Przepis na: Śmietanowiec na kruchym cieście z wiśniami

Śmietanowiec na kruchym cieście z wiśniami (Styropian) Kruche
Śmietanowiec na kruchym cieście z wiśniami (Styropian)

Śmietanowiec na kruchym cieście z wiśniami. Pyszne oraz bardzo proste w przygotowaniu wiśniowe ciasto, idealne na niedzielny deser.


Składniki Składniki

  • Ciasto:
  • 510 gramów maki pszennej
  • 250 gramów masła
  • 100 gramów cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Masa śmietankowa:
  • 1200 gramów kwaśnej śmietany 18%
  • 200 gramów cukru
  • 5 białek
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 500 gramów wiśni świeżych lub z syropu


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kruche ciasto z rabarbarem

Przepis na kruche ciasto z rabarbarem. Smacznego!

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Uwielbiam budyń! Połączenie go z kruchym ciastem i rabarbarem okazało się strzałem w 10! Ciasto jest lekko kwaśne z fenomenalnie kruchym ciastem. Idealne do kawy w niedzielne słoneczne popołudnie.

Mazurek Milky Way

Jeśli jeszcze wahacie się, jaki zrobić mazurek na Święta (my właśnie zmieniamy koncepcję, co do świątecznych wypieków), mam dla Was świetną propozycję - ciasto, które zachwyci i małych, i dużych. Masa mleczna na kruchym cieście, polewa ze słynnych batoników i kilka pokrojonych kawałków na wierzch. Moim zdaniem najlepszy prosto z lodówki, schłodzony. Ciasto rozeszło się u nas w kilka chwil, jest obłędnie pyszne i tak naprawdę na tyle nietypowe i "niemazurkowe", że nawet w późniejszym czasie można je zrobić.

Cappuccino orzechowe

Dziś mam ciacho dla miłośników orzechów, kruche, pyszne i eleganckie na pewno posmakuje wszystkim łasuchom. Dość słodkie, choć słone krakersy dobrze tę słodycz przełamują. Wymaga odrobiny pracy, ale dla tego efektu warto.

Mazurek kajmakowy z morelami

Mimo że od dawna uważamy mazurka za nasz narodowy wypiek, to w rzeczywistości przepis na to ciasto przywędrował do nas prawdopodobnie z Turcji, a w polskiej tradycji zakorzenił się na stale w XVII wieku. Jego symbolika jest ściśle powiązana z okresem Wielkiego Postu – a w zasadzie jego zakończeniem. Po czterdziestu dniach obowiązkowej wstrzemięźliwości od potraw mięsnych i słodkich wypieków, mazurek stanowił pewnego rodzaju nagrodę dla wytrwałych w wierze i postanowieniu chrześcijan. Jest on absolutnym niezbędnikiem na naszych stołach. Zapraszam Was na mój ulubiony mazurek kajmakowy na kruchym spodzie wzbogacony o suszone morele i chrupiące płatki migdałów.

Mazurek (bardzo) czekoladowy

Ekstremalnie czekoladowy mazurek na kruchym, maślanym cieście z mocno czekoladową masą, posypany dodatkowo surowym ziarnem kakao. Pamiętajcie, że im lepszej jakościowo czekolady użyjecie, tym lepszy będzie smak mazurka - kruchego, delikatnego ciasta z rozpływającym się w ustach kremem.