Przepis na: Rojoes - Wieprzowina po portugalsku.

Rojoes- Wieprzowina po portugalsku Wieprzowina
Rojoes- Wieprzowina po portugalsku

Rojoes- Wieprzowina po portugalsku. Rojoes to stare wiejskie danie popularne szczególnie w północnej części kraju i na Azorach. Bardzo ważne w jego przygotowaniu jest użycie mięsa odpowiednio przerośniętego tłuszczem i długi czas marynowania. Wrażenia zapachowe podczas gotowania są pierwszorzędne i powinny sprawić, że okoliczni mięsożercy zaczną krążyć nam wokół garnka. Ziemniaki są koniecznym dopełnieniem dania. Ja moje zwyczajnie ugotowałem, ale dobrze jest odlać nieco winnego sosu i poddusić je w nim dodatkowo. Idealny przepis na obiad.


Składniki Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej (możliwie najtłustszej)
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka pasty paprykowej
  • 1 łyżeczka soli (najlepiej morskiej)
  • oliwa do smażenia


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Nadziewane krokiety ziemniaczane

Ziemniak jest podstawą pożywienia w wielu rejonach świata. Przechodził zarówno etapy wielkiej popularności, jak i niełaski. W XVIII wieku były podstawą pożywienia niższych warstw społecznych, ale cieszył się także uznaniem wyższych sfer, nawet królów. Polska stoi ziemniakiem, a proste regionalne dania takie jak placki ziemniaczane, kluski śląskie czy baby ziemniaczane nadal pojawiają na polskich stołach. Z tej popularnej bulwy przygotowałam dziś krokiety. Pod chrupiącym wierzchem skrywa się pyszne, mięciutkie nadzienie mięsne. Danie bardzo pożywne i smaczne, choć trochę pracochłonne.

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki to tradycyjna polska potrawa, jednak jej przygotowanie jest bardzo pracochłonne. Gotowanie kapusty, zawijanie mięsa i długie duszenie. Jednak nie zawsze mamy czas na przygotowanie tej jakże smacznej potrawy. Dlatego dziś zapraszam Was na prostszą i szybszą wersję tego dania - gołąbki bez zawijania. Smakują na prawdę fantastycznie, a dodatek kapusty sprawia, że danie ma świetną teksturę i jest bardzo soczyste.

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku

Mamy dziś dla Was wyjątkowo łatwy i nie wymagający niemal żadnego wkłady pracy przepis na doskonałe, cudownie miękkie polędwiczki wieprzowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej, wydanej ponad 50 lat temu książki kucharskiej "Kuchnia polska", ale od kilku lat przygotowujemy to danie w wolnowarze. Oczywiście możecie je przygotować także w zwykłym garnku, ale na tym polega urok wolnowarów, żeby smacznie zjeść, a się przy tym nie narobić.

Bitki z cukinią i pieczarkami w ziołach prowansalskich

Bitki z cukinią i pieczarkami w ziołach prowansalskich, czyli klasyczne bitki takie jak od lat przygotowywane są w wielu domach. Jest to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie, a w mojej wersji prezentuję z cukinią i pieczarkami, które świetnie komponują się ze sobą. Dodatek ziół prowansalskich dodaje charakterystycznego, niepowtarzalnego smaku i aromatu całej potrawie. Bitki z cukinią i pieczarkami w ziołach prowansalskich podane z kaszą gryczaną smakują wybornie.

Schab na warzywach

Schab na warzywach to bardzo fajna propozycja na wyśmienity obiad i świetną alternatywę dla tradycyjnego schabowego. Schab doprawiony aromatycznym tymiankiem i podsmażony na masełku zachowuje swoją kruchość, soczyste warzywa i bardzo smaczny sosik tworzą doskonałe danie na każdą okazję. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu danie obiadowe, które gorąco polecam.

Łopatka z porem i cebulą

Łopatka z porem i cebula to danie obiadowe z patelni. Przygotowuje się je w prosty sposób, nie zajmuje zbyt wiele czasu, ilość składników również nie jest duża, ani wyszukana, a pomimo tego mięsko tak przygotowane świetnie smakuje. Łopatka z porem i cebulą jest dużo łagodniejszym daniem niż tradycyjnie przygotowane mięso z cebulą, a podana z kaszą i ogóreczkiem kiszonym to wyśmienity, tradycyjny smak.