Przepis na: Udziec z jelenia z polentą

Udziec z jelenia z polentą Inne mięsa
Udziec z jelenia z polentą

Dziczyzna jest jednym z najzdrowszych mięs, ponieważ zwierzęta leśne karmią się wyłącznie naturalnym pożywieniem. Do tego zawiera mało tłuszczu i cholesterolu. Mięso z dziczyzny dodatkowo jest smaczne oraz zapewni nam wyjątkowe doznania kulinarne. Udziec z jelenia to przyjemna kompozycja leśnych zapachów i smaków. Mięso jest kruche i niezwykle delikatne. Dodatek wytrawnego wina oraz aromatycznych przypraw pozwolą stworzyć z niego niebywale wykwintne danie. Podawany z kremową polentą stanowią doprawdy wyborną ucztę. Polecam!


Składniki Składniki

  • 1 kg udźca jelenia
  • 250 ml wina czerwonego *
  • 150 ml bulionu z dziczyzny lub wołowiny
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 ziarenka jałowca
  • 3 łyżki musztardy
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • pieprz czarny
  • sól
  • Polenta:
  • 500 ml wody
  • 500 ml mleka
  • 180 g kaszki kukurydzianej
  • 20 g masła
  • 60 g parmezanu
  • 1 łyżeczka soli
  • Dodatkowo:
  • gałązki rozmarynu


Oceń ten przepis

5.00 / 5.00 (1)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Gołąbki z pekinki

Przepis na gołąbki inaczej - z kapusty pekińskiej nadziewanej mięsem królika. Polecam!

Jednogarnkowe danie z kapustą, kiełbasą i ziemniakami

Jednogarnkowe danie z kapustą, kiełbasą i ziemniakami. Macie czasem ochotę nie nieskomplikowany obiad? To właśnie takie danie. Zapewne wszystkie składniki macie w swojej lodówce.  Jest to popularny eintopf, czyli danie jednogarnkowe. Nie narobimy się tutaj przygotowując danie ani potem, sprzątając. W przepisie podaje wariant podstawowy, ale możecie dodać inne/więcej warzyw czy też wasze ulubione przyprawy. Sprawdzony przepis na obiad!

Udziec z sarny z dodatkiem sosu z jagody drzewa jałowca i oliwy z czarnej trufli

Święta już prawie za nami. Nasze lodówki wypełnione są nadal wspaniałymi tradycyjnymi daniami. A ja siedziałam cicho kilka dni, spędzając fantastyczny czas z rodziną. Ale dziś wracam do kuchni, nie mogłam się już dłużej powstrzymać. Dziś u mnie na rodzinny obiad wspaniała dziczyzna.

Pappardelle z kaczką i groszkiem

Pappardelle tagliatelle z kaczką,  groszkiem cukrowym i truskawkami.

Jagnięcina pieczona z oregano

Baranina jest mięsem u nas niedocenianym i zbyt mało używanym, za wyjątkiem kresów wschodnich i okolic górskich, gdzie wypasają duże stada baranów gdzie stanowi ona jeden z głównych artykułów pożywienia, baranina mało bywa jadana i niesłusznie jest ona uważana za mięso mało strawne.

Perliczka w pomarańczach

Nawet nie pamiętam czy kiedyś jadłam perliczkę, dlatego pojawiła się na niedzielnym obiedzie. Przygotowana w pomarańczach, z chrupiącą skórką.