Przepis na: Kandyzowane skórki arbuza

Kandyzowane skórki arbuza Owocowe
Kandyzowane skórki arbuza

Kandyzowane skórki arbuza. „Z arbuza robi się prześliczna konfitura, mało znana a bardzo smaczna. Po wykrojeniu wnętrza, które się używa do jedzenia, pozostałość obrać ze skóry zielonej, czyli wyraźniej mówiąc, bierze się tylko mięso białe pozostające między soczystą częścią arbuza a skórką zieloną…” – właśnie tak rozpoczyna się przepis na konfiturę ze skórek arbuza, który odnalazłam w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej z 1885r.

A ponieważ dawniej nie lubiano nic wyrzucać, szukano więc sposobów na maksymalne przetworzenie produktu. Stąd właśnie przepis na tę konfiturę!

Konfiturę wykonałam według instrukcji podanej w książce….Ponieważ jednak nie była ona dość precyzyjna pewne czynności robiłam trochę na czuja. I tak zamiast konfitury wyszły mi raczej kandyzowane skórki arbuza.Fakt jednak jest taki, że owe skórki wyszły ZASKAKUJĄCO SMACZNE, dlatego też postanowiłam podzielić się tym przepisem z Wami.

Jem je z chałką, traktuję jako dodatek do lodów i innych deserów, Sprawdzony przepis kulinarny!


Składniki Składniki

  • 250 g skórki z arbuza
  • 500 g cukru
  • 1 cytryna
  • 1 laska waniliowa
  • woda


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Pyszny i zdrowy dżem owocowy.

Dżemy, powidła, marmolady i konfitury można sporządzić samemu i później użyć do wielu przepisów na ciastka, ciasta, naleśniki i wiele innych smakołyków. Bardzo pyszny dżem owocowy! Przeważnie robię go z owoców sezonowych.

Konfitura morelowa z amaretto z wolnowaru

Najpiękniejszy smak wczesnego lata zamknięty w słoikach. Delikatny, z subtelną nutą migdałów przypomni mroźną zimą słoneczne dni, wypełniając dom przepięknym aromatem. Pasuje do wszelkich deserów i naleśników oraz jako dodatek do pieczywa lub croissantów w niedzielny poranek.

konfitura MORELOWA

Zamykam lato w słoiku co roku przygotowuję kilka słoików tej pysznej konfitury, by w długie zimowy dni cieszyć się latem.

Dżem truskawkowy z bazylią

Zrobiliście już zapas dżemu truskawkowego na zimę? ja w piątek i wczoraj zamknęłam w słoiczki te cudne, słodkie owoce. Zimą będą smakowały cudnie. Zrobiłam zwykły, tradycyjny dżem, kilka słoiczków zrobiłam z dodatkiem mięty i do kilku dodałam bazylię. Wyszedł bardzo fajny smak. Bardzo mi posmakowało takie połączenie truskawki z bazylią. Koniecznie spróbujcie jaki jest pyszny.

Monkey butter

Zabawna, choć nie co myląca nazwa, bowiem trudno nazwać ją małpim masłem. To raczej pyszne smarowidło o tropikalnym smaku. Wykonane jest z czterech prostych, łatwo dostępnych składników o każdej porze roku. Małpie smarowidło to nic innego jak słodkie banany, ananasy i wiórki kokosowe. Koniecznie musicie spróbować tego oryginalnego dżemu prosto z dżungli. Jest bardzo proste w przygotowaniu i na prawdę bardzo smaczne.