Przepis na: Makowiec z orzechami i rodzynkami

Makowiec z orzechami i rodzynkami Inne
Makowiec z orzechami i rodzynkami

Makowiec z orzechami i rodzynkami. Po raz kolejny muszę stwierdzić, że nie umiem piec ciast drożdżowych. To ciasto miało być piękną roladą makową, jednak albo przepis na ciasto drożdżowe był do niczego, albo ja je zepsułam. Jeśli wiecie co źle zrobiłam proszę napiszcie mi komentarzach Wasze uwagi. Makowiec na szczęście zostało uratowane, a raczej przekształcone z rolady na zwykły placek z masą makową, więc nic się nie zmarnowało. I mimo wszystko wyszedł naprawdę dobry i w sumie bardzo prosty w przygotowaniu.Idealny przepis na ciasto.


Składniki Składniki

  • Ciasto:
  • 50 g margaryny (1/5 kostki)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 małe jaja
  • 20 g drożdży (1/5 pakowania)
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • Masa makowa:
  • 850 g gotowej masy makowej z bakaliami
  • 70 g orzechów włoskich
  • 70 g rodzynek
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 duże jajko


Blog jest miejscem gdzie znajdą się głównie dania proste i sprawdzone. Staram się, aby był estetyczny z wyglądu, a przepisy napisane były prostym językiem.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kokosowy pudding ryżowy z mango

Kokosowy pudding ryżowy z mango to fajna propozycja na deser lub lekki posiłek. Dzięki ryżowi, posiłek jest dobrze zbalansowany kalorycznie i syty. Natomiast mango idealnie nadaje słodkiego smaku dzięki czemu cały pudding jest idealnym połączeniem tych dwóch głównych składników. Lubisz lekkie i syte przekąski? W takim razie nie możesz pominąć mojej propozycji!

Jak uprażyć orzechy laskowe

Jak uprażyć orzechy laskowe? Prażone orzechy laskowe to bardzo aromatyczny dodatek do ciast, tortów i deserów. Nigdy nie myślałam, że taki zabieg, jak prażenie orzechów w piekarniku może wydobyć z nich tak wspaniały aromat i smak. Dlatego bardzo polecam taki szybki zabieg przed pieczeniem ciast z dodatkiem orzechów laskowych.

Karpatka o smaku krówki

Karpatkę każdy zna. Ale o smaku krówki? Chyba już mniej do tradycyjnej masy budyniowej postanowiłam dodać masę krówkową. Wyszło pysznie.

Fit brownie bezglutenowe z awokado i jagodami goi

Brownie, które dzisiaj wam chcę zaprezentować jest jeszcze bardziej wilgotne niż poprzednie i ma bardziej bogatą teksturę, ponieważ dodałam pokruszone orzechy laskowe do środka. Tak jak poprzednio zamiast niebotycznie dużej ilości masła rolę tłuszczu spełnia dojrzałe awokado, w przepisie użyłam również mniej jajek. Sypkie składniki również nietypowe, ponieważ użyłam mąki gryczanej dla odmiany oraz wzbogaciłam o dodatek mąki z orzechów włoskich (którą sama zrobiłam). Wierzch ciasta udekorowałam jagodami goi, które świetnie komponują się z ciastem nadając wyrazistości.

Deserki truskawkowe z papają

Przepis na szybkie i proste deserki truskawkowe z papają. Polecam!

Sękacz z piekarnika

Jeszcze świątecznie. Domowa wersja pysznego ciasta. Polecam!