Przepis na: Razowe ciasto marchewkowe z cytrusowym syropem

Razowe ciasto marchewkowe z cytrusowym syropem Ucierane
Razowe ciasto marchewkowe z cytrusowym syropem

Przepis na anglosaski deser warzywny. Ciasto jest pyszne, a dzięki dodatkowi niewyczuwalnej wcale marchewki - niesamowicie wilgotne. Wzbogacone aromatycznymi przyprawami i orzechami włoskimi przypomina trochę naszego polskiego piernika. Ciasto marchewkowe dodatkowo podaję w towarzystwie cytrusowego syropu, który dodatkowo wzbogaca jego smak. Idealny deser na jesienny dzień.


Składniki Składniki

  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 175 g delikatnego ciemnobrązowego cukru
  • 225 g marchewki
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 2 średnie jajka
  • 110 g rodzynek
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • dwie szczypty mielonych goździków
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka z 1 pomarańczy
  • Syrop:
  • 75 g brązowego cukru
  • sok z połowy dużej pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciasto pleśniak/kruszon/skubaniec

Przepis na pyszny kruszon/pleśniak. Artykuł Pleśniak/kruszon/skubaniec pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl.

Ciasto szpinakowe - Leśny mech

Przepis na ciasto szpinakowe - Leśny mech. Smaczne, kolorowe i bardzo zdrowe ciasto, idealne na odżywczy deser na każdą okazje. Ciasto jest zielone dzięki głównemu składnikowi (szpinak), który nadaje niesamowitą delikatność i niezapomniany smak. Jeśli nie lubisz szpinaku, gwarantuje że po zjedzeniu tego ciasta będziesz chciał/a więcej!

Fale dunaju

Fale dunaju to taka klasyka z dzieciństwa, robiły je moja Mama i Ciocia i gościło na wielu imprezach. Był taki czas, że  nie piekłam tego ciasta, jednak jest na tyle pyszne, proste i eleganckie, że teraz od czasu do czasu gości na moim stole i znika dość szybko. Pewnie dlatego, że wilgotnemu ciastu z jabłkami i delikatnemu kremowi budyniowemu nie można się oprzeć. A Wy znacie, lubicie to ciasto?

Mazurek przekładany

Przepis na Mazurek przekładany. Mazurek przekładany masą grysikową. Najlepiej smakuje po 5 – 7 dniach, więc dobrze zrobić go już tydzień przed Świętami.

Ciasto miodowo-jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Jeśli czujecie potrzebę zjedzenia czegoś domowego, babcinego, prostego, ale też wyjątkowego, to polecam to ciacho. Ma w sobie ten urok co drożdżowa bułka od babci, jak kotlet od mamy, czy inne smakołyki przygotowane z sercem. To jest ciasto typu "comfort food" - za smakiem kryje się błogość i wspomnienia.

Kokosowo - chałwowy jabłecznik

Kokosowo - chałwowy jabłecznik. Hmm, sądząc po nazwie ciasta przychodzę do Was z ciachem napakowanym jabłkami. A nie! Dlaczego więc jabłecznik? Ciasto jest kilkuwarstwowe, jedna z nich jest właśnie jabłkowa i do tego bardzo wyczuwalna, pasująca jak ulał, pycha! Dodaje słodyczy, orzeźwienia i łączy wszystkie pozostałe w jedną całość. Więc co my tu mamy? Ciasto ucierane: kakaowe i białe, bezę kokosową, wspomniane jabłuszka i polewę chałwową. Za dużo? NIE! Ciasto jest prze-PYSZNE! Sprawdzony przepis!