Przepis na: FASZEROWANA CUKINIA

FASZEROWANA CUKINIA Zapiekanki
FASZEROWANA CUKINIA

Dużo osób zapomina o pewnym warzywku jakim jest pyszna cukinia! Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Często wykorzystywana jest w kuchni jako "kubek" do faszerowania pysznościami w środku. I ja właśnie taką pyszność dziś przygotowałam.


Składniki Składniki

  • 1 cukinia
  • 80 g mięsa mielonego (dałam indyka)
  • 30 g cebuli
  • 40 g pieczarek
  • 50 g sera żółtego
  • odrobina oliwy do polania
  • 50 g ryżu


Zdrowe i proste przepisy które z pewnością Wam posmakują, porady oraz ćwiczenia. Wszystko co potrzebne do aktywnego trybu życia :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Zapiekanka makaronowa z ricottą i bakłażanem

Gorące i smaczne danie na obiad lub kolację, który możemy odgrzać na następny dzień.

Zapiekanka pełna warzyw z fetą

Bardzo lubię jeść warzywa, w zasadzie stwierdzam, że mogłabym być wegetarianką bo nie ciągnie mnie tak do mięsa. Zresztą nie pojawia się ono u mnie w domu często, na blogu również. Jest przewaga innych dań. Ale teraz skupmy się na warzywach, bo jest sezon i warto korzystać. Moja zapiekanka to taki warzywny bałagan, wrzuciłam tam wszystko co miałam pod ręką. Wy możecie dodać co lubicie, naprawdę można zaszaleć. Takie dania dają pole do popisu.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Tradycyjne polskie ziemniaki z mięsem w beszamelowym sosie pod złocistą serową skorupką.

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i wędliną

Bardzo lubię zapiekanki i tym razem proponuję zapiekankę z ziemniakami. Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i wędliną pod jajeczno-serowym sosem to smaczna propozycja na obiad, ale też na kolację. Jest to również świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków, które mogły pozostać po obiedzie.

Quiche z botwinką, kabanosami i oscypkiem

Bardzo szybki i prosty obiad. Idealna również na imprezę. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.

Zapiekanka serowa ze szparagami i brokułami

Możecie tą zapiekankę przyrządzić oczywiście w wersji wegetariańskiej, pomijając boczek. Ja zużyłam zalegający w lodówce kawałek boczku, ale możecie dodać dowolną wędlinę na zasadzie czyszczenia zawartości lodówki. Wersja zapiekanki bez mięcha też dobrze się sprawdza.