Przepis na: Porzeczkowiec

Porzeczkowiec Biszkopty
Porzeczkowiec

Idealny przepis na deser. Ciasto zainspirowane stroną MojeWypieki, jednakże zrobiłam biszkopt na bazie budyniu czekoladowego oraz zmodyfikowałam troszkę krem. Biszkopt przełożony kremem serowym, z warstwą bitej śmietany oraz dżemem z czarnej porzeczki, która nadaje całego smaku ciastu idealnie pasuje na każdą okazję.


Składniki Składniki

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 czubate łyżki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem serowy:
  • 150 g masła
  • 300 g serka naturalnego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Bita śmietana:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • Dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki
  • gorzka czekolada


Blog kulinarny specjalizujący się w słodkich wypiekach, ale coś konkretnego do zjedzenia też tu znajdziecie ;)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Torcik cappucino

Cappuccino to bardzo popularny napój kawowy. W ciągu ostatnich kilku lat stało się ono bardzo popularne w USA i większość ludzi sądzi, że jest to nowy rodzaj kawy. Prawda jest jednak taka, że cappuccino jest przygotowywane w Europie już od ponad stu lat. Cappuccino zaczęto przyrządzać mniej więcej na początku XX wieku, kiedy to wynaleziono ciśnieniowe ekspresy do kawy. Włosi jako pierwsi zaczęli doprawiać espresso mlekiem, a na wzrost popularności takiego napoju nie trzeba było długo czekać. Smakosze cappuccino docenią finezję dzisiejszego deseru. Delikatny biszkopt, pyszny krem śmietankowy i lekka jak piórko masa o pełnym, kawowym smaku. Ciasto z pewnością posmakuje nie tylko smakoszom małej czarnej!

Rafaello

Rafaello to ciasto klasyk, dobrze wszystkim dobrze znany i chyba nie znam osoby, która by go nie lubiła. Ja sama je uwielbiam, bo tak się składa, że pralinki Rafaello to moje ulubione łakocie. Rafaello można też zrobić w wersji bez pieczenia, na herbatnikach. Prezentowana poniżej wersja jest najpopularniejsza, a do tego bardzo prosta w zrobieniu.

Ciasto migdałowe z bitą śmietaną

Obłędnie migdałowe ciasto kakaowe z pyszną waniliową bitą śmietaną i jagodową konfiturą. Czyż to nie idealna propozycja na Dzień Matki? Nieskomplikowane w wykonaniu, gwarantuje sukces cukierniczy i uśmiech na twarzy ukochanej Mamy.

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami

Miałam wielką ochotę na ciasto z kremem budyniowym. W pierwszej chwili miałam zrobić karpatkę, ale plany zmieniłam. Upiekłam biszkopt, dałam krem do karpatki, dodałam truskawki i galaretkę. Mówię wam to był strzał w dziesiątkę. Ciacho wyszło obłędnie pyszne. I błyskawicznie zniknęło w całości, nawet nie wiem kiedy, ale miałam gości, więc to zrozumiałe. Dzisiaj deszczowo i niebo całe zachmurzone.

Kubanka

Kubanka jest pyszna. Na kakaowym biszkopcie, z kremem z dodatkiem nutelli, warstwą herbatników i bitą śmietaną na wierzchu. W środku znajdziemy również warstwę powideł, które (moim skromnym zdaniem) balansują cały smak! Całość posypana kakao i udekorowana wiórkami czekoladowymi. Nie można przejść obojętnie. Bardzo, bardzo polecam!

Herbaciany naked cake

Moja propozycja na tegoroczną Wielkanoc, dla tych wszystkich którzy bez herbaty nie wyobrażają sobie codzienności, a jednocześnie uwielbiają mango. Jeśli lubisz wypieki z ich smakiem i nie jest dla Ciebie zbytnią przesadą popić go filiżanką ciepłego i aromatycznego naparu, to serdecznie polecam Ci spróbować tego tortu. Czyż nie jest to idealne połączenie?