Przepis na: Miodownik

Miodownik Kruche
Miodownik

Miodownik z masą grysikową i powidłami śliwkowymi. Klasyczne ciasto, które na moim stole gości tylko dwa razy w roku - na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Sprawdzony przepis!


Składniki Składniki

  • Ciasto:
  • mąka pszenna  - 3 szklanki 
  • cukier  - 2/3 szklanki 
  • soda oczyszczona  - 1 łyżeczka 
  • masło  - 1 łyżka 
  • miód  - 3 łyżki 
  • śmietana 18%  - 4 łyżki 
  • żółtka  - 4 
  • Masa:
  • mleko  - 1,2 litra 
  • kasza manna  - 13 łyżek 
  • cukier  - ponad 1/2 szklanki 
  • masło  - 265g 
  • Dodatkowo:
  • powidła  - 400g (śliwkowe) 
  • czekolada gorzka  - 50g 
  • czekolada mleczna  - 50g 
  • wiórki kokosowe  - do posypania


Cookuj.pl - blog kulinarny. Najlepsze przepisy kulinarne na każdą okazję! Pyszne pomysły na obiady, ciasta, desery, dania sezonowe, mięsne i wegetariańskie.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciasto aniołek

Ciasto aniołek. A może tak Aniołek? Od czego to zależy? Cóż... ciasto jedno, nazwy dwie. Mylące? Ależ skąd. Te same cztery warstwy kruchego ciasta, ten sam śmietankowy krem i ten sam pyszny smak. Ciasto, które można zrobić zarówno na Boże Narodzenie - wtedy występuje pod nazwą: Aniołek, jak i na Wielkanoc - wtedy zjemy Baranka. Idealny przepis na ciasto.

Kruche z jabłkami

Kruche z jabłkami. Taki zwykły najzwyklejszy kruchy placek z owocami. To sposób na pozbycie się owoców tzw. wychodzących, w moim przypadku to 3 jabłka. Zagniotłam kruche ciasto, starłam jabłka do tego cynamon, cukier oraz piekarnik. I proszę bardzo kruche do kawy gotowe. Idealny przepis na deser.

Kruche z truskawkami i gałką muszkatołową

Pyszna krucha sakiewka z truskawkami w sam raz do sobotniej kawki.

Kruche z budyniem i rabarbarem

Sezon na rabarbar w pełni, co mnie cieszy niezmiernie, bo go uwielbiam. Zatem czas na (chyba) kolejny klasyk z jego udziałem. Kuszące kruszonką kruche ciasto z pysznym budyniem.

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Uwielbiam budyń! Połączenie go z kruchym ciastem i rabarbarem okazało się strzałem w 10! Ciasto jest lekko kwaśne z fenomenalnie kruchym ciastem. Idealne do kawy w niedzielne słoneczne popołudnie.

Jagodowa kostka

Jagodowa kostka. Całość choć podobna kompozycyjnie do”bananowej chmurki”, zawiera subtelne różnice. I tak mamy tutaj: kruchy spód, warstwę owoców zatopionych w galaretce, śmietankową masę z dodatkiem serka philadelphia oraz kokosową bezę. Osobiście bardzo lubię tego typu ciasta, więc kto wie, być może w przyszłym roku pokuszę się jeszcze o wersję malinową lub wiśniową? Sprawdzony przepis kulinarny!