Przepis na: FASZEROWANA CUKINIA

FASZEROWANA CUKINIA Zapiekanki
FASZEROWANA CUKINIA

Dużo osób zapomina o pewnym warzywku jakim jest pyszna cukinia! Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Często wykorzystywana jest w kuchni jako "kubek" do faszerowania pysznościami w środku. I ja właśnie taką pyszność dziś przygotowałam.


Składniki Składniki

  • 1 cukinia
  • 80 g mięsa mielonego (dałam indyka)
  • 30 g cebuli
  • 40 g pieczarek
  • 50 g sera żółtego
  • odrobina oliwy do polania
  • 50 g ryżu


Zdrowe i proste przepisy które z pewnością Wam posmakują, porady oraz ćwiczenia. Wszystko co potrzebne do aktywnego trybu życia :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Cukinia faszerowana mięsem z indyka i kaszą jaglaną

Łagodna, neutralna w smaku cukinia to wyśmienity dodatek do rozmaitych warzywnych kompozycji. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta. Ale dziś zapraszam na aromatyczne danie. Jest dobre. I zdrowe. I całkiem fit. Trochę chudego mięsa z indyka, całkiem sporo ultra zdrowej kaszy jaglanej, wspaniała cukinia oraz cała masa smaku i aromatu. Smak słonej fety doskonale kontrastuje ze słodkim smakiem mięsa w sosie pomidorowym. Świetny zestaw na ciepłe, letnie dni.

Zapiekane ziemniaki pod prostym czosnkowym beszamelem i serem

Nie wiem co by było gdyby nie było ziemniaczków. Uwielbiam je i chyba większość osób też za nimi przepada. I wcale nie są takie tuczące jak się o nich mówi. Wszystko zależy jak i z czym się je podaje. Frytki są tuczące bo na tłuszczu, ale jak ludzkość przetrwałaby bez frytek? Można ziemniaki podać na setki różnych sposobów i wcale nie muszą mieć tyle Kcal ile mają frytki. Ja dziś podaję zapiekane ziemniaki do żeberek grillowanych warzyw - tutaj przepis na grillowane warzywa. Zapiekanka ziemniaczana lub ziemniaki z patelni to chyba również jedno z tych dań, które każdy kiedyś choć raz zrobił w życiu. Fakt zapiekankę posypię serem, ale sos beszamelowy będzie lekki i prosty: na bulionie i chudym mleku odciąży kaloryczność tych pysznych ziemniaczków. To właśnie dzięki mleku staną się pulchne i aksamitne w ustach. Bo zazwyczaj dodawana śmietana wcale nie jest konieczna. Zapiekane ziemniaki można podać jako samodzielną potrawę bezmięsną. Ja podałam je do półmiska z bukietem warzyw z grilla i grillowanych przepysznych żeberek.

Zapiekanka z cukinii i brokułów

Zapiekanka z cukinii i brokułów to smaczne i sycące bezmięsne danie. Delikatne, soczyste warzywa posypane żółtym serem, a całość pod śmietanowo-czosnkowym sosem. Połączenie idealne, niedrogie i proste przygotowaniu. Zapiekanka z cukinii i brokułów.

Ziemniaki po nelsońsku

Jeśli szukacie nowego sposobu na podanie pysznych ziemniaków, to własnie go znaleźliście.Mam dla Was dwie wersje tej zapiekanki, z leśnymi grzybami (mega grzybowa) i z pieczarkami (nie są tak dominujące w smaku). Zapiekankę podałam z surówką z kiszonej kapusty i było nam cudownie.

Ruskie Naleśniki Zapiekane Pod Beszamelem

Ruskie Naleśniki Zapiekane Pod Beszamelem. Smaczna i niezbyt skomplikowana propozycja na naleśnikowy obiad podany troszkę inaczej. Sprawdzony przepis na obiad!

Quiche z botwinką, kabanosami i oscypkiem

Bardzo szybki i prosty obiad. Idealna również na imprezę. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.