Przepis na: Kokosowa pianka z truskawkami

Kokosowa pianka z truskawkami Ciasta z owocami
Kokosowa pianka z truskawkami

Przepis na Kokosowa pianka z truskawkami. Słońce z każdym dniem coraz mocniej grzeje. Na targach, straganach pojawia się co raz więcej truskawek, na które wszyscy chyba z utęsknieniem czekaliśmy. W mojej kuchni w sezonie truskawkowym pojawia się dość sporo przepisów z truskawkami. Do tej sporej kolekcji dołącza deser w postaci lekkiej jak puszek kokosowej pianki, z orzeźwiającymi truskawkami.


Składniki Składniki

  • Spód
  • 300 g czekoladowych ciastek zbożowych *
  • 80 g masła
  • Pianka kokosowa
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 300 ml śmietany 36%
  • 110 g wiórków kokosowych
  • 170 g cukru pudru
  • 25 g żelatyny spożywczej
  • 100 ml wody
  • kilka kropel ekstraktu kokosowego
  • Dodatkowo
  • 250 g truskawek

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Spód
Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno formy o wymiarach 26 x 18 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę ciasteczkową. Równo i dokładnie dociskamy, aby masa była zwarta. Wstawiamy do lodówki na 20 minut, aby masa się schłodziła.

Pianka kokosowa
Truskawki myjemy pozostawiając szypułki i osuszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na bok do przestudzenia. Do miski przekładamy jogurt, dodajemy wiórki kokosowe i ekstrakt kokosowy. Mieszamy, aby składniki się połączyły. W drugiej misce ubijamy schłodzoną śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Do jogurtu dodajemy ubitą śmietanę, delikatnie mieszamy. Następnie powoli, stopniowo dodajemy żelatynę i mieszamy. Masę przekładamy na przygotowany wcześniej spód, równamy wierzch i układamy w równych odstępach truskawki, lekko wciskając je w masę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby masa stężała.

Notes
* użyłam ciastek degistive



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)