Przepis na: TORT bezowy z sezonowymi owocami i miętowym kremem

TORT bezowy z sezonowymi owocami i miętowym kremem Torty
TORT bezowy z sezonowymi owocami i miętowym kremem

Przepis na tort bezowy z sezonowymi owocami i miętowym kremem. Pyszny i bardzo elegancki tort bezowy. Będzie idealny z okazji imienin czy urodzin, podczas letnich pogawędek na tarasie, na niedzielny deser czy jako prezent!


Składniki Składniki

  • BEZA:
  • 300g białek (z ok. 9-10 jaj zależnie od wielkości)
  • 250g cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • KREM:
  • 400ml śmietany 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 6 gałązek mięty
  • sok z 1/2 cytryny
  • ulubione sezonowe owoce:
  • truskawki (ok. 15 dużych sztuk)
  • borówki amerykańskie (125g)


Witajcie w moim świecie! Kuchnia to miejsce w którym odpoczywam, blog jest realizacją marzeń, a gotowanie to moja wielka pasja! Ciągle się uczę, odkrywam, testuję, próbuję i jeszcze TAK WIELE przede mną! Z wykształcenia nauczyciel wychowania przedszkolnego i edukacji wczesnoszkolnej, pracuję w zawodzie jestem nauczycielką przedszkola! i przez to najszczęśliwszą kobietą na ziemi. W życiu prywatnym szczęśliwa żona – wspaniałego męża, który dopinguje mnie i pomaga z całych sił we wszystkim co robię – jest zawsze moim pierwszym testerem i najważniejszym krytykiem. Po pracy prowadzę bloga, trochę fotografuje, biegam, trochę jeżdżę na rowerze, moim miejscem na ziemi są GÓRY – jeździmy tam co roku i za każdym razem jest wspaniale. Wszystkie przepisy na blogu są moje autorstwa (chyba, że napisane jest inaczej ). Inspiracje czerpie z zapachów, smaków dzieciństwa, miesięczników kulinarnych, zdjęć podpatrzonych często zupełnie przypadkiem, czy aktualnych „zachcianek”. Lubię kombinować – miewam 100 pomysłów na minutę :) łączyć nieoczywiste z oczywistym. Robię przy tym mnóstwo bałaganu! – cóż, taka moja uroda! Wielkim autorytetem dla mnie jest moja Mama – Ona od zawsze potrafi przygotować coś z niczego i to czasem bardzo dosłownie. Tworzy przepiękne dekoracje kulinarne – przy czym ja potrafię tylko ugotować/upiec i „jakoś” starannie podać. Oto ja, w małym skrócie! Jeśli masz jakieś pytania, uwagi, coś Ci się spodobało – pisz do mnie śmiało! [email protected] na pewno nie zostawię Twojej wiadomości bez odpowiedzi :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Tort Speed

Najbardziej cieszą mnie torty, które robię dla najbliższych. Pomimo, że nie są jeszcze perfekcyjne (bo wciąż się uczę), to wywołują wiele radości i uśmiechu na ich twarzach. Ten tort miałam przyjemność przygotować na urodziny syna, który ma przed sobą już ostatni rok beztroskiego dzieciństwa. Jest wielkim pasjonatem motoryzacji i obecnie właśnie zdaje na prawo jazdy, więc tematyka jak najbardziej zrozumiała. Na liczniku widoczny jego przebieg życia przeliczony na godziny.

Tort Amaretti

Pyszny tort, idealny dla fanów migdałowych ciasteczek amaretti, które są składnikiem zarówno masy, jak i samego ciasta. Słodki.

Tort truskawkowy

Tort truskawkowy, który dzisiaj Wam prezentuję to moja propozycja na pyszne, orzeźwiające ciasto na każdą okazję. Jest pyszny i orzeźwiający, lekko kwaskowaty i niezbyt słodki. Idealny ze świeżych truskawek, delikatny dzięki bitej śmietanie na puszystym, waniliowym biszkopcie. Tort truskawkowy to zdecydowanie jeden z lepszych wariantów smakowych jakie można zrobić. Ktoś się skusi?

Tort kawowy

Tort kawowy.Tort na Święta, urodziny lub weekendowy deser. Intensywny smak kawowy, mało słodki i bardzo delikatny. Biszkopt wyszedł bardzo pulchny, a masa lekka. Ja nie przepadam za smakiem kawy, ale ciasto mi bardzo smakowało. Idealny przepis na deser.

Tort komunijny I

Tort to bardzo ważna część przyjęcia komunijnego i powinien podkreślać ważność obchodzonej uroczystości. Dlatego też warto zadbać, by ten rodzaj deseru wyglądał naprawdę wyjątkowo. I nie trzeba w tym celu wcale udawać się do cukierni. Przy odrobinie talentu można samemu zarówno upiec, jak i udekorować to odświętne ciasto. Tort komunijny z pewnością będzie ozdobą każdego stołu. Pięknie przystrojony stanie na honorowym miejscu, a goście nie będą mogli oprzeć się pokusie jego skosztowania. Smak tortu jest równie ważny jak i jego wygląd. Dlatego zadbajmy również o to, aby było to ulubione smaki naszej pociechy.

Lodowy tort bezowy z truskawkami

Słodkie blaty bezowe przełożone lodami śmietankowymi i orzeźwiającą, truskawkową granitą. Pomiędzy warstwami przeplata się chrupiąca, gorzka czekolada. Wszystko tworzy przepyszny, chłodzący deser w formie tortu. Z chęcią sięga się po kolejną porcję. Ten deser nie może udać się bez cukru, który towarzyszy nam w codziennym życiu.