Przepis na: Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy Dodatki do pieczywa
Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy. Musicie wiedzieć jedno - moja mama jest mistrzynią pasztetów. Od dziecka jestem ich największą fanką, tak jak i mój syn. Wciąż dążę do osiągnięcia smaku, który przypominałby ten genialny, mamusiny pasztet. Jestem bliska celu i z pewnością nie poddam się. Ale zapewniam Was, że mój również jest niezwykle pyszny - klasyczny, prawdziwy, pachnący o idealnej konsystencji i wspaniałym smaku. Dobrze dobrane składniki, duża ilość mięsa, aromatyczne przyprawy i dodatki to cały sekret dobrego pasztetu. Bez polepszaczy i konserwantów. To na prawdę nie takie trudne, spróbujcie. Sprawdzony przepis kulinarny!


Składniki Składniki

  • 1,5 kg mięsa drobiowego z rosołu
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 500 g pieczarek
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 120 g masła
  • 1 marchew
  • 1/2 selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 łyżka majeranku
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • Dodatkowo
  • oliwa
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Warzywa obieramy, zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Wyjmujemy z bulionu i odstawiamy do wystudzenia. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż delikatnie się zrumieni. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu. W międzyczasie dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Pieczarki kroimy na ćwiartki i podsmażamy na oliwie. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Cebulka powinna się lekko zeszklić.

Mięso, wątróbkę, cebulkę, pieczarki i warzywa mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy roztopione masło, jajka, wszystkie przyprawy i mieszamy do połączenia się składników. Pamiętajmy, że pasztet musi być dosyć intensywnie przyprawiony, gdyż zimny smakuje znacznie łagodniej.

Formę wykładamy papierem do pieczenia najpierw wzdłuż, a potem w poprzek. Masę wykładamy do foremki i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200′C. Pieczemy około 70 minut w zależności od wielkości formy do pieczenia. Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej pasztet schłodzić przez 12 godzin w lodówce.

Notes
- pasztet świetnie smakuje z konfiturą z czerwonej cebuli. Idealnym dodatkiem jest również ogórek kwaszony czy konfitura z żurawiny.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Pasztet drobiowy z konfiturą wiśniową

Wielu osobom słowo pasztet kojarzy się dość negatywnie. Budzi nieprzyjemne konotacje: z czymś niezdrowym, zapuszkowanym, chemicznym i niesmacznym. Przyczyniły się do tego przede wszystkim mięsne składniki niewiadomego pochodzenia, które często znajdujemy w kupnych pasztetach. Jednak w domowym pasztecie tego nie znajdziecie. Jego przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne. Wystarczy trochę dobrego mięsa, garść przypraw i odrobina czasu. Dodatek konfitury sprawia, że pasztet prezentuje się dostojnie i wykwintnie smakuje.

Pasta z twarogu z ogórkiem kiszonym

Bardzo często robię przeróżne pasty do chleba. Dziś dzielę się z Wami szybką i bardzo smaczną pastą z twarogu i ogórka kiszonego. By wyczarować taką pastę nie potrzebujemy wiele, wystarczy twaróg, ogórki i dużo pietruszki.

Pasztet jajeczno-pieczarkowy

Bardzo smaczny wegetariański pasztet, pyszny sam w sobie i do pieczywa.

Szynka wierzowa z szynkowara

Szynkowar przepisy. Dawniej wędliny miały inny smak, aromat i charakterystyczną lekko szarawą barwę. Z 10 kg szynki powstawało 8 kg gotowego wyrobu. Trudno je porównywać z dzisiejszymi nienaturalnie różowymi, napompowanymi wodą i niezdrowymi dodatkami wędlinami. Dziś z 10 kg szynki może powstać nawet 20 kg produktu! Na opakowaniach wędlin sklepowych możemy znaleźć szereg nazw rozmaitych, chemicznych dodatków i konserwantów. Dlatego warto przygotować domową wędlinę. Jakiś czas temu zakupiłam szynkowar i przyznam szczerze, że nie żałuję. Wprawdzie przygotowanie szynki zajmuje kilka dni, ale za to wiemy, co jemy i znamy jej skład. Do tego ten niepowtarzalny smak i pyszna galaretka, którą uwielbiam. Ja przymierzam się do kupna drugiego szynkowaru, a Was zachęcam do zapoznania się z przepisem. Może również się skusicie na kupno szynkowaru, tak jak moja mama.

Schab dojrzewający

Dziś pokażę Wam pierwszy kulinarny eksperyment, który powstał w mojej nowej kuchni, czyli schab dojrzewający. Tak naprawdę to dzieło mojego męża, który od jakiegoś czasu zaczytuje się w tematyce wyrobu domowych wędlin i coś czuję, że będzie więcej takich pyszności. Schab dojrzewający nie wymaga od nas dużo pracy, głównym składnikiem jest czas, bo potrzeba kilku-kilkunastu dni, żeby wędlinka była taka jak trzeba. Święta wielkanocne za pasem, więc taki schabik będzie jak znalazł. Polecam gorąco.

Wykwintny pasztet z winną galaretką

Ten pasztet robi furorę na naszym stole. Jeśli tylko mam domową uroczystość, to go serwuję, bo należy do kategorii wykwintnych. Winna galaretka dodaje mu uroku.