Przepis na: Rojoes - Wieprzowina po portugalsku

Rojoes - Wieprzowina po portugalsku Wieprzowina
Rojoes - Wieprzowina po portugalsku

Rojoes- Wieprzowina po portugalsku. Rojoes to stare wiejskie danie popularne szczególnie w północnej części kraju i na Azorach. Bardzo ważne w jego przygotowaniu jest użycie mięsa odpowiednio przerośniętego tłuszczem i długi czas marynowania. Wrażenia zapachowe podczas gotowania są pierwszorzędne i powinny sprawić, że okoliczni mięsożercy zaczną krążyć nam wokół garnka. Ziemniaki są koniecznym dopełnieniem dania. Ja moje zwyczajnie ugotowałem, ale dobrze jest odlać nieco winnego sosu i poddusić je w nim dodatkowo. Idealny przepis na obiad.


Składniki Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej (możliwie najtłustszej)
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka pasty paprykowej
  • 1 łyżeczka soli (najlepiej morskiej)
  • oliwa do smażenia


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Karkówka w sosie marchewkowo-cukiniowym

Tak, tak znowu karkówka, to moje ulubione mięso więc przyrządzam je pod każdą postacią. Dzisiaj w sosie marchewkowo – cukiniowym.

Roladka schabowa z szynką, serem i papryką

Chrupiąc zwijany kotlet sporządzony z roztłuczonego mięsa wieprzowego z dodatkiem szynki, żółtego sera i świeżych warzyw doskonale sprawdzi się w roli dania obiadowego.

PULPECIKI GRYCZANE W SOSIE POMIDOROWYM Z MAKARONEM

Obiad z cyklu "nie mam czasu". Co zrobić z resztkami? Nie raz tak bywa, że brakuje nam czasu na przyrządzenie posiłku a na dodatek chciało by się zjeść coś fajnego i niecodziennego, a drugą sprawą są zawsze resztki składników które przecież trzeba wyjeść. Moją zachcianką było włoskie danie i udało się coś upichcić.

Polędwiczki wieprzowe z sosem i ziemniakami

Przepis na smażone polędwiczki wieprzowe z sosem, ziemniakami i surówką z młodej kapusty.

Polędwica wieprzowa z pieczarkami w sosie śmietanowym

Polędwica wieprzowa z pieczarkami w sosie śmietanowym to bardzo wykwintne danie dla smakoszy. Polędwica tak przygotowana jest soczysta i krucha, pieczarki miękkie, ale nie rozgotowane, a całość w delikatnym sosie śmietanowym komponuje się rewelacyjnie. Polędwica to wyborne danie nawet na wyjątkowe okazje.

Polędwiczka w sosie paprykowym

Bardzo lubię polędwiczkę, ale lubię zmieniać sosy i jej sposób przygotowania. Polędwiczka w sosie paprykowym jest bardzo prosta w przyrządzeniu, a czas potrzebny do jej przygotowania nie należy do długich. Jest to idealne propozycja na szybki, ale bardzo smaczny obiad. Delikatna polędwica, kawałki papryki i sosik o charakterystycznym, paprykowym smaku. Wyśmienite danie na każdą okazję.