Przepis na: Śniadaniowe bułeczki

Śniadaniowe bułeczki Bułki
Śniadaniowe bułeczki

Śniadaniowe bułeczki. Zapewne lubicie na śniadanie słodkie pieczywo. Takie są właśnie te bułeczki. Pyszne, mięciutkie, znakomite do konfitur, czy kremów czekoladowych, albo jeszcze lepiej - miód i ser biały. Ekstra śniadanie!


Składniki Składniki

  • 400 g mąki pszennej 120 g miękkiego masła 50 g cukru 1 łyżeczka soli 140 ml ciepłego mleka 5 dag drożdży jajko do smarowania bułeczeksezam do posypania


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym

Pyszne bułeczki z masłem czosnkowym z natką pietruszki. Fajnie się też sprawdzą w roli „czekadełka” np podczas dłuższego grillowania

Bułki na jogurcie greckim

Bułki na jogurcie greckim - puszyste, delikatne, bardzo smaczne. Są to jedne z lepszych bułek jakie jadłam i chociaż długi czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta jest minusem to smakują tak rewelacyjnie, że można się poświęcić i poczekać.

Bułki ze słonecznikiem

Bułki ze słonecznikiem to bardzo smaczne i ekspresowe w przygotowaniu pieczywo. Cudownie pachnące, chrupiąca skórka, a ciasto nie należy do grupy leciutkich ciast, jest to bardziej gęsta masa, a zatem są bardziej sycące, ale nie ścisłe. To taki smak tradycyjnej bułki wypiekanej w starym piecu. Bułeczki w smaku przypominają mi Ciabattę jednak nią nie są. Dodatkowym plusem jest to, że nie robi się zaczynu drożdżowego - drożdże wkrusza się bezpośrednio do mąki. Bułki te nie potrzebują również czasu na wyrastanie i piecze się je bezpośrednio po przygotowaniu.

Bułki pszenne na majonezie

Bułki pszenne na majonezie wyszły mi przypadkiem jeśli tak można powiedzieć. Zamierzałam zrobić bułeczki, ale nie bardzo wiedziałam jakie, a że lubię eksperymentować  w kuchni i wymyślać nowe przepisy chciałam przygotować pieczywo jakiego jeszcze nie robiłam. Do głowy przyszedł mi pomysł z wykorzystaniem majonezu - majonez sprawdził się w babce, więc dlaczego miałby zawieść w bułkach. Pomysł okazał się świetny, a bułeczki wyszły miękkie, puszyste i bardzo smaczne.

Simit - czyli Marcowa Piekarnia

I kolejny wypiek z Piekarni Amber. Tym razem bułeczki - bajgle po turecku. Pyszne i chrupiące jeszcze lekko ciepłe.

Bułeczki z cheddarem

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać o wyższości domowego pieczywa nad kupnym. Własnoręcznie zrobione domowe pieczywo to coś magicznego. No i ten fantastyczny zapach roznoszący się po całym domu podczas pieczenia. Bułki z serem to ulubione pieczywo mojego syna. Do nie dawna podczas każdych zakupów lądowały w koszyku. Od jakiegoś czasu piekę je sama, bo to nie takie trudne jak Wam się wydaje. Są mięciutkie, puszyste i chrupiące. I zdecydowanie za szybko znikają...