Przepis na: Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy Dodatki do pieczywa
Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy. Musicie wiedzieć jedno - moja mama jest mistrzynią pasztetów. Od dziecka jestem ich największą fanką, tak jak i mój syn. Wciąż dążę do osiągnięcia smaku, który przypominałby ten genialny, mamusiny pasztet. Jestem bliska celu i z pewnością nie poddam się. Ale zapewniam Was, że mój również jest niezwykle pyszny - klasyczny, prawdziwy, pachnący o idealnej konsystencji i wspaniałym smaku. Dobrze dobrane składniki, duża ilość mięsa, aromatyczne przyprawy i dodatki to cały sekret dobrego pasztetu. Bez polepszaczy i konserwantów. To na prawdę nie takie trudne, spróbujcie. Sprawdzony przepis kulinarny!


Składniki Składniki

  • 1,5 kg mięsa drobiowego z rosołu
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 500 g pieczarek
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 120 g masła
  • 1 marchew
  • 1/2 selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 łyżka majeranku
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • Dodatkowo
  • oliwa
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Warzywa obieramy, zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Wyjmujemy z bulionu i odstawiamy do wystudzenia. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż delikatnie się zrumieni. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu. W międzyczasie dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Pieczarki kroimy na ćwiartki i podsmażamy na oliwie. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Cebulka powinna się lekko zeszklić.

Mięso, wątróbkę, cebulkę, pieczarki i warzywa mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy roztopione masło, jajka, wszystkie przyprawy i mieszamy do połączenia się składników. Pamiętajmy, że pasztet musi być dosyć intensywnie przyprawiony, gdyż zimny smakuje znacznie łagodniej.

Formę wykładamy papierem do pieczenia najpierw wzdłuż, a potem w poprzek. Masę wykładamy do foremki i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200′C. Pieczemy około 70 minut w zależności od wielkości formy do pieczenia. Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej pasztet schłodzić przez 12 godzin w lodówce.

Notes
- pasztet świetnie smakuje z konfiturą z czerwonej cebuli. Idealnym dodatkiem jest również ogórek kwaszony czy konfitura z żurawiny.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Pasztet rybny z łososia

Prawdziwy rarytas! Przepis na pyszny i aromatyczny pasztet rybny z łososia. W smaku przypomina trochę domowy paprykarz, ale moim zdaniem jest dużo lepszy! Idealny zarówno na zimno, jak i na gorąco. Jako dodatek do kanapek lub wykwintną przystawkę. Coś pysznego!

Wykwintny pasztet z winną galaretką

Ten pasztet robi furorę na naszym stole. Jeśli tylko mam domową uroczystość, to go serwuję, bo należy do kategorii wykwintnych. Winna galaretka dodaje mu uroku.

Pasztet z Galaretką

Delikatny i kremowy pasztet z konfiturą z żurawiny oraz wina.

Pasztet z jelenia

Dziczyzna to mięso, z którego można zrobić na prawdę smaczne danie. Najbardziej lubię mięso z jelenia. Jest bardzo delikatne, kruche, chude i niezwykle zdrowe. Posiada nadzwyczaj mało tłuszczu i ma wyjątkowy, aromatyczny i głęboki smak. Dziś pierwszy raz przygotowałam wykwintny pasztet z tego jakże szlachetnego mięsa. Pasztet z jelenia to fantastyczna kompozycja leśnych smaków i zapachów. Idealny na przystawkę - wystarczy grzanka, konfitura z żurawiny, lampka czerwonego wina wytrawnego i wykwintna przystawka gotowa.

Pasztet jaglany

Mam dla Was przepis na doskonały pasztet jaglany z pieczarkami. Szybko się robi i tak samo szybko znika, a to najważniejsze. Ostatnio nie lubię dań przy których trzeba się zbytnio napracować. Wymyślam więc takie receptury przy których się nie zmęczę.

Pasztet

Przepis na pasztet. Jeszcze jako dziecko uwielbiałam domowy pasztet. Niekoniecznie szynkę czy kiełbasę, ale pasztet i to z tak dobrze dopieczonymi brzeżkami… mniam. W sklepie nie kupi się dobrej jakości pasztetu, smakującego jak ten domowy. Nie wiadomo co ktoś daje do takiego pasztetu, a piekąc pasztet domowy, sami decydujemy, co z nim się znajdzie i jak tłusty pasztet chcemy mieć. Sprawdzony przepis na obiad!