Przepis na: Mazurek orzechowo-kajmakowy

Orzechowo-kajmakowy mazurek Kruche
Orzechowo-kajmakowy mazurek

Obowiązkowe ciasno na Wielkanocnym stole! Orzechowo-kajmakowy mazurek. Wyjątkowy, bo nie jest ani za suchy, ani za twardy. Po prostu pyszny!


Składniki Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 200 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • słoik kwaskowatego dżemu
  • 250 g orzechów włoskich mielonych
  • 200 ml mleka
  • puszka masy krówkowej
  • 1 kostka masła
  • Ulubione bakalie


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciasto aniołek

Ciasto aniołek. A może tak Aniołek? Od czego to zależy? Cóż... ciasto jedno, nazwy dwie. Mylące? Ależ skąd. Te same cztery warstwy kruchego ciasta, ten sam śmietankowy krem i ten sam pyszny smak. Ciasto, które można zrobić zarówno na Boże Narodzenie - wtedy występuje pod nazwą: Aniołek, jak i na Wielkanoc - wtedy zjemy Baranka. Idealny przepis na ciasto.

Stefanka

To ciasto gościło w moim domu rodzinnym na niemal każde święta. Pamiętam jak Mama zawsze dzień wcześniej piekła placki, by zmiękły, a dopiero kolejnego dnia ręcznie ucierała masę, a mi pozwalała próbować. Teraz z racji moich wiecznych eksperymentów piekę je rzadziej ale nadal bardzo lubię. Bo czy można nie lubić kruchego miodowego ciasta przełożonego masą z kaszą manną i oblanego czekoladą?

Ciasto "Doskonalec"

Oj tak, jak w nazwie, dla nas superowe; delikatne miodowe blaty przełożone budyniem na bazie śmietany i kwaskowatymi powidłami, przepyszne połączenie. "Doskonalec" kiedy zmięknie dosłownie rozpuszcza się w ustach... Ciasto jest trochę pracochłonne, trzeba upiec 7 cieniutkich blatów (razem zajęło mi to ok 60 minut), ale przyjemność doznań - warta poświęcenia jak najbardziej.

Ciasto prosto z Raju (bez glutenu i nabiału)

Nie wiem, czy Wy też tak macie, ale ja często komponuję smaki ciasta na własną rękę. Biorę pod uwagę preferencje domowników, jak i swoje. Przy tym też liczy się okazja... Na rodzinne spotkania najlepsze są przekładańce! Tym razem wymyśliłam dwa maślane kruche blaty, ciasto kakaowe, mus truskawkowy i krem kokosowy - wyszedł trochę szary, ale wrażenie też jest spotęgowane obecnością ciemnego ciasta. Jak przystało na rajskie ciasto, na wierzchu są oczywiście wiórki kokosowe. Ciasto jest trochę czasochłonne, ale proste, przepyszne i zbilansowane - na pewno nie jest to cukrowy zapychacz, lecz kombinacja prawdziwych smaków jak kakao, truskawki, kokos!

Paj z rabarbarem, malinami i listkami tymianku

Pyszny, pyszny. Uwielbiam takie najprostsze na świecie ciasta. Nic nie zakłóca smaku rabarbaru, ciasto kruche, kruszy się. Jest pysznie. Do rabarbaru uduszonego z karmelem dodałam garść malin i listki otarte z kilku gałązek świeżego tymianku. Ciasto jest świetne. Bardzo polecam! Dziurka w moim cieście jest od podjadania łyżeczką. Rano usłyszałam, że tak już było.

Jagodowa kostka

Jagodowa kostka. Całość choć podobna kompozycyjnie do”bananowej chmurki”, zawiera subtelne różnice. I tak mamy tutaj: kruchy spód, warstwę owoców zatopionych w galaretce, śmietankową masę z dodatkiem serka philadelphia oraz kokosową bezę. Osobiście bardzo lubię tego typu ciasta, więc kto wie, być może w przyszłym roku pokuszę się jeszcze o wersję malinową lub wiśniową? Sprawdzony przepis kulinarny!