Przepis na: Razowe ciasto marchewkowe z cytrusowym syropem

Razowe ciasto marchewkowe z cytrusowym syropem Ucierane
Razowe ciasto marchewkowe z cytrusowym syropem

Przepis na anglosaski deser warzywny. Ciasto jest pyszne, a dzięki dodatkowi niewyczuwalnej wcale marchewki - niesamowicie wilgotne. Wzbogacone aromatycznymi przyprawami i orzechami włoskimi przypomina trochę naszego polskiego piernika. Ciasto marchewkowe dodatkowo podaję w towarzystwie cytrusowego syropu, który dodatkowo wzbogaca jego smak. Idealny deser na jesienny dzień.


Składniki Składniki

  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 175 g delikatnego ciemnobrązowego cukru
  • 225 g marchewki
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 2 średnie jajka
  • 110 g rodzynek
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • dwie szczypty mielonych goździków
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka z 1 pomarańczy
  • Syrop:
  • 75 g brązowego cukru
  • sok z połowy dużej pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny


Oceń ten przepis

5.00 / 5.00 (1)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Mokre ciasto czekoladowe

Puszyste i delikatne mokre ciasto czekoladowe, które znika bardzo szybko. Można dodać do niego owoce, bakalie, kokos, wedle uznania lub jeść bez dodatków, w każdej wersji jest pyszne.

Jogurtowe z czekoladą

Dziś mam dla Was takie proste ucierane ciasto jogurtowe z kawałkami gorzkiej czekolady. Czasem mam ochotę na takie łatwe i szybkie ciasto, bez żadnych mas i  skomplikowanych warstw. I nie wiem jak to się dzieje, że takie właśnie zawsze znikają w tempie ekspresowym. Skusicie się i Wy?

Keks

Klasyczny keks idealny na Wielkanoc.

Ciasto czekoladowe

Przepis na przepyszne Ciasto czekoladowe - pychota!

Ciasto szpinakowe - Leśny mech

Przepis na ciasto szpinakowe - Leśny mech. Smaczne, kolorowe i bardzo zdrowe ciasto, idealne na odżywczy deser na każdą okazje. Ciasto jest zielone dzięki głównemu składnikowi (szpinak), który nadaje niesamowitą delikatność i niezapomniany smak. Jeśli nie lubisz szpinaku, gwarantuje że po zjedzeniu tego ciasta będziesz chciał/a więcej!

Ciasto pleśniak/kruszon/skubaniec

Przepis na pyszny kruszon/pleśniak. Artykuł Pleśniak/kruszon/skubaniec pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl.