Przepis na: Śniadaniowe bułeczki

Śniadaniowe bułeczki Bułki
Śniadaniowe bułeczki

Śniadaniowe bułeczki. Zapewne lubicie na śniadanie słodkie pieczywo. Takie są właśnie te bułeczki. Pyszne, mięciutkie, znakomite do konfitur, czy kremów czekoladowych, albo jeszcze lepiej - miód i ser biały. Ekstra śniadanie!


Składniki Składniki

  • 400 g mąki pszennej 120 g miękkiego masła 50 g cukru 1 łyżeczka soli 140 ml ciepłego mleka 5 dag drożdży jajko do smarowania bułeczeksezam do posypania


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Bułeczki czosnkowe

Te bułeczki nie należą do tego rodzaju pieczywa, gdzie skórka jest spieczona i mocno chrupiąca. Bułeczki są bardzo mięciutkie w środku, jak i z wierzchu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z odrobiną dobrego masła, które idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Jedyną wadą tych bułeczek jest to, że zbyt szybko znikają.

Bułeczki śniadaniowe

Dzieci szczególnie uwielbiają bułeczki, zawsze wygrywają z kromką nawet najlepszego chleba. Trudno im się dziwić, kiedy wyglądają tak apetycznie. Dzisiejsze bułeczki są zdrowe, chrupiące i bardzo, bardzo smaczne.

Obwarzanki z ziarenkami

O ile tylko nie jesteście z Krakowa, to pewnie łykniecie to, że te bułeczki zwą się obwarzankami. Pewnie, niektórzy nazwą je bajglami. Ale nie tak prosto. Dla nas Krakusów (a za taką się czuję po kilku latach mieszkania tu), obwarzanek to obwarzanek a nie żaden bajgiel czy precel.  Dlaczego o tym piszę, bo pewnie sama bym się nabrała, ale niedawno zgłębiałam tajemnicę obwarzanków.

Bułki pszenne na majonezie

Bułki pszenne na majonezie wyszły mi przypadkiem jeśli tak można powiedzieć. Zamierzałam zrobić bułeczki, ale nie bardzo wiedziałam jakie, a że lubię eksperymentować  w kuchni i wymyślać nowe przepisy chciałam przygotować pieczywo jakiego jeszcze nie robiłam. Do głowy przyszedł mi pomysł z wykorzystaniem majonezu - majonez sprawdził się w babce, więc dlaczego miałby zawieść w bułkach. Pomysł okazał się świetny, a bułeczki wyszły miękkie, puszyste i bardzo smaczne.

Bułki orkiszowo-owsiane

Pomysł na te bułki powstał przypadkiem. Czasami zdarza mi się jeść pieczywo ze sklepu. Staram się piec samemu, ale wiecie jak jest... Nie zawsze ma się czas, siły, czy ochotę. Więc właśnie... Ania w jednej z piekarni kupiła bułki i mówi, że takie pyszne są, że jej ulubione. Spróbowałem i faktycznie... To naprawdę porządne pieczywo, naprawdę dobra buła. Orkiszowo-owsiana. Postanowiłem więc zrobić wariację na ten temat i luźno do tych bułek nawiązać.

Bułki ze słonecznikiem

Bułki ze słonecznikiem to bardzo smaczne i ekspresowe w przygotowaniu pieczywo. Cudownie pachnące, chrupiąca skórka, a ciasto nie należy do grupy leciutkich ciast, jest to bardziej gęsta masa, a zatem są bardziej sycące, ale nie ścisłe. To taki smak tradycyjnej bułki wypiekanej w starym piecu. Bułeczki w smaku przypominają mi Ciabattę jednak nią nie są. Dodatkowym plusem jest to, że nie robi się zaczynu drożdżowego - drożdże wkrusza się bezpośrednio do mąki. Bułki te nie potrzebują również czasu na wyrastanie i piecze się je bezpośrednio po przygotowaniu.