Przepis na: Kruche rogaliki z czekoladą

Kruche rogaliki z czekoladą Inne
Kruche rogaliki z czekoladą

Kruche rogaliki z czekoladą. Kolejny przepis z zeszytu mojej mamy – kruche rogaliki z kremem czekoladowym. Idealne na co dzień oraz na świąteczny stół. Idealny przepis na ciasto.


Składniki Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 250 g margaryny (1 kostka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g drożdży
  • 5 łyżek mleka
  • 2 jajka
  • 2 cukry waniliowe
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 250 g kremu czekoladowego


Blog jest miejscem gdzie znajdą się głównie dania proste i sprawdzone. Staram się, aby był estetyczny z wyglądu, a przepisy napisane były prostym językiem.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kokosanki

Kokosanki to jeden z najlepszych smaków dzieciństwa. Takie łakocie robiła moja mama. Ja często towarzyszyłam jej szczególnie w procesie końcowym, czyli namiętnie oczekiwałam na garnek. W rzeczy samej nie po to żeby go umyć, ale wylizać z czekolady. Cudowne wspomnienia... Wspaniałe, mięciutkie, delikatne i wilgotne ciasto, otulone polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Tak właśnie smakowało moje dzieciństwo.

Mini serniczki z cynamonem

Mini serniczki z cynamonem. Świąteczne mini serniczki na kruchym cieście ze szczyptą cynamonu. Jeśli lubicie serniki i chcecie zaskoczyć Waszych gości ten przepis jest dla Was.Idealny przepis na deser.

Kulki energetyczne - zdrowe słodycze

Zdrowa alternatywa dla słodyczy. Kulki energetyczne na bazie otrębów, płatków pszennych z dodatkiem rodzynek i posiekanych orzechów. Polecam!

Torciki bezowe z owocami lata

Przepis na torciki bezowe z owocami lata. Beza - najlepszy sposób na wykorzystanie białek pozostałych po domowych lodach, które ze względu na nowy nabytek - maszynę do lodów - ostatnio u nas królują. Niestety jednak jak na razie żadnym nie udało mi się zrobić zdjęcia, mam jednak dla Was przepis na mini-pavlovą. Zamiast jednej, dużej bezy pieczemy kilkanaście malutkich. Ma to swoje zalety: nie trzeba nic kroić (czasem zgrabne przekrojenie bezy nie jest łatwe), a deserki prezentują się wykwintnie. Krem śmietanowy przygotowuję z dodatkiem mascarpone, dzięki czemu jest bardziej zwarty, a całość osypuję sezonowymi owocami. Pychotki!

Rogale Świętomarcińskie - wg tradycyjnej receptury

Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne, tradycyjne rogale, po które sięgamy zazwyczaj raz do roku.11. listopada, Narodowe Święto Niepodległości, ale również, w okolicznych obszarach Wielkopolski, Dzień Świętego Marcina.Z okazji tego dnia, poznaniacy zajadają się pysznymi rogalami. Półfrancuskie ciasto, masa z białego maku, z dodatkiem biszkoptów, orzechów, rodzynek, rogal zawinięty w półksiężyc, całość posmarowana pomadą i obsypana posiekanymi orzeszkami. Rogale wyszły naprawdę genialne, ciasto - warte poświęcenia. Na rogale musimy poświęcić dwa dni. Pierwszego dnia stracimy go troszkę więcej, ale drugiego idzie już raz, dwa. Z przepisu wychodzi ok 25 sporej wielkości rogali.Naprawdę warto raz do roku poświęcić się i przygotować tradycyjne rogale, jedyna wada, zbyt szybko znikają. Zapraszam na przepis...

Wafel Princessa Kokosowa

Pyszny, kokosowy wafel o smaku Princessy kokosowej. Łatwy i szybki w przygotowaniu.