Przepis na: Udziec z jelenia z polentą

Udziec z jelenia z polentą Inne mięsa
Udziec z jelenia z polentą

Dziczyzna jest jednym z najzdrowszych mięs, ponieważ zwierzęta leśne karmią się wyłącznie naturalnym pożywieniem. Do tego zawiera mało tłuszczu i cholesterolu. Mięso z dziczyzny dodatkowo jest smaczne oraz zapewni nam wyjątkowe doznania kulinarne. Udziec z jelenia to przyjemna kompozycja leśnych zapachów i smaków. Mięso jest kruche i niezwykle delikatne. Dodatek wytrawnego wina oraz aromatycznych przypraw pozwolą stworzyć z niego niebywale wykwintne danie. Podawany z kremową polentą stanowią doprawdy wyborną ucztę. Polecam!


Składniki Składniki

  • 1 kg udźca jelenia
  • 250 ml wina czerwonego *
  • 150 ml bulionu z dziczyzny lub wołowiny
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 ziarenka jałowca
  • 3 łyżki musztardy
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • pieprz czarny
  • sól
  • Polenta:
  • 500 ml wody
  • 500 ml mleka
  • 180 g kaszki kukurydzianej
  • 20 g masła
  • 60 g parmezanu
  • 1 łyżeczka soli
  • Dodatkowo:
  • gałązki rozmarynu


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Koperkowy królik

Przepis na smacznego królika z marynacie koperkowej.

Smażona pierś z kaczki

Ostatnio czasu mi brak, dlatego preferuje dania szybkie. Jedną z takich potraw jest smażona pierś z kaczki, do tego młode ziemniaczki, jakaś surówka i już ! Uwielbiamy takie obiady

Jagnięcina pieczona z oregano

Baranina jest mięsem u nas niedocenianym i zbyt mało używanym, za wyjątkiem kresów wschodnich i okolic górskich, gdzie wypasają duże stada baranów gdzie stanowi ona jeden z głównych artykułów pożywienia, baranina mało bywa jadana i niesłusznie jest ona uważana za mięso mało strawne.

Karnıyarık

Przystanek Turcja - kraj czterech mórz i wspaniałej kuchni, która powstała z połączenia lokalnych tradycji i wpływów innych ludów zamieszkujących niegdyś Imperium Osmańskie. Bakłażan jest jednym z podstawowych składników tej kuchni i wchodzi w skład najbardziej popularnego dania kuchni tureckiej jakim jest Karnıyarık. Jego wegetariańskim odpowiednikiem jest Imam bayıldı. Faszerowany bakłażan jest bardzo aromatycznym daniem, które idealnie nadaje się na lekki, letni obiad.

Bażant pieczony w otrzewnej

Bardzo prosty przepis z zaskakująco małej ilości składników.

Stek ze strusia z młodymi grillowanymi warzywami

Wspaniałe chude czerwone  mięso. Czerwone? Tak strusinę zaliczamy do mięsa czerwonego. Jest super zdrowa i zawiera dużo mniej tłuszczu niż wołowina czy kurczak. Strusina smakowo oscyluje między wołowina, a jagnięciną. Ale niepodważalnie jest o głębszym i słodkim smaku. Wbrew pozorom łatwe do przyrządzenia dla mnie łatwiejsze od wołowiny.