Przepis na: Rojoes - Wieprzowina po portugalsku

Rojoes - Wieprzowina po portugalsku Wieprzowina
Rojoes - Wieprzowina po portugalsku

Rojoes- Wieprzowina po portugalsku. Rojoes to stare wiejskie danie popularne szczególnie w północnej części kraju i na Azorach. Bardzo ważne w jego przygotowaniu jest użycie mięsa odpowiednio przerośniętego tłuszczem i długi czas marynowania. Wrażenia zapachowe podczas gotowania są pierwszorzędne i powinny sprawić, że okoliczni mięsożercy zaczną krążyć nam wokół garnka. Ziemniaki są koniecznym dopełnieniem dania. Ja moje zwyczajnie ugotowałem, ale dobrze jest odlać nieco winnego sosu i poddusić je w nim dodatkowo. Idealny przepis na obiad.


Składniki Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej (możliwie najtłustszej)
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka pasty paprykowej
  • 1 łyżeczka soli (najlepiej morskiej)
  • oliwa do smażenia


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Biała kiełbasa na karmelizowanej czerwonej cebuli

Śniadanie wielkanocne to jeden z najważniejszych momentów Świąt Wielkiej Nocy. W rodzinnym gronie siadamy do stołu zastawionego pysznymi potrawami, by wspólnie celebrować ten podniosły moment. Każdy ma swoje ulubione, świąteczne potrawy. Moją zdecydowanie jest właśnie biała kiełbasa, podana na karmelizowanej czerwonej cebuli. Bardzo proste i aromatyczne danie zapewne zachwyci wszystkich gości.

Polędwica wieprzowa z pieczarkami w sosie śmietanowym

Polędwica wieprzowa z pieczarkami w sosie śmietanowym to bardzo wykwintne danie dla smakoszy. Polędwica tak przygotowana jest soczysta i krucha, pieczarki miękkie, ale nie rozgotowane, a całość w delikatnym sosie śmietanowym komponuje się rewelacyjnie. Polędwica to wyborne danie nawet na wyjątkowe okazje.

Roladki schabowe z żurawiną i sosem chrzanowym

Polecam to danie na wielkanocny obiad. Roladki robi się bardzo szybko, bardzo ładnie prezentują się na talerzu i mają bardzo intensywny chrzanowy smak. Proponuję podawać z sosem, gdyż samo mięso jest dość suche.

Steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju musztardy i dania z ich dodatkiem. Tym razem proponuję steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej podpieczone na patelni, a następnie zapiekane w piekarniku z ziemniakami i cebulą. Danie jest niesamowicie smaczne i bardzo aromatyczne. Polecam wypróbować.

Golonka na kapuście

Golonka na moim stole nie gości często, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na kawałeczek tego bardzo kalorycznego dania. Tym razem zrobiłam golonkę na kapuście i powiem że wyszła pyszna, aromatyczna i bardzo mięciutka, zapraszam.

Roladka schabowa z szynką, serem i papryką

Chrupiąc zwijany kotlet sporządzony z roztłuczonego mięsa wieprzowego z dodatkiem szynki, żółtego sera i świeżych warzyw doskonale sprawdzi się w roli dania obiadowego.