Przepis na: Klasyczny polski żurek w wersji hiszpańskiej

Klasyczny polski żurek w wersji hiszpańskiej Z mięsem
Klasyczny polski żurek w wersji hiszpańskiej

Klasyczny polski żurek w wersji hiszpańskiej? Czemu nie! Warto poeksperymentować w kuchni by wykreować coś nowego i fajnego. Chorizo zamiast białej kiełbasy, bataty zamiast ziemniaków, a do tego czerwona cebula i oregano. Połączenie gorących hiszpańskich smaków w tradycyjnej polskiej zupie na pewno pozytywnie was zaskoczą!


Składniki Składniki

  • 260 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo pikantnej
  • 500 ml żuru
  • 1 litr lekkiego bulionu
  • 2 duże bataty
  • 1 czerwona cebula
  • 4-5 gałązek tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • chili w proszku
  • pieprz czarny
  • sól


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Tradycyjny krupnik staropolski

Jedna z najstarszych i unikalnych zup polskich czyli tradycyjny krupnik. Choć przez wieki przeszedł rozmaite przeobrażenia i pamięta ponure czasy PRL to uważam, że wciąż jest jedną z najlepszych, polskich zup. Przygotowywany jest na wiele sposobów, bo istnieje sporo modyfikacji tego przepisu. Tradycyjny krupnik przygotowujemy na bazie esencjonalnego, aromatycznego rosołu, do którego dodajemy kaszę, ziemniaki i marchewkę. Sekretem krupniku jest kleistość, którą zawdzięcza gotowanej w nim kaszy. Oto przepis na krupnik w starym stylu.

Pomidorówka z dorszem i ryżem

Zupa pomidorowa to klasyk. Pomidorówka z ryżem była moją ulubioną zupą dzieciństwa. Dalej darzę ją dużą sympatią, choć z wiekiem smaki się zmieniają. Dziś postanowiłam smak tradycyjnej pomidorówki przełamać rybą, a dokładnie dorszem. Otrzymałam pomidorową zupę rybną - pyszną zupę!

Delikatna Zupka Pomidorowa na Rosole

Taką delikatną zupkę pomidorową możemy śmiało podać dzieciom, jest pożywna, zdrowa (jeśli mamy własny przecier) i w dodatku robi się ją w 10 minut, wystarczy tylko rosół, który został np. po niedzielnym obiedzie. Tą pomidorową zajada nawet mój mąż który od dziecka nie lubił pomidorówki bo kojarzyła mu się z ostrą i kwaśną pulpą pomidorową. Natomiast ja mogę ją jeść nawet trzy razy w tygodniu bo ją uwielbiam.

Zupa tajska z krewetką tygrysią, mlekiem kokosowym z curry z dodatkiem tajskiej bazylii i truskawki

Następna inna zupa. To że wymyślam i rzucam się z kuchni na kuchnię (z Tajskiej na Hinduską z Hinduskiej na Włoską itp), to tylko dlatego że ja i moja rodzina lubimy se jeść. A ja ciekawa jestem nowych smaków. Nie zawsze wychodzi tak jak bym chciała, czasem moje eksperymenty idą do kosza, ale wszytko co dobre trafia tu na bloga, a z resztą dań dumam co poszło nie tak.

Zalewajka świętokrzyska

Zalewajka świętokrzyska. Zalewajka – tradycyjna, wiejska zupa. Prosta i niezwykle smaczna od lat obecna w kuchni świętokrzyskich czarownic. Jest bardzo popularna nie tylko w regionie Gór Świętokrzyskich, ale chyba w całym kraju. Swoją popularność zawdzięcza prostocie składników i łatwości przygotowania. Najlepsza oczywiście na zakwasie przygotowanym samodzielnie w domu. Sprawdzony przepis kulinarny!

Botwinka – zupa z młodych buraczków bez śmietany

Dlaczego uwielbiam botwinkę? Bo obojętnie jak przyrządzicie danie z botwinką, to będzie wyraziste ale również delikatne w smaku. U nas klasyczna zupa, bez jakiś udziwnionych dodatków czy choćby dodatku śmietany. Bez ziemniaków, za to z dużą ilością warzyw. W mojej zupie używam również wszystkich elementów botwinki – bulw, łodyżek jak i liści.