Przepis na: Kruche rogaliki z czekoladą

Kruche rogaliki z czekoladą Inne
Kruche rogaliki z czekoladą

Kruche rogaliki z czekoladą. Kolejny przepis z zeszytu mojej mamy – kruche rogaliki z kremem czekoladowym. Idealne na co dzień oraz na świąteczny stół. Idealny przepis na ciasto.


Składniki Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 250 g margaryny (1 kostka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g drożdży
  • 5 łyżek mleka
  • 2 jajka
  • 2 cukry waniliowe
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 250 g kremu czekoladowego


Blog jest miejscem gdzie znajdą się głównie dania proste i sprawdzone. Staram się, aby był estetyczny z wyglądu, a przepisy napisane były prostym językiem.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Eklery z kawowym kremem

Ptysie i eklerki kojarzą mi się z latami błogiej beztroski i słodkiego dzieciństwa. Wypady z mamą do miasta do cukierni na małe co nieco prawie zawsze kończyły się zamówieniem przeze mnie ptysia, eklerka albo bajaderki. Ponieważ lubię wracać do przyjemnych słodkich wspomnień, postanowiłam zainspirować się czasami dzieciństwa, ale wziąć pod uwagę to, że dorosłam i zaczęłam zachwycać się kawą. Stąd przepis na Eklery z kawowym kremem i nutą czegoś mocniejszego. Wypieczone chrupkie ciasto parzone wypełnione po brzegi kremem i oprószone pudrem, ach błogo…

Kulki energetyczne - zdrowe słodycze

Zdrowa alternatywa dla słodyczy. Kulki energetyczne na bazie otrębów, płatków pszennych z dodatkiem rodzynek i posiekanych orzechów. Polecam!

Torciki bezowe z owocami lata

Przepis na torciki bezowe z owocami lata. Beza - najlepszy sposób na wykorzystanie białek pozostałych po domowych lodach, które ze względu na nowy nabytek - maszynę do lodów - ostatnio u nas królują. Niestety jednak jak na razie żadnym nie udało mi się zrobić zdjęcia, mam jednak dla Was przepis na mini-pavlovą. Zamiast jednej, dużej bezy pieczemy kilkanaście malutkich. Ma to swoje zalety: nie trzeba nic kroić (czasem zgrabne przekrojenie bezy nie jest łatwe), a deserki prezentują się wykwintnie. Krem śmietanowy przygotowuję z dodatkiem mascarpone, dzięki czemu jest bardziej zwarty, a całość osypuję sezonowymi owocami. Pychotki!

Rurki z bitą śmietaną

Rurki z bitą śmietaną to kolejna słodkość, którą znają chyba wszyscy. Klasyka, ale jakże pyszna. Moja propozycja to rurki wykonane z ciasta francuskiego, oprószone grubym cukrem i wypełnione bitą śmietaną z dodatkiem serka mascarpone dla bardziej kremowej i zwartej konsystencji. Minimum składników, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Wafel Princessa Kokosowa

Pyszny, kokosowy wafel o smaku Princessy kokosowej. Łatwy i szybki w przygotowaniu.

Ptysie z bitą śmietaną

Ptysie z bitą śmietaną to taki rodzaj ciastek/deseru, który nie musi być reklamowany, ani przedstawiany, bo znają te pyszne ciastka wszyscy. Ostatnio w cukierniach ciężko kupić takie ptysie, które wypełnione są prawdziwą bitą śmietaną, więc postanowiłam zrobić je sama. Wykonanie nie jest skomplikowane, czas pieczenia i oczekiwania krótki, a wszystkie składniki łatwo dostępne i niedrogie. Nie można również zapomnieć o satysfakcji jaką daje samodzielne przygotowanie ptysi z bitą śmietaną, którymi zajada się i zachwala rodzinka.