Przepis na: Rosół

Rosół Z mięsem
Rosół

Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy maggi, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie będziecie zmuszeni dodawać glutaminianu sodu i innej chemii. Rosół nie jest skomplikowaną potrawą, ale wymaga powolnego gotowania i trzymania się kilku ważnych zasad. Wtedy właśnie jest idealny, aromatyczny, klarowny i nie za tłusty. Sprawdzony przepis kulinarny!


Składniki Składniki

  • 1 korpus z kurczaka
  • 2 udka kurczaka
  • 2 skrzydełka kurczaka
  • 300 g wołowiny (szponder wołowy)
  • 1 skrzydło indycze
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały korzeń selera
  • 2 łodygi lubczyku
  • 1/4 kapusty włoskiej
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnkach
  • sól
  • Dodatkowo
  • makaron nitki
  • świeża natka pietruszki


Oceń ten przepis

5.00 / 5.00 (1)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Barszcz ukraiński

Dziś wędrujemy do naszych sąsiadów na Ukrainę, skąd pochodzi właśnie barszcz ukraiński który stanowi jedno z dań narodowych w tym kraju. Często również podawany jest w Polsce, lecz przepis został mocno zmodyfikowany, głównie przez dodanie fasoli. Na Ukrainie barszcz z fasolą nazywany jest „barszczem czernihowskim”. Dzięki dodatkowi fasoli zupa jest bardzo sycąca i szczególnie polecana na chłodne, zimowe dni.

Zupa rybna na filetach z mintaja

Zupa rybna na filetach z mintaja to pyszna alternatywa dla tradycyjnej zupy rybnej gotowanej na rybach słodkowodnych, często gotowanej na rybich głowach i ościach. Moja propozycja zupy rybnej jest lekka, ale pożywna, a smakiem bardziej przypomina rosół rybny z aromatycznym kminem rzymskim niż charakterystyczną zupę rybną. Zupa gotowana jest na bulionie warzywnym, doprawiona wspomnianym kminem i dużą ilością koperku, a dodatkowo oczywiście rybka - filet z mintaja w smacznych kawałkach bez ości. Rewelacyjny smak i aromat.

Kapuśniak z młodej kapusty

 Lekki kapuśniak z młodej kapusty na drobiowych udkach. Smaczna, gęsta i szybka w przygotowaniu. Bardzo polecam.

Zupa meksykańska

Gęsta, aromatyczna i niezwykle sycąca zupa meksykańska. Prosta w przygotowaniu. Świetnie rozgrzewa, przez co jest idealna na zimne lub deszczowe dni. Odrobina ciepłego słońca Meksyku dla naszego podniebienia. Polecam!

Koperkowy rosół z zielonymi szparagami

Nie jest to może wymarzona pora na rosół, ale ten dzięki dodatkom idealnie wpisuje się w wiosenną porę. Ogromna ilość koperku, koperkowe lane kluseczki i zielone szparagi to jest smak dzisiejszego rosołku. Nie jest to jednak zupa koperkowa, bo i bez zasmażki i dodatku śmietany. Rosół ugotowałam na indyczych kościach plus skóra, pozostałości po naszych ulubionych mielonych z indyczego udźca. Zawsze taki żelazny zapas czeka w zamrażarce na odpowiednią porę .Dawno nie było u nas zupy, także zajadaliśmy się ze smakiem zielonym rosołem! Polecam! Pycha!

Zupa ogórkowa

Ostatnio robiąc moją ulubioną zupę zdałam sobie sprawę że nie dodawałam jej na bloga. Więc w końcu przedstawiam w mojej ulubionej wersji.