Przepis na: Węgierska zupa gulaszowa - Gulyásleves

Węgierska zupa gulaszowa - Gulyásleves Z mięsem
Węgierska zupa gulaszowa - Gulyásleves

Pyszna i aromatyczna zupa zachwycająca intensywną barwą oraz aromatem czosnku, pomidorów i dużej ilości papryki. Od wieków gulasz był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków i różnego rodzaju mięsa: wieprzowego, baraniego czy wołowego oraz warzyw: papryki i pomidorów. Gulyásleves nie należy do lekkich zup, wprost przeciwnie - podczas gotowania nie żałujemy smalcu i śmietany, które mają zapewnić odpowiednią kaloryczność i wyborny smak - tak rzecze madziarska tradycja i trudno się z nią nie zgodzić.


Składniki Składniki

  • 1 kg rostbefu wołowego
  • 3 litry bulionu wołowego
  • 3 duże czerwone papryki
  • 4 pomidory
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 łyżek papryki wędzonej łagodnej
  • 2-3 łyżki papryki wędzonej ostrej
  • 2-3 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 liście laurowe
  • pieprz czarny
  • sól
  • Tarhonya:
  • 1 małe jajko
  • 4 łyżki mąki
  • sól


Oceń ten przepis

5.00 / 5.00 (1)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kapuśniak z młodej kapusty

 Lekki kapuśniak z młodej kapusty na drobiowych udkach. Smaczna, gęsta i szybka w przygotowaniu. Bardzo polecam.

Klasyczny polski żurek w wersji hiszpańskiej

Klasyczny polski żurek w wersji hiszpańskiej? Czemu nie! Warto poeksperymentować w kuchni by wykreować coś nowego i fajnego. Chorizo zamiast białej kiełbasy, bataty zamiast ziemniaków, a do tego czerwona cebula i oregano. Połączenie gorących hiszpańskich smaków w tradycyjnej polskiej zupie na pewno pozytywnie was zaskoczą!

Laksa z krewetkami i szpinakiem

Dziś zabieram Wam w podróż na Daleki Wschód. Kuchnia tego regionu to przede wszystkim olbrzymia różnorodność. Nie sposób bowiem w kilku zdaniach opisać smaków Chin, Japonii, Korei czy Wietnamu. Jedno jednak jest pewne: wśród szerokiego wachlarzu egzotycznych smaków na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Dziś postawiłam na krewetki, bo choć są małe, dają nieograniczone pole do kulinarnych popisów. Zupa jest wspaniała, rozgrzewająca i aż kipi od tajskich aromatów!

Krupnik

Przepis na klasyczny krupnik

Zupa krem brokułowo-porowa.

Pyszna, warzywna zupka do zrobienia w pół godzinki. Moc zdrowych warzyw!

Zupa tajska z krewetką tygrysią, mlekiem kokosowym z curry z dodatkiem tajskiej bazylii i truskawki

Następna inna zupa. To że wymyślam i rzucam się z kuchni na kuchnię (z Tajskiej na Hinduską z Hinduskiej na Włoską itp), to tylko dlatego że ja i moja rodzina lubimy se jeść. A ja ciekawa jestem nowych smaków. Nie zawsze wychodzi tak jak bym chciała, czasem moje eksperymenty idą do kosza, ale wszytko co dobre trafia tu na bloga, a z resztą dań dumam co poszło nie tak.