksuj na prawie gładką masę. W razie potrzeby możesz dolać odrobinę wody.

Gotowym kremem napełnij przygotowane babeczki i podaj je z ulubionymi owocami.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Babeczki Truskawkowe niespodzianki

Kto by nie lubił niespodzianek? W dodatku truskawkowych! Są tacy? No właśnie, nie widzę… Babeczki "Truskawkowe niespodzianki" to słodkie owoce ukryte w lekkim, waniliowym cieście, przykryte czapką z bitej śmietany i… truskawką, oczywiście.

Muffiny z cebulą i serem korycińskim

Muffinki są przepyszne i smakują jak małe, wytrawne bułeczki. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne.Idealnie sprawdzą się na śniadanie, które bez problemu można przygotować poprzedniego dnia, ponieważ babeczki długo zachowują swoją świeżość i mięciutkie wnętrze.

Czekoladowo-waniliowe muffinki z wiórkami kokosowymi

Bardzo lubię przepisy Doroty, która od dawna jest dla mnie niewyczerpanym źródłem inspiracji. Właśnie na bazie Jej przepisu powstały czekoladowo - waniliowe muffinki z wiórkami kokosowymi. Przepyszne, doskonałe do popołudniowej kawy, idealne na majowy weekend. Sekretem ich cudownego smaku są cukier muscovado i dobrej jakości kakao.

Hobbickie tarteletki z jeżynami.

Hobbickie tarteletki z jeżynami. Przepis na przepyszne tarteletki z jeżynami. Sprawdzony przepis!

Kakaowa babeczka z kubeczka

Pyszna kakaowa babeczka z kubeczka. Taka babeczka jest szybka w przygotowaniu, potrzebujemy tylko kilka minut. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Taką babeczkę jemy zaraz po przygotowaniu jeszcze ciepłą.