Przepis na: Sos teriyaki

Sos teriyaki Inne
Sos teriyaki

Dziś trochę orientu w kuchni... a mianowicie kulinarna podróż do Chin! Kraju, którego kuchnia jest uznawana za najzdrowszą na świecie! Prezentowany dzisiaj sos teriyaki to doskonała marynata i zaprawa do pieczonych mięs oraz ryb. Wzbogacony miodem, sokiem z cytryny oraz szczyptą goździków będą również stanowić niepowtarzalną marynatę do pieczonych lub grillowanych warzyw oraz innych potraw z grilla. Dzięki dodatkowi imbiru nadaje on naszym potrawom niesamowitej świeżości, a dodatek sosu sojowego sprawia, że nabierają niepowtarzalnego, orientalnego charakteru. Gorąco polecam!


Składniki Składniki

  • 120 ml sosu sojowego
  • 100 g cukru brązowego *
  • 60 ml zimnej wody
  • 50 ml mirinu **
  • 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki czosnku mielonego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej


Oceń ten przepis

5.00 / 5.00 (1)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Crème fraîche

Crème fraîche, czyli z francuskiego świeża śmietana to królowa wśród śmietan. Cudownie gęsta, lekko kwaśna i bardzo kremowa. Idealna jako dodatek do zup, sosów i deserów — bosko smakuje ze świeżymi owocami, szczególnie polecam ją do truskawek oraz malin. Crème fraîche to również podstawa wielu fracuskich dań, między innymi alzackiej tarte flambée, na którą przepis podam niebawem. To, co czyni ją wyjątkową to wysoka zawartość tłuszczu, ok. 30-40%, czyli porównywalnie wysoka z naszą kremówką. Dzięki temu śmietana się nie warzy. Crème fraîche zbliżona jest smakiem  do klasycznej kwaśnej osiemnastki, różni się jedynie gęstością i bogatszym smakiem. Mimo swoich niezaprzeczalnych walorów jest niestety trudno dostępna w Polsce, ale na szczęście  nietrudno ją zrobić w warunkach domowych. Wystarczy zakwasić klasyczną kremówkę i odstawić na 1 dzień w ciepłe miejsce, aby kultury bakterii zdążyły ją zagęścić.

Słodki sos chili

Słodki Sos Chili - popularny szczególnie w kuchni Azjatyckiej. Jego wyjątkowy smak idealnie pasuje do ryb, owoców morza czy sushi. Ja zakochałam się w nim całkiem nie dawno. A wszystko zaczęło się od wizyty w tutejszej restauracji. Jako starter zamówiłam krewetki w tempurze, dodatkiem do nich był słodki sos chili - duet idealny. Od tamtego wieczoru dodawałam go nie mal do wszystkiego. Postanowiłam zrobić go w domu i powiem Wam, że ten domowy o niebo lepiej smakuje od tego ze sklepowej półki. W dodatku bardzo prosty w przygotowaniu z kilku łatwo dostępnych składników.