Przepis na: Kruche rogaliki z czekoladą

Kruche rogaliki z czekoladą Inne
Kruche rogaliki z czekoladą

Kruche rogaliki z czekoladą. Kolejny przepis z zeszytu mojej mamy – kruche rogaliki z kremem czekoladowym. Idealne na co dzień oraz na świąteczny stół. Idealny przepis na ciasto.


Składniki Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 250 g margaryny (1 kostka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g drożdży
  • 5 łyżek mleka
  • 2 jajka
  • 2 cukry waniliowe
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 250 g kremu czekoladowego


Blog jest miejscem gdzie znajdą się głównie dania proste i sprawdzone. Staram się, aby był estetyczny z wyglądu, a przepisy napisane były prostym językiem.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Pischinger czekoladowy

Pischinger czekoladowy jest jednym z bardzo znanych i lubionych ciastek – zwykły wafel, przełożony kremem w cukierni kosztuje około 25 zł za kg. Ja pokaże Wam jak z małym wysiłkiem pracy i chwilą czasu możecie zrobić cały pudełeczko pysznych czekoladowych wafli za cenę około 10 – 15 zł. Myślę, że warto.

Rurki z bitą śmietaną

Rurki z bitą śmietaną to kolejna słodkość, którą znają chyba wszyscy. Klasyka, ale jakże pyszna. Moja propozycja to rurki wykonane z ciasta francuskiego, oprószone grubym cukrem i wypełnione bitą śmietaną z dodatkiem serka mascarpone dla bardziej kremowej i zwartej konsystencji. Minimum składników, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Kokosanki

Kokosanki to jeden z najlepszych smaków dzieciństwa. Takie łakocie robiła moja mama. Ja często towarzyszyłam jej szczególnie w procesie końcowym, czyli namiętnie oczekiwałam na garnek. W rzeczy samej nie po to żeby go umyć, ale wylizać z czekolady. Cudowne wspomnienia... Wspaniałe, mięciutkie, delikatne i wilgotne ciasto, otulone polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Tak właśnie smakowało moje dzieciństwo.

Korpusy do kruchych babeczek

Wiem, że można kupić gotowe korpusy kruche do babeczek, ale ich skład pozostawia wiele do życzenia. Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam przepis na proste w wykonaniu korpusy babeczek. Po upieczeniu i ostudzeniu można je zamrozić i wykorzystać np. gdy spodziewamy się gości. Wtedy wystarczy ubić śmietankę czy ugotować budyń i gotowe. Do tego proponuję świeże owoce do dekoracji.

CIASTKA Z MASŁA ORZECHOWEGO

Prosty przepis na coś dobrego! Pyszne ciastka z masła orzechowego. Mniam!

Eklery z kawowym kremem

Ptysie i eklerki kojarzą mi się z latami błogiej beztroski i słodkiego dzieciństwa. Wypady z mamą do miasta do cukierni na małe co nieco prawie zawsze kończyły się zamówieniem przeze mnie ptysia, eklerka albo bajaderki. Ponieważ lubię wracać do przyjemnych słodkich wspomnień, postanowiłam zainspirować się czasami dzieciństwa, ale wziąć pod uwagę to, że dorosłam i zaczęłam zachwycać się kawą. Stąd przepis na Eklery z kawowym kremem i nutą czegoś mocniejszego. Wypieczone chrupkie ciasto parzone wypełnione po brzegi kremem i oprószone pudrem, ach błogo…