Przepis na: Porzeczkowiec

Porzeczkowiec Biszkopty
Porzeczkowiec

Idealny przepis na deser. Ciasto zainspirowane stroną MojeWypieki, jednakże zrobiłam biszkopt na bazie budyniu czekoladowego oraz zmodyfikowałam troszkę krem. Biszkopt przełożony kremem serowym, z warstwą bitej śmietany oraz dżemem z czarnej porzeczki, która nadaje całego smaku ciastu idealnie pasuje na każdą okazję.


Składniki Składniki

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 czubate łyżki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem serowy:
  • 150 g masła
  • 300 g serka naturalnego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Bita śmietana:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • Dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki
  • gorzka czekolada


Blog kulinarny specjalizujący się w słodkich wypiekach, ale coś konkretnego do zjedzenia też tu znajdziecie ;)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciasto Smerfetka

Ciasto Smerfetka to pyszne ciasto składające się z biszkoptu, masy śmietanowo-serowej z galaretkami i bitej śmietany. Z czym kojarzy Wam się Smerfetka? Oczywiście z kolorem niebieskim. Środkowa warstwa ciasta jest właśnie w takim kolorku - ślicznym niebieściutkim i właśnie dlatego taka nazwa. Prawda, że nazwa pasuje? Natknęłam się na to ciacho przeglądając zdjęcia słodkości w internecie, podobały mi się ciasta w kolorze niebieskim, ale nie przepisy - w tych, które widziałam zawsze coś mi nie pasowało. Postanowiłam opracować swoją wersję sugerując się tym, że ciasto ma być niebieściutkie. Mam nadzieję, że ciasto będzie Wam smakowało.

Rafaello

Rafaello to ciasto klasyk, dobrze wszystkim dobrze znany i chyba nie znam osoby, która by go nie lubiła. Ja sama je uwielbiam, bo tak się składa, że pralinki Rafaello to moje ulubione łakocie. Rafaello można też zrobić w wersji bez pieczenia, na herbatnikach. Prezentowana poniżej wersja jest najpopularniejsza, a do tego bardzo prosta w zrobieniu.

Biszkopt rzucany

Biszkopt to delikatne ciasto, z którego można wyczarować wiele pysznych wypieków. To niejednokrotnie trudny przeciwnik. Niektórym udaje się zawsze, innym nigdy nie wychodzi. Większość z nas ma swój sprawdzony przepis na biszkopt, inni wciąż poszukują nowych sposobów na jego przygotowanie. Ja polecam Wam niezawodny, prosty w przygotowaniu i niezwykle delikatny biszkopt. Bardzo ładnie i równo rośnie i co najważniejsze zawsze się udaje.

Ciasto łaciate

Ciasto łaciate - to widać od razu prawda? Pyszne i jak się okazało dosyć łatwe do przygotowania. Leciutki jak puch biszkopt, do tego gotowana masa serowa, która smakuje bardziej jak krem niż sernik. Po kilkugodzinnym schłodzeniu wręcz rozpływa się w ustach. Polecam bardzo!

Torcik cappucino

Cappuccino to bardzo popularny napój kawowy. W ciągu ostatnich kilku lat stało się ono bardzo popularne w USA i większość ludzi sądzi, że jest to nowy rodzaj kawy. Prawda jest jednak taka, że cappuccino jest przygotowywane w Europie już od ponad stu lat. Cappuccino zaczęto przyrządzać mniej więcej na początku XX wieku, kiedy to wynaleziono ciśnieniowe ekspresy do kawy. Włosi jako pierwsi zaczęli doprawiać espresso mlekiem, a na wzrost popularności takiego napoju nie trzeba było długo czekać. Smakosze cappuccino docenią finezję dzisiejszego deseru. Delikatny biszkopt, pyszny krem śmietankowy i lekka jak piórko masa o pełnym, kawowym smaku. Ciasto z pewnością posmakuje nie tylko smakoszom małej czarnej!

Ciasto prince polo

Ciasto prince polo to pyszny przekładaniec czekoladowo – orzechowy. Wygląda bardzo efektownie i smakuje wspaniale. Nada się na wszelkiego rodzaju okazje takie jak chrzciny, komunie czy święta. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Gorąco polecam. Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl. Idealny przepis na deser.