Przepis na: Naleśniki z serem i sosem jeżynowym

Naleśniki z serem i sosem jeżynowym Placki, naleśniki i gofry
Naleśniki z serem i sosem jeżynowym

Naleśniki z serem i sosem jeżynowym. Jesień - ostatnie ciepłe promienie słońca padają na kolorowe, majestatycznie opadające liście. Poranki są mgliste i bardzo chłodne. Ta pora roku niesie nam w darze najlepsze, jesienne owoce, czyli jeżyny. Co roku zbieram ich mnóstwo, robię ciasta i desery, a pozostałe owoce zamrażam. Po serniku jeżynowym przyszła pora na naleśniki. Delikatne ciasto naleśnikowe świetnie się komponuje z waniliowym serem. Całość dopełnia cudowny sos jeżynowy. Sprawdzony przepis kulinarny!


Składniki Składniki

  • Naleśniki
  • 500 ml mleka
  • 100 ml wody gazowanej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • Ser
  • 400 g sera białego trzykrotnie mielonego
  • 250 g mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • Sos jeżynowy
  • 400 g jeżyn
  • 100 ml wody
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania Sposób przygotowania



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

NALEŚNIKI AŻUROWE

Dziś dla swojej rodzinki przygotowałam naleśniki, ale nie takie tradycyjne, tylko ażurowe. Robi się je z ciasta naleśnikowego, a podałam je z konfiturą. Można je również podać polane syropem klonowym, ulubionym sosem, posypane cukrem pudrem albo ze śmietaną i owocami. Ażurowy kształt wygląda bardzo efektownie, a przygotowane są dosłownie w kilka chwil.

JOGURTOWE PLACKI Z MĄKI JAGLANEJ

Placki jogurtowe z mąki jaglanej to bardzo smaczne i leciutkie placuszki. Są tak dobre, że można je po prostu wziąć do ręki i zajadać. Ale można też podać je z ulubioną konfiturą, syropem klonowym czy musem z owoców. Placki są doskonałe na śniadanie czy podwieczorek. Zapewniam Was, że posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Kolorowe naleśniki

Dzisiaj mam dla Was małą wariację naleśnikową. Naleśniki to ulubione jedzenie mojego dziecka. Może je wcinać od śniadania do kolacji, dzisiaj zrobiłam mu niespodziankę Kolorowe naleśniki, barwione naturalnymi składnikami. Pierwsze miejsce zajęły żółte, następne różowe a zielone omijał szerokim łukiem. Jak niewiele potrzeba do szczęścia.

Owsiane placuszki na jogurcie greckim z masłem orzechowym i bananem

Naleśniki, placuszki, pancake'sy... w każdej formie są cudowne. A te z dodatkiem masła orzechowego i banana przyczyniają się do porannej euforii smakowej!

Fit placki z kiwi

Placki, omlety naleśniki uwielbiam pod różną postacią, więc są one częstym gościem na naszym stole.

Naleśniki

Naleśniki - to chyba jedno z najprostszych, najtańszych i najszybszych dań do wykonania. Gdzieniegdzie przyrządzane w sposób wykwintny i na specjalne okazje, w innych zakątkach uważane za danie podrzędne. Mogą stanowić zarówno pyszny deser jak i danie obiadowe. Na słodko najczęściej podaje się z białym serem, domowym dżemem, marmoladą czy owocami z bitą śmietaną. Wytrawne cieszą się również wielką popularnością i można podawać je na wiele sposobów. Może to być wytrawny farsz mięsny, szpinakowy, czy kremowy serek z dodatkiem łososia. W naszym domu popularne są zarówno naleśniki na słodko jak i te wytrawne.