Przepis na: PULPECIKI GRYCZANE W SOSIE POMIDOROWYM Z MAKARONEM

PULPECIKI GRYCZANE W SOSIE POMIDOROWYM Z MAKARONEM Wieprzowina
PULPECIKI GRYCZANE W SOSIE POMIDOROWYM Z MAKARONEM

Obiad z cyklu "nie mam czasu". Co zrobić z resztkami? Nie raz tak bywa, że brakuje nam czasu na przyrządzenie posiłku a na dodatek chciało by się zjeść coś fajnego i niecodziennego, a drugą sprawą są zawsze resztki składników które przecież trzeba wyjeść. Moją zachcianką było włoskie danie i udało się coś upichcić.


Składniki Składniki

  • 300 g mięsa mielonego
  • 250 g passaty
  • 30 g mąki gryczanej
  • makaron wedle uznania
  • tłuszcz do smażenia


Zdrowe i proste przepisy które z pewnością Wam posmakują, porady oraz ćwiczenia. Wszystko co potrzebne do aktywnego trybu życia :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Karkówka w sosie paprykowo - pomidorowym

Jabłka rumienią się w sadzie, dojrzewa czarny bez, jarzębina i głóg. Zaczynają kwitnąć wrzosy, rozchodniki, a w lesie pojawiają się grzyby. Słońce jeszcze mocno grzeje, choć wieczory są już znacznie chłodniejsze. Powietrze wydaje się nie co gęstsze, mniej przejrzyste. Babie lato rozpuszcza swoje długie nici i wędruje z wiatrem po świecie obwieszczając wszystkim nadchodzącą wczesną jesień. Dla mnie ta pora kojarzy się również z pomidorami, które grzeją się na długich tyczkach w ostatnich promieniach słońca i papryką, która przybiera kolory jesieni. Ta jakże cudowna pora roku była inspiracją mojego dania, na które Was zapraszam. Dobry kawałek mięsa w połączeniu z delikatnym, ale jakże aromatycznym sosem tworzy niesamowicie pyszne danie.

Pulled pork czyli "chochrana" wieprzowina z sosem barbecue

To żadna nowość, tylko oczywista oczywistość- długo pieczona łopatka wieprzowa, uprzednio marynowana i długo pieczona w niskiej temperaturze musi być przepyszna. I jest mega! Bardzo ale to bardzo polecam, jeśli macie wolno-war po prostu wstawcie ją na noc. Warto ją zamarynować przez 12 godzin, żeby nic jej nie brakowało. Jak ją jeść? Można dodać do kanapki w stylu burgera z surówką coleslaw, albo podać w towarzystwie kaszy i warzyw a całość obficie polać sosem barbecue. Jadłam na te dwa sposoby i w obu przypadkach czochrana łopatka była przesmaczna. Jak przygotować?

Żeberka wieprzowe w sosie sojowym

Żeberka wieprzowe w sosie sojowym pieczone w piekarniku z dodatkiem ziół, a także ziemniaczków, które dodane podczas pieczenia przesiąkają sosem sojowym i aromatem przypraw, w których marynowane były żeberka. Danie smakuje wyśmienicie, a pracy nie wymaga zbyt wiele. Małym problemem może być porcjowanie mięsa - u mnie był to solidny, gruby kawałek żeberek trójkątów. Udało mi się przekroić na dwie części, więc porcje są wielkie i z całą pewnością mięsa wystarczyłoby dla 3-4 osób.

Karkówka w sosie barbecue z cebulą

Karkówka w sosie barbecue jest rewelacyjnym daniem obiadowym, które przyrządza się na patelni. Pyszne, kruche mięso zamarynowane w sosie i dużej ilości przypraw, a do tego miękka cebula, która przesiąknięta jest sosem i aromatem potrawy. Całość jest bardzo smaczna i aromatyczna.

Pulpeciki w młodej kapuście

Duszoną, młoda kapustę lubi cała moja rodzina, a niektórzy mogliby ją jeść codziennie. Gotowana razem z pulpetami nabrała dodatkowego smaku i może być podana jako pełny obiad z mięsem.

Gulasz miodowy

Dawniej gulasz był prostym daniem pasterskim, dzisiaj to idealny przepis na obiad dla każdego z nas. Na stokach gór obierano cebulę i smażono ją z kawałeczkami mięsa i słoniny. Dziś gulasz jest daniem, które możemy spotkać nawet w najbardziej wykwintnych restauracjach. Często pojawia się też w naszych domach w towarzystwie kaszy, ziemniaków czy chleba. Danie ma na tyle popularną i prostą formę, że właściwie w każdej kuchni świata znajdziemy potrawę przynajmniej podobną w przygotowaniu. Mięso pokrojone na mniejsze kawałki przyrządzone we własnym sosie i aromatycznymi przyprawami. Czasem w towarzystwie warzyw. To sycące danie obiadowe, które nie wymaga skomplikowanego przyrządzania. Zapraszam na aromatyczny gulasz w mojej wersji z dodatkiem miodu.