Przepis na: Udziec z jelenia z polentą

Udziec z jelenia z polentą Inne mięsa
Udziec z jelenia z polentą

Dziczyzna jest jednym z najzdrowszych mięs, ponieważ zwierzęta leśne karmią się wyłącznie naturalnym pożywieniem. Do tego zawiera mało tłuszczu i cholesterolu. Mięso z dziczyzny dodatkowo jest smaczne oraz zapewni nam wyjątkowe doznania kulinarne. Udziec z jelenia to przyjemna kompozycja leśnych zapachów i smaków. Mięso jest kruche i niezwykle delikatne. Dodatek wytrawnego wina oraz aromatycznych przypraw pozwolą stworzyć z niego niebywale wykwintne danie. Podawany z kremową polentą stanowią doprawdy wyborną ucztę. Polecam!


Składniki Składniki

  • 1 kg udźca jelenia
  • 250 ml wina czerwonego *
  • 150 ml bulionu z dziczyzny lub wołowiny
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 ziarenka jałowca
  • 3 łyżki musztardy
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • pieprz czarny
  • sól
  • Polenta:
  • 500 ml wody
  • 500 ml mleka
  • 180 g kaszki kukurydzianej
  • 20 g masła
  • 60 g parmezanu
  • 1 łyżeczka soli
  • Dodatkowo:
  • gałązki rozmarynu


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Bażant pieczony w otrzewnej

Bardzo prosty przepis z zaskakująco małej ilości składników.

Jagnięcina pieczona z oregano

Baranina jest mięsem u nas niedocenianym i zbyt mało używanym, za wyjątkiem kresów wschodnich i okolic górskich, gdzie wypasają duże stada baranów gdzie stanowi ona jeden z głównych artykułów pożywienia, baranina mało bywa jadana i niesłusznie jest ona uważana za mięso mało strawne.

Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym

Zostało mi po świętach trochę białej kiełbasy, którą zamroziłam, ale w końcu postanowiłam wykorzystać ją na łatwy i szybki obiad. Nie miałam za bardzo czasu i pomysłu, więc przygotowałam coś co wiedziałam, że posmakuje mojemu mięsożernemu ukochanemu. Takim też sposobem powstała biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym na cebulce. Ekstra łatwa w przygotowaniu, a zapewniam że rodzina zapieje z zachwytu. Wiadomo, wszystko co w sosie miodowo-musztardowym musi być pyszne! Podałam ją z zielonymi warzywami duszonymi w maśle i wyszło ekstra. Można użyć też każdej innej kiełbasy, którą mamy akurat w lodówce i też wyjdzie pysznie. Zapraszam!

Perliczka w pomarańczach

Nawet nie pamiętam czy kiedyś jadłam perliczkę, dlatego pojawiła się na niedzielnym obiedzie. Przygotowana w pomarańczach, z chrupiącą skórką.

Stek ze strusia z młodymi grillowanymi warzywami

Wspaniałe chude czerwone  mięso. Czerwone? Tak strusinę zaliczamy do mięsa czerwonego. Jest super zdrowa i zawiera dużo mniej tłuszczu niż wołowina czy kurczak. Strusina smakowo oscyluje między wołowina, a jagnięciną. Ale niepodważalnie jest o głębszym i słodkim smaku. Wbrew pozorom łatwe do przyrządzenia dla mnie łatwiejsze od wołowiny.

Gołąbki z pekinki

Przepis na gołąbki inaczej - z kapusty pekińskiej nadziewanej mięsem królika. Polecam!