Przepis na: Klasyczny polski żurek w wersji hiszpańskiej

Klasyczny polski żurek w wersji hiszpańskiej Z mięsem
Klasyczny polski żurek w wersji hiszpańskiej

Klasyczny polski żurek w wersji hiszpańskiej? Czemu nie! Warto poeksperymentować w kuchni by wykreować coś nowego i fajnego. Chorizo zamiast białej kiełbasy, bataty zamiast ziemniaków, a do tego czerwona cebula i oregano. Połączenie gorących hiszpańskich smaków w tradycyjnej polskiej zupie na pewno pozytywnie was zaskoczą!


Składniki Składniki

  • 260 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo pikantnej
  • 500 ml żuru
  • 1 litr lekkiego bulionu
  • 2 duże bataty
  • 1 czerwona cebula
  • 4-5 gałązek tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • chili w proszku
  • pieprz czarny
  • sól


Oceń ten przepis

5.00 / 5.00 (1)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Zupa chrzanowa

I znowu Local Foodie narobił mi smaku na danie. Tym razem to zupa ale nie byle jaka tylko chrzanowa. Aromatyczna i rozgrzewająca, po prostu niebo w gębie.

Charczo - zupa gruzińska

Charczo to pożywna zupa z kuchni gruzińskiej. Aromatyczna, bardzo smaczna i rozgrzewająca - w sam raz na jesień i zimę. Jej bazą jest wołowina, cebula i czosnek, a dodatkowo pomidory, tymianek, orzechy i papryka. Zupa jest bardzo smaczna, zagęszczona ryżem. Pięknie pachnie i pysznie smakuje.

POMIDORÓWKA Z DORSZEM I RYŻEM

Zupa pomidorowa to klasyk. Pomidorówka z ryżem była moją ulubioną zupą dzieciństwa. Dalej darzę ją dużą sympatią, choć z wiekiem smaki się zmieniają. Dziś postanowiłam smak tradycyjnej pomidorówki przełamać rybą, a dokładnie dorszem. Otrzymałam pomidorową zupę rybną - pyszną zupę!

Szybka zupa z łososiem i szpinakiem

Przedstawię Wam przepis na pyszną, łatwą i przyjemną zupę ze szpinakiem i łososiem, którą robi się dosłownie w kilka chwil.

Zupa rybna na filetach z mintaja

Zupa rybna na filetach z mintaja to pyszna alternatywa dla tradycyjnej zupy rybnej gotowanej na rybach słodkowodnych, często gotowanej na rybich głowach i ościach. Moja propozycja zupy rybnej jest lekka, ale pożywna, a smakiem bardziej przypomina rosół rybny z aromatycznym kminem rzymskim niż charakterystyczną zupę rybną. Zupa gotowana jest na bulionie warzywnym, doprawiona wspomnianym kminem i dużą ilością koperku, a dodatkowo oczywiście rybka - filet z mintaja w smacznych kawałkach bez ości. Rewelacyjny smak i aromat.

Tradycyjny krupnik staropolski

Jedna z najstarszych i unikalnych zup polskich czyli tradycyjny krupnik. Choć przez wieki przeszedł rozmaite przeobrażenia i pamięta ponure czasy PRL to uważam, że wciąż jest jedną z najlepszych, polskich zup. Przygotowywany jest na wiele sposobów, bo istnieje sporo modyfikacji tego przepisu. Tradycyjny krupnik przygotowujemy na bazie esencjonalnego, aromatycznego rosołu, do którego dodajemy kaszę, ziemniaki i marchewkę. Sekretem krupniku jest kleistość, którą zawdzięcza gotowanej w nim kaszy. Oto przepis na krupnik w starym stylu.