Przepis na: Klasyczny polski żurek w wersji hiszpańskiej

Klasyczny polski żurek w wersji hiszpańskiej Z mięsem
Klasyczny polski żurek w wersji hiszpańskiej

Klasyczny polski żurek w wersji hiszpańskiej? Czemu nie! Warto poeksperymentować w kuchni by wykreować coś nowego i fajnego. Chorizo zamiast białej kiełbasy, bataty zamiast ziemniaków, a do tego czerwona cebula i oregano. Połączenie gorących hiszpańskich smaków w tradycyjnej polskiej zupie na pewno pozytywnie was zaskoczą!


Składniki Składniki

  • 260 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo pikantnej
  • 500 ml żuru
  • 1 litr lekkiego bulionu
  • 2 duże bataty
  • 1 czerwona cebula
  • 4-5 gałązek tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • chili w proszku
  • pieprz czarny
  • sól


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Zupa gulaszowa

Zrobiliśmy razem z A. pyszną zupę gulaszową. Bo - jak zapewne wiecie - zupy to jest coś, bez czego życia sobie nie wyobrażam. Różne rzeczy mogłyby nie istnieć, ale bez zup świat byłby smutny.

Zupa chrzanowa

Chrzan, nazywany również słowiańskim żeń-szeniem zajmuje zaszczytne miejsce w tradycji chrześcijańskiej jest nieodzownym elementem świątecznej Wielkanocnej święconki. Zapewnić ma nam przez cały rok zdrowie i siły witalne. Jest również naturalnym antybiotykiem działającym jednak bez skutków ubocznych, znajdującym zastosowanie w leczeniu różnych chorób. U nas przedsmak świąt i pyszna zupa chrzanowa.

Żurek na żeberkach z ziemniakami

Niedługo Święta Wielkanocne. Jeśli chodzi o potrawy, to najbardziej kojarzą mi się właśnie z żurkiem. Jeśli żurek to koniecznie taki jak ten - Żurek na żeberkach z ziemniakami, białą kiełbasą i boczkiem. Nie jest to danie dietetyczne, o nie, ale jakie pyszne! W końcu Święta Wielkanocne są raz w roku. Artykuł Żurek na żeberkach z ziemniakami pochodzi z serwisu Nicpoń w Kuchni.

Szybka zupa z łososiem i szpinakiem

Przedstawię Wam przepis na pyszną, łatwą i przyjemną zupę ze szpinakiem i łososiem, którą robi się dosłownie w kilka chwil.

Botwinka

Botwinka, królowa wiosennych zup. Gotowana z młodych listków buraka ćwikłowego. Po dodaniu do niej zaledwie kilku prostych składników powstaje pyszna wiosenna zupa, która pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Jest lekkostrawna i bardzo prosta w przygotowaniu. Zawsze z niecierpliwością wyczekuję tych pierwszych, młodych listków - botwinkę mogłabym jeść codziennie.

Zupa Miso z kurczakiem

Dziś zabieram Was na wycieczkę do Kraju Kwitnącej Wiśni. Niestety będzie to tylko wycieczka do kuchni japońskiej, ale mam nadzieję, że uda mi się kiedyś odwiedzić ten kraj o niezwykle ciekawej kulturze. Jeśli chcecie spróbować choć namiastki japońskich smaków będzie to idealna propozycja. Do zupy możecie dodać ulubione dodatki: tofu, makaron ryżowy, glony wakame, marchewkę z bulionu, krewetki, szczypiorek, drobno pokrojoną cebulę, rzodkiewkę, grzyby z bulionu, jajka prażony sezam a nawet ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki.