Przepis na: Hot dog z pieczarkami - Upieczmy.pl - Twoje przepisy kulinarne. Przepisy na każdy dzień.

Przepis na: Hot dog z pieczarkami

Hot dog z pieczarkami Na gorąco
Hot dog z pieczarkami

Hot dog z pieczarkami. Wraz z narastającymi trudnościami w zakupie mięsa, a następnie z wprowadzeniem reglamentacji jego sprzedaży (28 lutego 1981 roku), zaczęto zastępować parówki innymi, łatwiej i bez kartek, dostępnymi produktami. I tak powstały hot dogi z pieczarkami. Urządzenia do hot dogów zostały, a parówek zabrakło... trzeba było czymś je zastąpić. W miejsce parówek wkładano farsz z pieczarek z dużą ilością cebuli (panie dzielnie, łyżką upychały farsz w bułkach). Farsz był mocno przyprawiony solą i pieprzem (trzeba było nadać czymś smak cebuli z nędznymi - trochę "przechodzonymi" pieczarkami, duszonymi na kiepskim tłuszczu). Hot dogi z pieczarkami, jak i zapiekanki sprzedawane były z przyczep, które jak grzyby po deszczu „wyrosły” na ulicach polskich miast. Próbowałam odtworzyć farsz z tamtych lat, jednak użyłam za dużo pieczarek, masło zamiast jakiegoś tłuszczu...Sprawdzony przepis na obiad!


Składniki Składniki

  • 3-4 bułki typu paluszek
  • 400 g cebuli
  • 600 g pieczarek
  • tłuszcz do smażenia - ja użyłam masło


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Burrito z kurczakiem, awokado i batatem

Zawijanie burrito uspokaja i ma w sobie chyba nawet jakiś wymiar terapeutyczny. Niewątpliwie wciąga! No a powtórne zawijanie ich potem w "sreberka" jest jeszcze fajniejsze. Pomimo dosyć rozbudowanej listy składników i czynności, które trzeba wykonać, produkcja tego dania jest łatwa i przyjemna. Konsumpcja jeszcze bardziej. Ilość wariantów nadzień ogranicza chyba tylko fantazja, lub chęć trzymania się bardziej lub mniej ściśle meksykańskiego klimatu. Mnie, przy wymyślaniu moich burrito, towarzyszyła myśl, by było to danie lekkie. Bez mielonego mięsa i bez gęstego sosu - jego rolę miały przejąć puree z batata i awokado oraz lekka i orzeźwiająca w charakterze marynata do kurczaka. Jak pomyślałem, tak zrobiłem i się nie pomyliłem - wyszło naprawdę pysznie!

WYPASIONE ZAPIEKANKI - najlepsze!

Tradycyjne zapiekanki z pieczarkami kojarzą mi się z wakacjami nad morzem, a szczególnie w Łebie - gdzie można je zjeść o każdej porze dnia i nocy. Także w moim rodzinnym mieście przy Hali Targowej były super zapiekanki, gdy chodziłam jeszcze do podstawówki czy szkoły średniej. Pewnie większość z Was zna takie miejsce, gdzie są pyszne zapiekanki z budki i nie raz się na nie skusiła. Od dziś najlepsze zapiekanki będziecie mieć u siebie w domu - oto przepis na super wypasione zapiekanki z dużą ilością pieczarek i sera, chrupiące na zewnątrz, a w środku delikatne i maślane. Żadne zapiekanki z budki im nie dorównają!

Orkiszowe pizzerinki z sosem orkiszowym

Orkiszowe pizzerinki z sosem orkiszowym. Doskonała przekąska np. na piknik. Polecam! Sprawdzony przepis na obiad!

Błyskawiczne pizzerinki bez drożdży

Kto nie lubi pizzy? Dzisiaj przepis na błyskawiczne pizzerinki bez dodatku drożdży. Świetny pomysł na smaczną kolację, czy też przystawkę na ciepło na imprezowy stół. Każdy zje je ze smakiem. Polecam!

Drożdżowe ślimaczki z pieczarkami i kapustą

Świetna alternatywa dla pasztecików drożdżowych z kapustą i grzybami. Łatwe w przygotowaniu i niezwykle efektowne. Można je jeść zarówno na zimno, jak i na gorąco, co sprawia, że są świetnym pomysłem na imprezową przekąskę, czy też drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Świetnie smakują podane z czerwonym barszczem. Pycha!

Tortilla z ziemniakami, cebulą i sosem madziarów

Delikatna tortilla ze słodko pikantnym sosem madziarów.