Przepis na: Razowe ciasto marchewkowe z cytrusowym syropem

Razowe ciasto marchewkowe z cytrusowym syropem Ucierane
Razowe ciasto marchewkowe z cytrusowym syropem

Przepis na anglosaski deser warzywny. Ciasto jest pyszne, a dzięki dodatkowi niewyczuwalnej wcale marchewki - niesamowicie wilgotne. Wzbogacone aromatycznymi przyprawami i orzechami włoskimi przypomina trochę naszego polskiego piernika. Ciasto marchewkowe dodatkowo podaję w towarzystwie cytrusowego syropu, który dodatkowo wzbogaca jego smak. Idealny deser na jesienny dzień.


Składniki Składniki

  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 175 g delikatnego ciemnobrązowego cukru
  • 225 g marchewki
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 2 średnie jajka
  • 110 g rodzynek
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • dwie szczypty mielonych goździków
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka z 1 pomarańczy
  • Syrop:
  • 75 g brązowego cukru
  • sok z połowy dużej pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ucierane Ciasto Serowo -Truskawkowe Z Kruszonką

Przepis na ucierane Ciasto Serowo -Truskawkowe Z Kruszonką. Bardzo je lubię i wam także zasmakuje.

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe, czyli doskonałe ciasto ucierane, które jesteście w stanie przygotować w zdecydowanie mniej niż 20 minut! To ucierane ciasto cytrynowe wzbogaciłem dodatkiem pomarańczy. Jest dzięki temu jednocześnie mocno aromatyczne, idealnie słodkie wilgotne i wyrazicie nasycone pysznym, naturalnym, cytrusowym aromatem. Doskonałe wręcz na długie popołudnie spędzone przy filiżance dobrej herbaty. Wypróbuj ten przepis na pyszne i wilgotne ucierane ciasto cytrynowo-pomarańczowe.

Mokre ciasto czekoladowe

Puszyste i delikatne mokre ciasto czekoladowe, które znika bardzo szybko. Można dodać do niego owoce, bakalie, kokos, wedle uznania lub jeść bez dodatków, w każdej wersji jest pyszne.

Ciasto czekoladowo-kokosowe

Jak zapewne wiecie, mam ogromną słabość do czekoladowych ciast i wszelkich innych wypieków, zawierających czekoladę. Mogłabym zrezygnować ze wszystkich innych produktów, ale bez czekolady nie potrafię wręcz żyć. Poniższy przepis należy do jednych z moich ulubionych. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Wilgotne, a zarazem delikatne i puszyste. Idealne na leniwe, niedzielne popołudnie z filiżanką dobrej kawy.

Zebra

Puszyste i wilgotne w smaku ciasto, które pamięta jeszcze ponure czasy PRL-u. Zapewne każdy z Was znajdzie go w notesie babci lub mamy. W dzieciństwie byłam zafascynowana tym ciastem, a raczej jego wykonaniem. Byłam przekonana, że mama przygotowując to ciasto włożyła mnóstwo pracy w wykonanie tych zabawnych biało-czarnych pasów. Ciasto jak się okazuje nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, jest proste w przygotowaniu i świetnie pasuje do niedzielnej, popołudniowej kawy.

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Świeży rabarbar jest teraz wszędzie: na działkach w sklepach. Ja proponuję zużyć go do pysznego ciasta.