Przepis na: Naleśniki z sosem brzoskwiniowym

Naleśniki z sosem brzoskwiniowym Placki, naleśniki i gofry
Naleśniki z sosem brzoskwiniowym

Naleśniki z sosem brzoskwiniowym. Naleśniki to jedno z najprostszych i jakże wdzięcznych dań. Ile kultur, tyle naleśnikowych teorii i przepisów. Gdzieniegdzie przyrządzane w sposób wykwintny i na specjalne okazje, w innych zakątkach uważane za danie podrzędne. Jedno jest pewne - naleśnik to danie o dużym potencjale, które jeszcze nie raz nas zaskoczy. Uwielbiają je nie tylko dzieci. Można je przyrządzać i podawać na wiele sposobów i nigdy się nie nudzą. Tym razem proponuję naleśniki na słodko, z białym serem i pysznym brzoskwiniowym sosem. Idealny przepis na naleśniki.


Składniki Składniki

  • Naleśniki
  • 500 ml mleka
  • 100 ml wody gazowanej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • Ser
  • 400 g sera białego trzykrotnie mielonego
  • 250 g mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • Sos brzoskwiniowy
  • 1 duża puszka brzoskwiń
  • 2,5 łyżki galaretki brzoskwiniowej*
  • 2 łyżki cukru**
  • 50 ml wody


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Placuszki buraczane z Remuladą duńską

Placki buraczane z sosem Remulada duńska. Doskonałe jako danie główne albo dodatek.

Naleśniki ze szparagami

Naleśniki z zielonymi szparagami i serem solankowym wędzonym, z nuta pomarańczy.

Naleśniki z jogurtem i truskawkami

Moja propozycja na pyszne śniadanko. Trzeba korzystać z  pełni sezonu truskawkowego.

PANCAKES KAKOWO CYNAMONOWO GRYCZANE

Borówki mają miejsce w pierwszej 5 moich ulubionych owoców dlatego często goszczą u mnie w potrawach. A z gryką wychodzi przepyszna kompozycja.

Bananowe placuszki

Ostatnio naszło mnie na różnego rodzaju placuszki. Zaletą tego typu dania jest to, że ich przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Miesza się zaledwie kilka składników i gotowe - mamy na talerzu pyszne śniadanie, obiad czy deser. Jako, że w mojej kuchni królują banany  i kasza jaglana to przyszedł czas na połączenie tych uwielbianych przeze mnie składników. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Placuszki wyszły przepyszne, delikatne w smaku. Można podawać je polane jogurtem naturalnym i posypane cynamonem. Ja tym razem jednak postawiłam na masło bananowe.

Placuszki szynkowe

Pyszne placuszki polecam!