Przepis na: Nuggetsy pikantne w płatkach kukurydzianych

Nuggetsy pikantne w płatkach kukurydzianych Na gorąco
Nuggetsy pikantne w płatkach kukurydzianych

Nuggetsy pikantne w płatkach kukurydzianych to smakowite kąski z piersi kurczaka, które możemy podać zarówno do obiadu, kolacji, czy też jako przekąskę.
Chrupiąca panierka, lekko pikantny smak, soczyste mięsko, a całość bardzo smaczna.


Składniki Składniki

  • 1 duży pojedynczy filet piersi kurczaka
  • 2,5 szklanki płatków kukurydzianych
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • olej do smażenia


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Udka Barmanki wg Małgorzaty Caprari

Dziś propozycja spośród wielu ciekawych zamieszczonych w książce POLSKA KUCHNIA DOMOWA MAŁGORZATY CAPRARI. Udka Barmanki,czyli jak sama nazwa wskazuje kurze nóżki. Pikantne ale i bardzo smaczne.

Pikantne skrzydełka jak z KFC

Lubię pikantne skrzydełka - gorące, chrupiące i pikantne, ale na chodzenie do fast food-ów nie mam ani czasu, ani chęci. Nie ma to jak domowe jedzonko - wiemy co jemy i jak jest przygotowane. Moje pikantne skrzydełka smakiem bardzo przypominają te, które możemy kupić na mieście. Nie ma przy nich zbyt wiele pracy, a smakują wspaniale. Polecam wypróbować.

Kurczak w cieście kokosowym

Być może niektórzy z Was pamiętają, że jestem wielką fanką kuchni orientalnej. Dlatego co jakiś czas przygotowuję dania nawiązujące do smaków Chin czy Tajlandii. W „naszych” orientalnych barach często można spotkać kurczaka w cieście kokosowym, którego osobiście bardzo lubię. Wyglądają jak małe pączki, smakują wybornie, są chrupiące i aromatyczne. Kokosowy posmak nadaje im słodyczy i delikatności. Postanowiłam spróbować odtworzyć to danie w warunkach domowych i chyba mi się udało, bo wszystkim smakowało i można było na chwilę przenieść się w wyobraźni do ciasnych, klimatycznych chińskich knajpek, w których unoszą się orientalne zapachy i egzotyczne aromaty. Zapraszam do wypróbowania.

Pieczone łagodne skrzydełka dla dzieci - lepkie skrzydełka z patelni

Te pieczone łagodne skrzydełka są idealne dla dzieci. Można zabrać je dla dzieci na piknik, na łąkę, nad jezioro lub zwyczajnie do ogrodu. Piecze się je bez oleju (na ich własnym tłuszczu) a w smaku są są łagodne bo pieczone naturalnie bez marynowania. Jedyne przyprawy to sól, odrobina pieprzu i czosnku do smaku. To wszystko. Mięsko po upieczeniu jest mięciutkie, lepkie od własnego kalogenu i dosłownie samo ześlizguje się z kostek. Skrzydełka nie mają chrupiącej skórki a jedynie przypieczoną. Każde dziecko będzie zachwycone takimi skrzydełkowymi przekąskami. Do skrzydełek trzeba podać im baaardzo dużo papierowych serwetek bo skrzydełka są soczyste i smakowicie lepkie. Co prawda nazwałam je skrzydełkami dla dzieci, ale nie będzie chyba dorosłego miłośnika skrzydełek, który przeszedłby obok nich obojętnie.

Skrzydełka ostro słodkie

Danie z cyklu, zamarynuj przez godzinę i piecz, gdy nie mamy totalnie weny i nic nam się nie chce, ale nie jesteśmy tak zdesperowani żeby zamówić jedzenie z miasta. Trzeba mieć tylko skrzydełka dodać kilka składników, zostawić w spokoju na godzinę a potem tylko siup do piekarnika i już. Oczywiście można je podać z ryżem albo jakąś surówką. Ja w wersji minimalistyczne używam kuskusu lub drobnej kaszy bulgur, których nie trzeba gotować- wystarczy je tylko zalać wrzątkiem i już.

Skrzydełka pieczone łagodne dla dzieci - lepkie skrzydełka z patelni

Te pieczone łagodne skrzydełka są idealne dla dzieci. Można zabrać je dla dzieci na piknik, na łąkę, nad jezioro lub zwyczajnie do ogrodu. Piecze się je bez oleju (na ich własnym tłuszczu), a w smaku są są łagodne bo pieczone naturalnie bez marynowania. Jedyne przyprawy to sól, odrobina pieprzu i czosnku do smaku. To wszystko. Mięsko po upieczeniu jest mięciutkie, lepkie od własnego kolagenu i dosłownie samo ześlizguje się z kostek. Skrzydełka nie mają chrupiącej skórki, a jedynie przypieczoną. Każde dziecko będzie zachwycone takimi skrzydełkowymi przekąskami. Do skrzydełek trzeba podać im baaardzo dużo papierowych serwetek bo skrzydełka są soczyste i smakowicie lepkie.