Przepis na: Razowe ciasto marchewkowe z cytrusowym syropem

Razowe ciasto marchewkowe z cytrusowym syropem Ucierane
Razowe ciasto marchewkowe z cytrusowym syropem

Przepis na anglosaski deser warzywny. Ciasto jest pyszne, a dzięki dodatkowi niewyczuwalnej wcale marchewki - niesamowicie wilgotne. Wzbogacone aromatycznymi przyprawami i orzechami włoskimi przypomina trochę naszego polskiego piernika. Ciasto marchewkowe dodatkowo podaję w towarzystwie cytrusowego syropu, który dodatkowo wzbogaca jego smak. Idealny deser na jesienny dzień.


Składniki Składniki

  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 175 g delikatnego ciemnobrązowego cukru
  • 225 g marchewki
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 2 średnie jajka
  • 110 g rodzynek
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • dwie szczypty mielonych goździków
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka z 1 pomarańczy
  • Syrop:
  • 75 g brązowego cukru
  • sok z połowy dużej pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciasto czekoladowe

Przepis na przepyszne Ciasto czekoladowe - pychota!

Ciasto marchewkowe z bakaliami

Pewien czas temu polubiłam marchewkowe wypieki, są one po pierwsze bardzo smaczne, a do tego dość długo utrzymują świeżość. Połączenia marchewki z orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami bardzo przypadło mojej rodzinie do gustu. Polecam to mięciutkie i pyszne ciasto, które jest bardzo proste w wykonaniu.

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe, czyli doskonałe ciasto ucierane, które jesteście w stanie przygotować w zdecydowanie mniej niż 20 minut! To ucierane ciasto cytrynowe wzbogaciłem dodatkiem pomarańczy. Jest dzięki temu jednocześnie mocno aromatyczne, idealnie słodkie wilgotne i wyrazicie nasycone pysznym, naturalnym, cytrusowym aromatem. Doskonałe wręcz na długie popołudnie spędzone przy filiżance dobrej herbaty. Wypróbuj ten przepis na pyszne i wilgotne ucierane ciasto cytrynowo-pomarańczowe.

Wuzetka

Szukając przepisu na prawdziwą Wuztekę, przeszukałam internet i wiele książek z przepisami. W większości przypadków podawane są błędne przepisy. Wuzetka nie była biszkoptem z dodatkiem kakao, a takie przepisy najczęściej się pojawiają. Również dodatek żelatyny do bitej śmietany nie jest konieczny, po prostu należy użyć dobrą śmietanę. Upiekłam kilka ciastek i … i za najlepszy i najbardziej zbliżony do oryginału uznaliśmy (testowało kilka osób, doskonale pamiętających prawdziwe wuzetki), przepis z książki „Domowe ciastka i ciasteczka” Ilony Dabrowskiej i Kingi Ośmyckiej. Przepis trochę zmodyfikowany.

Wilgotny i Szybki Torcik Kakaowy

Jest przepyszny. Torcik jest wilgotny, łatwy, szybki w przygotowaniu (nie licząc pieczenia) i bardzo smaczny. Tak niewiele potrzeba aby stworzyć coś słodkiego do kawki.

Ciasto z batatów - kremowe i pyszne!

Gwarantuję, że ciasto z batatów to nowe doznanie kulinarne - to bardzo ciekawy smak, złożony i trochę nawet nieokreślony, ale na pewno wart wypróbowania. Ciasto nie zawiera glutenu i laktozy. Jajka oczywiście są, ale sięgajcie po te z wolnego chowu - różnica w jakości, to także różnica w składnikach odżywczych.