Przepis na: Razowe ciasto marchewkowe z cytrusowym syropem

Razowe ciasto marchewkowe z cytrusowym syropem Ucierane
Razowe ciasto marchewkowe z cytrusowym syropem

Przepis na anglosaski deser warzywny. Ciasto jest pyszne, a dzięki dodatkowi niewyczuwalnej wcale marchewki - niesamowicie wilgotne. Wzbogacone aromatycznymi przyprawami i orzechami włoskimi przypomina trochę naszego polskiego piernika. Ciasto marchewkowe dodatkowo podaję w towarzystwie cytrusowego syropu, który dodatkowo wzbogaca jego smak. Idealny deser na jesienny dzień.


Składniki Składniki

  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 175 g delikatnego ciemnobrązowego cukru
  • 225 g marchewki
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 2 średnie jajka
  • 110 g rodzynek
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • dwie szczypty mielonych goździków
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka z 1 pomarańczy
  • Syrop:
  • 75 g brązowego cukru
  • sok z połowy dużej pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny


Oceń ten przepis

5.00 / 5.00 (1)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Wilgotny i Szybki Torcik Kakaowy

Jest przepyszny. Torcik jest wilgotny, łatwy, szybki w przygotowaniu (nie licząc pieczenia) i bardzo smaczny. Tak niewiele potrzeba aby stworzyć coś słodkiego do kawki.

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką. Kiedy sezon na rabarbar jest w pełni warto spróbować nowych przepisów z tym świetnym składnikiem. Bardzo często mylony jako owoc, rabarbar jest smacznym i bardzo wartościowym warzywem który idealnie pasuje do naszego ciasta z kruszonką. Ciasto idealnie łączy w sobie świeży smak rabarbaru i słodycz kruszonki, a zamach masła tylko dopełnia to wspaniałe ciasto. Przepis jest jak najbardziej sprawdzony i bardzo prosty, wystarczy chwila czasu i chęci, a więc do rzeczy!

Ciasto szpinakowe - Leśny mech

Przepis na ciasto szpinakowe - Leśny mech. Smaczne, kolorowe i bardzo zdrowe ciasto, idealne na odżywczy deser na każdą okazje. Ciasto jest zielone dzięki głównemu składnikowi (szpinak), który nadaje niesamowitą delikatność i niezapomniany smak. Jeśli nie lubisz szpinaku, gwarantuje że po zjedzeniu tego ciasta będziesz chciał/a więcej!

Kokosowo - chałwowy jabłecznik

Kokosowo - chałwowy jabłecznik. Hmm, sądząc po nazwie ciasta przychodzę do Was z ciachem napakowanym jabłkami. A nie! Dlaczego więc jabłecznik? Ciasto jest kilkuwarstwowe, jedna z nich jest właśnie jabłkowa i do tego bardzo wyczuwalna, pasująca jak ulał, pycha! Dodaje słodyczy, orzeźwienia i łączy wszystkie pozostałe w jedną całość. Więc co my tu mamy? Ciasto ucierane: kakaowe i białe, bezę kokosową, wspomniane jabłuszka i polewę chałwową. Za dużo? NIE! Ciasto jest prze-PYSZNE! Sprawdzony przepis!

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Świeży rabarbar jest teraz wszędzie: na działkach w sklepach. Ja proponuję zużyć go do pysznego ciasta.

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe, czyli doskonałe ciasto ucierane, które jesteście w stanie przygotować w zdecydowanie mniej niż 20 minut! To ucierane ciasto cytrynowe wzbogaciłem dodatkiem pomarańczy. Jest dzięki temu jednocześnie mocno aromatyczne, idealnie słodkie wilgotne i wyrazicie nasycone pysznym, naturalnym, cytrusowym aromatem. Doskonałe wręcz na długie popołudnie spędzone przy filiżance dobrej herbaty. Wypróbuj ten przepis na pyszne i wilgotne ucierane ciasto cytrynowo-pomarańczowe.