Przepis na: Sernik pomarańczowy

Sernik pomarańczowy Serniki
Sernik pomarańczowy

Sernik pomarańczowy. Świąteczny przepis na sernik pachnący pomarańczami Pysznie wygląda i rewelacyjnie smakuje pomarańczą.
Mój mąż stwierdził, że jest to najlepszy sernik jaki jadł. Jestem ciekawa, czy zostanie on Waszym ulubieńcem. Koniecznie dajcie znać jak Wam smakował


Składniki Składniki

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg mielonego sera
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 1/2 pomarańczy (skórka i miąższ)


Blog jest miejscem gdzie znajdą się głównie dania proste i sprawdzone. Staram się, aby był estetyczny z wyglądu, a przepisy napisane były prostym językiem.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Mini serniczki z bakaliami

Skoro sernik można zrobić w szklance to dlaczego nie w foremkach do muffinek - bez żadnego spodu, na twarogu, ze sporym dodatkiem bakalii. Jeśli nie lubicie grudkowatych serników, twaróg możecie zmielić lub użyć gotowego zmielonego, tłustego serka. Serniczki nie mają żadnego dodatkowego źródła tłuszczu oprócz sera, więc nie polecam używać chudego.PS jeśli chcecie całkowicie fit serniczki - pomińcie cukier i zastąpcie go innym słodzikiem.

Sernik pomarańczowy

Sernik to jeden z najpopularniejszych deserów. Na jego temat powstało wiele wariacji. Można go przygotować w wielu smakach i z różnymi dodatkami. Latem dużym uznaniem cieszą się serniki na zimno, najczęściej w towarzystwie świeżych owoców i galaretki. Zimą królują ciężkie serniki z różnymi dodatkami. Pomarańczowy sernik najczęściej przygotowuję w okresie świąt Bożego Narodzenia. Zapach pomarańczy sprawia, że ten czas oczekiwania jest wyjątkowy i magiczny. Sernik jest bardzo wilgotny o aksamitnej konsystencji i niebywale orzeźwiającym smaku pomarańczy.

Sernik na zimno z mandarynkami i czekoladą

Sernik na zimno z mandarynkami i czekoladą to mój kolejny słodki eksperyment na ciekawe połączenie smaków, które lubię i wykorzystanie produktów, które zalegały w mojej lodówce. Mandarynki i pomarańcze świetnie komponują się z czekoladą deserową, a całość w serniku waniliowym smakuje świetnie.

Puszysty sernik

Bardzo puszysty sernik, który zawsze mi wychodzi. Wymaga on dużo czasu, ale nie jest zbyt skomplikowany.

Najlepszy sernik wykwintny z wiśniowo-różaną pianką

Sernik, który proponuję zdecydowanie jest na bogato, do jego wykonania użyłam 1 kg sera i 8 jajek i kilka innych składników. Może przerazić was ilość jajek i całej reszty płynów, ale bez obaw po upieczeniu i wystudzeniu sernik jest idealnie gładki, delikatnie śmietankowy,puszysty niczym chmurka. Lekkości dodaje również wiśniowo-różana pianka na białkach. Całość skomponowana jest w cynamonowym kruchym cieście, które wzbogaca doznania smakowe. Jedyną wadą było czekanie na wystudzenie i jeśli zdecydujecie się, na ten przepis to zdecydowanie zalecane jest chłodzenie wypieku całą noc w lodówce.

Kokosowy sernik królewski

Sernik królewski to jeden z najpopularniejszych i chyba najbardziej znanych serników w naszym kraju. To smak dzieciństwa, który często gościł na świątecznym stole. Dziś w wersji kokosowej. Tradycyjne kruche czekoladowe ciasto z delikatną, kremową i wilgotną masą serową, wiórkami i likierem kokosowym. Smaki w pełni się uzupełniają dlatego sernik bajecznie smakuje. Z pewnością sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole.