Przepis na: Sernik na cieście kakaowym

Sernik na cieście kakaowym Serniki
Sernik na cieście kakaowym

Przepis na sernik na cieście kakaowym inaczej sernik Izaura. Bardzo ciekawe połączenie sera i kakao, z którego zrobione jest ciasto. Jest ono identycznie jak ciasto do bardzo rozpowszechnionego "murzynka", jednak różnicą między tymi ciastami jest masa serowa. A gdyby komuś mało było kakao, to całość jest jeszcze polana jest pyszną polewą czekoladową.


Składniki Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao w proszku
  • 1 i 1/4 kostki masła lub margaryny kostka o wadze 250 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 6 łyżek wody
  • 5 jajek
  • 1 kg sera twarogu zmielonego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 kostki masła kostka o wadze 250 g

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Ubijam pianę z białek. Delikatnie mieszam ją z ciastem. Wykładam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na nią wykładam masę serową.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piekę ok 50-60 minut. Ciasto smaruję polewą za pomocą pędzelka lub łyżki kiedy jest jeszcze ciepłe. Smacznego!
Główne składniki takie jak kakao, masło,cukier, wodę rozpuszczamy w garnku na bardzo małym ogniu i gotujemy ciągle mieszając przez około 5 minut. Do szklanki odlewam trochę masy która będzie potrzebna na polewę a resztę odkładamy aby wystygło.
Ucieramy masło z cukrem, dodając co kilka minut jajko i porcje sera. Całość miksujemy aż otrzymamy gładką masę. Z 5 jaj przeznaczonych do ciasta oddzielamy żółtka od białek.Do wcześniej zrobionej masy kakaowej dodaje co jakiś czas żółtko, oraz przesianą mąkę i proszek. Następnie ubijamy pianę z białek i mieszamy razem z ciastem. Później ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ciasto stawiamy do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piekę około godziny.



Nicpoń w Kuchni Blog kulinarny Karoliny Nicpoń. Znajdziesz tu przepisy na zdrowe i proste dania również bezglutenowe, bez mleka i jajek.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Sernik Wenus

Sernik Wenus jest to delikatna serowa pianka pomiędzy puszystym biszkoptem, posypany prażonym kokosem.

SERNIK SZACHOWNICA

Podczas Świąt Wielkanocnych na stole nie może zabraknąć sernika, zamiast zwykłego na kruchym cieście, proponuję Wam przygotowanie efektownego sernika w formie szachownicy. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale też rewelacyjnie smakuje.

Sernik z białą czekoladą i gruszkami

To, że uwielbiamy serniki, już wiecie, że lubimy kombinować i sprawdzać nowe przepisy też. Dzisiaj czas na kolejny przepis. Sernik jest cudownie delikatny, rozpływający się w ustach. Po prostu pyszota.

pieczony SERNIK z TRUSKAWKAMI

Sezon truskawkowy w pełni! to zdecydowanie mój ulubiony okres w roku Dziś zapraszam Was na SERNIK pieczony Z TRUSKAWKAMI. W internecie pełno jest przepisów na serniki truskawkowe na zimno – lubię je, ale jeśli mam wybór, zdecydowanie wolę tradycyjnie pieczony sernik. Dzisiejszy przepis jest doskonałym połączeniem tradycyjnego sernika, czekolady i pysznych truskawek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół. SPÓD herbatniki i kakao wkładamy do blendera i rozdrabniamy. Masło roztapiamy, dodajemy do rozdrobnionych herbatników i  dokładnie mieszamy – powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Wykładamy na spód formy, równo rozkładając i dociskając łyżką. Odstawiamy. SERNIK Truskawki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera na jednolitą masę. Dodajemy stopniowo po 1 jajku – stale ucierając. Do tak przygotowanej masy, dodajemy porcjami ser i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ucierania dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Gotowy sernik wylewamy na czekoladowy spód, wyrównujemy łyżką. Gotowe truskawki mieszamy z 1 łyżką mąki ziemniaczanej (dzięki temu podczas pieczenia sernika truskawki pozostaną na górze – nie opadną nam a dno blaszki) i układamy równo na serniku, lekko je dociskając. KRUSZONKA wszystkie składniki kruszonki mieszamy dłonią. Gotową kruszonkę rozkładamy równo na serniku i truskawkach. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika. Pieczemy: pierwsze 20 minut w 180 stopniach, funkcja grzania góra/dół, kolejne 60 minut w temperaturze 150 stopni funkcja grzania góra/dół. Sernik studzimy w piekarniku. Pycha!

Sernik czekoladowy z kajmakiem i prażonymi orzechami

Czasem, gdy wieczorami nie mogę usnąć i po długim czasie bezczynnego leżenia zaczynam być głodna, różne koncepcje przychodzą mi do głowy, wymyślam połączenia smakowe i planuję, kiedy co wykonam. Podczas jednaj z takich nocy pomyślałam o takim właśnie serniku, jaki dziś pokazuję. Odczekał miesiąc, bo kompletnie o nim zapomniałam i przeglądając dziś instagrama natknęłam się na zdjęcie, które od razu wstawiłam. Sernik jest naprawdę bardzo smaczny, tylko mały. więc od razu lepiej podwoić porcję.

Sernik truskawkowy na zimno

Sernik truskawkowy na zimno to mój pomysł na rewelacyjnie smaczne ciasto z białego sera mielonego ( twarogu ), bez pieczenia. Sernik jest prosty w przygotowaniu, a jeszcze szybszy w zjedzeniu. Charakterystyczny smak truskawek, który dodatkowo wzbogacony jest kawałkami owoców, a całość na spodzie ciasteczkowym o smaku czekoladowym. Wierzch ciasta również zdobią kawałki truskawek i czekolada, bo jak wiadomo - truskawki i czekolada to para idealna. Sernik truskawkowy na zimno jest lekki, orzeźwiający i godny polecenia na każdą okazję.