Przepis na: Fit babeczki z kremem z nerkowców i owocami

Fit babeczki z kremem z nerkowców i owocami Muffiny i babeczki
Fit babeczki z kremem z nerkowców i owocami

Fit babeczki z kremem z nerkowców i owocami. Te babeczki to prawdziwy cud, miód i orzeszki! Właściwie to nawet głównie orzeszki, bo podstawą przepisu są orzechy nerkowca. Zdrowe, pełne dobrych tłuszczów, bezglutenowe (bo bez mąki), bez nabiału i bez cukru — po prostu fit! A w dodatku w pełni wegańskie! Musicie je koniecznie wypróbować! Same spody można również przygotować w wersji raw. Jednak ja je trochę podpiekłem, bo trudno je wyciągnąć z tradycyjnych foremek. Jeśli jednak macie takie z wyjmowanym dnem lub silikonowe to wrzućcie je tylko do lodówki na kilka godzin. A i żeby nie było, że nie ostrzegałem, to krem z nerkowców jest tak dobry, że od razu możecie przygotować go z podwójnej porcji.


Składniki Składniki

  • Babeczki:
  • 100 g daktyli
  • 200 g orzechów nerkowca
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 50 ml oleju kokosowego
  • Krem z orzechów nerkowca:
  • 200 g orzechów nerkowca
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2-3 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Dodatkowo:
  • ulubione owoce

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Babeczki
Orzechy nerkowca zmiksuj za pomocą blendera na proszek. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Następnie odsącz, przełóż do kielicha blendera, wlej płynny olej kokosowy i zmiksuj na gładko. Wsyp zmielone orzechy nerkowca, wiórki kokosowe i mąkę kokosową. Dokładnie wymieszaj. Gotowym ciastem wyłóż do metalowe foremki posmarowane olejem kokosowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10-15 minut. Następnie wystudź, babeczki wyjmij z foremek i wstaw do lodówki.
Jeżeli posiadasz foremki z wyjmowanym dnem, babeczki możesz wstawić również bezpośrednio do lodówki i pominąć etap pieczenia.

Krem z orzechów nerkowca
Orzechy namocz przez minimum 4 godziny w zimnej wodzie. Następnie przełóż do kielicha blendera, dodaj ziarenka z laski wanilii, syrop z agawy i sok z cytryny. Zmiksuj na prawie gładką masę. W razie potrzeby możesz dolać odrobinę wody.

Gotowym kremem napełnij przygotowane babeczki i podaj je z ulubionymi owocami.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Muffinki migdałowe

Muffinki migdałowe - delikatne, puszyste z chrupiącymi migdałami. Muffinki są bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagają użycia miksera. Przygotowuje się je bardzo szybko, krótko piecze, a smak jest rewelacyjny.

Babeczki jogurtowe

Zapraszam na pyszne i lekkie babeczki jogurtowe. Do przygotowania w parę chwil, idealne na śniadanie lub podwieczorek. Polecam.

Różowe muffiny z kisielem, bakaliami i bitą śmietaną

Każde dziecko, a nawet i dorosły uśmiechnie się na widok takiej babeczki, a dodatkowo ile jest frajdy podczas ich przygotowywania... Kisiel, w moim przypadku truskawkowy - nadaje ciastkom fajnego smaku, aromatu oraz różowego koloru. Sami spróbujcie! 1 szklanka/140g mąki pszennej (1 szklanka = 250ml) 1/4 szklanki cukru 1 opakowanie (40g) różowego kisielu (u mnie truskawkowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 jajko 1/2 szklanki/125 ml mleka 1/4 szklanki/65 ml oleju (u mnie rzepakowy - Woj-Len) Dodatkowo: 50g bakalii (u mnie suszone owoce: rodzynki, śliwki, berberys, morwa i miechunka - Helio) Bita śmietana: 200 ml śmietanki 30-36% 1-2 łyżeczki cukru pudru różowy barwnik (opcjonalnie) W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kisiel, w drugiej - jajko, olej oraz mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać suszone owoce. (Większe należy pokroić.)  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przygotować bitą śmietanę. Kremówkę z cukrem ubić na sztywno, a następnie podzielić na dwie części. Do jednej z nich wmieszać odpowiednią ilość różowego barwnika. Całość naprzemiennie przełożyć do worka cukierniczego. Muffiny udekorować bitą śmietaną oraz innymi ozdobami. (Ja użyłam produktów z  mojej ulubionej Cukieterii, m.in. czekoladowego twistera, kolorowego maczku i cukrowych oczek.)

Muffinki pomarańczowo imbirowe z ricottą

Muffinki pomarańczowo imbirowe z ricottą. Kolejny raz udało się!! Wspólnie pieczone muffinki - aromatyczne i wilgotne - pyszne. Muffinki pomarańczowo imbirowe z ricottą. Idealny przepis na deser.

Muffiny jogurtowe z melisą

Muffiny są niezwykle mięciutkie i puszyste, a do tego długo zachowują swoją świeżość!Melisa nadała ciastkom wyjątkowego smaku i doskonale sprawdziła się jako ich urozmaicenie... Ogólnie jako zioło jest rześka, cytrusowa i zmysłowa. Luuubię jej aromat! Koniecznie spróbujcie upiec takie muffiny, a przekonacie się jakie są pyyyszne!

Babeczki drożdżowe z kruszonką

Babeczki drożdżowe ze słodką kruszonką i nadzieniem. Możemy je upiec i podać z dowolnym dżemem, świeżymi owocami lub jakimkolwiek dodatkiem. Upieczone w formie do muffin zyskają dodatkowo na wyglądzie. Przepis jest bardzo łatwy i nie pochłania wiele czasu, dlatego tym bardziej polecam!